PALUBA
June 17, 2024, 01:01:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 [116] 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 542793 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1725 on: December 23, 2020, 01:12:47 pm »

Avganistan: Ubijen direktor nezavisnog tima za izbore
IZVOR: TANJUG SREDA, 23.12.2020

Kabul -- Jedan policajac je ubijen, a dvojica ranjena u bombaškom napadu u Kabulu. U odvojenoj pucnjavi ubijen je izvršni direktor nezavisnog tela za nadgledanje izbora.

Portparol šefa policije u Kabulu Ferdavas Faramarz rekao je da su naoružani napadači pucali i ubili izvršnog direktora nevladinog Avganistanskog foruma za slobodne i poštene izbore (FEFA) Mohamada Jusufa Rašida. Do napada je došlo dok je Rašid ujutru išao u kancelariju FEFA u Kabulu, a njegov vozač je ranjen i prevezen u bolnicu, dodao je Faramarz, preneo je AP.

U odvojenom napadu u Kabulu eksplodirala je bomba, a meta je bilo policijsko vozilo. Tom prilikom stradao je jedan policajac, dok su dvojica ranjena. Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1726 on: December 24, 2020, 08:29:10 am »

Paravojne jedinice koje obučava CIA vrše masakre nad decom i prolaze nekažnjeno: "Čuli smo kako vrište i mole za život"
I.Z.K. 23.12.2020.

Rat u Avganistanu, koji je sada u svojoj 19. godini, najduži je američki rat. U pokušaju da ga okonča odlazeći predsednik Donald Tramp odobrio je u ovoj zemlji aktivnosti obaveštajnih agencija i paravojnih formacija čije su posledice užasne, ali o njima niko ne govori.

Sada se u Avganistanu bore američki vojnici koji su rođeni nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, što je bio povod za početak intervencije. Američka javnost odavno se umorila od rata i mnogi žele da se vojnici vrate iz Avganistana. I pod Barakom Obamom i pod Donaldom Trampom, predsednički napori da se odvoje od Avganistana i šireg Bliskog istoka naišli su na otpor spoljnopolitičke elite koja svako povlačenje vidi kao ponižavajući poraz. Tramp je pokušavao da nađe kompromis između svoje želje za povlačenjem trupa i posvećenosti pripadnika spoljnopolitičke elite avganistanskom ratu tako što je „olabavio pravila ratovanja“.

Trampova administracija razmišljala je da bi „puštanjem sa uzice“ vojske i obaveštajnih agencija mogla da pokori talibane - čime priprema put za povlačenje trupa. Poseban prioritet je dat tajnim operacijama koje je vodila CIA, koristeći avganistanske paravojne formacije, sa uverenjem da će to dovesti do održivijeg rata koji od američkih vojnika ne zahteva učešće u borbama. Međutim, kako piše u izveštaju „The Intercept“, te paravojne formacije koje je obučila CIA često muče i ubijaju civile.

Stanovnici iz četiri okruga u avganistanskom Vardaku govorili su o nizu masakara, pogubljenja, sakaćenja, nestanaka, napada na medicinske ustanove i vazdušnih napada na objekte za koje je poznato da su se u njima nalazili. Prema njihovim rečima, žrtve su retko bili talibani. Ipak, avganistanska jedinica i njeni američki gospodari nikada nisu javno odgovarali ni kod avganistanske ni kod američke vlade. Amerikanci su „pogazili sva pravila rata, ljudska prava, sve stvari za koje su rekli da će doneti u Avganistan“, rekao je šef provincijskog saveta Vardaka Aktar Mohamad Tahiri. Kako je rekao, Amerikanci se „ponašaju kao teroristi. Pokazuju teror i nasilje i misle da će na ovaj način doneti kontrolu“.

Poznate pod zajedničkim nazivom jedinice udarnih snaga zbog svojih ciljanih, agresivnih metoda, ove tajnovite milicije koje podržava CIA nominalno potpadaju pod delokrug Nacionalnog direktorata za bezbednost ili NDS, avganistanske obaveštajne službe. Sastoje se od jedinice 01, koja je aktivna prvenstveno u centralnim avganistanskim provincijama, uključujući Vardak i Logar; jedinice 02, sa sedištem u Džalalabadu koja je aktivna u istočnom delu zemlje; jedinice 03, takođe poznate kao Udarne snage Kandahara, koja deluje na jugu; i 04, koja vrši racije u Kunaru i susednim provincijama na severoistoku. Veruje se da dve još jedinice na jugoistoku Zaštitne snage Kost i Snage Šahin funkcionišu pod sličnim ovlašćenjima.

