PALUBA
February 09, 2023, 09:23:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 412818 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #165 on: July 02, 2009, 07:48:23 am »

Rusija spremna za vojni tranzit u Avganistan

01.07.2009
Moskva je spremna da dozvoli vojni tranzit zemljama čiji se vojni kontingenti nalaze u sastavu Medjunarodnih snaga za doprinošenje bezbednosti u Avganistanu – saopštio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško. Prema njegovim rečima, uspešno se realizuju sporazumi o tranzitu sa Nemačkom i Francuskom, zaključen je sporazum sa Španijom i razmatra se prijava Italije. Diplomata je podsetio da je od prošle godine na snazi sporazum o nevojnom tranzitu u Avganistan izmedju Rusije i NATO-a.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #166 on: July 02, 2009, 12:50:08 pm »

Ofanziva protiv talibana

02.07.2009
Američka armija u Avganistanu je saopštila da je sa avganistanskim snagama pokrenula veliku ofanzivu protiv talibana u pokrajini Helmandu na jugu zemlje.
U saopštenju se kaže da u ofanzivi učestvuje oko četiri hiljade marinaca i šesto pedeset avganistanskih vojnika uz podršku pedesetak američkih aviona.

To je prva veća operacija koja uključuje marince otkako su prije nekoliko mjeseci raspoređeni u Avganistanu u skladu sa obećanjem predsjednika Obame da će pojačati pristak na talibane - i ujedno prva veća vojna operacija u toj zemlji od stupanja Baraka Obame na položaj.
Predstavnik za štampu avganistanske vlade, Atar Abas, je rekao da su dodatne jedinice raspoređene i duž granice Helmanda kako bi se sprečilo bekstvo naoružanih pobunjenika u susedni Pakistan.

Američki vojni kapetan Dru Šenmejker kaže da su tokom ofanzive vojnici postavljeni u neke delove Avganistana po prvi put.

'Cilj vazdušnih napada je bio da omoguće vraćanje marinaca na vrlo mudar način, iza neprijateljskih linija. Spustili smo se (padobranima) na nekoliko lokacija na kojima do sada nije bilo nikoga', rekao je kapetan Šenmejker govoreći o toku američke vojne ofanzive u Helmandu.


'Preuzeti i zadržati' kontrolu

Predstavnik za štampu američkih marinaca, kapetan Vilijem Peletjer je rekao da je cilj ofanzive da se od talibana preuzmu i zadrže pod kontrolom delovi Avganistana koji su bili pod njihovom kontrolom.

Izvor: BBC Serbian
« Last Edit: July 02, 2009, 05:32:08 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #167 on: July 02, 2009, 05:35:05 pm »

Talibani tvrde da su oteli američkog vojnika u Avganistanu

02.07.2009
Host (Avganistan) – Avganistanski talibani su izjavili da su oteli američkog vojnika koji se, po podacima američke vojske, već tri dana vodi kao nestao.

„ Mavlavi Sangin, jedan od naših vođa, oteo je vojnika koalicije kao i trojicu avganistanskih vojnika u distriktu Jusuf Hail u provinciji Paktika”, izjavio je jedan od vođa talibana koji se predstavio kao Bahram.

Američka vojska ranije je saopštila da su američkog vojnika, koji je nestao pre tri dana, najverovatnije oteli islamistički borci u Avganistanu.

„Verujemo da su američkog vojnika, koji se od 30. juna vodi kao nestao, oteli islamistički borci”, izjavila je kapetan Elizabeta Matijas, portparol američkih trupa u Avganistanu.

„Nastojaćemo svim mogućim sredstvima da ga pronađemo i da obezbedimo njegov bezbedan povratak”, rekla je ona.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #168 on: July 03, 2009, 04:42:56 pm »

Prva velika ofanziva pod novim vrhovnim komandantom američke vojske u Avganistanu

 03/07/2009
Vašington – U prvim minutima današnjeg dana američka vojska počela je prvu veliku ofanzivu, pod novim vrhovnim komandantom Barakom Obamom, u Avganistanu. Napad na uporište talibana u južnoj provinciji Helmand izvodi se, saopšteno je, pod nazivima „Operacija handžar” i „Udar mačem”, a glavni cilj joj je – proterivanje pobunjenika i uspostavljanje lokalne vlasti lojalne vladi u Kabulu.

