PALUBA
November 28, 2023, 08:24:22 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 [165] 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 475850 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2460 on: August 16, 2021, 11:39:56 am »Quote
DISTURBING | Kabul airport in chaos

Chaos in Kabul: Apache helicopter clears runway to allow USAF C-17 transport to take off as hundreds of Afghans run after the departing planeLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2461 on: August 16, 2021, 11:45:27 am »U očaju se penju na motore aviona kako bi pobegli od talibana, pali sa letelice u sigurnu smrt


https://twitter.com/i/status/1427213918452305923


https://twitter.com/i/status/1427196315197448194

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2462 on: August 16, 2021, 12:31:22 pm »Vikali su nam da idemo kući i da stavimo burku!
Neke žene i devojke su pretučene i silovaneRano ujutro u nedelju krenula sam prema fakultetu na predavanje kada me je presrela grupa devojaka koja je trčala iz Studentskog doma. Pitala sam ih šta se događa, a jedna mi je rekla da ih je policija evakuisala, jer su talibani stigli u Kabul i da će pretući svaku ženu koja ne nosi burku, počela je svoju priču neimenovana studentkinja iz Kabula opisujući jučerašnji dan kada su talibani osvojili glavni grad Avganistana.

Htele smo da odemo kući, ali nismo mogle da koristimo javni prevoz. Vozači nisu hteli da nas puste u prevoz, jer nisu želeli da preuzmu odgovornost zbog prevoza žena. Još je gore bilo devojkama iz doma, koje žive izvan Kabula. Bile su prestravljene i nisu znale kuda da krenu, rekla je ona za Gardijan.

U međuvremenu, muškarci koji su stajali okolo su ih ismevali, smejući se teroru.

- Idite da stavite burku- jedan nam je povikao.

- Ovo vam je zadnji dan na ulicama - rekao je drugi.

- Oženiću vas četiri u jednom danu - dodao je treći.

Vladina kancelarija je zatvorena, a moja sestra je trčala kilometrima kako bi stigla na drugu stranu grada do kuće.

- Ugasila sam svoj računar uz pomoć kog sam služila svom narodu pune četiri godine. Napustila sam svoju kancelariju u suzama i rekla zbogom svojim kolegama. Znam da mi je ovo bio poslednji dan na poslu - rekla je.

Gotovo simultano sam završila dva najbolja fakulteta u Avganistanu. Trebalo je da diplomiram u novembru na američkom univerzitetu u u Avganistanu i Univerzitetu u Kabulu, ali jutros se sve srušilo pred mojim očima.


Skrivanje dokumenata

Radila sam toliko dana i noći kako bih postala osoba koja sam danas, a jutros, kada sam napokon došla kući, prva stvar koju smo moje sestre i ja učinile je to da smo sakrile svoje lične, diplome i sertifikate. Razarajuće je to. Zašto bismo sakrivale stvari na koje bi trebalo da budemo ponosne? U Avganistanu nam više nije dopušteno da budemo osobe koje jesmo, istakla je.

Kako kaže, kao žena, oseća da je žrtva političkog rata koji su započeli muškarci.

-Osećam da više ne mogu glasno da se smejem, da više ne mogu da slušam omiljenu muziku, da se ne mogu da se sastajem sa prijateljima u omiljenom kafiću, da nosim najomiljeniju žutu haljinu ili roze ruž. I više ne mogu da idem na posao niti da završavam fakultet, naglaisla je.

Danas, na putu kući, projurila sam pored salona lepote gde sam pre išla na manikir. Izlog na kom su bile fotografije devojaka preko noći je prekrečen, dodaje.

Kako kaže, jedino šta je mogla da vidi oko sebe su prestravljena lica žena oko sebe bila su prestravljena lica žena i ružna lica ženomrzaca, koji ne vole da se žene školuju, rade i budu slobodne.

Najviše su je pogodili oni, kako dodaje, koji su izgledali srećno i ismevali sve i umesto da stanu na njihovu stranu, stali su na stranu talibana i tako im dali još veću moć.

-Kao siroče plela sam tepihe kako bih zaradila za školovanje. Suočila sam se sa brojnim finansijskim izazovima, ali sam imala puno planova za svoju budućnost. Nisam očekivala da će se ovako sve završiti, naglasila je ona.

