PALUBA
May 20, 2024, 12:35:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 [155] 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 532811 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2310 on: August 14, 2021, 10:29:00 am »

Repriza debakla, ali u Avganistanu: Svetska sila drugi put beži pognute glave
Jovana Radovanović 13.08.2021.

Hiljade američkih vojnika poslato je u Avganistan da evakuišu osoblje ambasade iz Кabula, dok talibani u brutalnom blickrigu ovajaju grad po grad. Čini se da se ostvaruje scenario koji su mnogi predvideli još proletos kada je predsednik Džo Bajden najavio da će do 11. septembra povući sve preostale trupe iz azijske zemlje - Amerikanci pognute glave beže iz Avganistana, baš kao što su pobegli iz Vijetnama pred pad Sajgona 1975.

Bolna sećanja na najteži vojni vojni oživela su u Americi poslednjih meseci. Posle dve decenije, najmanje 2.400 poginulih i troška većeg od 2.200 milijardi dolara, najveća vojna sila sveta izlazi iz Avganistana, baš kao i iz Vijetnama - poražena. Suočen sa optužbama da se u Avganistanu dešava savremena repriza vijetnamskog debakla, Bajden je u julu odsečno odbacio tu paralelu.

- Nema šanse da ćete videti situaciju zbog koje bi ljude evakuisali helikopterima sa krovova ambasade u Kabulu - rekao je.

Samo mesec dana kasnije stvarnost ga je demantovala. Avganistanska vojska se u roku od nekoliko nekoliko nedelja raspala pred munjevitom ofanzivom talibana, na opšte zaprepašćenje sveta jer - zar nisu Amerikanci zadnjih 20 godina obučavali vladine snage da se same nose sa talibanskom pretnjom? Islamistički pobunjenici su nakon osmodnevnog juriša pod svoju kontrolu stavili oko 70 odsto teritorije, a u petak je i Kandahar pao, drugi naveći grad u zemlji. Sada ih od povratka na vlast dele još samo glavni grad i manji džepovi teritorija koji su još u rukama centralne vlasti. Američki vojni zvaničnik, pozivajući se na obaveštajne podatke, rekao je da bi talibani mogli da izoluju Kabul u roku od 30 dana, a da ga osvoje u roku od 90. Doduše, Bajden je u nečemu bio u pravu. Iz Kabula neće biti evakuacije helikopterima kao u Sajgonu 30. aprila 1975. godine. Američko diplomatsko osoblje biće evakuisano avionima, a za tu potrebu će 3.000 američkih vojnika čuvati aerodrom, hiljadu će biti u Kataru za tehničku i logističku podršku, a još 4.000 će dežurati Kuvajtu za eventualno slanje pojačanja.

Neostvareni ciljevi

Kada Amerikanci govore o ratu u Vijetnamu, to su uglavnom priče o uspešnim kopnenim ofanzivama do 1971. ili poslednjim scenama ponižavajućeg bega sa krovova. Ali u godinama između desile su se neke stvari koje zapanjujuće podsećaju na ono što se odigralo u Avganistanu. Amerika je tada, kao i sada, sa neprijateljem potpisala sporazum koji je raskrčio put za izvlačenje američkih snaga, ali je svog lokalnog saveznika ostavila van pregovora i neprijatelju dozvolila da zadrži oružje i osvojene teritorije. Ričard Nikson je povlačenje predstavio kao pobedu, rekavši da je Amerika "postigla svoje strateške ciljeve". Gotovo iste reči ponovio je i Bajden ovog leta. To, naravno, nije istina.