Predstavlja, ujedno, strateški zaokret Vašingtona, u skladu sa Obaminim smernicama da je borba protiv talibana i Al Kaide u Avganistanu – glavni američki spoljni front (za kakav je u prethodnoj administraciji važio Irak).

Operaciji se daju i druge izuzetnosti. Vojne: da je najmasovniji vazduhoplovni poduhvat marinaca posle Vijetnamskog rata i da je najveća akcija tog roda vojske posle invazije 2004. godine na irački grad Faludžu. Političke: treba da „očisti teren” pred predsedničke izbore (20. avgusta) u regionu gde aktuelni šef države Hamid Karzai računa s glasovima paštunskih saplemenika, sada podvrgnutih „talibanskoj tiraniji”, kao i da taj region transformiše tako da se više ne zasniva na uzgoju maka i ilegalnoj, a najvećoj na svetu, proizvodnji heroina. Međunarodne: da uveri prilično rezervisane članice NATO-a da je mogućna pobeda na tom ratištu, koje važi za „grobnicu imperija” (Britanije, pa bivšeg SSSR-a); da se više angažuje Pakistan kako bi se suzbila gerila koja preti da se domogne njegovog nuklearnog arsenala; i da se reafirmiše američka spoljna vojna efektivnost na polju gde deluje – u sastavu široke koalicije i pod mandatom Ujedinjenih nacija.

Te karakteristike operaciju čine različitom od prethodnih američkih velikih poduhvata – u Vijetnamu, Iraku, na Balkanu. Od navedenih zahvata je izdvaja i okolnost da mete napada, talibani i Al Kaida, nemaju ni moralnu podršku bilo koje države i da su neformalne oružane formacije.

Osobena je i po tome što je – kako kaže njen komandant general Lorens Nikolson – masivnija i brža od prethodnih na ovom ratištu. I što, dodaje, predstavlja uvod u trajnije prisustvo jedinica američke vojske i avganistanske vlasti na napadnutom području, na kome su, inače, zaduženi Britanci koji nisu uspevali da se tamo ustale.

U ofanzivi učestvuju, navodi se, oko 4.000 američkih i 650 avganistanskih vojnika. Počela je u gluvo doba noći, brzim kopnenim i vazdušnim transportom do mesta obračuna, gde se na protivnike napada i sa zemlje (uz oklopne jedinice) i iz vazduha (avionima i helikopterima). Saučestvuje, tvrdi se, Pakistan koji je duž granice sa Avganistanom rasporedio trupe kako bi, posle nedavne sopstvene ofanzive, stavio talibane i Al Kaidu u poziciju „između čekića i nakovnja” i sprečio njihov prelazak na svoju teritoriju.

Predviđeno je da udarna faza traje 36 sati, a da uslede akcije pridobijanja stanovništva na saradnju, uz ostalo projektima za obnovu i izgradnju. Prepreka ostvarivanju tog plana je, navode ovdašnji poznavaoci, utemeljeno podozrenje meštana, stečeno zbog velikog broja civilnih žrtava u sukobima dveju strana kao i zbog naknadnih patnji kada umesto jedne dođe druga okupacija.

Među analitičarima prevladava zainteresovanost: da li će Obamin „udar mačem” predstavljati preokret u američkim spoljnim intervencijama ka normalizaciji stanja u jednoj zemlji, stalno izloženoj spoljnim i unutrašnjim tumbanjima, ili će mahom reprizirati ishode u kojima opstaju klice novih sukoba? Šef Bele kuće uverava da teži „preokretu” u vidu dugoročnog investiranja u modernizaciju i privredu i celog sistema Avganistana.

Čuju se, međutim, i sumnje. Pojedini eksperti izražavaju bojazan da bi Avganistan mogao da postane „Obamin Vijetnam”, a drugi upozoravaju da Amerika „sada nema dovoljno snage” pošto je prilično iscrpljena finansijskim dramama.

Ovakve teze se osporavaju tvrdnjama da čak ni Irak nije postao Bušov Vijetnam i da se Amerika iz sopstvenih ekonomskih kriza izvlačila upravo ratovima. Napominje se, takođe, da Obama pojačava akcije i troškove u Avganistanu dok ih istovremeno smanjuje u Iraku…

Predviđeno je da se broj američkih vojnika u Avganistanu, do izbora, poveća za 21.000 (dosad 28.500, uz oko 40.000 pripadnika drugih članica NATO-a i ostalih), a da ih na kraju ove godine bude 68.000. Tako bi američke snage snage bile dvostruko veće nego prošle godine, ali bi ipak bile duplo manje nego sada u Iraku. Računa se i sa omasovljenjem avganistanske armije sa sadašnjih 80.000 na 134.000 vojnika do 2011. godine.

