PALUBA
July 14, 2024, 08:25:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 [147] 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 556487 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2190 on: August 08, 2021, 07:35:46 am »Američki bombarderi gađali talibane u Avganistanu


Američki bombarderi B-52 „Stratofortres“ izveli su vazdušne napade na snage radikalnog pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Šiberganu – glavnom gradu pokrajine Džovzjan, militanti su pretrpeli velike gubitke.

„Grupa talibana bila je cilj napada B-52 u gradu Šibergan, pokrajina Džovzjan... Teroristi su pretrpeli velike gubitke u vazdušnim napadima američkih vazduhoplovnih snaga“, napisao je portparol Ministarstva odbrane Avganistana Favad Aman na Tviteru.

Prema njegovim rečima, likvidirano je više od 200 talibana. U napadima je uništeno više od sto vozila i velika količina oružja i municije koji su pripadali talibanima.

Prethodno je list „Tajms“, pozivajući se na izvore u američkim odbrambenim krugovima, javio da je Vašington poslao bombardere B-52 „Stratofortres“ u Avganistan za borbu protiv talibana.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2191 on: August 08, 2021, 07:54:30 am »Quote
Taliban capture second Afghan provincial capital, says deputy governor


Quote
‘Total chaos’ as Taliban try to take key Afghan city of Kunduz
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2192 on: August 08, 2021, 07:57:38 am »Quote
Afghanistan: Taliban take provincial capital

The Taliban have made rapid advances across Afghanistan recently, wrestling back control of key border posts, swathes of countryside and key towns and cities. The hardline Islamist insurgents captured the provincial capital of Zaranj, in the southern Nimroz province, on Friday afternoon.

On Saturday, Afghan officials confirmed the loss of another provincial capital, the city of Sheberghan in Jawzjan province.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2193 on: August 08, 2021, 01:03:13 pm »Posle najveće pobede talibana u ovoj ofanzivi strahuje se da će uskoro pasti i Kabul


Grad Kunduz na severu Avganistana u nedelju ujutru je nakon teških borbi pao u ruke talibana.

Grad je pao u nedelju nakon teških borbi, potvrdila su tri člana vlasti te provincije kao i osoba koja stanuje u prostorijama nemačke novinaske agencije dpa. Nemačka vojska, Bundesver, u blizini Kunduza je skoro 20 godina imala veliku bazu u toj zemlji.

Kako prenosi Dojče vele, islamisti su takođe osvojili grad Sar-i Pul, odnosno za tri dana su "pale" prestonice četiri provincije.

Žestoki sukobi avganistanskih snaga i talibana izbili su rano jutros u centru Kunduza, nakon što su talibani zauzeli dve provincijske prestonice u proteklih 48 sati.

Pad grada na severu zemlje biće žestok udarac za centralnu vladu koja je mahom odustala od borbe u ruralnim područjima i povukla se da brani urbane centre.

"Žestoki sukobi za svaku ulicu odvijaju se u raznim delovima grada. Bezbednosne snage povukle su se prema aerodromu", rekao je za agenciju AFP član pokrajnskog veća Amrudin Vali.

Talibani su od petka zauzeli dva grada, ali je zauzimanje Kunduza njihova najveća pobeda od maja, kada je sa povlaćenjem stranih snaga počela njihova ofanziva na Avganistan.

Talibani su najpre zauzeli Zarandž na jugozapadu a dan kasnije Šebergan na severu zemlje. Sada su osvojili i Kunduz iSar-i Pul.

"Talibani su došli do centralnog trga u Kunduzu. Avioni ih bombarduju", rekao je Abdul Aziz, stanovnik iz Kunduza. "U gradu je potpuni haos", dodao je on.

Svetske agencije prenose i da su sukobi izbili i u predgrađu Herata na zapadu i Lakšar Gaha i Kandahara na jugu.

Osvajanje Kunduza je, prenose agencije, pobeda bez presedana i korak prema povratku na vlast. Kunduz je veliko komercijalno čvorište između Kabula, smeštenog 300 kilometara južnije te države Tadžikistan, 50 kilometara severnije.

Brzina talibanskog napredovanja iznenadila je vladu u Kabulu koja se poslednjih 20 godina oslanjala na pomoć međunarodnih snaga koje bi do kraja meseca trebalo potpuno da se povuku.

