PALUBA
July 15, 2024, 11:56:00 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 [130] 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 556699 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1935 on: July 05, 2021, 07:49:48 am »Talibani zauzimaju okrug po okrug, avganistanski vojnici beže iz zemlje


Napredovanje talibana kroz sever Avganistana ubrzalo se, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga, saopštili su zvaničnici u Kabulu i naveli da je više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo preko granice u susedni Tadžikistan.

Više od 300 pripadnika avganistanske vojske prešlo je iz avganistanske provincije Badahšan u Tadžikistan, u vreme kada talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) napreduju ka granici, naveo je tadžikistanski Državni komitet za nacionalnu bezbednost.

Kako se dodaje u saopštenju, tadžikistanske vlasti su, "vođene načelima humanizma i dobrosusedstva", dozvolile avganistanskim snagama da pređu u Tadžikistan.

Avganistanski vojnici prešli su granicu u subotu, oko 18:30 časova po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od ukupno 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu.

Prema rečima lokalnog zvaničnika Mohiba-ul Rahmana, većina okruga pala je u ruke talibana bez borbe.

U poslednja tri dana, 10 okruga palo je u ruke talibana, od kojih osam bez borbe, dodao je on.

On je za uspeh talibana okrivio pad morala među vojnicima, koji su uglavnom brojčano nadmašeni i nemaju zalihe.

Sve strane trupe koje ostanu u Avganistanu nakon što se NATO povuče u septembru biće smatrane okupatorskim, poručili su danas talibani.

Portparol talibana Suhail Šahin rekao je u izjavi za Bi Bi Si da politike te grupacije nije da zauzme Kabul vojnom silom, ali da bilo koje strane trupe, uključujući strance koji rade za vladinu vojsku, ne treba da ostanu u prestonici Avganistana nakon što povlačenje bude završeno.

"Ako ne povuku sve snage, što je u suprotnosti sa sporazumom iz Dohe, naše rukovodstvo će odlučiti kako da reaguje", naveo je Šahin, nakon izveštaja da bi 1.000 američkih vojnika moglo da ostane da štiti dipomatske misije i međunarodni aerodrom u Kabulu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1936 on: July 05, 2021, 08:30:54 am »Quote
Hamid Karzai: US troops in Afghanistan has been 'disastrous'

Afghanistan's former president says the presence of US troops in his country has contributed to the growth of terrorism and ISIS. Hamid Karzai said the West had failed in accomplishing its goals in the country because it ignored the wishes of Afghans.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1937 on: July 05, 2021, 10:02:19 am »Bežanje od talibana: Više od hiljadu avganistanskih vojnika povuklo se u Tadžikistan


Više od hiljadu avganistanskih vojnika povuklo se u Tadžikistan nakon borbi protiv militanata radikalnog pokreta „Taliban“ (zabranjenog u Rusiji), saopštila je pres-služba Pograničnih trupa Državnog komiteta naconalne bezbednosti Tadžikistana.

Revelantne informacije prenela je državna agencija za informisanje „Hovar“.

„Tokom oružanih sukoba sa talibanima 1.037 vojnika avganistanistanskih vladinih snaga povuklo se kroz pogranična područja na teritoriju Republike Tadžikistan kako bi sačuvali živote“, navodi se u saopštenju pres-službe.

Ranije su zvaničnici u Kabulu saopštili da se napredovanje talibana kroz sever Avganistana ubrzalo, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga. Prema njihovim navodima, više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo je preko granice u susedni Tadžikistan.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1938 on: July 05, 2021, 10:32:02 am »

Sprema se kontranapad
IZVOR: TANJUG PONEDELJAK, 5.07.2021.

Avganistanske vladine trupe planiraju kontraofanzivu u severnim regionima, koje zauzimaju talibani, izjavio je za RIA Novosti Hamdulah Mohib, savetnik avganistanskog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Mohib je rekao da su talibani odlučili da iskoriste vakuum dok se povlače strane trupe i krenuli u ofanzivu bez upozorenja, prenosi AP. "Iznenadili su avganistanske snage bezbednosti, jer smo očekivali mir, a ne rat", rekao je Mohib. On je naveo da narod Avganistana želi da bude slobodan i da želi da talibani budu predstavljeni u vladi, ali da Avganistanci ne žele da talibanski pokret vlada celom zemljom i da diktira kako avganistanski narod treba da živi. Nestabilnost u Avganistanu raste nakon što je američka administracija saopštila da će do 11. septembra završiti povlačenje svojih trupa iz Avganistana.