Poraz Amerike u Avganistanu nije strogo vojni, jer talibani nikada nisu uništili američku vojsku u velikom oružanom sukobu. Poraz se odnosi na to da ni posle toliko godina nisu ostvareni ciljevi koje su i demokratski i republikanski lideri zacrtali. Razlog za to je vrlo jasan - sudbinu Avganistana ne mogu da određuju stranci udaljeni 11.000 kilometara. Amerika nikada nije imala dobre uslove za akcije protiv pobune u Avganistanu. Zemlja je izolovana, siromašna, planinska i podeljena na mnogo plemenskih grupa. Ona nema tradiciju demokratije i snažno se protivi stranom uplitanju. Centralna vlada bila je i ostala korumpirana, a ulivanje milijardi dolara pomoći samo je pogoršalo taj problem. Vojska i snage bezbednosti ostali su neefikasni uprkos svim naporima da se oni ojačaju. Talibani su imali utočište u susednom Pakistanu, što je značilo da mogu da se povuku kada su ugroženi i sačekaju povoljan trenutak.

Pokušaj da se Avganistan preobrati u modernu demokratiju neslavno se završio. Takvo nametanje neminovno povlači pobunu, a posebno ako se za to koristi sirovi insrument poput vojne moći.

Odgovornost Amerike

Кako su američke investicije presušile, vlada Južnog Vijetnama nije mogla sama da podrži ogromnu, skupu vojsku koju je godinama gradila uz američku pomoć. Кritične zalihe su počele da se smanjuju, a sa njima i moral vojske. Snage Južnog Vijetnama, umorne i bez municije i benzina, posustale su pred udarima komunista iz Severnog Vijetnama. Istorija se sada ponavlja, i to ubrzano. Sa Кabulom na nišanu, talibani se nalaze u najmoćnijoj poziciji još od 2001. godine. Sa druge strane, avganistanska vojska, izgrađena uz američku obuku i finansijsku podršku, očajna je i demoralisana. Od grada do grada, vojnici su se predavali bez ispaljenog metka. U nekim slučajevima su napuštali položaje, ostavljajući za sobom američku vojnu opremu, koja je sada u rukama talibana.

- Moraju da se bore za sebe. Imaju sve što im je potrebno - rekao je Bajden.

Međutim, avganistanski vojni otpor urušava se brže nego što su i najveći pesimisti predviđali. Iako se krivica za vojni katastrofu mahom svaljuje na korumpirani i slabi Kabul, dobar deo odgovornosti je na Americi i njenim saveznicima. Javnost to danas zna zahvaljujući "Avganistanskim papirima" koji su procureli krajem 2019. godine, a koji otkrivaju da su krupni problemi postojali još od početka američkog vojnog prisustva u zemlji. "Vašington post" je tada došao do poverljivih dokumenata vlade koji su se bavili ključnim greškama u američkom najdužem u najskupljem ratu, a u kojima su istaknuti zvaničnici priznali da su direktno obmanjivali američku javnost pričama o vojnim uspesima u Avganistanu, iako je od početka bilo jasno da je taj sukob nemoguće dobiti.

U intervjuima, više od 400 insajdera govorilo je o tome šta je pošlo naopako u aziskoj zemlji. Otkriveno je, između ostalog, da je u prvim godiama rata, dok su talibani bili u bekstvu, finansiranje avganistanskih snaga bilo slabo. Tek kada su pobunjenici uzvratili udarac, oformljene su i obučavane avganistanske nacionalne bezbednosne snage (ANSF). Međutim, u provincijama, gde centralna vlada nikad nije mogla da učvrsti vlast, novooformljena vojska bila je prepuštena sama sebi, pa je često i zlouporebljavala ovlašćenja. Vojni oficiri primali su plate za desetine hiljada "vojnika duhova“, koji su postojali samo na papiru.

Iskreniji među američkim vojnim komandantima sada priznaju da su dobili ANSF "kakvu su zaslužili" - da su finansiranje i obuku počeli još 2002. kada su talibani bili slabi i neorganizovani, sve je moglo da krene drugačijim tokom. Umesto toga, otišli su u Irak, u još jedan budući poraz.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2311 on: August 14, 2021, 11:41:57 am »


Quote
Afghan President Ghani vows to fight Taliban offensive

Afghan President Ashraf Ghani has addressed the Afghan people after keeping largely silent on the Taliban taking over 18 of the nation’s 34 provinces in eight days.
Reading from a teleprompter, Ghani’s pre-recorded statement said remobilizing the Afghan National Security Forces was a “top priority” and he would find ways to help the thousands of people displaced by fighting across the country.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2312 on: August 14, 2021, 11:54:22 am »
Quote
What can the US can learn from failed strategy on Afghanistan?Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2313 on: August 14, 2021, 12:37:59 pm »Talibani na 11 kilometara od Kabula? 18. provincijski grad pao u njihove ruke


Talibani su jutros pokrenuli višestruki napad na Mazar-e Šarif, veliki grad na severu Avganistana i jedan od retkih do sada slobodnih većih gradova.