Pripadnici CIA koji rade kao savetnici u ovim jedinicama koriste uglavnom pseudonime, a ne imena. Oni ne samo da obučavaju pripadnike avganistanske jedinice, već i biraju ciljeve napada, koje Amerikanci nazivaju „džekpotovima“; izdaju detaljne brifinge pre misije; i prate avganistanske paravojne formacije na terenu tokom racija. Avganistance i Amerikance američki helikopteri noću prevoze do udaljenih sela, a američki vojni avioni ih nadletaju dok vrše prepade na objekte među kojima su i bolnice, spavaonice medresa (islamske škole) ili civilne domove. U jednom od tih napada 11. maja 2019. godine vojnici su u Dadov Kailu ušli u medresu i izveli iz nje nekoliko dečaka.

- Čuli smo dečake kako mole za živote – vrišteći i plačući. Zatim smo čuli pucnjavu – rekao je jedan svedok.

Sutradan u zoru jedan čovek je našao šest tela na gomili. Najmlađa žrtva je imala 10 godina. To je samo jedan od brojnih slučajeva za koje niko ne odgovara.

"The Intercept" je dokumentovao četiri odvojena napada na medrese u kojima su ubijena 33 učenika veronauke. Iako su neki stanovnici Vardaka priznali da talibanski borci posećuju medrese kako bi pokušali da privole učenike na džihad, u školama se uglavnom nalaze deca, koje njihova mladost, siromaštvo i fizička udaljenost od porodica čine posebno ranjivima. Izgleda da jedinica 01 pokušava da eliminiše ne samo postojeće neprijatelje, već i potencijalne buduće neprijatelje.

CIA ima dugu istoriju obuke, naoružavanja i finansiranja autohtonih paravojnih milicija u mnogim zemljama. Ali nivo učešća CIA u Avganistanu od početka rata protiv terorizma ima malo presedana. U 2013. godini više od 2,5 milijarde dolara - skoro 5 procenata celokupnog američkog obaveštajnog budžeta - bilo je izdvojeno za “prikrivene akcije”, kategoriju pod koju spada program avganistanskih jedinica udarnih snaga, pokazali su dokumenti koje je objavio uzbunjivač Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden. Od uspostavljanja jedinica udarnih snaga do odabira njihovih ciljeva, nadgledanja njihovih misija i korišćenja snaga za specijalne operacije pozajmljenih od Pentagona, mreža milicija koje je vodi CIA u Avganistanu je možda najdramatičnija manifestacija (pored programa dronova) tajnog rata koji američka obaveštajna agencija vodi širom sveta, navodi “The Intercept”.

Uprkos pružanju detaljnih izveštaja o ratnim zločinima, izveštaj je među poznatim američkim medijima prošao gotovo neprimetno. Džejk Teper iz CNN je podelio članak na društvenim mrežama, ali inače nema mnogo naznaka da je američkim medijima stalo do njega, piše "The Nation". Kako primećuje novinar "The Intercept" Rajan Grim, prošla su dva dana otkako je ova priča objavljena, a glavni mediji o njoj uglavnom ćute.

- Zamislite da su se mediji tako odnosili prema masakru u Mi Laju - rekao je on. Grim je takođe predložio da bi administracija Džoa Bajdena možda želela da privede pravdi počinioce ovih navodnih ratnih zločina. Naročito jer će Ejvril Hejns biti direktorka Nacionalne obaveštajne službe Džoa Bajdena, a ona je zagovornik uvođenja više pravosuđa u ratovanje.

- Ona će imati autoritet i sposobnost da otkrije ko je u CIA bio umešan u ove operacije i izvede ih pred lice pravde - kaže on.

Ali, da li će tako i biti? Teško, s obzirom na neuspeh Obamine administracije da krene da se pozabavi ratnim zločinima koje je počinila CIA za vreme Džordža Buša mlađeg. Dalje, sam Bajden je dvosmislen u pogledu Avganistana na način koji podseća na samog Trampa. Kao što je predsednik Instituta Kvinsi Endrju Bačevič primetio u izjavi za časopis "The Nation" ranije ovog meseca, Bajden "želi da bude obostrano" u avganistanskom ratu. Bajden će povremeno reći: Ovi 'večni ratovi' moraju da se završe“, ali takođe će reći da Amerika treba da zadrži kontingent snaga u Avganistanu.

