PALUBA
May 18, 2024, 09:33:22 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 531231 times)
 
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #285 on: December 01, 2009, 10:15:09 pm »

Obama šalje u Avganistan još 30.000 vojnika


01.12.2009.

Predsednik SAD Barak Obama poslaće u narednih šest meseci u Avganistan još 30.000 američkih vojnika, izjavio je visoki zvaničnik adminstracije u Vašingtonu.

Obama će večers izneti i okvirni vremenski rok u kojem će glavna američka vojna misija biti završena, rekao je taj zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.
 
S novih 30.000 vojnika u Avganistanu će ukupno biti više od 100.000 američkih vojnika.

Glavna misija novih snaga biće suzbijanje napredovanja talibana i obezbedjivanje naseljenih mesta na istoku i jugu Avganistana gde su pobunjenici najjači.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #286 on: December 02, 2009, 09:17:35 am »

Poljska će na molbu Obame poslati pojačanje u Avganistan


02.12.2009

Varšava – Poljski premijer Donald Tusk saopštio je da će Poljska poslati pojačanja u Avganistan na molbu NATO-a i američkog predsednika Baraka Obame, a da je sada pitanje samo koliko.

„Nije pitanje da li, već koliko”, kazao je Tusk gostujući u programu privatne poljske televizije TVN, mada je naglasio da je to obaveza prema saveznicima a kada bi odluka zavisila isključivo od Poljske, vlada ne bi slala dodatne vojnike.

Tuska je predveče upravo zbog pojačanja za Avganistan telefonom pozvao predsednik Obama, ovog puta tokom dana, pošto kada je poslednji put zvao noću Tusk je odbio da digne slušalicu.

„Američki predsednik ponovio je molbu generalnog sekretara NATO-a da Poljska zajedno sa drugim evropskim zemljama dopuni kontingent. Amerika će poslati 30.000 vojnika”, kazao je poljski premijer.

Dok su NATO i SAD očekivali da bi Poljska kao pojačanje za svoj kontingent od 2.000 vojnika koji odgovara za provinciju Gazni u Avganistanu mogla da pošalje još 1.000, Tusk je kazao da će to biti maksimalno nekoliko stotina.

„Odluka koliko vojnika ćemo poslati još nije doneta. Govorimo o nekoliko stotina. Očekivanja mi ćemo prilagoditi našim mogućnostima”, upozorio je Tusk.

Poljski premijer izjavio je da nije entuzijasta kada je u pitanju misija u Avganistanu, ali da je Obama kao argument izneo to da će ta pojačanja biti samo privremena, kako bi ranije, već nakon 18 meseci vojnici mogli da počnu da se povlače.

Poljacima koji su u većini za potpuno povlačenje njihovih vojnika iz misije ISAF Tusk je pojačanja pravdao time da Poljska mora da bude solidarna sa saveznicima, ako očekuje da će oni jednog dana biti solidarni kada to njoj bude potrebno.

„Da je to samo individualna odluka Poljske, pojačanja ne bi slali”, kazao je Tusk i dodao je da investicije u poljsku buduću bezbednost tog tipa nikada nisu popularne, ali da svakako imaju smisla.

Vrhovni komandant poljskih oružanih snaga, predsednik Poljske Leh Kačinjski već ranije je najavio da će podržati odluku vlade da u Avganistan pošalje saveznicima pomoć i dodatne vojnike.


Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #287 on: December 02, 2009, 09:21:00 am »

Obama će najaviti povlačenje iz Avganistana 2011.


02.12.2009

Vašington – Američki predsednik Barak Obama najaviće da će američka vojska početi da se povlači iz Avganistana jula 2011, rekao je jedan američki zvaničnik.


Obama će se u udarnom terminu obratiti naciji iz prestižne vojne akademije Vest Point, u državi Njujork, kada će objaviti svoj plan za Avganistan.

Obama će govoriti u 20.00 časova (2.00 u sredu po centralnoevropskom vremenu).

