PALUBA
May 20, 2024, 01:17:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Politiko otkriva: Francuska vojska vežba za rat sa Rusijom!  (Read 513 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 095


« on: March 08, 2024, 08:28:16 pm »

B.P: Makron je izgleda totalno poludeo:

Politiko otkriva: Francuska vojska vežba za rat sa Rusijom!

Uslovi u kojima se obučavaju vojnici u centru za obuku na istoku Francuske su veoma bliski onima na stvarnom bojnom polju, navodi portal.

Francuska vojska se priprema za sukob visokog intenziteta sa neprijateljem koji im može parirati u domenu vatrene moći, što je ogromna promena za oružane snage koje su protekle decenije provele u borbama protiv pobunjeničkih i terorističkih grupa u državama poput Malija i Avganistana.

Međutim, zbog sukoba u Ukrajini koji je ušao u treću godinu, označio je povratak konflikta širokih razmera na evropski kontinent, izjavio je za „Politiko“ pukovnik Aksel Denis, koji se nalazi na čelu CENTAC – centra za obuku u Malili le Kampu u istočnoj Francuskoj, gde se sprovode pomenute pripreme.

„CENTAC je jedino mesto u Francuskoj gde možete videti kako izgleda rat“, rekao je pukovnik.

U pitanju je kamp koji se prostire na 120 kvadratnih kilometara, površini većoj od Pariza, i to je jedino mesto u Francuskoj, na kom različite jedinice vojske – pešadijske, oklopne, artiljerijske i inžinjerijske – inače raštrkane po državi, mogu vežbati zajedno. Takođe je i jedino mesto na kom su desetine tenkova „leklerk“ aktivni tokom cele godine.

Kako se navodi, uslovi u kojima se obučavaju vojnici u ovom centru su veoma bliski onima na stvarnom bojnom polju, pa se tako konstantno oponašaju zvuci, svetlost i toplota koju izaziva artiljerijska vatra, dok su lažne mine postavljene svuda, a radio-komunikacija može biti prekinuta u svakom trenutku bez prethodnog obaveštenja.

Odluka o početku priprema za veći sukob, usledila je nakon izjave komandanta kopnene vojske Francuske Generala Pjera Šila da „nakon decenija vojnih operacija u Africi, Francuska sve više prebacuje fokus na istočno krilo Evrope i njene oružane snage moraju biti sposobne“.

Kombinovani napad i problem mobilnih telefona

Iako oficiri koji rukovode obukom u CENTAC-u nisu konkretno odredili za kog se to neprijatelja spremaju, iz intenziteta i složenosti obuke jasno je da se radi o sili poput Rusije.

Tome u prilog svedoči iz scenario vežbe, koji, kako navodi „Politiko“, od vojnika na obuci zahteva da zaustave napredovanje zamišljenog protivnika, čije trupe glume njihove iskusnije kolege. Prema mišljenju oficira iz CENTAC-a, glavnu pouku koju su oni izvukli iz sukoba u Ukrajini jeste da treba izbegavati frontalne juriše, jer to dovodi do ogromnih gubitaka i neuspeha u potiskivanju neprijatelja.

Stoga se može pretpostaviti da su Francuzi zaista naučili neke lekcije iz SVO, naročito iz letnje ukrajinske ofanzive, jer su tada „elitne“ ukrajinske jedinice obučavane od NATO instruktora (koji dele slična iskustva sa svojim francuskim kolegama) doživele fijasko.

Zato se francuski vojnici uvežbavaju za sprovođenje kombinovanih napada, koji podrazumevaju sadejstvo pešadije, oklopnih jedinica, inžinjerije i artiljerije povezane sa novim tehnologijama poput izviđačkih dronova za korekciju vatre.

Ukoliko snage na terenu nisu u stanju da kombinuju dejstvo oklopnih vozila, pešadije i artiljerije postoji ogroman rizik da će doći do njihovog uništenja, a nesposobnost koordinacije svih ovih elemenata onemogućava proboj kroz dobro pripremljene linije odbrane, što je takođe potvrđeno tokom ukrajinske letnje ofanzive.

„Ono što je problematično u Ukrajini jeste to što pojedini tenkovi deluju sami, a samim tim ne deluju uopšte“, rekao je pukovnik Aksel Denis, verovatno misleći na skoro uništene američke „abramse“, koji su u očajničkim potezima ukrajinske komande i zbog nedostatka artiljerijske municije, poslati na front bez adekvatne podrške i potom uništeni zahvaljujući operaterima dronova i pešadiji ruske vojske.

Interesantno je i da vojnici na obuci moraju da nauče da koriste mape, umesto računara i telefona u tzv. „degradiranom režimu“, kako bi se pripremili za situacije u kojima će mreže i satelitska navigacija biti nedostupne zbog ometanja, ali i zbog rizika od moguće detekcije položaja putem „pametnih“ telefona.

Ipak, ono što ovde upada u oči jeste da korišćenje geografskih karti i mapa predstavlja (ili bi bar trebalo da predstavlja) potpuno uobičajen deo vojničke obuke, pa je ovo samo po sebi dobar pokazatelj u kakvom stanju se nalaze francuske snage kada im je za „upoznavanje regruta sa rizicima korišćenja telefona i interneta“ potrebna posebna obuka.

Iz svega navedenog deluje da je francuska vojska konačno postala svesna činjenice da im njihovo iskustvo iz borbi sa afričkim pobunjenicima i terorističkim grupama neće biti od velike koristi, ako naspram sebe bude imala protivnika u vidu konvencionalnih oružanih snaga, koje u pojedinim segmentima imaju nadmoć.

Izvor
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1 on: March 08, 2024, 08:55:49 pm »

Nije samo Makron poludeo . I u Italiji rade slično, pa čak je i Kim Džong Un naredio da se sprovode vežbe sa bojevom municijom i da budu u visokom stanju spremni za moguće konflikte sa Amerikancima i Južnom Korejom. Da ne navodim i duge manje države koje sam u zadnjih mesec dana video da vežbaju "rovovsku borbu", "izvlačenje ranjenika helikopterom" i slične "Ukrajinske scenarije" (neke su iz našeg okruženja,a neke sa Baltika).

Čak po prvi put na AliExpress,kineskom sajtu se pojavio oglas za prodaju jestivog ulja iz Kine .. do sada nisam video takve oglase,obično prodaju razne đunđuve,mašine,elektroniku i slično...sad su i Kinezi počeli da trguju hranom na veliko... Ko zna kuda ovo sve ide...
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 095


« Reply #2 on: March 08, 2024, 08:58:55 pm »

Na dobro ne ide.
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 953« Reply #3 on: March 09, 2024, 08:12:12 am »

Si vis pacem, para bellum. Sve vojske na svetu prate dešavanja u Ukrajini i kako trenutno izgleda bojište, sasvim je logično da počnu da se adaptiraju takvom bojištu a to, kao što smo i sami videli, i izgleda tako što se kopaju rovovi i zuji dronovima naokolo.
Ranjenici su se izvlačili helikopterima od kad je izmišljen helikopter, to nije ništa novo, kao ni to da se Severna Kojreja priprema za rat sa Južnom i sa SAD.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.