Kao što primećuje Bačevič, „Bajden predlaže da se proglasi da je najduži rat u istoriji SAD završen, istovremeno garantujući njegov nastavak“. Bajdenova podrška manjem vojnom prisustvu mogla bi ga vrlo lako dovesti u istu poziciju u kojoj se našao Tramp: da koristi prikrivene operacije CIA za održavanje američke moći u Avganistanu uz minimalnu upotrebu uniformisanih trupa. Ovo je recept za nove masakre.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1727 on: December 26, 2020, 09:37:44 am »Serija eksplozija u Kabulu, poginula dvojica policajaca


U jutrošnjoj seriji eksplozija u avganistanskoj prestonici Kabulu, najmanje dva policajca su izgubila život, a dvojica su ranjena, kao i jedan civil.

Dvojica policajaca su poginula, a jedno civilno lice ranjeno kada je eksplodirala magnetna bomba postavljena na policijsko vozilo u zapadnom delu Kabula, a još dvojica su ranjena kada je identična eksplozivna naprava detonirana u južnom delu prestonice, saopštio je predstavnik policije Ferdaus Faramarz, preneo je AP.

Treća magnetna bomba je eksplodirala u istočnom delu Kabula, ali bez žrtava i pominju se još najmanje dve eksplozije bez detalja o tačnoj lokaciji.

I ovi napadi dogodili su se dok predstavnici pobunjenih talibana i avganistanske vlade na mirovnim pregovorima u Kataru nastoje da okončaju višedecenijski građanski rat.

Za najnovije, jutrošnje napade još uvek niko nije preuzeo odgovornost.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1728 on: December 26, 2020, 05:12:11 pm »Quote
Afghanistan: At least 2 killed after multiple blasts rock Kabul

At least two security officers were killed and three were injured after multiple blasts rocked Afghanistan capital Kabul on Saturday.

Shops' windows were left shattered and streets were smeared with blood at one of the blast sites in Dehbori district.

"The blast had affected a police vehicle and I believe it was a magnetic bomb which caused the blast. I saw two bodies, one on the street and the other was on the roof," said an eyewitness who said the blast had taken place in the morning.

Kabul has been the target of multiple attacks in the past month. Nobody has claimed responsibility for the Saturday attack thus far.

Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1729 on: December 28, 2020, 09:48:10 pm »

Najmanje pet mrtvih u seriji napada širom Avganistana
IZVOR: BETA/AP PONEDELJAK, 28.12.2020.

Najmanje pet osoba poginulo je u napadima širom Avganistana, izjavili su zvaničnici i dodatno povećali zabrinutost za sudbinu suspendovanih mirovnih pregovora.

Vlasti provincije Farah navele su da su avganistanski pobunjenici talibani jutros napali sedište policije, ubili jednog i ranili tri policajca. Prema njihovim navodima, napad je počeo kada je policajac upucao bombaša samoubicu. Ipak, njegovo vozilo je eksplodiralo, posle čega su napadači otvorili vatru. Poginula su najmanje četiri pobunjenika, a osam je ranjeno, navela je policija.

U provinciji Gazni, iz vatrenog oružja su ubijena dva zaposlena u lokalnoj poreskoj upravi, dok je u provinciji Kost bomba na putu ubila pripadnika bezbednosnih snaga i ranila dve osobe. U jutrošnjim eksplozijama u Kabulu poginula je najmanje jedna osoba, a 13 je ranjeno. Na meti jednog od bombaša bio je mini-bus sa zaposlenima u državnom zavodu za statistiku. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Lokalni ogranak Islamske države koji se protivi mirovnom procesu redovno izvodi napade na civile i pripadnike bezbednosnih snaga. Ekstremisti Islamske države se sukobljavaju i sa snažnijim talibanima. Talibani su obustavili napade na američke i međunarodne snage, ali ne i na avganistanske bezbednosne snage, iako su ove godine pregovarali sa vladom koju podržava Vašington.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1730 on: January 01, 2021, 07:33:50 pm »

петак, 01.01.2021.

Из заседе убијен новинар

КАБУЛ - У авганистанској провинцији Гор из заседе ватреним оружјем убијен је радијски новинар, саопштиле су данас локалне власти.