Neimenovani državni zvaničnici ranije su rekli da će Obama najaviti da namerava da pošalje 30.000 dodatnih vojnika u Avganistan, i to ubrzanim tempom, tako da će prvi marinci krenuti već na Božić a sve nove snage biće raspoređene do leta.

Sa ovim pojačanjem američki kontingent u Avganistanu će dostići 100.000 vojnika.

Obama će takođe u svom obraćanju dati k znanju svojim sugrađanima da američki vojnici ne nameravaju da budu u Avganistanu još 10 godina, rekao je taj zvaničnik.

Obama će reći da američki angažman u Avganistanu nije neograničen, „ono što predlažemo to je globalna strategija za Avganistan sa krajem na vidiku”, rekao je Obamin portparol Robert Gibs.

Važno je da se sada deluje brzo i da se zaustavi napredovanje talibana, kao i da se ubrza obuka avganistanskih snaga da bi oni što pre bili u stanju da se brinu o bezbednosti u zemlji.

„Treba da se rasporedimo brzo, ali treba shvatiti da ne možemo da ostanemo večno”, rekao je Gibs.

Drugi zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da Obama neće odrediti kada očekuje da se taj rat završi, već da će reći kada očekuje početak prenosa odgovornosti na avganistanske snage, ali da dužina tog procesa zavisi od situacije na terenu.

Obama će u Vest Pointu podvući i da taj rat nije samo američka stvar i pozvati saveznike da pošalju dodatnih 5.000 do 10.000 vojnika.

Predstavnik francuskog predsednika Nikole Sarkozija za Avganistan i Pakistan, Tijeri Mariani isključio je mogućnost da Francuska pošalje dodatne borbene jedinice, ali je rekao da bi mogli da budu poslati dodatni vojnici za obuku avganistanske policije i vojske.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da svoj odgovor na poziv američkog predsednika ne može dati pre međunarodne konferencije o Avganistanu, krajem januara u Londonu.

Obama će takođe veliki deo svog govora posvetiti avganistanskom susedu Pakistanu, zemlji koja raspolaže nuklearnim naoružanjem i čija uloga u borbi protiv ekstremista je od presudnog značaja.Nova strategija


02.12.2009


Vašington – Američki predsednik Barak Obama objavio je novu strategiju SAD za Avganistan, koja predviđa ubrzano slanje pojačanja od oko 30.000 vojnika.

Obama je, u obraćanju naciji iz vojne akademije Vest Point, u državi Njujork, koje je u udarnom terminu prenosila tv mreža Si-En-En, rekao da želi da pokaže svetu da je „naša stvar ispravna, a naša odlučnost nepokolebljiva”.

Dok je ranije bilo planirano da pojačanja stignu u Avganistan u sledećih 12 do 18 meseci, Obama se odlučio za slanje dodatnih trupa u roku od šest meseci, kako bi bila pojačana borba protiv talibana, obezbeđena najvažnija naseljena mesta i obučeno dovoljno avganistanskih snaga bezbednosti da preuzmu dalju odgovornost.

Trenutno u Avganistanu ima oko 68.000 američkih vojnika i 42.000 savezničkih vojnika.

Do sada je u toj zemlji poginulo 900 američkih vojnika.

Što se tiče vremenskog okvira za angažovanje vojnika SAD u Avganistanu, uključujući i vreme završetka njihove misije, Obama je, u govoru pred kadetima na Vest Pointu, koji je trajao 35 minuta, rekao da će povlačenje američkih snaga početi u roku od 18 meseci, od jula 2011.

Takođe je najavio da će za vojne troškove nove strategije za Avganistan, ove fiskalne godine iz budžeta biti izdvojeno dodatnih 30 milijardi dolara, što će ukupne američke troškove za rat u Avganistanu u navedenom periodu podići na skoro 95 milijardi dolara.

Za rat u Iraku je izdvojena 61 milijarda dolara.

