PALUBA
July 12, 2024, 07:09:10 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18]   Go Down
  Print  
Author Topic: Atomi nuklearnih sila bez kontrole?  (Read 46261 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 361


« Reply #255 on: September 22, 2023, 06:19:00 pm »

Ne slažem se za nuklearno naoružavanje Srbije jer je Balkan suviše mali a da efekti eksplozije ne bi "dohvatili" i onog ko je bacio bombu.

Moje mišljenje je da Srbija treba hitno da gradi nuklearnu elektranu, čak i dve.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 361


« Reply #256 on: October 09, 2023, 01:13:52 pm »

Moskva upozorila Vašington

Odbijanje Amerike da ratifikuje Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja primorava Rusiju, koja je to učinila, da preduzme korake za obnavljanje pariteta, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Ambasador je podsetio da je Moskva ratifikovala sporazum još 2000. godine, a Rusija i ogromna većina međunarodne zajednice više od četvrt veka su čekali da SAD slede ruski primer i da se pokažu kao odgovorna nuklearna država.

Antonov je odbacio kritiku ruskog stava koja dolazi iz Vašingtona.

Prema njegovim rečima, to je još jedna manifestacija politike SAD, koja se zasniva na principu da „ono što je dozvoljeno SAD, nije dozvoljeno drugim zemljama“.

„Sjedinjene Države su poslednja zemlja koja može da drži predavanja drugima o pretnjama Sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja i globalnom režimu zabrane nuklearnih ispitivanja. Dok na rečima SAD pokazuju svoju privrženost moratorijumu na nuklearna testiranja, administracija nastavlja da podržava vojnu nuklearnu infrastrukturu, uključujući poligon za testiranja u Nevadi, po pitanju eksploatacione spremnosti“, ocenio je Antonov.

Diplomata je zaključio da se Amerikanci očigledno ne odustaju od mogućnosti testiranja u punom obimu, pre svega u kontekstu velike modernizacije strateškog arsenala i razvoja novih tipova nuklearne municije.

Prethodno, komentarišući izjavu predsednika Vladimira Putina koji je tokom obraćanja na Valdajskom forumu rekao da bi Rusija bi mogla da povuče svoju ratifikaciju Sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja, s obzirom da ga Amerika nije ratifikovala, Peskov je pojasnio da je ruski lider pre svega imao u vidu to da situacija treba da se de fakto svede u istu ravan.

Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio je da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 361


« Reply #257 on: October 17, 2023, 01:25:49 pm »

Ceo svet je strepeo od ovoga: Rusija povlači ratifikaciju o zabrani nuklearnih testova

Rusija povlači ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT) zbog neodgovornog stava Sjedinjenih Američkih Država prema globalnoj bezbednosti, rekao je u utorak predsednik donjeg doma ruskog parlamenta, prenosi Hina.

Rusija kaže da je cilj da se povrati paritet sa Sjedinjenim Državama, koje su potpisale, ali nikada nisu ratifikovale sporazum iz 1996. godine, ali i da neće nastaviti nuklearna testiranja osim ako Vašington to ne učini.

Nacrt predviđa ukidanje člana 1. zakona o potvrđivanju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Predsednik Vladimir Putin, koji je ranije ovog meseca predložio Rusiji da opozove ratifikaciju sporazuma iz 1996. jer ga SAD nije ratifikovao, rekao je da nije potvrdio niti odbacio mogućnost nastavljanja nuklearnog testiranja u Rusiji.

- Zbog sigurnosti naše zemlje, povlačimo ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova - rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin uoči rasprave i parlamentarnog glasanja o opozivu ratifikacije.

Volodin je rekao da je Rusija ratifikovala ugovor 2000, dok ga Vašington nije ratifikovao zbog svog “neodgovornog stava prema globalnim sigurnosnim pitanjima”.

- Ruska Federacija učiniće sve kako bi zaštitila svoje građane i održala globalnu stratešku jednakost - dodao je Volodin.

Početak nove trke naoružanja

Rusija povlači ratifikaciju, ali će ostati potpisnica i nastaviće da sarađuje sa supotpisnicama i globalnim sistemom praćenja koji upozorava svet na svaki test.