Dok traje povlačenje američkih trupa, napredovanje talibana kroz sever Avganistana se ubrzalo, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga, saopštili su zvaničnici u Kabulu. Navedeno je da je više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo preko granice u susedni Tadžikistan. Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od ukupno 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1939 on: July 05, 2021, 10:49:11 am »Quote
Terror threat to Britain will grow if West neglects Afghanistan, warns ex-MI6 chief

The former head of MI6 Sir Alex Younger has warned that the withdrawal of the US from Afghanistan could mean the resurgence of al Qaeda and an increased terror threat to the UK. Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1940 on: July 05, 2021, 12:06:23 pm »Rusija zabrinuta zbog situacije u Avganistanu

 
Rusija je zabrinuta zbog situacije u pograničnim područjima u Avganistanu, nastalu kao rezultat povlačenja američkih snaga.

To je danas izjavio predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naravno da situacija u Avganistanu nakon povlačenja američkih i savezničkih snaga izaziva ozbiljnu zabinutost. Pažljivo ćemo pratiti razvoj dogadjaja", potvrdio je Peskov i sa žaljenjem ocenio da je situacija destabilizujuća. On je ukazao da Rusija ne razmatra sa vlastima u Kabulu mogućnost rasporedjivanja svog vojnog kontingenta u Avganistanu, uprkos eskalaciji sukoba u pograničnom pojasu prema Rusiji.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1941 on: July 05, 2021, 12:26:06 pm »Quote
Talibani preuzimaju kontrolu nad velikim dijelom Afganistana

U posljednjih nekoliko sedmica, dok se SAD priprema za potpuno povlačenje svojih snaga, talibani preuzimaju kontrolu nad velikim dijelom teritorija.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1942 on: July 05, 2021, 03:54:14 pm »Talibani kontrolišu već 70 odsto granice sa Tadžikistanom


Talibani kontrolišu više od 70 odsto granice sa Tadžikistanom, dok procenat teritorije Avganistana koju kontrolišu može samo da raste, saopštio je Sputnjiku predstavnik pokreta "Taliban" Zabiula Mudžahed.

"Kontrolišemo deo granice sa Tadžikistanom. Okupirali smo čak više od 70 odsto granice sa Tadžikistanom. Imaćemo dobre odnose sa našom prijateljskom državnom – Tadžikistanom. Granica će biti bezbedna i neće biti nikakvog uplitanja", rekao je Mudžahed.

Po njegovim rečima, procenat teritorije koju kontrolišu talibani (organizacija, zabranjena u Rusiji) "može samo da raste".

"Sinoć smo zauzeli veliku teritoriju u provinciji Badahšan. Ona koji su bili iz vlade u Kabulu su pobegli otuda i na kraju teritorija je prešla pod našu kontrolu", objasnio je sagovornik agencije.

"Oni ne mogu da povrate ove oblasti. Mi imamo regularne snage na svim teritorijama koje kontrolišemo. U početku nisu mogli da nam pruže otpor, a sad ne mogu ništa da urade. Bolje da idu na dijalog i da probleme rešavamo na pregovorima", rekao je on.

Moskva je spremna da pruži Dušanbeu svu neophodnu pomoć zbog eskalacije situacije na teritoriji Avganistana u blizini granice sa Tadžikistanom, saopštila je pres-služba Kremlja, nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina sa predsednikom Tadžikistna Emomalijem Rahmanom. Ruski lider je obećao pomoć kako u bilateralnom planu, tako i u okviru ODKB.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da će ruska vojska pratiti situaciju u pograničnim regionima Avganistana.

Ranije su zvaničnici u Kabulu saopštili da se napredovanje talibana kroz sever Avganistana ubrzalo, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga. Prema njihovim navodima, više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo je preko granice u susedni Tadžikistan.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1943 on: July 05, 2021, 04:22:07 pm »
Quote
UK SAS Troops To Stay in Afghanistan as US Troops Pull Out & Afghan Troops FleeLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1944 on: July 05, 2021, 04:30:35 pm »Predsednik Tadžikistana objavio mobilizaciju zbog situacije u Avganistanu


Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je mobilizaciju 20.000 rezervnih vojnika radi jačanja tadžikistansko-avganistanske granice.