Istakavši da avganistanski rat „nije samo američki rat”, ali i da je američka bezbednost „na kocki” u Avganistanu, predsednik Obama je ocenio da avganistanski predsednik Hamid Karzai treba da uloži više napora u borbi protiv raširene korupcije i, istovremeno, pozvao susedni Pakistan da pojača borbu protiv talibanskih ekstremista, koji sa njegove teritorije upadaju u Avganistan.Izvor: Beta-AP-AFP-Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #288 on: December 03, 2009, 08:22:38 am »

Moskva pozdravlja američku strategiju prema Avganistanu


03.12.2009

Moskva – Rusija je pozdravila odluku SAD da pošalje dodatne snage u Avganistan, ističući da je stabilizacija stanja u toj zemlji „u interesu” svih, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova.
 

„Mere koje se odnose na novu američku strategiju u Avganistanu i Pakistanu iznete u govoru predsednika SAD Baraka Obame Moskva pozitivno dočekuje”, dodaje se u saošptenju.

„Rusiji je, kao i međunarodnoj zajednici, u interesu da Avganistan što pre postane nezavisna, prosperitetna država, oslobođena kriminala vezanog za drogu i terorizam”, poručilo je rusko ministarstvo.

Obama je sinoć objavio da će poslati pojačanje od 30.000 vojnika u Avganistan, ali i da će početi sa povlačenjem američkih snaga iz te zemlje za 18 meseci, u julu 2011. godine.Izvor: Beta-AFP
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #289 on: December 03, 2009, 08:25:27 am »

NATO podržao Obamin plan


03.12.2009

Generalni sekretar alijanse Rasmusen
najavio slanje još 5.000 vojnika za AvganistanBrisel – Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO-a, poručio je danas iz sedišta alijanse u Briselu zemljama članicama da je potrebno učiniti suštinski više u doprinosu borbi protiv Al Kaide i talibana u Avganistanu. Posle najave američkog predsednika Baraka Obame da će u Avganistan poslati još 30.000 vojnika, Rasmusen je uoči dvodnevnog ministarskog zasedanja NATO-a, koje počinje sutra, kazao da će „ostale zemlje doprineti sa ne manje od 5.000 ljudi, a verovatno još koju hiljadu preko toga tokom 2010. godine”.

On je istakao da je u Avganistanu već raspoređeno 38.000 neameričkih vojnika i dodao da će trupe tamo ostati koliko bude potrebno. „Jasno je šta se događa u Avganistanu, i to je pretnja za naše građane. Nestabilnost u Avganistanu znači i nesigurnost za sve nas. Avganistan nije samo američki rat”, objasnio je generalni sekretar severnoatlantske vojne alijanse.

U reagovanju na Obaminu ocenu da će misija u Avganistanu iskušati kredibilitet NATO-a, Rasmusen je rekao da organizacija sada mora „da pokaže da multilateralizam daje rezultate”. Tačan broj vojnika koji će biti raspoređeni iduće godine verovatno će biti poznat krajem januara posle konferencije NATO-a u Londonu.

Generalni sekretar istakao je da se trupe neće povući pre nego što njihova misija postigne cilj, a to će, kako je rekao, biti kada Avganistanci budu u stanju da povedu zemlju i obezbede joj sigurnost.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton najavila je dolazak u petak na drugi dan zasedanja, kada će se razgovorima pridružiti i zemlje koje nisu članice alijanse, ali imaju vojnike u Avganistanu. Najavljen je i dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. U kabinetu Klintonove naglašeno je da je u Briselu očekuje veoma važan koordinativni sastanak.

Prvi neformalan ali konkretan odgovor u vidu ponude u dodatnim trupama stigao je iz Poljske koja najavljuje da će u Avganistan tokom 2010. godine uputiti još 600 vojnika, pored postojećih 2.000. Rasmusen je pozvao Finsku koja ima 100 ljudi u Avganistanu da angažuje još vojske iduće godine, dok je šef finske diplomatije Aleksandar Stub odgovorio da će Helsinki razmotriti to pitanje tokom iduće nedelje. Pored Poljaka nameru da pošalju još vojnika pokazali su Velika Britanija, Slovačka, Turska, Gruzija, Južna Koreja i Crna Gora.