Napredovanje talibana i njihova osvajanja izazvala su zabrinutost među stanovništvom ali i međunarodnom zajednicom da će se strahovlada ponovo vratiti u Avganistan.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2194 on: August 08, 2021, 01:08:18 pm »Quote
Taliban aim to take more provincial capitals after seizing Sheberghan

The Taliban on Saturday captured the Afghan city of Sheberghan in Jawzjan, the second provincial capital to its control in less than 24 hours. As Taliban militants continue making advances, more Afghan cities like Herat, Kandahar and Lashkar Gah are under pressure. In another blow, the insurgents captured a prison in northern Afghanistan and released the inmates.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2195 on: August 08, 2021, 07:43:52 pm »

Kraj - Talibani osvojili
IZVOR: DW NEDELJA, 8.08.2021.

Grad Kunduz na severu Avganistana u nedelju ujutru je nakon teških borbi pao u ruke talibana.

Napredovanje talibana u Avganistanu se nastavlja. Islamisti su osvojili još dve prestonice provincija na severu zemlje zemlje - uključujući grad Kunduz u kojem su osvojili su najvažnije zgrade u gradu. Grad je pao u nedelju nakon teških borbi, potvrdili su tri člana vlasti te provincije kao i osoba koaj stanuje u prostorijama nemačke novinaske agencije dpa. U Nemačkoj je Kunduz uglavnom poznat po tome što je Bundesver tamo godinama imao veliku bazu. Neposredno pre toga, islamisti su takođe osvojili grad Sar-i Pul. Talibani su za tri dana osvojili prestonice četiri provincije.

Početkom maja, od kako se krenulo sa povlačenjem Međunarodnih trupa iz Avganistana talibani su pokrenuli nekoliko ofanziva. Isprva su uspevali da preuzmu ogromne teritorije posebno u ruralnim područjima. U međuvremenu kontrolišu više od polovine od približno 400 okruga u zemlji i nekoliko graničnih prelaza. Odnedavno su se borbe sve više prebacivale na glavne gradove 34 provincije Avganistana. Talibani su dugo opsedali Kunduz, a poslednja dva dana su pojačali napade, rekli su članovi vlasti. Ljudi u gradu nemaju vode ni hrane. Sakrili su se u svojim kućama. Osim jedne vojne baze na oko tri kilometra od centra grada, gde su pobegli Vladini zvaničnici, kao i aerodroma, talibani sada kontrolišu ceo grad. Kunduz sa oko 370.000 stanovnika bio je važan za Bundesver, koji je napustio Avganistan krajem juna nakon skoro 20 godina. Nigde u Avganistanu nije palo više Nemaca nego u Kunduzu i susednoj provinciji Baglan.

U gradu Sar-i Pul sa oko 180.000 stanovnika slično je kao u Kunduzu. Prema vlastima provincije, talibani su u nedelju ujutru (po lokalnom vremenu) osvojili glavne Vladine zgrade. Tokom noći su vođeni teški okršaji, međutim, kada su pala dva policijska okruga, avganistanske snage bezbednosti su napustile svoje pozicije i prešle u jedu vojnu bazu kilometar od centra grada. Čak su Vladini zvaničnici sada u toj vojnoj bazi. Talibani su na njih ispalili minobacačke granate. Prema rečima Masume Šhadaba koja je članica vlasti provincije na ulicama leže leševi, niko se ne usuđuje da ih skloni.

Još u petak je je talibanima praktično bez borbe u ruke pala mala provincijska prestonica Sarandž bila u Nimruzu na iranskoj granici. U subotu je usledio grad Šiberđan u na severu, uporište kontroverznog bivšeg vojskovođe i bivšeg potpredsednika Abdula Rašhida Dostuma, vodećeg čoveka u brobi protiv Talibana. Prema avganistanskom Ministarstvu odbrane, SAD, koje su praktično završile povlačenje iz Avganistana, nastavljaju vazdušne udare u zemlji. Jedan sastanak talibana u gradu Šiberđan je napadnut bombarderima B-52, rekao je portparol Ministrstva na Tviteru. Vojna misija SAD u Avganistanu završava se 31. avgusta. Prema izvorima SAD, trenutno je povučeno više od 95 odsto za to predviđenih snaga i opreme.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2196 on: August 08, 2021, 08:06:49 pm »

Zauzeli još tri avganistanske provincije
Novosti online 08. 08. 2021.