Prema ovdašnjim procenama, talibani u Avganistanu i pograničnim zonama Pakistana imaju oko 10.000 boraca. Nije poznato koliko u tim oblastima pripadnika ima Al Kaida, čiji ukupan sastav verovatno premašuje talibanski broj.

Obama je nedavno ponovio da Al Kaida i dalje predstavlja opasnost po bezbednost Amerike i da su razbijanje te ekstremističke grupacije i hvatanje njenog vođe Osame bin Ladena – glavni zadaci ovdašnjih oružanih i obaveštajnih snaga.

I pre više od sedam godina Vašington je postavio takav cilj kad je poveo napad na Avganistan kao odgovor na terorističke udare koje je Amerika pretrpela 11. septembra 2001. Ali je ondašnja administracija Džordža Buša zatim dala prednost invaziji na Irak i zanemarila, kako Obama ističe, osnovne ciljeve u Avganistanu – koji je opet izrastao u glavni problem.

Momčilo Pantelić
Izvor: Politika Online
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #169 on: July 04, 2009, 05:24:22 pm »

Američki vojnici prodiru dublje u južni Avganistan

03/07/2009   
Američki marinci nastavili su danas sa prodorom u južni Avganistan, nailazeći na slab otpor u osvajanju sela i drugih naseljenih centara koji su bili pod kontrolom talibanskih pobunjenika.

Marinske snage u jačini od 4 hiljade vojnika ušle su juče u južnu pokrajinu Helmand, u nastojanju da iz nje isteraju ekstremiste i obezbede to područje uoči predsedničkih izbora u Avganistanu, 20. avgusta.

Predstavnik marinaca, Bil Peletier, rekao je da vojnici samo povremeno nailaze na otpor, ali je upozorio da bi to moglo da se promeni. Peletier je rekao da je cilj američkih snaga isterivanje talibanskih ekstremista iz tog područja i osvajanje poverenja lokalnog stanovništva.

Američka komanda je saopštila da je u dosadašnjim akcijama poginuo jedan, a ranjeno nekoliko marinaca. U operacijama učestvuje i nekoliko stotina avganistanskih vojnika i policajaca.

Odvojeno od toga, američki funkcioneri kažu da vojska svim sredstvima pokušava da pronađe američkog vojnika za koga se veruje da su ga u utorak zarobili ekstremisti, u istočnoj pokrajini Paktia.

Izvor: VOA
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #170 on: July 05, 2009, 04:45:21 pm »

Medvedev: Rusija spremna da sarađuje sa snagama Alijanse u Avganistanu

05.07.2009
Medvedev se osvrnuo na situaciju u Avganistanu, gde je, po njegovom mišljenju, situacija drugačija nego kada je sovjetski vojni kontingent bio raspoređen u toj azijskoj zemlji osamdesetih godina prošlog veka.

Medvedev je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa snagama Alijanse u Avganistanu, ali ne na vojnom planu, već u borbi protiv terorizma. Kao preduslov za poraz terorizma, Medvedev je naveo obnovu političkog sistema u Avganistanu, izgradnju modernog društva, otvaranje novih radnih mesta i borbu protiv narkotika.

Upotreba sile je "put koji ne vodi nikuda, jer će situacija postajati sve komplikovanija i svake godine sve gora", rekao je Medvedev.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #171 on: July 07, 2009, 01:08:05 pm »

Avganistan: Poginulo sedam američkih vojnika

7. jul 2009.
Kandahar -- Sedam američkih vojnika poginulo u Avganistanu, od kojih četiri u jednom bombaškom napadu na severu zemlje, saopštili vojni zvaničnici.

Od šest osoba koje su juče poginule u eksploziji bombe na putu u gradu Kunduz, na severu Avganistana, četiri su američki vojnici, potvrdio je portparol američke vojske u Avganistanu. Dva američka vojnika poginula su u Zabulu severno od Kandahara na jugu zemlje u eksploziji bombe postavljene na putu, a jedan u Pakiji na istoku zemlje, u razmeni vatre sa ekstremistima.

Načelnik policije u Kunduzu, glavnom gradu istoimene provincije, Abdul Razak izjavio je da su i dva avganistanska civila poginula u eksploziji bombe.