Sada mi se čini da ću morati spaliti sve što sam postigla za svoje 24 godine života. Imati bilo kakvu nagradu sa Američkog univerziteta je riskantno, čak i ako ih zadržimo nećemo ih moći koristiti. Nema posla za nas u Avganistanu, zaključuje.


Novinarke u strahu

U međuvremenu, poznata voditeljka vesti i političkog tok-šoua (ime poznato redakciji Gardijana) rekla je kako su se u poslednja 24 sata iz temelja promenili njihovi životi.

- Mnogo godina sam radila sam kao novinarka, kako bi se čuo glas Avganistanaca, posebno žena iz Avganistana, ali sada je naš identitet uništen, a mi ničim ovo nismo zaslužile. Zatvorene smo u našim kućama, a smrt nam preti svakog trenutka., rekla je ona.

Kaže kako je Kabul, nekada bio slobodan i užurban grad, a sada je ispunjen strahom i tišinom.

Kada je predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje bez upozorenja, odneo je sa sobom tračak nade koja je bila u očima žena - posebno onih školovanih.

Još jedna novinarka za Gardijan je opisala trenutak kad su talibani ušli u Kabul.

- Bila sam napolju kada me je nazvao brat i rekao mi da odmah moram otići kući. Strašno je - opisuje novinarka i dodaje kako su neke žene i devojke pretučene i silovane te da se boji da će ta sudbina i nju dočekati.

- Strahujem jer sam žena, a ujedno i novinarka jedne od najvećih medijskih mreža u Avganistanu. Prema mom suprugu i deci neće imati milosti - rekla je i dodala kako mnoge novinarke uništavaju tragove svog identiteta.

Desetak novinarki iz Avganistana proteklih nedelja su bile u kontaktu sa britanskim Gardijanom, dokumentirajući pad i uništenje te zemlje.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2463 on: August 16, 2021, 12:32:56 pm »Quote
As Kabul falls, backlash against President Biden grow

The lightning advance of the Taliban in retaking Afghanistan has led Afghan Americans, former generals and leading statesmen to blame President Joe Biden for a hasty US withdrawal.

To his critics, the president's decision to wind down America's longest conflict has undone 20 years of sacrifice, paved the way for a humanitarian catastrophe and called into question US credibility.

But Biden appears to have the public on his side - for now.

As recently as last month, an overwhelming majority of Americans - 70% or more - supported Mr Biden's withdrawal, according to polls.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2464 on: August 16, 2021, 12:35:30 pm »Quote
Afghanistan Endgame: 'It's nothing short of a tragedy'

Former Chief of the General Staff Lord Dannatt has said that what is happening in Afghanistan is 'nothing short of a tragedy.'

After 20 years of a US led coalition including British forces invaded Afghanistan, airports have been overrun with people desperate to flee the country after the Taliban advance reached the Presidential Palace in Kabul.


Quote
UK will 'have to deal in some way' with Taliban

The Shadow Defence Secretary John Healey has told Sky News the UK will have to face up to the reality of having to deal with the Taliban.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2465 on: August 16, 2021, 12:41:24 pm »Šta ako reka izbeglica iz Avganistana krene ka Evropi, preko Srbije?


Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže da se, nakon što su Talibani preuzeli i Kabul može očekivati masovniji priliv izbeglica iz te zemlje.

Prema rečima Radoša Đurovića, oni pre svega gravitiraju, preko Mediterana, ka Turskoj i Iranu, ali i ka zemljama zapadne Evrope preko Balkana i Srbije.

Đurović za Tanjug kaže da za sada nema esktremno velikog priliva izbeglica jer su putevi u Avganistanu neprohodni i nebezbedni, ali se očekuje da će Talibani omogućiti velikom broju ljudi da napuste zemlju.

''Sa svakim prilivom izbeglica iz centralne Azije ili sa Bliskog Istoka realno je očekivati da će jedan broj njih pokušati da dođe do zapadne Evrope, koja im je uz Tursku i Iran, jedna od opcija'', navodi Đurović.