DOK su strane trupe blizu kraja operacije povlačenja iz Avganistana, talbini su sve bliže osvajanju celokupne teritorije zemlje. Tokom poslednjih borbi snage sunitskih fundmantalista zauzele su prestonice tri avganistanske provincije.

Snage talibana već su zauzele desetine okruga i graničnih prelaza poslednjih meseci i izvršili pritisak na nekoliko provincijskih prestonica, uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu, pošto su strane trupe krenule sa povlačenjem iz te dvodecenijskim ratom izmučene zemlje jugozapadne Azije, prenosi Rojters. Talibanski borci zauzeli su u tri prestonice provincija, uključujući strateški grad Kunduz na severoistoku zemlje, rekli su lokalni zvaničnici, dok su pobunjenici pojačali pritisak na sever i zapretili daljim gradovima.  Ofanziva je poslednjih dana dobila na zamahu nakon što je Vašington objavio da će do kraja avgusta okončati američku vojnu misiju u zemlji.

- Sunitski fundamentalisti zauzeli su ključne vladine zgrade u Kunduzu, dok se vladine snage povlače ka aerodromu i svojoj bazi - rekao je u poslanik loklane skupštine, izazivajući bojazan da bo to neće biti krajnji položaj koje će preuzeti talibani.

Kunduz sa 270.000 stanovnika smatra se strateškim gradom jer leži na ulazu u severne provincije i centralnu Aziju bogatoj mineralima. Sa druge strane, portparol snaga bezbednosti rekao je u da će vladine snage započeti operaciju velikih razmera kako bi što pre povratile izgubljena područja u pokrajini. Predstavnik pres-službe talibana Zabihullah Mudžahid poručio je da da su njihove trupe zauzele veći deo provincije i da su blizu aerodroma. Proteklih dana eskalirali su napadi na severne provincije, koje se nalaze izvan njihovih tradicionalnih uporišta na jugu, gde su talibani brzo zauzeli položaje, uz granicu sa Turkmenistanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2197 on: August 08, 2021, 08:15:49 pm »

Scene iz Kunduza:

https://twitter.com/KhalidAmiri01/status/1424283040034037761

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2198 on: August 09, 2021, 06:50:50 am »Quote
Taliban seize control of three more Afghan provincial capitals

The Taliban tightened the noose around northern Afghanistan Sunday, capturing three more provincial capitals as they take their fight to the cities after seizing much of the countryside in recent months.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2199 on: August 09, 2021, 06:52:47 am »Quote
Afghan city of Kunduz falls to Taliban

The Taliban have overrun the northern Afghan city of Kunduz as part of a major offensive. The Taliban's advance on the provincial capital comes after two others fell to the insurgents in the past two days.

The insurgents have taken control of all key government facilities in the city except for a military base and the airport, where high-ranking local officials have reportedly pulled back to.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2200 on: August 09, 2021, 08:43:35 am »

Talibani oteli i ubili medijske radnike
Tanjug 09. 08. 2021.

TALIBANSKI borci ubili su menadžera radio stanice u Kabulu i kidnapovali novinara u južnoj provinciji Helmand, saopštili su danas lokalni zvaničnici iz Kabula o poslednjem u nizu napada na medijske radnike u Avganistanu.

Napadači su ubili Tofana Omara, menadžera "Paktija Gagradija", saopštili su aktivisti za ljudska prava koji podržavaju nezavisne medije u Avganistanu, dodavši da se radi o ciljanom ubistvu.

"Omarija su ubili neidentifikovani napadači. On je bio liberalan, a napadaju nas jer radimo nezavisno", rekao je Mudžib Kelvatgar, šef Udruženja nezavisnih novinara u Avganistanu (NAI), preneo je Rojters. Zvaničnici u Kabulu veruju da talibanski borci stoje iza napada, a NAI dodaje da je najmanje 30 novinara i medijskih radnika ubijeno, ranjeno ili oteto u Avganistanu ove godine.