"U toku je bila zajednička patrola avganistanske policije i NATO-a kad je eksplodirala bomba na putu na istoku grada", rekao je Razak u izjavi agenciji Rojters.

Sever Avganistana smatra se relativno mirnim delom zemlje u odnosu na južne i istočne oblasti, gde postoje jaka uporišta talibanskih pobunjenika.

Nešto ranije ove sedmice hiljade američkih i britanskih vojnika pokrenulo je opsežnu ofanzivu u južnom Avganistanu sa ciljem da potisnu talibane i povrate teritoriju, navela je britanska agencija.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #172 on: July 09, 2009, 03:04:31 pm »

Eksplozija kod škole u Avganistanu

9. jul 2009.
Pul-I-Alam -- U ekspoloziji kod škole u centralnom Avganistanu poginulo je 25 ljudi, među njima 12 učenika, saopštili su zvaničnici.

"Za sada mogu da vam kažem da je 12 učenika poginulo ", rekao je šef distrikta Abdul Hamid u izjavi agenciji Rojters i dodao da je nekoliko ljudi ranjeno. Nije poznato kojeg uzrasta su poginuli učenici.

Rojters navodi da je eksploziju izazvao eksplozivni materijal koji se nalazio u kamionu i da se eksplozija dogodila dok je prolazio konvoj policijskih vozila, koji je patrolirao distriktom Mohamad Agha u provinciji Logar.

Kamion, koji je prevozio ekpslozivni materijal, prevrnuo se i upao u potok tokom noći, naveo je Hamid, ali je ostalo nejasno da li je eksplozija bila sabotaža usled porasta nasilja u Avganistanu ili se radi saobraćajnoj nesreći.

Druge agencije su navele da je kamion prevozio drvena debla i da se prevrnuo na glavnom putnom pravcu koji povezuje provinciju Logar sa Kabulu na severu zemlje i to u toku trajanja najveće američke vojne ofanzive od 2001. godine, po uporištima talibana u provinciji Helmand na jugozapadu zemlje.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #173 on: July 10, 2009, 09:40:36 pm »

Sukobi u centralnom Avganistanu

10. jul 2009.
Kabul -- Avganistanska policija saopštila je danas da su u borbama u centralnom delu zemlje poginula najmanje 22 talibana.

Do sukoba je došlo nakon što je britansko Ministarstvo odbrane danas saopštilo da je u borbama na jugu Avganistana poginulo još dvoje britanskih vojnika. Novi sukobi danas su izbili u centralnom delu Avganistana, u oblasti Gazni. Američka komanda saopštila je samo da je u borbama poginulo nekoliko talibana i dodala da nije bilo vazdušnih napada.

Združene snage takođe su, tokom operacije, zaplenile veću količinu bombi, pušaka i municije.

Za sada nije saopšteno da li ima žrtava u združenim snagama. U međuvremenu, avganistanska policija saopštila je da su u oblasti Kandahara poginula dva policajca od bombe podmetnute na lokalnom putu u blizini granice sa Pakistanom.

U istom napadu ranjeno je još pet ljudi.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #174 on: July 11, 2009, 11:04:09 am »

Avganistan opasniji od Iraka

11. jul 2009.
London -- Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su u Avganistanu poginula još petorica britanskih vojnika, čime je bilans stradalih Britanaca povećan na 184.

Broj britanskih vojnika poginulih u Avganistanu premašio je tako broj od 179 koliko je stradalo u ratu u Iraku, preneo je Rojters. Pet britanskih vojnika poginuli su u petak u dve eksplozije na jugu Avganistana, kada su pešačili u patroli u blizini mesta Sangin u provinciji Helmand, navelo je britansko ministarstvo odbrane.

Novopostavljeni sekretar za odbranu Bob Ejnsvort upozorio je juče da će biti još novih pogibija vojnika u Avganistanu, opisijući sukob kao ozbiljan i bez skorog kraja.

"Nemojmo gajiti iluzije. Situacija u Avganistanu je ozbiljna i još nije odlučena", kazao je Ajnsvort, odbacujući poziv za slanje još ljudstva i helikoptera da pomognu britanskim vojnicima stacioniranim u Avganistanu, kojih trenutno ima oko 9.000.

Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 16 754


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #175 on: July 12, 2009, 11:58:06 am »

Avganistan postaje novi Vijetnam

11.07.2009.