Međutim, pitanje je, kaže, kako će se rešavati pitanje masovnijeg talasa izbeglica iz Avganistana, kojima je prva destinacija Turska, i da li će turski predsednik Redžep Erdogan zloupotrebljavati njihov težak položaj izbeglica i ucenjivati Evropu.

Đjurović kaže da je za očekivati da se intenzivira priliv izbeglica i na ostrva Grčke, ali veruje da će odgovor Evrope biti drugačiji nego 2015.godine jer, dodaje, EU godinama gradi sistem povezanih sudova država koje imaju barijere na koridoru koji vodi kroz Balkan.

''Od Turske do Austrije, sve zemlje su na neki način uključene u evropsku politiku zaustavljanja migracija. Sve zemlje na balkanskoj ruti imaju ograde, pojačane policijske snage i spremne su da reaguju u situacijama nepredvidivog priliva ljudi'', ukazuje Đurović.

Napominje da Srbija ima posebno osetljiv položaj kao poslednja zemlja do granica EU i ''Šengen-zone'' i da je za razliku od drugih zemalja, kao što su Severna Makedonija ili Albanija, to stavlja u nezgodan položaj. ''Sve te zemlje mogu da propuste migrante, a da se oni 'zaglave' u našoj zemlji, na oštrim granicama EU'', navodi Đurović.

Veruje da će odgovor Srbije biti usaglašen sa zemljama u regionu i pod koordinacijom EU, te upozorava da Srbija nema tehničke ni prihvatne kapacitete da odgovori na značajnije povećanje i ostanak izbeglica u zemlji i da o tome mora užurbano da se razmišlja.

''Ne možemo da se rukovodom time da će ljudi proći kroz našu zemlju u kratkom vremenskom periodu jer EU to onemogućava. Ono što možemo da učinimo je da insistiramo kod EU i suseda na solidarnosti i da upozoravamo na scenario koji može da se desi i da nećemo moći da izdržimo masovan priliv i prihvat izbeglica'', navodi Đurović.


Sedam državljana BiH u Avganistanu

U Avganistanu se trenutno nalazi sedam državljana BiH kojima Ambasada ove zemlje u Pakistanu pokušava da pomogne da se evakuišu iz zemlje, potvrdio je za banjalučke Nezavisne novine ambasador u Islamabadu Sakib Forić. On je rekao da su sva sedmorica državljana za sada bezbedni, da su u ličnom kontaktu s njim, te da se nalaze na aerodromu u Kabulu i čekaju da se nađe bilo kakav let kojim bi se prebacili iz Avganistana.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2466 on: August 16, 2021, 12:50:33 pm »

Kakav Saigon, ovo je mnogo, mnogo gore.


Quote
DISTURBING | Afghans surround departing plane and attempt to board in desperate move

Afghans desperate to flee the country amid the Taliban's advances are seen surrounding a US plane preparing for take off at Kabul airport, with some making life-threatening attempts to pull themselves up onboard.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2467 on: August 16, 2021, 12:54:46 pm »Quote
Protesters decry U.S. withdrawal of troops from Afghanistan

Angry protesters marched into Lafayette Square opposite the White House on Sunday. They are protesting against the Taliban advance in Afghanistan after the Biden administration withdrew troops from the country. The demonstrators held placards denouncing the Taliban and chanted, "Save Afghanistan!" and "Biden you betrayed us!"


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2468 on: August 16, 2021, 01:20:49 pm »Rusija: Planira se evakuacija dela zaposlenih u ambasadi u Kabulu, zgradu obezbeđuju talibani


U Avganistanu se trenutno nalazi oko sto zaposlenih u ambasadi Rusije u Kabulu, od kojih će deo biti poslat na odmor i evakuisani, dok za sada nije bilo zahteva za evakuaciju državljana Rusije avganistanskog porekla kojih ima nekoliko stotina, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.

„Situacija je sledeća: imamo ambasadu, ona je relativno velika, ali u svakom slučaju, radi se o stotinak ljudi. Neki naši zaposleni biće poslati na godišnji odmor ili evakuisani na neki drugi način, da ne bi bilo previše ljudi“, rekao je Kabulov za radio „Eho Moskve“.

On je objasnio da postoji i druga kategorija – a to su državljani Rusije avganistanskog porekla kojih ima nekoliko stotina.