Munir Ahmad Farhad, portparol guvernera u severnoj provinciji Balkh, rekao je da su talibani napali grad iz nekoliko smerova. Za sada nema informacija o žrtvama, piše AP.

Avganistanski predsednik Ashraf Ghani odletio je u sredu u Mazar-e Šarif kako bi organizovao obranu grada.

Talibani su poslednjih dana tokom brze ofenzive zauzeli veći deo južnog Avganistana.

Mnogi strahuju da će se nakon povlačenja stranih vojnih snaga iz zemlje talibani u potpunosti vratiti na vlast.


Gani: U fokusu mi je sprečavanje raseljavanja Avganistanaca

Avganistanski predsednik Ašraf Gani izjavio j0e danas da se konsultuje sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima o situaciji u zemlji, s obzirom da talibani brzo napreduju i zauzimaju sve veći deo zemlje.

Gani je rekao da je njegov cilj kao predsednika da spreči dalju nestabilnost, nasilje i raseljavanje naroda, piše Rojters. Talibani su se danas približili Kabulu, dok su SAD poslale dodatne trupe da pomognu u evakuaciji osoblja ambasade i drugih civila.


U ruke talibana pao i 18. provincijski grad

Prema izveštajima aganistanske pokrajine Paktika, njen glavni grad Sharana pao je u ruke talibana. Lokalni novinar potvrdio je za CNN da su talibani zauzeli grad danas oko 13 sati po lokalnom vremenu. Paktika je južno od Kabula i graniči s Pakistanom.

Portparol talibana, Zabiullah Mujahid, rekao je da su talibanske snage zauzele grad i da su se vladine trupe predale. Sharana je 18. glavni grad neke pokrajine u Afganistanu koji je u poslednjih osam dana došao pod kontrolu talibana.


Talibani na 11 kilometara od Kabula

Lokalni zastupnik rekao je novinskoj agenciji AP da su talibani stigli do okruga Char Asiab, koji se nalazi samo 11 kilometara južno od glavnog grada Kabula. Ako ove informacije potvrdi vlada, to je najbliže što su talibani do sada napredovali prema glavnom gradu Avganistana.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2314 on: August 14, 2021, 01:44:16 pm »

Italija spremna da evakuiše svoje diplomate i državljane iz Kabula
SVET Autor: Beta 14. avg. 2021

Italija je spremna brzo da evakuiše svoje diplomate i državljane iz Kabula, glavnog grada Avganistana gde talibani u ofanzivi brzo zauzimaju teritorije, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo u intervjuu za dnevnik Korijere dela Sera objavljenom danas.

„Pripremamo se za svaku mogućnost, uključujući i evakuaciju. Moramo da mislimo na bezbednost osoblja u našoj ambasadi i na naše sunarodnike. Ako to bude potrebno, sve ćemo ih vratiti u Italiju bezbedno i brzo“, rekao je on. Ako ambasada bude morala da se evakuiše, radiće iz Rima i sredstva namenjena podršci avganistanskim bezbednosnim snagama mogla bi da budu preusmerena na zaštitu saradnika italijanskih diplomatskih, vojnih i civilnih službi, rekao je on.

Italija, kao jedna od zapadnih sila koja je najviše angažovana u Avganistanu, u junu je već vratila svoje vojnike u okviru ubrzanog povlačenja kontingenata NATO. Za jedva nešto više od nedelju dana talibani su preuzeli kontrolu gotovo celog severa, zapada i juga Avganistana i stigli su do ulaska u Kabul.