Rusija nije ostala po strani povodom najnovije inicijative NATO-a o povećanju brojnog stanja u Avganistanu. Samo jedan čas pre nego što je Obama u vojnoj bazi u Vest Pointu saopštio da će SAD poslati nove trupe, oglasio se ambasador Rusije u NATO-u Dimitrij Rogozin koji je izrazio nezadovoljstvo zbog „nespremnosti NATO-a” da pregovara o predlogu Moskve za bezbednost Evrope. On je optužio neke od 28 država članica alijanse za blokadu razgovora o novom sistemu sigurnosti koji predlaže Moskva.

„Ne možemo biti fleksibilni prema širenju naše saradnje na Avganistan, kada neke zemlje NATO-a ne mogu da pokažu čak ni najosnovnije poput partnerskih odnosa”, kazao je Rogozin.

V. Jokanović
Izvor: Politika online
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #290 on: December 03, 2009, 03:20:13 pm »

Rat u Avganistanu je bio Bušov, sada je Obamin


03.12.2009.

Aplauz vojne publike nakon govora predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame na Vojnoj akademiji Vest point jedva da je utihnuo kada je krenuo talas kritika na račun predsednika SAD, piše Independent.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
Prema pisanju Independenta, vojnici su ti koji će krvariti i umreti, ali Barak Obama se u utorak izložio kritikama koje bi sačekale bilo kog američkog predsednika koji donese odluku da ne može više samo da nosi preostali teret nekog drugog lidera, već mora sam da povede svoj rat.

Kritičari i skeptici već su tu kao lešinari, ispitujući između ostalog i rok koji je dao za 2011. godinu, kada će početi da povlači trupe i odgvornost za bezbednost preda samim Avganistancima. U njegovom dugo očekivanom govoru, Obama se trudio da zadovolji obe strane debate, objavljujući da će poslati dodatnih 30.000 vojnika u Avganistan, koje će početi da odlaze za nekolikodana, a u isto vreme je obećao da će vojnici koji odu biti vraćeni za samo 18 meseci.

On je možda i uspeo da zadovolji nekolicinu, ali je zasigurno razbeseno mnoge. Liberalni aktivisti i mnoge demokrate nastavili su da se brinu da će novi talas samo uvući Ameriku još dublje u "Vijetnamsku močvaru", dok su konzertvativci odluku o brzom povlačenju okarakterisali kao grubu vojnu grešku. Republikanac Džon Mekejn opisao je plan kao "nelogičan". On je rekao da nema smisla određivati bilo kakav rok za povlačenje. "To daje pogrešan utisak našim prijateljima, kao i našim neprijateljima". Reakcije na Obamin govor na Akademiji bile su pomešane, a neki američki komentatori su čak rekli i da predsednik nije uneo "dovoljno srca" u govor. 

 
Atmosfera međutim, zasad nije toliko loša, kao u vreme kada je bivši američki predsednik Džordž Buš doneo odluko u slanju vojnika pre tri godine u Irak.Tada je Kongres bio pod invazijom besnih antiratnih demonstranata od kojih u utorak nije bilo ni traga.

Ulozi ostaju visoki za Obamu, navodi Independent. Nema više bacanja krivice na Buša da je smeten sa Avganistana zbog konflikta u Iraku. Može proći dve godine ili više pre nego što bude donesena presuda Obaminu novu strategiju. Zahvalni američki komandant u Avgansitanu, general Stenli Mekkristal koji je prvobitno tražio 40.000 vojnika, rekao je: "Ovo je kraj početka". I, upravo će njegov zadatak biti da, uz pomoć Penrtagona, dodatne trupe dovede do maksimalnog vojnog učinka kako bi se izborili sa ciljevima talibana.

Troškovi slanja dodatnih trupa u Avganistan mogli bi da dostignu i 30 milijardi dolara sledeće godine.


Izvor: Magda Popović/Blic online  Foto: Reuters


* obama-rat-x.jpg (31.58 KB, 470x294 - viewed 86 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #291 on: December 04, 2009, 12:06:30 pm »

Bin Laden viđen u Avganistanu?