Misija u Avganistanu preti da se pretvori u vojnu katastrofu, sličnu onoj u Vijetnamu pre 40 godina, piše "Tajms" povodom pogibije osam britanskih vojnika u Avganistanu u poslednja 24 sata. U novoj akciji združenih snaga poginulo 19 talibana i četiri avganistanska policajca.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Povodom pogibije osam britanskih vojnika u Avganistanu u poslednja 24 sata, štampa na ostrvu posvetila je veliku pažnju pronalaženju uzroka i odgovornih za sve veće gubitke u borbi protiv talibana.

Britanska štampa je objavila fotografije sa dočeka posmrtnih ostataka ubijenih vojnika i članke u kojima se spominje "najkrvaviji dan" ("Gardijan") ili "krvavi rat" ("Independent").

"Tajms" na naslovnoj strani ističe podatak - "sedam godina, devet meseci, 184 života".

Ovakav crni bilans list objašnjava "majstorstvom talibana da prave i postavljaju bombe", zbog čega su sve britanske patrole svakodnevno izložene smrtonosnim klopkama.

U uredničkom komentaru tog lista piše da misija u Avganistanu preti da se pretvori u vojnu katastrofu sličnu onoj u Vijetnamu od pre 40 godina. Odgovornost za takvo stanje "Tajms" vidi u nedovoljnoj rešenosti britanske vlade.

Slično viđenje ima i "Dejli mejl", koji ističe da treba pomoći britanskim vojnicima u Avganistanu ili ih povući iz te zemlje.

Premijer Gordon Braun, piše list, trebalo bi da razmotri povlačenje Britanaca iz Avganistana ukoliko borba u Halmandu nije "suštinska bitka za civilizaciju".

Tabloid "San" smatra da su "generali u foteljama" odgovorni za lošu opremljenost britanskih jedinica u Avganistanu i da bi Braun trebalo da učini sve što je u njegovoj moći da se osigura pobeda nad talibanima, uključujući i slanje dodatnih trupa, helikoptera i oklopnih vozila.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U provinciji Helmand nekoliko hiljada američkih i britanskih vojnika započelo je prošle sedmice veliku ofranzivu kako bi smanjili uticaj talibana uoči izbori koji će se održati u avgustu.


Izvor: RTS

______________________________________

Do sada je sinonim haosa i rata bio Bejrut, mislim da će to od sada biti Avganistan. Mogu da zamislim šta se radi u Avganistanu sada kada su ovo objavili, jel ovo uvek treba uvećati za više puta i onda je realno stanje tu negde.


* Britanski vojnici po povratku iz Avganistana.jpg (17.35 KB, 250x184 - viewed 25 times.)

* Sahrana stradalog britanskog vojnika (arhivska fotografija).jpg (15.83 KB, 250x186 - viewed 28 times.)
« Last Edit: August 06, 2010, 09:01:57 pm by dexy » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #176 on: July 13, 2009, 03:45:08 pm »

Koliko je situacija u Avganistanu opasna uoči predstojećih izbora govori i sledeća reportaža sa lica mesta ...
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Izveštač „Politike“ u Avganistanu
Iskušenja „dobrog rata”


Iznenađenje na periferiji Kabula: predstojeća predsednička trka biće praćena organizovanije nego u nekim „iskusnijim” demokratijama
 


13/07/2009
Kabul, 12. jula – Svoju bazu – jer američka ambasada u Kabulu i nije ništa drugo nego jedna velika civilno-vojna baza (premda u pojedinim delovima liči na ograđeno deluks stambeno naselje, s bazenom i teniskim terenom) – napustili smo u tri blindirana džipa, koji međutim nisu formirali kolonu: odmah su se razdvojili, iako su krenuli ka istoj destinaciji.

I vozač i suvozač imaju pored sebe zapete američke poluautomatske puške „M-4”. Dok vozač prati saobraćaj, suvozač osmatra okolinu i radio-vezom vrši neku šifrovanu koordinaciju. Brzo, ipak, prolazimo kroz popodnevnu kabulsku gužvu.

Kroz kapiju, kojoj prethodi stražarsko mesto s dobro osiguranim grudobranom i rampom, ulazimo u jedan kompleks na periferiji grada koji spolja liči na neko skladište, s velikim metalnim halama i ponekom kontejnerskom kućicom. Ali već ulazak u jednu od njih otkriva da prvi utisak vara.