Obnavljanje nuklearnih testova u Rusiji, SAD-u ili Kini moglo bi da znači početak nove trke u nuklearnom naoružanju između velikih sila koje su zaustavile nuklearna testiranja u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Za mnoge naučnike i aktiviste, masivno testiranje nuklearnih bombi tokom Hladnog rata ukazivalo je na suludost nuklearnog napada koji bi mogao da uništi čovečanstvo i kontaminira planetu stotinama hiljada godina.

Rat u Ukrajini podigao je napetosti između Moskve i Vašingtona na najviši nivo od Kubanske raketne krize, baš u trenutku kada Kina nastoji da ojača svoj nuklearni arsenal kako bi bila u skladu sa svojim statusom supersile u nastajanju.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 242« Reply #258 on: October 26, 2023, 03:15:24 pm »

Rusi ispaljuju balističke rakete: Počeli veliki nuklearni manevri pod komandom Putina

Rusija je uspešno testirala svoju sposobnost da izvrši masivan nuklearni udar odmazde kopnom, morem i vazduhom, navodi se u saopštenju Kremlja u sredu.

"Tokom obuke obavljena su praktična lansiranja balističkih i krstarećih raketa", navodi se u saopštenju.

Državna televizija je pokazala kako ministar odbrane Sergej Šojgu razgovara sa Putinom o vežbi.

U istom saopštenju Kremlja navodi se da je interkontinentalna balistička raketa Jars ispaljena sa poligona na dalekom istoku Rusije, da je podmornica na nuklearni pogon lansirala balističku raketu iz Barencovog mora i da su bombarderi dugog dometa Tu-95 MS testirali i ispalili krstareće rakete iz vazduha.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 3863006186539476d53eca567302180_v4_big.jpg (20.79 KB, 640x457 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 242« Reply #259 on: November 02, 2023, 12:39:19 am »

Ispitno lansiranje Minuteman III nije uspelo 'zbog anomalije'

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država otkrilo je rano u četvrtak da je Space Launch Delta 30 probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III propalo „zbog anomalije“.

„Program za probno lansiranje pomaže komandi da proceni Minuteman III i prikupi podatke kako bi sistem bio efikasan. Komanda izvlači pouke iz svakog probnog lansiranja. Prikupljanje podataka od lansiranja omogućava AFGSC-u [Globalnoj udarnoj komandi vazdušnih snaga] da identifikuje i ispravi sve probleme sa sistemom naoružanja kako bi se osigurala kontinuirana pouzdanost i tačnost Minutemana III“, dodaju iz Vazduhoplovstva.

U saopštenju se naglašava da se anomalije tokom probnih lansiranja mogu pripisati ili operativnoj platformi ili opremi za testiranje i podvlači važnost sprovođenja analize kako bi se utvrdio uzrok ovih anomalija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Minutmen propo.jpg (125.15 KB, 1254x839 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 242« Reply #260 on: November 02, 2023, 11:08:32 am »

Putin odlučio: Rusija se povlači iz sporazuma; "Trka" može da počne?

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon prema kojem Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

Prethodno je saopšteno da će Rusija, u slučaju povlačenja ratifikacije Sporazuma o zabrani nuklearnih proba, nastaviti da predaje podatke sa stanica za praćenje radionuklida na svojoj teritoriji i primati podatke sa međunarodnog sistema za praćenje, svi instrumenti sporazuma će funkcionisati kao i do sada, samo će se promeniti status Rusije prema Sporazumu.

Takođe je precizirano da Moskva zadržava pravo da obnovi nuklearna testiranja, ali isključivo kao odgovor na slične postupke Vašingtona. Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

Neki stručnjaci ranije su najavljivali da bi odbacivanje sporazuma moglo da dovede do nove trke u naoružanju.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 242« Reply #261 on: November 19, 2023, 05:24:27 pm »

Francuska uspešno lansirala M51.3

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uspešno izvršilo testiranje balističke rakete M51.3, bez nuklearnog punjenja u regionu Akvitanija.

Kako navodi "Mond", raketu je ispalio Generalni direktorat za naoružanje.

"Prvo uspešno probno ispaljivanje strateške balističke rakete M51.3! Ovakav razvoj događaja potvrđuje kredibilitet našeg nuklearnog odvraćanja i pokazuje izvrsnost našeg sektora lansiranja", naveo je ministar odbrane Sebastjen Lekorn na platformi Iks.