Na sednice Saveta bezbednosti zemlje razmotreno je pitanje osiguranja bezbednosti u pograničnim delovima Tadžikistana, uzimajući u obzir političku situaciju u Avganistanu.

Predsednik Rahman je naložio da se posebna pažnja posveti sprečavanju osiguranju mira na granici, između ostalog, sprečavanju transnacionalnog kriminala, terorizma, i šverca narkoticima.

Talibani su poslednjih dana zauzeli veliku teritoriju Avganistana i sada kontrolišu 70 odsto granice sa Tadžikistanom. Između ostalog, grad Pandžvaj u području Kandahara. Tokom tih borbi više od 1000 pripadnika policije i vojske Avganistana je pobeglo u Tadžikistan dok je na desetine zarobljeno.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao pomoć tadžikistanskom predsedniku Emomaliju Rahmanu, kako u bilateralnom planu, tako i u okviru ODKB.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1945 on: July 06, 2021, 05:04:33 am »

Vojska panično beži, talibani sve gaze
IZVOR: INDEX.HR PONEDELJAK, 5.07.2021.

Više od hiljadu avganistanskih sigurnosnih službenika pobeglo je u nedelju preko granice u Tadžikistan, nakon talibanskog napredovanja na severu Avganistana.

To je rekla Tadžikistanska granična služba, dok su pobunjenici zarobili desetine drugih. Prelasci samo naglašavaju ubrzano urušavanje situacije usled gotovo potpunog povlačenja stranih sila nakon 20 godina rata u Avganistanu i zastoja mirovnih pregovora.

Stotine članova avganistanskih snaga sigurnosti pobeglo je pred brzim napredovanjem talibana na severu. Povlačenja u nedelju bila su najbrojnija pa su se dogodila samo dva dana nakon što su SAD službeno napustile svoju glavnu bazu u Avganistanu u sklopu plana o povlačenju svih stranih vojnika do 11. septembra. Talibani su zauzeli šest ključnih okruga u severnoj provinciji Badahšan, koja se graniči i sa Tadžikistanom i Kinom, nakon čega je 1.037 avganistanskih vojnika pobeglo preko granice uz tadžikistansko dopuštenje, rekla je pogranična služba.

U nedelju je avganistanski predsednik Ašraf Gani razgovarao telefonski sa svojim tadžikistanskim kolegom, predsednikom Emomalijem Ramonom, kako bi raspravili daljnji razvoj situacije.

"Posebna pažnja posvećena je eskalaciji situacije na severu Avganistana koji graniči s Tadžikistanom", saopštio je ured tadžikistanskog predsednika.

Tadžikistan razmatra postavljanje kampova za potencijalne izbeglice iz Avganistana, rekli su vladini izvori Rojtersu. Viši avganistanski zvaničnik potvrdio je da su se dogodile stotine prelazaka u Tadžikistan, ali da se ne zna tačan broj.

"Talibani su presekli sve puteve i ovi ljudi nisu imali gde otići nego preći granicu."

Prošle nedelje, američke sile ispraznile su vazdušnu bazu Bagram - okončavši najduži rat u istoriji SAD, kao deo dogovora sa talibanima, protiv kojih su se borili od zbacivanja radikalnog islamističkog pokreta sa vlasti nakon "Al Kaidinog" napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Talibani su prestali sa napadima na zapadnjačke snage, ali nastavljaju ciljati avganistansku vladu i sigurnosna postrojenja, dok ubrzano osvajaju teren širom zemlje. Mirovni pregovori između dve strane ostali su da "vise u vazduhu".

Zabihula Atiku, zastupnik iz Badahšana, rekao je Rojtersu da su talibani zauzeli 26 od ukupno 28 okruga ove pogranične provincije - od čega su tri predana pobunjenicima bez borbe. Članovi avganistanskih snaga sigurnosti koristili su različite rute za bežanje, rekao je, dodavši da su talibani uhvatili desetine službenika u okrugu Iškašem gde su tadžikistanske pogranične snage blokirale bilo kakve prelaske u bivšu sovjetsku republiku.