„Sada treba da radimo sa svim snagama koje su prisutne da talibani daju potrebne garancije o poštovanju ostvarenih prava“, rekao je italijanski ministar.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2315 on: August 14, 2021, 01:53:07 pm »

Talibani iz svih pravaca napadaju grad u kom se nalazi predsednik, ako on padne to znači potpuni poraz
Blic 14.08.2021.

Talibani su zauzeli provinciju Logar južno od Kabula, a danas su počeli iz nekoliko smerova napad na Mazar-e-Šarif, gde se od srede nalazi i predsednik Avganistana Ašraf Gani u pokušaju da organizuje odbranu tog velikog grada na severu zemlje.

Pobunjenici su zauzeli najveći deo severnog, zapadnog i južnog Avganistana u velikoj ofanzivi u trenutku kada je preostalo manje od tri nedelje za najavljeno povlačenje trupa SAD. U petak su talibani zauzeli Pul-e-Alam, glavni grad provincije Logar, udaljen svega 80 kilometara od Kabula, a ubrzo i celu provinciju, pritvorili njene pokrajinske zvaničnike i danas stigli do okruga u susednoj provinciji Kabul, saopštila je Hoda Ahmadi, poslanica iz Logara, prenosi AP.

Predsednik Ašraf Gani odleteo je u Mazar-e-Šarif, koji predstavlja tradicionalno antitalibansko uporište, kako bi pokušao da dobije vojnu pomoć lokalnih vođa. Grad se na nalazi na granici sa Uzbekistanom i Tadžikistanom, a njegov pad značio bi potpuni poraz vlade u Kabulu. Predsednik Gani je u Mazar-e-Šarifu razgovarao sa Abdulom Rašidom Dostumom, vođom lokalnih Uzbeka, i Atomom Mohamedom Norom, liderom Tadžika. Oni ostaju saveznici vlade, ali tokom ranijih sukoba u Avganistanu, poznato je da su ratni komandanti menjali stranu radi svog opstanka.

Ismail Kan, moćni bivši vojni vođa koji je pokušao da odbrani Herat, poražen je od talibana, kada su pobunjenici zauzeli grad na zapadu zemlje nakon dve nedelje teških borbi. Talibani su poslednjih dana napravili veliki napredak, uključujući zauzimanje Herata i Kandahara, drugog i trećeg grada po veličini u zemlji, prenosi Tanjug. Oni sada kontrolišu 18 od 34 avganistanske provincije, dok vlada u Kabulu, koju podržava Zapad, pod svojom kontrolom ima nekoliko provincija u centralnom delu i na istoku, kao i gradove Kabul i Mazar-e-Šarif. Dok pobunjeničke snage talibana napreduju širom Avganistana i približavaju se glavnom gradu, diplomate ubrzano napuštaju Kabul.

U Avganistan je stigao kontingent od oko 3.000 američkih vojnika sa zadatkom da se pomogne i obezbedi siguran odlazak diplomatskog kora i Avganistanaca, saradnika stranih misija, a brojne države preduzimaju sve mere da što pre evakuišu svoje građane. Nakon što su u brzoj ofanzivi zauzeli veći deo južnog Avganistana, talibani su jutros preuzeli i radio stanicu u Kandaharu i krenuli da emituju program na manje od tri nedelje pre konačnog povlačenja američkih oružanih snaga iz Avganistana. Talibani su objavili video zapis u kojem je neimenovani predstavnik tog pokreta najavio preuzimanje glavne gradske radio stanice, koja je preimenovana u Glas šerijata.

Ubrzanim povlačenjem stranih snaga, i porazom trupa vlade u Kabulu, uprkos stotinama milijardi dolara američke pomoći tokom godina Avganistanu, rastu strepnje da bi talibani ponovo mogli da preuzmu vlast.

Beg diplomata iz Avganistana


Američka vojska stigla je u Kabul da bi pomogla u evakuaciji radnika Ambasade i drugih civila, rekli su danas zvaničnici. Pentagon je saopštio da će dva bataljona marinaca i jedan pješadijski stići u Kabul do sutra naveče, odnosno oko 3.000 vojnika.