"Projektil je nadgledan tokom cele faze leta pomoću resursa Generalnog direktorata za naoružanja. Zona pada bila je u severnom Atlantiku, nekoliko stotina kilometara od najbliže obale. Ovaj test je izveden bez nuklearnog punjenja i uz striktno poštovanje međunarodnih obaveza Francuske", ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* m51.jpg (19.78 KB, 680x454 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 242« Reply #262 on: December 16, 2023, 07:36:26 pm »

Rusija planira da u 2024. godini lansira sedam interkontitentalnih balističkih raketa

Rusija planira da testira lansiranje sedam interkontinentalnih balističkih raketa naredne godine, rekao je komandant ruskih raketnih snaga Sergej Karakajev, prenosi Rojters pozivajući se na ruski Interfaks.

Prema izveštaju Interfaksa, Karakajev je za list „Crvena zvezda“ izjavio da Moskva daje obaveštenje Sjedinjenim Državama najmanje 24 sata unapred kada su u pitanju ovakva lansiranja, kao i da SAD čine isto pri testiranju svog oružja.

Rusija i Sjedinjene Države poseduju najveći nuklearni arsenal na svetu i procenjuje se da Moskva poseduje oko 5.889 nuklearnih bojevih glava, dok SAD imaju 5.244.

Prate ih Kina, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, od kojih svaka država, prema proceni, u svom vlasništvu ima manje od 500 bojevih glava, navodi Rojters.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 242« Reply #263 on: May 07, 2024, 09:10:06 am »

Do kraja sveta biće 72 minute; A ako se uključe i "sluškinje apokalipse"...

Eni Džejkobsen, autorka sedam knjiga o nuklearnom ratu, iznela je u svom poslednjem delu kako bi izgledao globalni nuklearni rat do u minut preciznosti.

Džejkobsen je u knjizi “Nuklearni rat: Scenario”, skicirala potencijalni svetski nuklearni sukob tokom ukupno 72 minute koliko bi prošlo od prvog lansiranja projektila do kraja sveta, piše Politiko.

Iako je njen scenario za sada fiktivan, istraživački rad iza njega temelji se na desetinama intervjua i dokumenata – od kojih su neki tek deklasifikovani – što mu pruža činjeničnu osnovu.

Knjiga se pojavila u trenutku kada su zemlje sa najvećim nuklearnim arsenalima u svetu – SAD i Rusija – u žestokom sukobu oko Ukrajine, dok je Iran još bliže nuklearnom oružju.

Ako odvraćanje od nukearnog sukoba ne bi uspelo, scenario bi, prema Džejkobsen, bio sledeći:

Najpre bi severnokorejski lider lansirao interkontinentalni balistički projektil (ICBM) na Pentagon, a potom balistički projektil lansiran iz podmornice na nuklearni reaktor u Kaliforniji – kako objašnjava “Politiko” čisto radi ilustracije šta bi “ludi kralj” sa atomskim oružjem mogao da uradi.

Uznemireni predsednik ima svega šest minuta da odluči o odgovoru, dok se evakuiše iz Bele kuće a vojska ga pritiska da lansira američke ICBM na sve 82 severnokorejske mete relevantne za nuklearne i vojne snage i rukovodstvo zemlje. Ti projektili moraju da prelete Rusiju, čije ih rukovodstvo uoči, pretpostavke da je njihova zemlja pod napadom – njihovi predsednici ne mogu da se dobiju na telefon – i šalju salvu nazad u drugom pravcu, sve dok 72 minute kasnije tri države sa nuklearnim oružjem ne pobiju milijarde ljudi, dok ostatak gladuje na zatrovanoj planeti gde se sunce više ne pomalja a biljke više ne rastu.

Zašto bi Severna Koreja udarila sa dve a SAD uzvratile sa 80 raketa?

Džejkobsen je ukazala na reči generala Džona Hajtena, bivšeg komandanta STRATCOM-a, u intervjuu za CNN.