U kancelariji smo Zijaulhaka Amarhila, šefa „odeljenja operacija na terenu”. A nalazimo se u kompleksu Nezavisne izborne komisije. Povod je da proverimo kako teku pripreme za druge predsedničke izbore otkako su svrgnuti talibani. Prvi su održani 2004. (pobedio je Hamid Karzai), a drugi su zakazani za 20. avgust. Glavni kandidat je opet Karzai, a suprotstavlja mu se 37 protivkandidata, među kojima i dve žene.

Zijaulhak Amarhila, Avganistanac u svojim četrdesetim, kaže nam prvo da je za izbore planirano otvaranje 28.663 izborna mesta, ali da li će sva biti otvorena na izborni dan ne može da kaže. Sve će zavisiti od bezbednosne situacije koja se, po njemu, u pojedinim krajevima zemlje „pogoršava dnevno”. Upravo je dobio je izveštaj da je jedan distrikt u Nuristanu pao u ruke talibana.

Da se izbori zaista pripremaju temeljno pokazala nam je poseta jednom od hangara u kojem smo zatekli prizor za koji, s obzirom na to gde smo, nismo bili pripremljeni. Naime, ušli smo u jednu dobro rashlađenu halu u kojoj su treperila svetla sa oko 400 kompjuterskih ekrana ispred kojih su sedeli mladi Avganistanci (i poneka Avganistanka) i nešto kuckali po tastaturama.

To je „data centar”, mesto na kojem se verifikuju birački spiskovi. Ono što je bilo prijatno iznenađenje ovde bila je sofisticiranost tehnologije koja je korišćena u ovu svrhu: „biometrijski” formulari popunjeni na terenu prvo su skenirani, potom su operateri te podatke unosili u poseban elektronski formular, da bi onda bili proveravani u bazi podataka u centralnom serveru.

Na prošlim izborima, na spiskovima je, od oko trideset miliona Avganistanaca, bilo njih oko šesnaest miliona. U međuvremenu, baza je dopunjena sa nešto više od četiri miliona novih birača. I sve to organizovano, utisak je, mnogo sistematičnije nego u nekim „iskusnim“ demokratijama.

Sređeni spiskovi su, naravno, preduslov, ali ne i garant uspešnih izbora. U potonjem brifingu u američkoj ambasadi s članovima Izbornog tima UN, na čijem je na čelu američki ambasador Timoti Majkl Keri, potvrđujemo utisak koji smo u četvrtak stekli u razgovorima u američkoj misiji pri NATO u Briselu: da su predstojeći izbori provera da li je nova američka strategija za Avganistan, ona koju je u martu obelodanio predsednik Obama – strategija „dobrog rata” – zaista delotvorna.

Zašto avganistanski, za razliku od iračkog, zaslužuje epitet „dobrog” i šta je to „dobro” u američkom, NATO i međunarodnom vojnom i svakom drugom angažovanju u ovoj nesrećnoj zemlji koja već 30 godina ratuje i sama sa sobom i protiv stranih okupatora?

Svi sagovornici o ovoj temi – a proteklih dana bilo ih je zaista mnogo, kako u Briselu, tako i ovde, u Kabulu – insistiraju na jednom: Avganistan mora da bude izbavljen jer će u protivnom svet biti mnogo nestabilniji i znatno opasniji.

Tu opasnost donose Al kaida i radikalni islam koji su svoju destruktivnost uverljivo pokazali 11. septembra 2001, spektakularnim napadima na Njujork i Vašington. To je bio početni povod da se vojno interveniše u Avganistanu i da ta intervencija potom dobije pokroviteljstvo UN i NATO partnerstvo.

Ali strategija koja je tamo vođena pod Bušovom administracijom pokazala je da problem ne može da se reši samo vojnim sredstvima. Svi sada podvlače „sveobuhvatan pristup” i naglašavaju „regionalnu sliku” – da Avganistan ne može da se stabilizuje bez angažovanja Irana, Pakistana i Indije. Pa i Rusije, koja već sarađuje, kako nam reče jedan visoki američki NATO funkcioner, „periferno, ali suštinski”.

Po novoj doktrini „dobrog rata”, likvidacija neprijatelja (talibani, pobunjenici, teroristi i kriminalci), samo je 25 odsto posla. Ostalih 75 odsto je – pridobiti Avganistance.