„Neki od njih su već evakuisani pod potpuno drugačijim izgovorom kada smo evakuisali naše građane zbog pandemije, mnogi od njih su napustili (zemlju), ko je hteo. Trenutno nemam konkretne podatke o zahtevima imalaca ruskih pasoša za hitnu evakuaciju“, dodao je Kabulov.

Diplomata je preporučio svima koji ostaju u Avganistanu da budu mirni, ali da bez preke potrebe ne izlaze iz kuća i ne skreću pažnju na sebe dok se situacija u potpunosti ne razjasni.

„Talibani su uveli policijski čas u Kabulu, što u ovoj situaciji vidim kao pozitivan korak. To će omogućiti bolju kontrolu grada od mogućih ne-talibanskih bandita i pljačkaša“, naglasio je Kabulov.


Rusija ima „plan be“

Prema njegovim rečima Moskva ima rezervni plan za Avganistan.

„Uvek imamo ‘plan be’ u glavi i u srcu, ali nikada ne trčimo sa jedne na drugu. Trenutno radimo po ‘planu a’, da upotrebim vašu terminologiju“, odgovorio je on na pitanje voditelja.

Rusija, kao ni njeni partneri, nije očekivala tako brz razvoj događaja u ovoj zemlji, iako je predviđala da će tamo talibani igrati vodeću ulogu. Odgovornost za ono što se dogodilo u velikoj meri leži na Vašingtonu, dodao je diplomata.

Takođe je naglasio da Moskva neće žuriti sa priznavanjem novih vlasti i da će sve zavisiti „od njihovog ponašanja“.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2469 on: August 16, 2021, 01:22:27 pm »Ruski diplomata: Talibani neće napadati zemlje Srednje Azije


Moskva polazi od pretpostavke da će se pokret Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) pridržavati sporazuma o nenapadanju zemalja Srednje Azije, što ohrabruje, izjavio je specijalni izaslanik predsednika Rusije i šef Drugog azijskog odeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Zamir Kabulov.

„Polazimo od toga da se sporazumi moraju sprovesti. Za sada je, u smislu bezbednosti naše ambasade i naših saveznika u Srednjoj Aziji, ovo ohrabrujući signal. Mi jesmo lakoverni, ali ne u tolikoj meri. Pažljivo ćemo pratiti dalje korake“, rekao je Kabulov za televiziju „Rusija 24“.

Diplomata je naveo da je Rusija spremna za sve moguće događaje u Avganistanu, ali polazi od činjenice da će njihov razvoj biti povoljniji za Rusiju i njene saveznike.

Rusija, SAD, Kina, Pakistan i Iran su trenutno zemlje koje zaista mogu da utiču na dalji razvoj situacije u Avganistanu, a položaj evropskih zemalja ovde više nije toliko važan, smatra Kabulov.

„Njihova osobenost je da prave spoljnopolitičke greške, već su jednu napravili, za šta plaća avganistanski narod, tako da nam oni nisu autoritet“, odgovorio je Kabulov na zahtev da prokomentariše poziciju evropskih zemalja o situaciji u Avganistanu.

On je naglasio da smatra da su najmoćniji igrači koji „mogu pomoći Avganistanu da ne sklizne u haos ili, ne daj Bože, još jedan krug građanskog rata, Rusija, SAD, Kina, Pakistan i Iran“.

Kabulov je dodao da Moskva ne vidi nijednu činjenicu koja bi govorila o pretnji talibana saveznicima Rusije u Sredoj Aziji, a sami talibani su rekli da nemaju ciljeve izvan Avganistana.
 
„Ali to ne znači da treba da se opuštamo, jer u ovako haotičnoj situaciji, kada je u toku potpuna smena režima, uvek se pojavljuje niša za druge međunarodne terorističke organizacije koje mogu u perspektivi da predstavljaju pretnju za bezbednost naših saveznika“, konstatovao je on.

Kabulov je dodao i da je Rusija odavno pripremila teren za razgovor sa novom vlašću u Avganistanu.

„Ovo je aktiv ruske spoljne politike koji maksimalno koristimo u dugoročnim interesima Rusije“, naglasio je Kabulov.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2470 on: August 16, 2021, 01:29:46 pm »
Avganistanci počeli da se čak penju i na krov letelica!