- Jedna grupa je stigla, druga će stići do sutra naveče - rekao je američki neimenovani zvaničnik Rojtersu.

Jedna borbena pješadijska jedinica biće prebačena iz baze Fort Brag iz Severne Karoline u Kuvajt koja će delovati kao snage za brza dejstva za slučaj potrebe u Kabulu, saopšteno je iz Pentagona. Britanija i još nekoliko zemalja Zapada najavile su slanje vojnika jer je otopor snaga Avganistana praktično slomljen i strahuje se da je samo pitanje dana kada će pasti i Kabul, prenosi Srna.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2316 on: August 14, 2021, 01:53:55 pm »

Oglasio se avganistanski predsednik Gani: "U fokusu mi je sprečavanje nasilja i raseljavanja Avganistanaca"
Tanjug 14.08.2021.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani izjavio je danas da se konsultuje sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima o situaciji u zemlji, s obzirom da talibani brzo napreduju i zauzimaju sve veći deo zemlje.

Gani je rekao da je njegov cilj kao predsednika da spreči dalju nestabilnost, nasilje i raseljavanje naroda, piše Rojters. Talibani su se danas približili Kabulu, dok su SAD poslale dodatne trupe da pomognu u evakuaciji osoblja ambasade i drugih civila.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2317 on: August 14, 2021, 02:36:06 pm »

"Na 20 minuta su od Kabula": Talibani zauzeli jos dve provincije, diplomate beže i spaljuju dokumenta
Blic 14.08.2021.

Talibani su danas zauzeli još dve provincije u Avganistanu i približili se periferiji prestonice, istovremeno pokrenuvši višestruki napad na veliki grad na severu Mazar-e-Šarif.

Pobunjenici su zauzeli veliki deo severnog, zapadnog i južnog dela Avganistana u ofanzivi koja traje manje od tri nedelje, preneo je AP, pozivajući se na zvaničnike u Kabulu. Talibani su zauzeli celu provinciju Logar, južno od Kabula i uhapsili lokalne zvaničnike, izjavila je Hoda Ahmadi, poslanica iz te pokrajine. Ona je navela da su talibani stigli do okruga Čar Asjab, samo 11 kilometara južno od Kabula, preneo je Tanjug. To je potvrdio i dopisnik "Skaj njuza" iz Avganistana Stjuart Remzi, u javljanju uživo iz Kabula za tu televiziju rekao je kako su talibani "20 minuta udaljeni" od glavnog grada.

- Kabul ne samo da je okružen, nego je pod pritiskom talibana - rekao je Remzi i dodao kako se očekuje dolazak američkih i britanskih vojnih snaga koji polako pristižu.

Napušteno NVO od strane jedinica vlade.
https://twitter.com/WorldBreakingN9/status/1426521472449851393

- Dolazak stranih vojnika mogao bi potencijalno da primiri situaciju, ali odluka avganistanskog predsednika da ne odstupi definitivno ne koristi situaciji, budući da su talibani odbili pređašnje ponude o "podeli vlasti". Ako vide da predsednik neće da pregovara s njima, a talibani trenutno imaju veliku moć, to bi moglo da dovede do novog talasa nasilja - rekao je Remzi, prenosi "Jutarnji list".

Pobunjenici su zauzeli i glavni grad Paktike, koji se graniči sa Pakistanom, rekao je poslanik iz te pokrajine Halid Asad. Talibani su, u međuvremenu, napali severni grad Mazar-e-Šarif iz nekoliko pravaca i počeli žestoku borbu na njegovoj periferiji, rekao je Munir Ahmad Farhad, portparol guvernera provincije. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama. Talibani su poslednjih dana veoma napredovali, zauzevši Herat i Kandahar, drugi i treći grad po veličini u zemlji. Pod njihovom kontrolom je sada 19 od 34 avganistanskih provincija. Predsednik Avganistana Ašraf Gani obratio se građanima putem televizije prvi put nakon nedavnih uspeha talibana i zarekao se da neće odustati od "dostignuća" stečenih 20 godina otkako su SAD srušile talibane, nakon napada izvedenih 11. septembra na SAD.