U južnoj provinciji Helmand, lokalni zvaničnici su saopštili da su talibani oteli novinara Nemtulaha Hemata iz njegovog doma u Laškar Gahu, glavnom gradu provincije. Portparol talibana je za Rojters rekao da nema informaciju o ubistvu u Kabulu, kao i o otmici u Helmandu. Talibani su zauzeli tri grada na severu tokom vikenda i bili blizu da osvoje još, čime su pokrenuli ofanzivu protiv avganistanske vlade nakon predstojećeg povlačenja trupa SAD.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2201 on: August 09, 2021, 09:39:16 am »

Talibani napreduju, zauzeli još jedan grad na severu Avganistana
SVET Autor: Beta 09. avg. 2021

Talibani su danas preuzeli kontrolu nad još jednim gradom u avganistanskoj provinciji Sare Pul, rekao je zvaničnik.

Talibani napreduju u sukobima u poslednjih nekoliko nedelja, uprkos osudama medjunarodne zajednice i upozorenjima Ujedinjenih nacija da nasilno preuzimanje kontrole nad delovima teritorije neće biti priznato. Oni nisu poslušali ni apele da se vrate mirovnim pregovorima s avganistanskom vladom. Nakon što su osvojili velike delove zemlje, sada preuzimaju veće regionalne centre i gradove.

Prema navodima člana Veća severne avganistanske provincije Sare Pul, talibani su zauzeli glavni grad pokrajine nakon više od nedelju dana otpora snaga bezbednosti. Vladine snage su se potpuno povukle iz pokrajine, rekao je on. Osim Sari Pula, pod kontrolom talibana su Zarandž – glavni grad provincije Nimruz, Sheberghan u provinciji Džauzdžan, Talokan u provinciji Tahar bore se za potpunu kontrolu nad Kunduzom gde su juče zauzeli glavnu policijsku stanicu u gradu i zatvor kao i kancelariju guvernera provincije.

Talibani su napade i ofanzivu intenzivirali nakon povlačenja američke vojske iz Avganistana, a vlada uzvraća bombardovanjima. Zbog toga raste zabrinutost da će broj civilnih žrtava naglo porasti.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2202 on: August 09, 2021, 09:42:04 am »

Švedska je rekla "ne"
IZVOR: B92 PONEDELJAK, 9.08.2021.

Još jedan glavni grad avganistanske provincije pao je u ruke Talibana. Takođe, životi ljudi koji su pomagali stranim vojnicima sada su u opasnosti.

Prema rečima Mohamada Nor Rahmanija, šefa veća severne provincije Sar-e Pul, talibani su zauzeli glavni grad te pokrajine posle više od nedelju dana otpora avganistanskih snaga bezbednosti, nakon čega je grad Sar-e Pul pao u njihove ruke, prenosi agencija AP. Vladine snage su se sada potpuno povukle iz pokrajine, rekao je Rahmani. Nekoliko provladinih zapovednika iz lokalne policije predali su se talibanima bez borbe, dozvoljavajući pobunjenicima da preuzmu kontrolu nad čitavom provincijom, naveo je Rahmani.

Talibani su i na pragu preuzmanja kontrole nad gradom Kunduz, glavnim gradom severne provincije Kunduz. U nedelju su postavili zastavu na njegovom glavnom gradskom trgu, pokazao je video snimak do kojeg je došla agencija Asošiejted pres. Zauzimanje tog grada bilo bi značajan dobitak za talibane i test njihove sposobnosti da zauzmu i zadrže teritoriju u sklopu njihove kampanje borbe protiv vlade koju podržava Zapad. Militanti su intenzivirali svoje napade po većem delu Avganistana, okrenuvši oružje prema prestonicama provincija nakon što su zauzeli veliki deo zemlje u uglavnom ruralnom području. Ofanziva talibana širom zemlje pojačala se pošto su američke i NATO trupe ovog leta počele da okončavaju povlačenje iz Avganistana. Ali to povlačenje ostavilo je za sobom i jedan veliki problem.

Životi ljudi i njihovih porodica koji su bili uključeni u američku misiju kao prevodioci ili su pak pomagali na bilo koji načim strancina, sada su ugroženi. Američka administracija na čelu sa predsednikom Džoom Bajdenom obećala je da će pomoći tim Avganistancina, ali malo toga je zaista učinjeno. I Avganistanci koji su radili za danske vojnike, koji su takođe bili u američkoj misiji u Avganistanu, zatražili su pomoć, apelujući na Dansku da ih evakuiše i obezbedi im azil. Danska je obećala da će pomoći, rekao je danski ministar spoljnih poslova Jep Kofod. "Spremni smo da evakuišemo one Avganistance koji su u specifičnoj opasnosti i to za veoma kratko vreme", rekao je on. Ali, nije nigde rečeno kako Danska planira da spasi one kojima je sada život ugrožen jer su pomagali danskoj vojsci.