Tadžikistanski službenici su rekli da su pustili 152 osobe. Rusija, koja ima vojnu bazu u Tadžikistanu, rekla je da ruski konzulat u severnom gradu Mazar-i-Šarif obustavlja delovanje zbog sigurnosnih rizika, prenosi novinska agencija TAS.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1946 on: July 06, 2021, 05:09:36 am »


Predsednik Tadžikistana objavio mobilizaciju zbog situacije u Avganistanu


Oglasio se Putin, spreman je da pošalje vojsku
Novosti online 05. 07. 2021.

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kolegom iz Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, piše TV Zvezda.

Glavna tema njihovog razgovora je teška situacija na granici Tadžikistana i Avganistana, kao i eskalacija koja je usledila nakon američkog povlačenja iz te zemlje. Nakon američkog povlačenja Talibani su krenuli u napade na vladine snage širom zemlje, zbog čega je veliki broj vojnika lojalnih Kabulu prebegao u susedni Tadžikistan, a sukob preti da se razbukta širom centralne Azije. Ruski predsednik je potvrdio spremnost da Tadžikistanu pruži potrebnu podršku, uključujući i vojnu, bilo putem ODKB-a, ili bilateralnim dogovorom.

Oba lidera izrazila su obostrano raspoloženje za dalje jačanje odnosa između dve zemlje, koji su u prirodi saveza i strateškog partnerstva.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1947 on: July 06, 2021, 05:28:58 am »

Posle odluke Amerikanaca da se povuku iz Avganistana, lokalna armija u rasulu
D. SAVIĆ 05. 07. 2021.

NESTABILNOST u Avganistanu raste pošto je američka administracija saopštila da će do 11. septembra završiti povlačenje svojih trupa iz te zemlje.

Dok je povlačenje američkih trupa u toku, što se poklapa sa završetkom dvadesetogodišnje vojne misije NATO u toj zemlji, napredovanje talibana na severu Avganistana se ubrzava, od čega pripadnici avganistanskih snaga beže preko granice u susedni Tadžikistan. Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od ukupno 421 okruga u Avganistanu. Savetnik avganistanskog predsednika za nacionalnu bezbednost Hamdulah Mohib objašnjava da su talibani iskoristili vakuum dok se povlače strane trupe i krenuli u ofanzivu, bez upozorenja. Najavljuje istovremeno da avganistanske vladine trupe planiraju kontraofanzivu u severnim regionima, onima koje zauzimaju talibani.

- Iznenadili su avganistanske snage bezbednosti, jer smo očekivali mir, a ne rat - istakao je Mohib.

Dodao je da narod Avganistana želi da bude slobodan i da talibani budu predstavljeni u vladi, ali da Avganistanci ne žele da talibanski pokret vlada celom zemljom i da diktira kako avganistanski narod treba da živi. Talibani, inače, podržavaju islamističke kazne, kao što su javna pogubljenja osuđenih ubica, zabrana televizije, muzike i bioskopa, ili školovanje devojčica starijih od 10 godina.

Međutim, glasnogovornik talibana Suhail Šahen rekao je za Bi-Bi-Si da talibani nisu odgovorni za povećanje nasilja. Tvrdio je da su mnogi okruzi pali pod talibane posredovanjem pošto su avganistanski vojnici odbili da se bore.

Iako avganistanski predsednik Ašraf Gani insistira da su snage bezbednosti zemlje u potpunosti sposobne da drže pobunjenike na odstojanju, sve više vojnika traži utočište u Pakistanu i Uzbekistanu. Tadžikistanska granična straža saopštava da je preko 1.000 avganistanskih vojnika već pobeglo u Tadžikistan posle sukoba sa talibanima kako bi "spasli sopstvene živote".

Snage predvođene SAD zbacile su talibane sa vlasti u Avganistanu 2001. godine, tvrdeći da je ta grupa skrivala Osamu bin Ladena i druge ličnosti Al-Kaide povezane sa napadima 11. septembra u SAD, koji su pokrenuli invaziju. Talibani su ušli u direktne razgovore sa SAD još 2018. godine, a predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je da je američko povlačenje opravdano, jer su američke snage osigurale da Avganistan ne može ponovo postati baza za strane džihadiste i kovanje zavere protiv Zapada.