04.12.2009.

Jedan talibanski zatvorenik u Pakistanu tvrdi da ima informacije gde se nalazio najtraženiji terorista na svetu, vođa Al Kaide Osama bin Laden, u januaru i februaru ove godine, preneo je BBC.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
Tvrdnje zatvorenika ne mogu da se provere, ali vodeći američki stručnjaci kažu da bi trebalo ispitati njegove navode. Neimenovani zatvorenik rekao je da se sreo sa Bin Ladenom više puta, pre terorističkog napada na Njujork 11. septembra 2001. godine.

On je naveo da se početkom godine sastao sa poverljivim kontaktom koji je prethodno video Bin Ladena u Avganistanu.

"U januaru i februaru 2009. sreo sam se sa tim prijateljem. On je rekao da je došao na sastanak sa šeikom Osamom i da bi mogao da sredi da se i ja sastanem sa njim", ispričao je zatvorenik.

On je dodao da je njegov kontakt pripadnik plemena Mehsud, odgovoran za organizovanje sastanaka Bin Ladena sa operativcima Al Kaide baziranima u inostranstvu.

"On pomaže članovima Al Kaide koji dolaze iz drugih zemalja da dođu do šeika, kako bi ih on uputio u planove za Evropu ili druga mesta. Šeik se ne zadržava u jednom mestu. Taj čovek je došao iz (avganistanske pokrajine) Gaznija, pa mislim da je šeik bio tamo", rekao je talibanski zatvorenik.

On je takođe rekao da aktivisti Al Kaide izbegavaju pakistansku teritoriju zbog rizika od vazdušnih napada američkih snaga.

Vodeći američki ekspert, bivši analitičar CIA Brus Rajdel, kaže da bi njegovu priču trebalo ispitati.

"Čitava zapadna obaveštajna zajednica, CIA i M16, već sedam godina traže Osamu bin Ladena i do sada nisu naišli na ovakvu informaciju", rekao je Rajdel.

"Mi znamo da je Bin Laden živ. Znamo da živi negde duž granice između Pakistana i Avganistana. Ono što je neverovatno u ovoj priči je što imamo nekoga ko je došao i rekao, po prvi put: 'Sreo sam se sa Osamom bin Ladenom i imao sam priliku u bliskoj prošlosti da se sastanem sa njim'".


Autor: M.Milikšić/Blic online   Foto: AP


* osama-bin-laden-AP-x.jpg (20.98 KB, 470x371 - viewed 83 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #292 on: December 04, 2009, 02:52:48 pm »

Članice NATO šalju 7.000 vojnika u Avganistan

 
04.12.2009.

Zemlje članice NATO-a poslaće najmanje 7.000 dodatnih vojnika da podrže rat u Avganistanu pod vođstvom SAD, saopštio je danas generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

 
"Najmanje 25 zemalja će poslati svoje vojnike u misiju za 2010. godinu", izjavio je Ramusen na samitu NATO-a u Briselu, pozdravljajući odluku država da "svoje reči sprovedu u delo".

"To je solidarnost na delu i imaće snažan uticaj na terenu", rekao je Rasmusen, prenela je agencija Rojters.

Dodatne jedinice zemalja članica NATO-a pridružiće se snagama od 30.000 američkih vojnika koje je predsednik SAD Baraka Obama odlučio da pošalje kao pomoć za borbu protiv talibanskih pobunjenika.

Vašington je pozvao saveznike, koje već imaju trupe u Avganistanu, da pošalju oko 10.000 dodatnih vojnika. Mnoge vlade, međutim, suočavaju se sa negodovanjem javnosti, koja sve više sumnja u uspešnost misije, naveo je BBC.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton ranije je izjavila da je odgovor američkih saveznika u NATO-u pozitivan, ali da su glavni saveznici još uzdržani, misleći pre svega na Nemačku i Francusku, koje još nisu odlučile da li će poslati još vojnika.