Ludilu nikad kraja. Ovako bi mogao da se opiše očaj koji vlada na aerodromu Kabul, gde letelice sa onim Avganistancima i strancima koji imaju dozvolu ne mogu da polete zbog hiljade očajnika koji tumaraju pistom, stajankom i travnatim površinama u nadi da će uhvatiti mesto u avionu koji će ih izvući iz pakla Avganistana u koji je ova zemlja pala od kad se predao Kabul, a cela država pala u ruke džihadista.

https://twitter.com/i/status/1427226190637580290


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Sa kabulskog aerodroma stižu nove slike očajnika, koji su se popeli krov putničkog aviona tipa Erbas A 340 koji stoji na stajnaci i sede na njemu nadajući se da će se naći neko mesto viška u letelici za njih.

Na snimcima se vidl očaj ljudi koji žele da spasu svoj život, ali po svemu sudeći avioni su prepuni ljudi, a sa ovim se još više otežava njihova evakuacija.


izvor


* kabul-8.jpg (124.33 KB, 1168x768 - viewed 3 times.)

* kabul-7.jpg (105.19 KB, 1200x698 - viewed 3 times.)
« Last Edit: August 16, 2021, 01:35:14 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2471 on: August 16, 2021, 01:35:24 pm »Američka vojska privremeno obustavila evakuaciju sa aerodroma Kabul: Počelo sklanjanje ljudi sa piste!


Prema još uvek nepotvrđenim informacijama američka vojska danas je privremeno obustavila evakuacione letove sa aerodroma Kabul, kako bi očistila pistu od mase ljudi koji se penju na letelice.

Informaciju je navodno preneo neimenovani amrički zvaničnik, ali zvanično ona još nije potvrđena.

Odluka o privremeno obustavljanju došla je posle serije tragičnih incidenata kada je petoro ljudi palo sa transportnih aviona dok su se držali za točkove ili delove letelice u nameri da pobegnu iz Kabula.

Takođe veliki broj Avganistanaca koji se ne nalaze na spisku za evakuaciju je pokušalo da se popne na krovove putničkih aviona pre njihovog poletanja.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2472 on: August 16, 2021, 01:41:54 pm »Objavljen snimak pilota koji su dva puta izbegli smrt od talibana i u padu letelice!


Pre pada Kabula, komandant vazdušnih snaga Avganistana naredio je eskadrili da prebaci 16 aviona A-29B Super Tukano u Uzbekistan i Tadžikistan kako bi sprečili da ih talibani zaplene, jedan od njih se srušio u Uzbekistanu.

Dva pilota su se katapultirala i preživela. Oni su dva puta izbegli smrt - bežeći od talibana i preživeli su pad letelice.


https://twitter.com/i/status/1427213409829937152


Na snimcima koji kruže društvenim mrežama može se videti kako službe pomažu pomoć povređenoj osobi koja leži na zemlji.

Ministarstvo odbrane Uzbekistana potvrdilo je danas da se avion avganistanskih vazduhoplnih snaga srušio u regionu Surkandarija koji se graniči sa Avganistanom, prenosi TASS.

- Avion avganistanskih vazduhoplovnih snaga srušio se prethodnog dana u uzbekistanskom regionu Surkandarija. Trenutno se ispituju detalji incidenta, a relevantne informacije biće objavljene kasnije - izjavio je portparol Ministarstva odbrane Uzbekistana Bakrom Zulfikarov.

Televizijski kanal Al Džazira ranije je objavio pozivajući se na člana obezbeđenja avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija da je šef države napustio Avganistan i stigao u glavni grad Uzbekistana zajedno sa svojom suprugom.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2473 on: August 16, 2021, 01:49:35 pm »Quote
Anyone involved in US exit from Afghanistan should be fired: Jim Hanson

Security Studies Group President Jim Hanson argues the Biden administration and his national security team failed to stop advance of the Taliban and should not be blaming former President Trump.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2474 on: August 16, 2021, 01:52:47 pm »
Quote
Kabul: Volatile situation at the main gate of Kabul AirportLogged
Pages:  1 ... 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 [165] 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.