Prema sporazumu s talibanima, SAD i njihovi NATO saveznici dogovorili su se da povuku sve trupe, uz obavezu militanata da ne dozvole da Al-Kaida ili bilo koja druga ekstremistička grupa deluje u oblastima koje kontrolišu. Ali, talibani se nisu složili da prestanu da se bore protiv avganistanskih snaga.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1948 on: July 06, 2021, 05:37:55 am »

Amerikanci se povlače, talibani osvajaju zemlju, a narod je ustrahu: Još jedna svetska sila bacila oko na Avganistan
Milijana Milikšić 05.07.2021.

NATO i savezničke snage povlače se iz Avganistana nakon 20 godina, međutim sa njihovim povlačenjem talibani su krenuli u ponovno osvajanje zemlje. Strahovi da će nakon povlačenja koalicionih snaga u Avganistanu ponovo izbiti nasilje obistinili su se jer su talibani u prethodna dva meseca pokrenuli veliku ofanzivu širom zemlje.

Otkako je američki predsednik Džo Bajden objavio kraj “večnog rata” u Avganistanu, talibani su krenuli u napade širom zemlje, ali najviše su postigli u severnom delu zemlje, tradicionalnom uporištu komandanata koji su pomogli SAD da se pobunjenici poraze 2001.

Talibani – koji ukazuju da su dogovor o miru sklopili sa koalicijom, ali ne i sa Vladom Avganistana – zauzeli su više od 10 oblasti, dok se avganistanska vojska razbežala preko granice u Tadžikistan. “Gardijan” navodi da su provincije Badakšan i Takar sada pod kontrolom pobunjenika, dok “ABC njuz” piše da je više od 300 avganistanskih vojnika u subotu pobeglo kako su talibani napredovali ka granici.

Za tri dana osvojili osam distrikta bez borbe

Talibani sada kontrolišu oko trećinu od ukupno 421 distrikta i okružnih centara u Avganistanu. Lokalni zvaničnik, član veća Badakšana Mohib ul Rahman, rekao je da su poslednjih dana talibani bez borbe osvojili mnoge oblasti u provinciji. On je za njihov uspeh okrivio loš moral avganistanskih trupa koje su uglavnom brojčano nadjačane i bez dodatnog snabdevanja.

- Nažalost, većina distrikta ostavljena je talibanima bez borbe – rekao je on, ukazujući da je za poslednja tri dana “palo” 10 distrikta, od čega osam bez sukoba.

- Stotine avganistanskih vojnika, policije i obaveštajaca predalo je svoje baze i pobeglo u prestonicu Badakšana Faizabad. Čak i dok se rano ujutro u subotu održavao bezbednosni sastanak da se osmisli jačanje perimetara oko prestonice, neki provincijski zvaničnici su napustili Faizbad i otišli u Kabul - rekao je Rahman.

Severna područja pod kontrolom talibana su strateška, kreću se duž granice Avganistana sa centralnim azijskim državama. Zauzimanje Badakšana je od posebnog značaja jer je provincija dom bivšeg predsednika Burhanudina Rabanija, kojeg je ubio bombaš samoubica 2011. Njegov sin Salahudin Rabani član je aktuelnog Visokog veća za nacionalno pomirenje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana je u subotu u saopštenju reklo da su njihovi porazi samo privremeni, ali nije jasno kako će ponovo preuzeti kontrolu nad zauzetim područjima. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je u međuvremenu potvrdio da su distrikti pali u njihove ruke i to većina bez borbe.

Postepeno povlačenje

Povlačenje američkih trupa započelo je krajem aprila prema planu, uz sve mere bezbednosti kako su rekli iz Pentagona. Ipak, ostalo je još nekoliko stotina pripadnika američke vojske koji čuvaju kompleks američke ambasade u Kabulu.

Poljska će povući svoje trupe iz Avganistana krajem juna, Australija u septembru, dok su poslednji nemački vojnici napustili zemlju krajem juna. I britanska vojska se povlači, iako će manji broj specijalaca ostati u Avganistanu kako bi obučavali tamošnju vojsku. U petak je napuštena ključna vojna baza NATO pakta u zemlji, Bagram.