Sa novim pojačanjem ukupan broj stranih vojnika u Avganistanu biće oko 140.000, ali ni to neće biti dovoljno da se savladaju talibani.

Rasmusen je predstavio nov plan operacija NATO-a u Avganistanu, koji predvidja povećanje trupa, humanitarne pomoći i obuku avganistanskih snaga bezbednosti, kao i napore da se prihvate talibanski pobunjenici koji pristanu da predaju oružje.
 
Cilj američkih vlasti je da avganistanske snage preuzmu kontrolu sredinom 2011. godine, kada bi trebalo da počne povlačenje američkih trupa iz Avganistana. To, međutim, ne znači da će međunarodne snage napustiti zemlju i, kako je naglasio Rasmusen, predati je nazad u ruke terorista i ekstremista.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #293 on: December 04, 2009, 03:00:30 pm »

NATO snage u Avganistanu: Ko šalje više?
 

04.12.2009

Oko 83.000 stranih vojnika nalazi se trenutno u Avganistanu.
Od toga je polovina Amerikanaca. Tome treba dodati i 30.000
novih vojnika čiji je dolazak najavio američki predsednik Barak Obama
.
 

Naravno da se već spekuliše o tome koliko novih vojnika će poslati ostale članice NATO. Portparol Alijanse Džejms Apaturaj siguran je da će taj broj premašiti 5.000.

„S obzirom na to što smo čuli poslednjih dana, možemo sa velikom sigurnošću reći da će taj broj biti veći. Taj broj premašuje 5.000 vojnika.“

Do sada je 20 zemalja iznelo načelnu saglasnost, navodi Apaturaj. Za sada je poznato da Gruzija i Italija žele da pošalju po 1.000, Poljska 600, a Britanija i Južna Koreja po 500 vojnika.


Nemačka još uvek nije dala "zeleno svetlo"

 
Pojedine zemlje, a među njima i Nemačka, za sada nisu dale svoju saglasnost oko slanja dodatnih vojnika. Njihova odluka očekuje se krajem janura, kada će se održati Međunarodna konferencija o Avganistanu.

Iz debate u Donjem domu nemačkog parlamenta jasno se može zaključiti da se Berlin zalaže za pospešivanje civilne zaštite i obuku avganistanskih bezbednosnih snaga. Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je rekao:

„Nemačka je spremna da uradi više po pitanju formiranja i obuke policije, jer se jedino na taj način može ostvariti bezbednost uz pomoć sopstvenih snaga. Samo na taj način je moguće preneti odgovornost. Niko ne želi učešće Međunarodnih snaga u Avganistanu zauvek.“


A kad počinje povlačenje?


Vestervele je pozdravio najavu predsednika Obame da se od sredine 2011. počne sa povlačenjem vojnika iz Avganistana.

„Želimo da radimo na omogućavanju povlačenja, a to se mora desiti tokom ovog mandata. Po tom pitanju se naše predstave poklapaju sa predstavama američkog predsednika.“

Ko sad misli da će 2011. doći do masovnog povlačenja stranih vojnika iz Avganistana, taj se vara. Kako navodi portparol NATO Džejms Apaturaj, savez ne želi potpuno povlačenje, već zastupa strategiju „uređenog prenosa odgovornosti“.

Cilj Međunarodnih snaga (ISAF) jeste da se avganistanska vojska i policija osposobe, kako bi se obezbedila bezbednost za 24 miliona građana. Za to je, prema procenama, potrebno obučiti 480.000 pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti. To, međutim, nije moguće postići sa trenutno raspoloživim sredstvima.

autori: B. Šmajcinger, Z. Dragićević
Izvor: DW
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #294 on: December 06, 2009, 04:43:39 pm »

Erdogan: Turska neće slati dodatne trupe u Avaganistan


06.12.2009

Ankara – Turski premijer Redžep Tajip Erdogan odbacio je mogućnost da Turska pošalje dodatne trupe u Avganistan, ali da je spremna da obučava avganistansku vojsku i policiju.