“General Hajten je rekao za zapisnik, govoreći skoro direktno Severnoj Koreji: ‘Ako neko lansira nuklearno oružje na nas, mi ga lansiramo nazad na njih. Oni lansiraju dva, mi lansiramo dva’. Preminuli raketar dr Brus Bler, koji je postao jedan od svetskih stručnjaka za sisteme nuklearne komande i kontrole objasnio je u svojoj monografiji, što citiram u svojoj knjizi, da je daleko verovatnije da će Amerika, ako Severna Koreja pogodi SAD sa jednim projektilom, poslati 82 zauzvrat”, navela je ona.

Monografija govori o 80 “ciljanih tačaka” relevantnih za severnokorejske nuklearne i druge vojne snage kao i njeno rukovodstvo, ali takođe ukazuje da bi “postepeni i fleksibilni udari” bili mogući. Džejkobsen je rekla da se oslanjala i na druge izvore kako bi podržala pretpostavku da bi SAD napale sve te mete.

“Sve što sam uradila je da sam povezala scenario iz javnih izvora o kojem su razmišljali stručnjaci koji su decenijama posvećivali svoju intelektualnu snagu ovim pitanjima”, dodala je ona.

Na pitanje zašto bi SAD rizikovale preletanjem projektila preko Rusije kad imaju podmornicu u Pacifiku, Džejkobsen je rekla da je isto pitanje i sama postavila brojnim ljudima, a da je najmoćniji odgovor došao od bivšeg ministra odbrane Liona Panete.

“Rekao je ‘ne razmišlja se mnogo o tome ko bi još, dođavola, mogao da razmišlja o tome šta da uradi... u vremenu kao što je ovo’”, navela je autorka.

Zašto baš šest minuta za odgovor?

“Videćete da neki pominju 15 minuta, drugi oko 10… Da li predsednik zaista ima okvir od šest minuta, ili je to sedam ili 12 ili 15 minuta? Hiljade ljudi će raspravljati o tome na “Reditu”. Predlažem da samo pogledate predsednika Regana, koji je jedan od jedinstvenih izvora koje imamo gde se pravi predsednik SAD odnosi na taj rok kao ‘sulud’. A niko mi nije dao nikakve indikacije da se to promenilo u poslednjih 40 godina”, rekla je Džejkobsen.

“A kako bi i moglo? Tajming se nije promenio… Potrebno je 26 minuta i 40 sekundi da balistički projektil stigne od lansirne rampe u Rusiji do istočne obale SAD. To je važilo 1959-60. kad je Herb Jork (nuklearni fizičar i bivši naučnik Pentagona) prvi uradio analizu i važi i danas. Tehnologija balističkih projektila nije promenila zakone gravitacije. Šta god da uradite, to je i dalje taj rok za lansiranje na vašu metu. Pjongjang je na 33 minute jer je malo drugačiji geografski”, objasnila je autorka.

“Podmornice još smrtonosnije”
Podmornice bi možda kupile SAD još malo vremena, a Džejkobsen ističe da su one “zapravo još smrtonosnije”.

“Zato ih zovemo ‘sluškinjama apokalipse’. Ono što sam naučila tokom svog izveštavanja o fatalnosti i brzini podmornica je užasno i depresivno. Podmornice mogu da se prišunjaju – i to su radile – na svega nekoliko stotina kilometara i od istočne i od zapadne obale SAD. govorim o ruskim i kineskim podmornicama, što znači da ako bi lansirale balističke projektile oni bi stigli do bilo koje mete za 10 minuta. Ovo nije moja spekulacija. Veoma redak dokument koji sam reprodukovala u knjizi bio je zahtev za budžet Ministarstva odbrane Kongresu iz 2021. Odatle dolazi mapa koja nam pokazuje koliko se samo te podmornice približavaju”, rekla je Džejkobsen.

Šta je sa odvraćanjem?

Odvraćanje je funkcionisalo 70 godina, ali da li bi moglo da održi još toliko?

“Neki ljudi kažu da smo u eksperimentu koji traje 79 godina. Kad sam počela da pišem knjigu, nije bilo rata u Ukrajini, niti tako neverovatno krhkih situacija koje se odvijaju širom globusa. Zato je ovo nesigurno vreme i nadam se da će moja knjiga i ljudi koji je čitaju doprineti bezbednoj budućnosti ovog čudnog 79-godišnjeg eksperimenta”, zaključila je Džejkobsen.


Izvor
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 23 queries.