- Sve koalicione snage su napustile Bagram - rekao je neimenovani zvaničnik.

U Avganistanu je bilo oko 2.500 američkih vojnika čije je prisustvo Pentagon javno priznao, uz nekoliko stotina pripadnika snaga za specijalne operacije koje nisu potvrđene. Zadati rok za povlačenje snaga je 11. septembar, dan terorističkog napada na SAD 2001, a Pentagon kaže da zbog mogućih napada talibana na osoblje tokom odlaska nije sigurno da će se objavljivati svi detalji tog procesa. Iako je Bajden odlučan da trupe povuče do tog datuma, zabrinutosti rastu o stopi povlačenja vojske, narušene situacije u Avganistanu ali i dugoročnoj američkoj strategiji, piše CNN.

Uprkos planiranom povlačenju, talibanski zvaničnici više puta su zapretili da će ciljati američke i koalicione snage ukoliko ne napuste zemlju do početka maja - krajnjeg roka prema sporazumu iz februara 2020. potpisanom između talibana i administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Strahovi od građanskog rata

Američki general Ostin Skot Miler, koji nadgleda povlačenje trupa iz Avganistana, rekao je da SAD treba da budu zabrinute zbog napredovanja talibana.

- Gubitak terena i brzina tog gubitka mora da nas zabrine… Rat je fizički, ali ima i psihološku ili moralnu komponentu. Nada je važna, moral je važan. Stoga dok gledate talibane kako se kreću zemljom, ono što ne želite da se desi je da ljudi izgube nadu, a oni sada veruju da su dovedeni pred svršen čin – rekao je Miler. On je ukazao na mogućnost građanskog rata u zemlji jednom kad je američke trupe napuste.

- Ako pogledate bezbednosnu situaciju, nije dobro. Avganistanci priznaju da nije dobro. Talibani su u pokretu. Počinjemo da stvaramo uslove ovde koji neće izgledati dobro Avganistancima u budućnosti ako se krene u vojno preuzimanje – istakao je Miler.

Građanski rat predviđa i republikanac iz Teksasa Majkl Mekol, koji je u nedelju upozorio da će Bajden biti odgovoran za situaciju koja nastane nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana.

- Kad se potpuno povučemo, uništavanje, ubistva, žene, humanitarna kriza onih koji beže preko granice s Pakistanom – predsednik Bajden će imati te ružne slike –
rekao je on, kritikujući administraciju zbog “nedostatka planiranja i pripreme”.

Nova glavobolja


Talibani, međutim, nisu jedina glavobolja za Vašington. Dok se avganistanska vlada oprašta sa Amerikom, istovremeno otvara ruke u znak dobrodošlice drugoj sili koja planira da ispuni vakuum koji će nastati njihovim odlaskom.

Kina želi da uđe u, kako piše “Dejli bist” post-američki Avganistan, sa svojom inicijativom Pojas i put. Izvor blizak avganistanskim vlastima rekao je da se Kabul sve više angažuje s Kinom u vezi produženja projekta Ekonomski koridor Kina-Pakistan (CPEC), vrednim 62 milijarde dolara koji uključuje izgradnju puteva, železnice i energetskih vodova između Pakistana i Kine – do Avganistana. Prema izvorima “Dejli bista”, jedan od specifičnih projekata na stolu biće izgradnja puta između Avganistana i severozapadnog pakistanskog grada Pešavara, koji je već povezan na rutu CPEC.

Peking će biti u dobroj strateškoj prilici da nastavi tamo gde su SAD stale i poguraju Kabul u svoj Pojas i put, posebno ako američko povlačenje dovede do uspostavljanja talibanskom režima – otkako je Tramp potpisao mirovni sporazum sa talibanima kineski zvaničnici su bili u čestim kontaktima sa predstavnicima militantne grupe, navodi “Dejli bist”. Stručnjaci misle da bi Kina mogla postići više uspeha od SAD u Avganistanu, s obzirom na bliske veze s Pakistanom.