S druge strane, Švedskoj ne pada na pamet da učini bilo šta slično. Iz te zemlje za Avganistance koji su "služili" malobrojnim švedskim vojnicima stigao je hladan tuš. Naime, švedska imigraciona politika i pravila su jasno rekli: Nema kvota za prijem novih migranata.

"Služili smo sa švedskim jedinicama i radili s njima i na prvim linijama fronta. Bili smo jedni pored drugih, danju i noću. I ovo nam je nagrada", rekao je jedan od prevodilaca švedskom radiju.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2203 on: August 09, 2021, 12:30:35 pm »

Talibani napreduju, zauzeli i 5. provincijsku prestonicu u Avganistanu
Tanjug 09.08.2021.

Talibani su danas preuzeli kontrolu nad još jednim glavnim gradom neke provincije u Avganistanu, izjavio je jedan avganistanski zvaničnik.

Prema rečima Mohamada Nor Rahmanija, šefa veća severne provincije Sar-e Pul, talibani su zauzeli glavni grad te pokrajine posle više od nedelju dana otpora avganistanskih snaga bezbednosti, nakon čega je grad Sar-e Pul pao u njihove ruke, prenosi agencija AP. Vladine snage su se sada potpuno povukle iz pokrajine, rekao je Rahmani. Nekoliko provladinih zapovednika iz lokalne policije predali su se talibanima bez borbe, dozvoljavajući pobunjenicima da preuzmu kontrolu nad čitavom provincijom, naveo je Rahmani.

Grad Sar-e Pul je peti grad neke provincije koji je pripao talibanima, nakon što su se još tri druge provincijske prestonice našle potpuno pod kontrolom talibana: grad Zarandž, glavni grad zapadne provincije Nimroz, grad Šibirgan, glavni grad severne provincije Zavzjan, i Talekan, glavni grad druge istoimene severne provincije. Talibani su i preuzeli kontrolu nad gradom Kunduz, glavnim gradom severne provincije Kunduz. U nedelju su postavili zastavu na njegovom glavnom gradskom trgu, pokazao je video snimak do kojeg je došla agencija Asošiejted pres.

Zauzimanje tog grada je značajan dobitak za talibane i test njihove sposobnosti da zauzmu i zadrže teritoriju u sklopu njihove kampanje borbe protiv vlade koju podržava Zapad. To je jedan od većih gradova u zemlji sa više od 340.000 stanovnika i bio je ključno područje koje su zapadne trupe godinama branile od preuzimanja talibana. Militanti su intenzivirali svoje napade po većem delu Avganistana, okrenuvši oružje prema prestonicama provincija nakon što su zauzeli veliki deo zemlje u uglavnom ruralnom području. Ofanziva talibana širom zemlje pojačala se pošto su američke i NATO trupe ovog leta počele da okončavaju povlačenje iz Avganistana.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2204 on: August 10, 2021, 07:56:54 am »Nemci se ne vraćaju u Avganistan


Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer odbacila je danas pozive da se nemački vojnici vrate u Avganistan nakon što su snage talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) zauzele grad Kunduz u kome su nemačke trupe bile raspoređene više od deset godina.

Nemačka je imala drugi najveći vojni kontingent u Avganistanu, odmah iza SAD i u borbama u Kunduzu je izgubila više vojnika nego bilo gde od kraja Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

U ofanzivi koju su pokrenuli nakon odlaska stranih trupa, pobunjeni talibani su tokom vikenda zauzeli tri provincijske prestonice, uključujući i Kunduz.

"Izveštaji iz Kunduza i iz celog Avganistana gorki su i bolni. Da li smo kao društvo i parlament spremni da pošaljemo naše oružane snage u rat koji bi mogao da potraje čitavu jednu generaciju ? Ako nismo, zajedničko povlačenje sa našim partnerima je i dalje prava odluka", poručila je ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer na svom Tviter nalogu.

Neki krugovi u njenoj konzervativnoj stranci žele da nemačke trupe učestvuju u intervenciji protiv talibana, ali Kramp-Karenbauerova je rekla da do poraza talibana sledi dugačka i naporna vojna kampanja, preneo je Tanjug.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 [147] 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 22 queries.