То је пети новинар убијен у Авганистану у последња два месеца. Бесмулах Адел Ајмак, био је главни уредник радија Глас Гора, а убијен је док је колима путовао у Фироз Кох, главни град провинције, навеле су тамошње власти. Авганистански Одбор за заштиту новинара потврдио је убиство новинара. Још нико није преузео одговорност за убиство.

Последњих месеци у Авганистану су повећани напади на јавне личности - новинаре, политичаре, свештенике и активисте за заштиту људских права. У Џалалабаду, на истоку Авганистана, почетком децембра убијена је телевизијска водитељка Малалај Маиванд, јавља АФП а преноси Бета. Одговорност за тај напад је преузела џихадистичка група Исламска држава.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1731 on: January 02, 2021, 06:35:57 am »

U Avganistanu ubijen peti novinar u poslednja dva meseca
Tanjug 01.01.2021.

Avganistanski radijski novinar ubijen je danas kada je njegov automobil naišao na zasedu u centralnoj provinciji Gor i on je peti medijski radnik koji je u toj zemlji ubijen u poslednjia dva meseca.

Besmula Adel Ajmak, glavni urednik radija Glas Gora, pogođen je iz vatrenog oružja na putu ka glavnom gradu provincije Firoz Kohu, rekao je portparol lokalnog guvernera Aref Aber. Njegovo ubistvo izvedeno je na isti način kao i nekoliko prethodnih u proteklim mesecima, kada su ugledni Avganistanci ubijani iz zasede ili automobilima bombama, prenosi Al Džazira. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za njegovo ubistvo.

Serija ubistava istaknutih ličnosti u Avganistanu poslednjih meseci dešava se u trenutku porasta nasilja u zemlji uprkos tome što su u toku mirovni pregovori avganistanske vlade sa talibanima.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1732 on: January 10, 2021, 11:00:05 am »

Ima nastradalih, među žrtvama i jedan predstavnik državne vlasti
Tanjug 10. 01. 2021.

DOK se u Dohi, prestonici Katara, očekuje nastavak pregovora između vlade Avganistana i pobunjenika talibana, u glavnom gradu Avganistana Kabulu eksplodirala je jutros bomba i usmrtila najmanje troje ljudi u jednom automobilu.

Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana potvrdio je da je među žrtvama i jedan predstavnik ministarstva bezbednosti, prenosi AP. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za jutrošnji napad, ali je Islmska država preuzimala odgovornost za više napada u poslednjih nekoliko meseci u kojima je stradalo najmanje 50 ljudi, većinom studenata. Ubrzano povlačenje američkih snaga iz Avganistana koje je naredio predsednik Donald Tramp znači da će svega 2.500 američkih vojnika ostati u Avganistanu kada dužnost predsednika bude preuzeo Džo Bajden.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1733 on: January 10, 2021, 08:37:27 pm »

U napadu u Avganistanu ubijeno 14 civila, tela doneta u grad u znak protesta
Tanjug 10.01.2021.

Avganistanska vlada istražuje vazdušni napad koji je izvela vojska u jugoistočnoj provinciji Nimroz, u kojem je ubijeno 14 civila, čija su tela doneta u glavni grad te provincije u znak protesta.

Vladini zvaničnici su potvrdili da je u subotu uveče došlo do vazdušnog napada, ali su danas rekli da su prvobitne informacije pokazale da su svi poginuli bili talibanski borci koji su u sukobu sa avganistanskim snagama. Do sukoba je došlo nakon što su predstavnici avganistnske vlade i talibani otpočeli drugi krug razgovora u Dohi u subotu.

"Vazdušni napad u Hašrod distriktu je naneo teške gubitke talibanima, a mi sprovodimo istragu da li su stradali civili", saopštilo je danas avganistansko ministarstvo odbrane.

Lokalni vladin zvaničnik je rekao za Rojters da su vazdušne snage gađale kuću za koju se verovalo da je utočiste talibana i dodao da su svih 14 ubijenih članovi jedne porodice.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1734 on: January 12, 2021, 03:46:10 pm »

Planirali ubistvo američkog ambasadora i zvaničnika u Avganistanu
Srna 12.01.2021.

Avganistanske vlasti saopštile su danas da je ometen plan "Islamske države" da ubije američkog ambasadora u Kabulu Rosa Vilsona.