Erdogan je to rekao uoči odlaska u SAD na razgovore sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Turska, koja je jedina muslimanska zemlja članica NATO-a, preuzela je prošlog meseca rotirajuće komandovnje mirovnim operacijama tog saveza u Kabulu i udvostručila broj svojih vojnika na oko 1.750.

Erdogan je rekao da su turska vojska i policija spremene da obučavaju kolege u Avganistanu. Turska će takođe imati u toj zemlji zdravstvene, obrazovne i infrastrukutrne projekte.

Turska ima drugu najveću vojsku u NATO-u, ali nerado učestvuje u borbenim operacijama, podseća AP.


Izvor: Beta-AP
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #295 on: December 07, 2009, 03:33:43 pm »

Nemačka plaća odštetu žrtvama napada u Avagnistanu


07.12.2009

Berlin – Nemačka vlada spremna je da plati odštetu civilnim žrtvama vazdušnog napada na severu Avganistana koji je početkom septembra izveden na naredbu nemačkog oficira u sastavu međunarodnih snaga ISAF.


Ovo je saopštio predstavnik Ministarstva odbrane u Berlinu, navodeći da se trenutno sa advokatom žrtava pregovara o načinu na koji bi ovaj slučaj mogao da bude rešen.

Napad aviona međunarodnih snaga ISAF u Avganistanu na grupu talibana, koji su prethodno od saveznika ukrali dve cisterne sa gorivom, izveden je 4. septembra ove godine.

Ministar odbrane Franc Jozef Jung, koji je u međuvremenu podneo ostavku zbog lošeg obaveštavanja parlamenta i javnosti o napadu, najpre je tvrdio da su žrtve samo talibani.

Tek kasnije se ispostavilo da među 142 poginulih ima i između 30 i 40 civila, među kojima su i deca. Reč je o ljudima koji su došli da se snabdeju gorivom iz cisterni koje su ukrali talibani.

Međutim, nemački advokat Karim Popal, koji zastupa civilne žrtve napada, naveo je da ima punomoći čak 78 porodica žrtava napada.


Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #296 on: December 11, 2009, 05:20:12 pm »

Gutenberg: Samo vojnom silom nema pobede u Avganistanu


11.12.2009

Berlin – Nemački ministar odbrane Karl-Teodor Gutenberg izjavio je danas u Berlinu, uoči odlaska u obilazak nemačkih vojnika u Avganistanu, da se u sukobu u toj zemlji ne može izvojevati pobeda samo vojnim sredstvima i apelovao na pružanje veće pomoći za razvoj.


On je u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF rekao da je prisustvo vojske neophodno da bi se zaštitili civilni saveznici i avganistanske snage bezbednosti, ali da vojnici rizikuju živote da bi omogućili dostavljanje pomoći za razvoj.

Gutenberg je kazao da snage NATO-a zato treba da pronađu „razuman način” povlačenja iz Avganistana, a ne da žure da odu iz te zemlje, ali nije hteo da odgovori na pitanje da li će Nemačka odgovoriti na zahtev SAD da pošalje vojno pojačanje, preneo je Rojters.

U Avganistanu se nalazi oko 4.400 nemačkih vojnika, a SAD traže od Berlina i ostalih saveznika da pošalju još 7.000 vojnika.

Nemačka vlada upravo razmatra mogućnost slanja vojnog pojačanja.


Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 085


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #297 on: December 13, 2009, 04:40:25 pm »

Braun u poseti Avganistanu

13.12.2009.

Kandahar - Britanski premijer Gordon Braun sastao se sa avganistanskim predsednikom
Hamidom Karzaijem u vazduhoplovnoj bazi u Kandaharu,tokom iznenadne posete Avganistanu
.


Braun je izjavio da će naredni o meseci biti kritični za tu bliskoistočnu državu, u trenutku kada SAD i njihovi koalicioni saveznici šalju vojna pojačanja radi obračuna sa talibanskim ekstremistima. Dvojica lidera su posmatrali paradu avganistanskih i NATO vojnika u bazi i istakli da su njihovi odnosi i dalje dobri.