Ambasade spaljuju dokumente

Neka ambasade su počele da spaljuju osetljive materijale uoči evakuacije, navode diplomate. Američka ambasada u Kabulu obaestila je zvaničnike da imaju na raspolaganju uređaje za uništavanje papira i elektroničke uređaje kako bi se "smanjila količina osetljivog materijala u objektu", navodi se u dokumentu koji je video Rojters. Američka vojska stigla je u Kabul da bi pomogla u evakuaciji radnika Ambasade i drugih civila, rekli su danas zvaničnici. Pentagon je saopštio da će dva bataljona marinaca i jedan pješadijski stići u Kabul do sutra naveče, odnosno oko 3.000 vojnika.

- Jedna grupa je stigla, druga će stići do sutra naveče - rekao je američki neimenovani zvaničnik Rojtersu, a prenela Srna.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2318 on: August 14, 2021, 02:41:13 pm »

Deo naoružanja zarobljenog u Kandaharu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 101.jpg (85.89 KB, 750x1000 - viewed 7 times.)

* 102.jpg (112.89 KB, 750x1000 - viewed 5 times.)

* 103.jpg (52.69 KB, 774x1032 - viewed 5 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #2319 on: August 14, 2021, 04:51:55 pm »

Šta je ono na prvoj slici desno, neki bacač?

A majke ti mile rasula.  Roll Eyes Tongue

poz.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2320 on: August 14, 2021, 05:21:28 pm »

Broving 12,7 bez cevi.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2321 on: August 14, 2021, 05:23:09 pm »

Američka ambasada: Spalite sve i bežite
IZVOR: TANJUG SUBOTA, 14.08.2021.

Kabul -- Neke ambasade u Avganistanu počele su da spaljuju osetljiva dokumenta pre evakuacije.

Američka ambasada je obavestila svoje osoblje da im na raspolaganju stoje spalionice u kojima mogu da unište osetljive materijale, uključujući one na papiru i na elektronskim spravama. To se čini da bi se "smanjila količina osetljivog materijala" u zgradi ambasade, navodi se u uputstvu u koje je Rojters imao uvid. Zvaničnici američog ministarstva odbrane kažu da su zabrinuti da bi talibani, koji su 2001. godine uklonjeni s vlasti nakon napada na Njujork i Vašington, mogli da krenu na Kabul u roku koji se meri danima.

"Kabul trenutno nije u neposrednom pretećem okruženju, ali... ako samo pogledate šta talibani rade, možeš videti da oni nastoje da izoluju Kabul", izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek potvrdio je da je Češka danas evakuisala dvojicu svojih diplomata iz ambasade u Kabulu zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Avganistanu. "Doneo sam odluku o trenutnoj evakuaciji naših diplomata sa međunarodnog aerodroma u Kabulu", saopštio je Kulhanek, prenosi Rojters.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani održao je danas hitne razgovore sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima dok su se talibanski pobunjenici približavali prestonici, nakon što su u petak zauzeli Pul-e-Alam, glavni grad provincije Logar, udaljen svega 80 kilometara od Kabula. Talibani sada kontrolišu 19 od 34 avganistanske provincije, dok vlada u Kabulu, koju podržava Zapad, pod svojom kontrolom ima nekoliko provincija u centralnom delu i na istoku, kao i gradove Kabul i Mazar-e-Šarif. Dok pobunjeničke snage talibana napreduju širom Avganistana i približavaju se glavnom gradu, diplomate ubrzano napuštaju Kabul.

U Avganistan je stigao kontingent od oko 3.000 američkih vojnika sa zadatkom da se pomogne i obezbedi siguran odlazak diplomatskog kora i Avganistanaca, saradnika stranih misija, a brojne države preduzimaju sve mere da što pre evakuišu svoje građane.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2322 on: August 14, 2021, 05:24:42 pm »

Quote

The Biden administration deployed thousands of troops to help with emergency evacuations of important personnel at the U.S. embassy. The Taliban have seized 17 major cities since last week.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2323 on: August 14, 2021, 05:25:48 pm »

Kabul pada?
IZVOR: TANJUG SUBOTA, 14.08.2021.