U saopštenju avganistanskog Nacionalnog direktorata za bezbednost navodi se da su pripadnici obaveštajnih službi uspeli da u provinciji Nangarhar unište četvoročlanu ćeliju "Islamske države" koja je planirala ubistvo Vilsona i nekoliko avganistanskih zvaničnika. Vilson je ranije osudio niz ubistava izvršenih u proteklih nekoliko meseci u Kabulu i drugim avganistanskim gradovima, uključujući novinare, aktiviste i političare. Nisu objavljeni drugi detalji, a američka Ambasada u Kabulu nije odgovorala na zahteve za komentar agencije AFP.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1735 on: January 15, 2021, 09:12:47 am »Trampovi poslednji vojni potezi; "Uvek ću biti posvećen tome"


Američka vojska smanjila je do danas broj vojnika u Avganistanu na oko 2.500, javila je agencija AP.

Predsednik Donald Tramp, koji je naredio smanjenje u novembru, rekao je u četvrtak da je nivo vojnih snaga u Avganistanu dostigao najniži nivo u 19 godina, ne navodeći o koliko vojnika je reč.

Prošlog februara Trampova administracija postigla je sa talibanima sporazumom o povlačenju Amerikanaca iz Avganistana u roku od 18 meseci, posle 19 godina aktivnosti u toj zemlji.

Nije jasno kako će se dalje, do maja 2021, odvijati povlačenje po dolasku administracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, navodi AP.

Bajden se zalagao za zadržavanje malog broja antiterorističkih snaga u Avganistanu kako bi se osiguralo da ekstremističke grupe poput Al Kaide ne budu u stanju da pokrenu napade na SAD.

Tramp je u kratkom saopštenju istakao dugogodišnju želju da se vojska SAD u potpunosti povuče iz Avganistana. "Uvek ću biti posvećen zaustavljanju beskrajnih ratova", naveo je Tramp.

Prema Zakonu o odbrani koji je Kongres doneo pre dve nedelje, Pentagonu je bilo zabranjeno da koristi novac iz ovogodišnjeg ili prošlogodišnjeg budžeta za smanjenje broja vojnika na manje od 4.000.

Tramp je uložio veto na tu odluku, ali su i Predstavnički dom i Senat glasali da se poništi predsednički veto.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1736 on: January 15, 2021, 04:01:51 pm »

Ostvaren Trampov plan, smanjuje se broj vojnika u Avganistanu
Tanjug 15. 01. 2021.

AMERIČKA vojska ispunila je svoj cilj i sa današnjim danom smanjila broj vojnika u Avganistanu na oko 2.500, čime je prekršila zabranu Kongresa koja je nedavno doneta, javlja AP.

- Biću biti posvećen zaustavljanju beskrajnih ratova - naveo je Tramp.

Prošlog februara njegova administracija postigla je dogovor s talibanima da se postepeno smanjuje broj američkih vojnika i da se svede na nulu do maja 2021. godine, a neizvesno je kako će se ovaj sporazum poštovati po dolasku administracije novog predsednika Džoa Bajdena, navodi agencija. Prema Zakonu o odbrani koji je Kongres doneo pre dve nedelje, Pentagonu je bilo zabranjeno da koristi novac iz ovogodišnjeg ili prošlogodišnjeg budžeta za smanjenje broja vojnika na manje od 4.000.

Tramp je uložio veto na tu odluku, ali su i Predstavnički dom i Senat glasali da se poništi njegov veto. Pentagon još nije u potpunosti objasnio kako se poslednje povlačenje vojske sprovodi suprotno zakonskoj zabrani. Zakon o odbrani predviđa dva uslova pod kojima bi Pentagon mogao da zaobiđe zabranu, predsedničko povlačenje ili izveštaj Kongresu koji procenjuje efekat daljeg povlačenja američke misije u Avganistanu u odnosu na rizik za američke vojnike. Do četvrtka Pentagon nije ispunio nijedan od tih uslova, navodi AP.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 497


« Reply #1737 on: January 15, 2021, 06:13:03 pm »

Да ли ће их бити 2500 или 4000 не мења суштину. Они су су тамо сомболично. Да их нема, врло  је велико питање да ли би актуелна влада Авганистана опстала. Вероватно би се десило нешто слично као и када су Руси отишли 1989. Не би ме изненадило да Бајденова администрација врати број америчких војника на 4000 али и даље остаје кључни проблем: нефункционална, корумпирана власт под покривитељством САД и јак војни отпор и Талибана, али све више и Исламске државе.
« Last Edit: January 17, 2021, 08:46:12 pm by dzumba » Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1738 on: January 16, 2021, 04:33:24 pm »

Napad iznutra: 2 avganistanska bezbednjaka ubila 12 kolega
SVET Autor: Beta 16. Jan. 2021

Najmanje dva pripadnika avgansitanskih bezbednosnih snaga otvorila su vatru i ubila 12 kolega u provinciji Herat na zapadu zemlje. Taj sinoćni napad za koji su talibani preuzeli odgovornost policija Herata je opisala kao "napad iznutra".