Karzai je rekao da je "počastvovan što Brauna može da nazove prijateljem", na pitanje novinara da prokomentariše oštar odgovor koji je uputio Braunu prošle sedmice, na kritike britanskog premijera. Braun je rekao i da sa Karzaijem ima "najbolje moguće odnose" i da "redovno komuniciraju telefonom".

Paralelno sa padom podrške britanske javnosti ratu u Avganistanu, Braun je bio glasniji u odnosu na druge zapadne lidere u kritikama upućenim vladi Karzaija, koji je osvojio drugi mandat na izborima u avgustu, koje su pratile brojne nepravilnosti, javio je Rojters.

Avganistanski predsednik oštro je odgovorio na Braunove kritike u intervjuu prošle sedmice okarakterisavši ih kao "veoma nesrećne i veoma proizvoljne" i "izuzetno uvredjive".

Braun je po dolasku u Kandahar rekao da je neophodno pokazati da postoji rešenost za obračun sa talibanima "ali takodje rešenost avganistanske vlade da odigra veću ulogu u onome što treba da se uradi u budućnosti".

U najžešćim okršajima koalicionih snaga sa talibanima od početka rata 2001. godine, ove godine u Avganistanu je poginulo 100 britanskih vojnika.

Britanija snažno podržava novu strategiju američkog predsednika Baraka Obame u Avganistanu, koja uključuje slanje 30.000 dodatnih američkih vojnika, ubrzavanje obuke avgnistanskih snaga i početak povlačenja sredinom 2011. godine.

Sa 9.500 vojnika, Britanija ima drugi po veličini vojni kontigent u Avganistanu, odmah posle SAD, podsetila je britanska agencija.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #298 on: December 26, 2009, 09:57:55 am »

Objavljen snimak zarobljenog vojnika
 

26.12.2009

Kandahar – Talibani su danas objavili video snimak američkog vojnika Boua Bergdala otetog 30. juna u Avganistanu.

Američka vojska potvrdila
je da se radi o Bergdalu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Ovo je užasan čin kojim se eksploatiše mladi vojnik, koji je očigledno primoran da pročita pripremljen tekst”, kaže se u saopštenju međunarodnih snaga u Avganistanu, kojim je potvrđeno da je vojnik na snimku Bou Bergdal.

To je drugi video snimak ovog američkog vojnika. Prvi je objavljen u julu.

Kratak snimak, objavljen na internetu, pokazuje vojnika kako sedi u uniformi sa šlemom i naočarima. Bergdal, kao i prvi put, govori u prilog svojim otmičarima.

„Žao mi je što moram da vam kažem da nam ovaj rat izmiče i da će se pretvoriti u novi Vijetnam ako se američki narod ne uzdigne protiv ovog apsurdnog poduhvata”, kaže zatočeni vojnik.

Bou Bergdal (23), nestao je 30. juna na jugoistoku Avganistana, a američka vojska je objavila da je otet 2. jula i obećala da će učiniti sve da izdejstvuje njegovo oslobađanje.

Portparol talibana Jusuf Ahmadi rekao je agenciji Frans pres da vojnik nije mučen i da se sa njim postupa prema šerijatskom zakonu o ratnim zarobljenicima.

Ahmadi je rekao da video snimkom talibani žele da pokažu da se radi o invaziji na Avganistan i da oni pobeđuju u ratu a da će osvajači biti ubijeni ili zarobljeni kao Bergdal.

Begrdal je prvi vojnik koga su pobunjenici zarobili od početka zapadne vojne intervencije u toj zemlji krajem 2001. godine.

U zamenu za američkog vojnika, talibani traže oslobađanje jednog broja svojih zatvorenika.


Izvor: Beta-AP/AFP


* vojnikvelika.jpg (17.93 KB, 250x176 - viewed 48 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 085


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #299 on: December 26, 2009, 01:14:01 pm »

Evo i snimka:
<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/TgbTLEwT2bg?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.059 seconds with 22 queries.