A oni će biti pridobijeni ako mi se osigura ono najneophodnije: bezbednost, pravda i pruži prilika da žive i rade. „Nema bezbednosti bez dugoročnog razvoja i obrnuto”, ostalo mi je podvučeno u beležnici.

Lepo zvuči – ali kako dotle stići? Sada smo u „stabilizacionoj fazi”, rekao nam je jedan od četiri američka ambasadora, koliko je danas, na raznim dužnostima, u Kabulu. Haos je uvek išao na ruku talibanima, primetio je drugi.

Treći nam je objasnio da postoji još jedan problem: kako da našima kod kuće objasnimo zašto smo ovde.

Svi se pri tom slažu da je ova godina u tom pogledu „kritična”, a izbori koji treba da u praksi potvrde ono što izgleda sasvim lepo u teoriji, sasvim su blizu.

Milan Mišić
Izvor: Politika Online
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #177 on: July 14, 2009, 08:38:25 am »

Ubijena dva marinca u Afganistanu
14. jul 2009.

Kabul -- Portparol američke vojske u Kabulu je saopštio da su u južnom Afganistanu ubijena dva marinca. Portparol je rekao, da su marinci ubijeni "u neprijateljskom incidentu" u provinciji Helmand.

U Afganistanu oko 4.000 marinaca učestvuje u najvećim operacijama od 2001, kad su talibani svrgnuti s vlasti.

Južni deo Afganistana je ne samo uporište talibana nego i oblast s najvećom proizvodnjom opijuma od maka na svetu.

Izvor: FoNet
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #178 on: July 14, 2009, 09:07:08 am »

Stirap: Britanci ubili 197 talibana
 
14.07.2009
Vašington – Britanske snage ubile su za poslednjih 10 dana, tokom operacije u južnoj avganistanskoj provinciji Helmand, najmanje 197 talibana, što je više od ukupnog broja britanskih vojnika koji su do sada poginuli u toj zemlji, izjavio je istaknuti britanski vojni zvaničnik.

Šef britanskih vazduhoplovnih snaga, maršal Džek Stirap rekao je da su britanske snage identifikovale tela 197 pobunjenika, poginulih u operaciji poznatoj pod imenom „Kandže pantera”, koja je pokrenuta 3. jula.

„Stvarni broj poginulih (pobunjenika) je najverovatnije dvostruko veći”, kazao je Stirap novinarima tokom posete Vašingtonu, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je pre dva dana da su u Avganistanu do sada poginula 184 britanska vojnika, što je više od broja poginulih u Iraku - 179.

To je izazvalo šok i nezadovoljstvo britanske javnosti i kritike upućene vladi povodom njene strategije u Avganistanu, gde je raspoređeno 9.000 britanskih vojnika.

Kritičari, međutim, smatraju da je to nedovoljan broj vojnika koji, povrh svega, nisu dobro ni opremljeni.

Stirap je ocenio da su te brojke „jednostrane” i da su „iako tužne, ipak manje u odnosu na one koje pogađaju neprijatelja”.

Britanski premijer Gordon Braun naveo je u pismu poslanicima parlamenta da je strategija Londona u Avganistanu dobra, a ministar finansija Alister Darling najavio da će britanski vojnici u toj zemlji dobiti svu opremu koja im je potrebna.

Braun je objasnio da je prevashodni razlog britanskog angažovanja u Avganistanu da se „na izvoru ukloni opasnost od terorizma i da se spreče napadi ovde i drugde”.

On je dodao da su britanske jedinice pre 10 dana započele ofanzivu protiv talibanskih pobunjenika, da su to bili „izuzetno teški dani”, ali da je operacija, uprkos velikim gubicima, uspešna, što potvrđuju izveštaji sa lica mesta i da je moral vojnika na visokom nivou.

Pre dva dana, za samo 24 sata u Avganistanu je poginulo osam britanskih vojnika, a u poslednje dve nedelje život je izgubilo njih 15.

Izvor: Politika Online, Tanjug
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #179 on: July 14, 2009, 08:25:31 pm »

Poginuo Italijanski vojnik

14.07.2009
Ministarstvo odbrane u Rimu danas je saopštilo da je u Avganistanu jedan italijanski vojnik poginuo, a trojica su ranjena.

Italijanska patrola je naletela na eksplozivnu napravu na putu, saopštilo je ministarstvo. U Avganistanu se nalazi oko 2.800 italijanskih vojnika, javlja AP.

Izvor: FoNet
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.