- Ipak njeno prisustvo će uvelike zavisiti od toga da li će postići razumevanje s talibanima koji će zabeležiti rast svog uticaja ostali na vlasti ili ne. Ako je talibanima u redu da Kina gradi svoje projekte u Avganistanu, Peking će biti na mnogo boljem mestu (od SAD) – rekao je Majkl Kugelman, zamenik direktora za Južnu Aziju vašingtonskog centra Vilson.

Avganistanci očajni


Avganistanski civili u strahu su od povratka talibana. Iako je Vašington tvrdio da će postepenim povlačenjem i raspoređivanjem snaga drugde u regionu Bliskog istoka dati avganistanskoj vojsci vremena za prilagođavanje na novu situaciju, a državni sekretar Entoni Blinken u maju govorio kako su SAD “spremne za sve scenarije” , sve je jasnije da će odlaskom koalicionih snaga Avganistan ostati na milost i nemilost talibanima.

Stanovnici grada Obea, istočno od Herata, gde su se talibani godinama borili na njegovim poljima i u okolnim selima i koji je poslednjeg meseca postao jedan od desetine distrikta koji je pao pod kontrolu pobunjenika, odaju uznemirujuću viziju života pod talibanima.

- Međunarodna platforma za talibane je zaista uznemirujuća. Mi živimo pod talibanima, poslujemo s njima i znamo da se nisu promenili – ističe aktivistkinja za ženska prava Halima Salimi iz Herata, koja je kontaktima sa kolegama u Obeu.

“Gardijan” navodi da su 14. juna poslednje vladine snage u distriktu helikopterom napustile opkoljenu bazu i da su militanti toliko pouzdani u svoju kontrolu da su prošle nedelje na sastanku u džamiji izneli svoje planove za Obeu, uključujući 10 odsto poreza na prihode. Škole su tamo zatvorene zbog borbi, ali kad se otvore devojčice neće moći da idu dalje od šestog razreda. Žene moraju da nose burke i ne smeju da se kreću bez muške pratnje. Prodavnice ne mogu da usluže same žene, a talibani mogu da premlate svaku koju zateknu bez pratnje. Jedan stanovnik Obea rekao je “Gardijanu” da talibani redovno pregledaju mobilne telefone i da ako nađu muziku, ples ili nešto što podržava vladu – pretuku njegovog vlasnika. A ako nađu slike pojedinca u vladinoj uniformi, pogube ga.

Lokalni talibanski sudija iz Obea branio je militante.

- Ako nemate šerijatsku kaznu, zločini rastu. Kad je tu bila vlada, nisu se istraživale pljačke. Sad kad smo mi došli na vlast, ljudi mogu da drže vrata otvorena – rekao je on “Gardijanu”.

Jedna majka koja je izbegla iz Obea priznala je da su talibani značajno smanjili broj krađa.

- Znam mnogo onih koji ih podržavaju i zadovoljni su zbog ovog, ali ja ih ne želim ovde… Imaju posebno ljude da tuku žene, koriste uže ili komad drveta da ih tuku. Muškarce tuku jer se ne mole i ne drže post tokom Ramazana, tu su i druge sitne restrikcije poput zabrane šminkanja. Sada je tačno kao kad su poslednji put bili na vlasti (pre 2001.). I tada sam bila u Obeu – rekla je.

Napredovanje talibana i povlačenje koalicionih snaga uverili su Avganistance čiji su domovi ugroženi da trebaju više boraca. Milicije se formiraju širom zemlje, mnogi se priključuju svojom voljom, zbog plate ili se odazivaju pozivu same vlade.

- Situacija je katastrofalna, a vlada neće ni da me sasluša. Stoga je moj zadatak sada biti ubijen ili osloboditi moj grad – rekao je “Gardijanu” jedan borac iz Obea koji je izgubio brata, oca i najmanje 20 rođaka u borbama protiv talibana, ali i dalje odbija da se preda.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1949 on: July 06, 2021, 08:00:01 am »Quote
‘The Americans destroyed everything’ before quietly leaving key Afghan base

After US troops withdrew without notifying them, Afghan soldiers guarding the Bagram Air Base have been left with thousands of Taliban prisoners and a certainty that the enemy will attack.


Logged
Pages:  1 ... 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 [130] 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.088 seconds with 22 queries.