PALUBA
June 24, 2024, 12:01:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 [255] 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 547076 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3810 on: September 16, 2021, 07:47:08 am »

Sukob izbio na videlo po nestanku suosnivača grupe Baradara
D. Savić 16. 09. 2021.

PRISTALICE dve rivalske frakcije talibana navodno su se potukle u predsedničkoj palati u avganistanskoj prestonici Kabulu zbog učinka u pobedi nad SAD i podele vlasti u novom kabinetu.

Sukob lidera talibana je izbio nekoliko dana pošto su uspostavili novu vladu u Avganistanu i proglasili "Islamski emirat". Talibani su zvanično demantovali izveštaje o tuči, ali spor je izašao na videlo pošto je suosnivač grupe mula Abdul Gani Baradar nestao iz javnosti. Talibanski izvori rekli su za britanski Bi-Bi-Si da su potpredsednik vlade Baradar i ministar unutrašnjih poslova Kalil Ur Rahman Hakani, inače istaknuta ličnost militantne mreže Hakani, razmenili teške reči, dok su se njihovi sledbenici tukli.

Rasprava je, navodno, izbila jer je Baradar bio nezadovoljan strukturom privremene vlade. On smatra da naglasak treba staviti na diplomate, kao što je on sam. No, članovi grupe Hakani, kojom upravlja jedna od najborbenijih ličnosti, tvrde da oni zaslužuju primat, jer je sve postignuto borbama.

Baradar je bio prvi talibanski lider koji je direktno komunicirao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 2020. godine i, u ime talibana, potpisao sporazum iz Dohe o povlačenju američkih trupa. S druge strane, mreža Hakani povezana je s nekim od najnasilnijih napada u Avganistanu protiv domaćih snaga i njihovih zapadnih saveznika. NJen lider Sirajudin Hakani ministar je unutrašnjih poslova u novoj vladi, ali su SAD grupu Hakani označile kao terorističku organizaciju.

Glasine o sukobu šire se od kraja prošle nedelje, kada je Baradarov nestanak podstakao spekulacije da možda više nije živ. Talibani tvrde da je Baradar na sigurnom, ali su objavili oprečne izjave šta radi. Portparol talibana kaže da je Baradar otišao u Kandahar, da se sastane s vrhovnim vođom talibana, ali je kasnije rekao da je "umoran i da želi odmor".

- Gde god da sam trenutno, svi smo dobro - rekao je Baradar u audio-snimku.

Avganistanci su, međutim, skeptični, jer se sećaju da su talibani 2015. priznali da su više od dve godine prikrivali smrt svog vođe osnivača Mulaha Omara, dok su sve to vreme nastavili da izdaju izjave u njegovo ime.

KOMANDANT

Ostaju spekulacije i o vrhovnom komandantu talibana Hibatulahu Akundžadi, koji nikada nije viđen u javnosti. Zadužen je za politička, vojna i verska pitanja talibana.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3811 on: September 16, 2021, 10:00:45 am »Quote
Afghan acting deputy PM denies he was hurt in internal clash

Afghanistan's acting deputy prime minister has denied he was hurt in a clash with a rival faction of the Taliban. Meanwhile, the Taliban said the country will soon have a regular army to defend it.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3812 on: September 16, 2021, 12:21:32 pm »Quote
Opium farmers claim drug 'flourished' since Taliban takeover

Opium farmers in Afghanistan claimed that the drug has 'flourished' following the Taliban’s takeover. Piles of the narcotic were wrapped neatly in plastic and laid out on a towel, ready for transportation.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3813 on: September 16, 2021, 01:16:46 pm »

CNN-ov novinar za N1: Strah žena u Avganistanu je stvaran
SVET Autor: Ika Ferrer Gotić 16. sep. 2021

"Postoji zabrinutost da bi Talibani mogli da napadnu žene koje su išle u školu. Dakle, nivo straha među tamošnjim ženama i razočaravajuća tuga su stvarni. I prosto je srceparajuće ovo čuti", rekao je u intervjuu za N1 glavni CNN-ov urednik za nacionalnu bezbednost, autor "Teorije ludaka" i "Rata u senci", Džim Šudou.

Priča o Avganistanu daleko je od kraja, u stvari, tek počinje.

Šta nedostaje u priči o Avganistanu i šta se zaista može očekivati sada kad su sve strane sile definitivno napustile ovu bliskoistočnu zemlju?

„Bio sam u Avganistanu mnogo puta. Bio sam u toliko škola za devojčice tamo, upoznao ih i razgovarao s njima i njihovim roditeljima, očevima, majkama, koliko su srećni, da je to bila jedna od dobrodošlih promena, nakon pada Talibana i nakon američke i NATO invazije. Sada razgovaram sa mnogim istim ženama. I osećaju da su sve izgubili. Izgubili su. I to je srceparajuće za njih i njihove porodice. Kao što smo ranije rekli, talibani govore: Hej, nemamo problema sa devojčicama koje idu u školu. Ali Avganistanci s kojima sam razgovarao to jednostavno ne kupuju. Na primer, sada se ulaže veliki napor samo da se sve studentkinje koje su bile na Američkom univerzitetu u Kabulu isele iz zemlje, ne samo da bi imale bolji život i obrazovanje, već i zato što su pod pretnjom, zar ne? Postoji zabrinutost da bi Talibani mogli da napadnu žene koje su išle u školu. Dakle, nivo straha među tamošnjim ženama i razočaravajuća tuga su stvarni. I prosto je srceparajuće ovo čuti“, rekao je Šudou za N1.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3814 on: September 16, 2021, 01:25:47 pm »

Zamenik premijera privremenih vlasti u Kabulu demantuje sukobe talibana
D. D. S. 16. 09. 2021.