Talibani i dalje nezaustavljivo napreduju u Avganistanu i približavaju se Kabulu.

Mnoge zemlje, među kojima Sjedinjene Države, evakuišu svoje državljane i diplomate iz glavnog grada. Prvi kontingent američkih marinaca koji treba da obezbede evakuaciju stigao je na aerodrom u Kabulu, jednom od retkih gradova koji su još u rukama vladinih snaga pošto su talibani zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u zemlji, javljaju svetske agencije. Jedini izlaz iz kojeg zemlja može da se napusti je preko aerodroma u Kabulu.

Talibani se sada nalaze na 11 kilometara od prestonice, prenose agencije. Oni su preuzeli kontrolu i nad glavnim gradovima provincija Paktika i Kunar. Talibani sada kontrolišu više od polovine glavnih gradova pokrajina.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2324 on: August 14, 2021, 05:26:55 pm »

Cena Avganistanskog rata
IZVOR: TANJUG SUBOTA, 14.08.2021.

Sa trajanjem od skoro dve decenije, vojni angažman SAD u Avganistanu, koji se zvanično završava 11. septembra, najduži je američki rat.

Obični Amerikanci nemaju jasnu predstavu o tome, a i Kongres je u značajno manjoj meri imao kontrolu nad ovom operacijom nego što je to bio slučaj sa Vijetnamskim ratom. Pošto se, međutim, američke žrtve u Avganistanu, u broju poginulih i ranjenih, mere desetinama hiljada, a najveći deo novca za finansiranje rata je uzajmljen, generacije Amerikanaca će u budućnosti biti opterećene troškovima njegove otplate, navodi u pregledu Avganistanskog rata koji je kroz brojke pripremila Linda Bajlms sa Harvard Kenedi Škole, u okviru projekta Troškovi rata koji je sproveo Univerzitet Braun.

Budući da su se SAD između 2003. i 2011. godine istovremeno borile u ratovima u Avganistanu i Iraku, a mnoge američke trupe su bile angažovane u oba rata, neke od navedenih brojki u ovom izveštaju odnose se na oba rata u periodu nakon 11. septembra 2001. godine. U izveštaju se navodi da je 2.448 pripadnika američke vojske ubijeno u Avganistanu do aprila, kao i 3.846 pripadnika jedinica koje su SAD angažovale po ugovoru. Život su izgubila i 1.144 pripadnika snaga NATO drugih zemlja, ali i oko 66.000 avganistanskih vojnika i policijaca.

U istom periodu stradalo je 47.245 avganistanskih civila i 51.191 pripadnik talibana i drugih pobunjenika, kao i 72 novinara.

Što se tiče Kongresne kontrole nad ratom, podseća se da je 18. septembra Kongres dao odobrenje, ali da nije bilo glasanja kojim bi se objavio rat Avganistanu. Kongresmeni su samo 5 puta raspravljali o troškovima ovog rata, za razliku od Vijetnamskog rata, čije su troškove razmatrali 42 puta. Navodi se da je procenjeni iznos direktnih ratnih troškova u Avganistanu i Iraku, koje su SAD finansirale kreditima, u periodu do 2020. godine bio 2.000 milijardi dolara, dok procena troškova, uključujući kamate, do 2050. godine ide do 6.500 milijardi dolara.

Iznos koji je Linda Bajlms objavila uzima u obzir da su se SAD obavezale da će platiti zdravstvenu zaštitu, invalidnine, sahrane i druge troškove za otprilike četiri miliona veterana avganistanskog i iračkog rata, što će preći sumu od 2.000 milijardi dolara. Najveći deo tih tih troškova će doći na naplatu nakon 2048.

Izvor: www.b92.net
Logged
Pages:  1 ... 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 [155] 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.077 seconds with 22 queries.