Policija je navela da su napadači pobegli s oružjem ubijenih i municijom i dodala da su snage avganistanske vlade povratile kontrolu nad tom oblašću. U Kabulu su danas poginula dva policajca, a jedan je ranjen u eksploziji bombe zakačena za policijsko oklopno vozilo. U provinciji Helmand, na jugu Avganistana, sinoć je jedan policajac poginuo, a dva su ranjena u napadu bombaša samoubice na policijski kompleks. Takođe na jugu, u provinciji Kandahar, više naoružanih muškaraca, uključujuči bombaša samoubicu, napalo je danas auto servis koji pripada obaveštajnoj agenciji Avganistana, a žrtava nije bilo. Vlasti su ubile najmanje četiri napadača. Za napade u Kabulu i provincijama Helmand i Kandahar još niko nije preuzeo odgovornost.

Ekstremistička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za brojne napade u Kabulu prethodnih meseci. Do nasilja dolazi iako su predstavnici talibana i avganistanske vlade nedavno obnovili mirovne pregovore u Kataru. Pregovori sporo napreduju pošto pobunjenici nastavljaju sa napadima na snage avganistanske vlade, dok se drže obećanja da neće napadati vojnike SAD i NATO.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1739 on: January 29, 2021, 10:04:20 am »Talibani potvrdili: Apsolutna laž da nas Rusi plaćaju za ubijanje Amerikanaca


Rusija nije predlagala Talibanima nagrade za ubistva američkih vojnika u Avganistanu, vesti o tome su apsolutna laž, rekao je zamenik šefa političkog saveta pokreta „Taliban“ Šer Muhamed Abas Stanakzaj.

„Što se tiče vesti koje su širili u Sjedinjenim Američkim Državama o nekim nagradama – to je apsolutna laž, i potpunosti to negiramo. Niko nam ne treba davati nagrade za ubistva Amerikanaca, mi ih ubijamo od 2001. godine. Borimo se protiv njih i bez ikakvih nagrada“, rekao je Stanakzaj novinarima.

Osvrnuo se i na mirovni sporazum sa SAD, rekavši da Talibani smatraju da ukoliko se administracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena bavi revidiranjem mirovnog sporazuma, potpisanog u Dohi prošle godine, to još ne znači da se Vašington povlači iz njega.

Stanakzaj je upozorio da ukoliko Amerika prekrši sporazum i ne povuče svoju vojsku iz Avganistana, Talibani će biti primorani da se brane.

„Nadamo se da će SAD otići. U to smo praktično sigurni, ne mislim da neće povući vojsku. Ali ukoliko prekrše sporazum, iako se nadam da to neće učiniti, mi nećemo imati nikakav drugi izlaz osim da se branimo. Mi ćemo se boriti, isto kao što se događalo ranije sa drugim okupatorskim snagama“, rekao je Stanakzaj, istakavši da je mirovni sporazum i u američkim interesima.

Takođe je dodao da razgovaraju sa Rusijom o ukidanju sankcija koje je Savet bezbednosti UN uveo protiv predstavnika pokreta, i nadaju se da će Rusija doprineti tome.

Krajem juna „Njujork tajms“ je objavio članak u kojem se poziva na neimenovane američke obaveštajne agente, tvrdeći da je ruska vojna obaveštajna služba navodno ponudila nagradu militantima povezanim sa talibanima za napad na američke vojnike u Avganistanu. List nije pružio nikakve dokaze.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ovaj članak lažnim, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov povezao je te optužbe sa unutrašnjom političkom borbom uoči izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednik SAD Donald Tramp je, sa svoje strane, rekao da je članak naručen. Prema njegovim rečima, američka obaveštajna služba informacije „Njujork tajmsa“ nije ga smatrala verodostojnim.

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 [116] 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.