ZAMENIK premijera privremene vlade Avganistana, Mula Abdul Gani Baradar odbacio je izveštaje o njegovoj smrti i nesuglasicama među talibanskim liderima oko sastava novih vlasti. Mediji su prethodno naveli da je Baradar tražio inkluzivnu vladu koja bi uključila i predstavnike raznih etničkih i religioznih grupa, kao i žena i da se zato sukobio sa ratobronijim Halilom ur-Rahmanom Hakanijem, ministrom za izbeglice.

- Nema nikakvih svađa među liderima Islamskog emirata Avganistana. Imamo takav respekt među sobom da se retko koja porodica može pohvaliti time. Pozivamo naš narod da ne budu obmanjeni netačnim izveštajima u nekim medijima i tražimo od novinara da prekinu sa širenjem dezinformacija - oglasio je Baradar iz Kandaha.

Kako prenose strani mediji, Baradar nije bio u talibanske delegacije koja se 12. septembra sastala sa viceperemijerom Katara i ministrom inostranih poslova, šeikom Muhamedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem. Mediji tvrde da je Baradar otišao u Kandahar pošto se posvađao sa ostalim talibanskim liderima, štaviše, pisalo se da je imao zdravstvene probleme i da je verovatno mrtav.

- Nisam znao da je katarski ministar posetio Kabul. Da sam znao ranije, susreo bih se sa njim. Išao sam na put u tom trentuku i nisam mogao da prekidam put kako bih negirao glasine, posebno o mom zdravlju - naveo je Baradar.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3815 on: September 16, 2021, 01:44:13 pm »Quote
Former Taliban prisoners become wardens after they free Pul-e-Charkhi inmates

This prison once held thousands of inmates, but after the Taliban took control of Afghanistan, they were released.Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 527


« Reply #3816 on: September 16, 2021, 01:55:07 pm »

Као што то увек бива, када се читају вести као што су ове из Авганистана, оне које потичу из талибаснких извора или њима блиских новинских агенција или држава, у први план се истичу позитивне ствари, успеси, немре које су увек боље и лепше од оних које су биле. Када се ради о "западним" изворима и агенцијама, посебно америчким, у први план се истичу негативне ствари (наствак трговине дрогом, оружани отпор, ускраћевање права женама и сл.) које се увек приказују (или се жели створити такав утисак) црњим неги стварно јесу. Зато све информације треба примати са резервом, укрстити их и сачекати мало да се ствари "разбистре" пре доношења неких трајнијих закључака  о успешности или несупешности талибанске власти.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3817 on: September 16, 2021, 02:17:19 pm »Quote
Talibani razgovaraju s bivšim oficirima o formiranju nove vojske

Vršitelj dužnosti glavnog zapovjednika afganistanske vojske, rekao je da traju razgovori o formiranju nove jedinstvene vojske, čiji će zadatak biti čuvanje države. Poručio je da je talibanski pokret počeo razgovore s bivšim visokim oficirima o formiranju snažne i organiziovane vojne formacije.

Istaknuo je da će se vojska suprotstaviti svakom pokušaju podrivanja stabilnosti države.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 527


« Reply #3818 on: September 16, 2021, 05:40:32 pm »

Па као желе да врате корупцију у нову војску, одмах да приме све генерале и пуковнике. "Успех" је загарантован... Grin
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3819 on: September 16, 2021, 07:14:17 pm »

Izvršen raketni napad na avganistansku prestonicu
Blic 16.09.2021.

Svetski mediji objavili su informaciju pod oznakom "Hitno" da je izvršen raketni napad na avganistansku prestonicu.

Za sad nema informacija o tome ko je izveo napad.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3820 on: September 16, 2021, 07:31:16 pm »

Nekoliko raketa lanisrano na prestonicu Avganistana
Novosti online 16. 09. 2021.

SVETSKI mediji objavili su informaciju pod oznakom "Hitno" da je izvršen raketni napad na avganistansku prestonicu.

Za sad nema informacija o tome ko je izveo napad. Nekoliko raketa pogodilo je naselje Khair Khana u Kabulu, navodi novinska agencija Aamaj.

https://twitter.com/AamajN/status/1438532640559222786

Incident se dogodio u blizini elektrane u Kabulu. Stanovnici kažu da su projektili možda pogodili električnu podstanicu Čamtalah.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3821 on: September 17, 2021, 07:17:20 am »Talibani našli balističke rakete


Talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) pronašli su nekoliko starih balističkih raketa sovjetske proizvodnje u regionu Pandžšir, kada su ušli u to područje.

Balističke rakete nađene su na obalama reke Pandžšir, pokazuju snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama.

Snimci prikazuju desetak raketa „luna-m“ kraćeg dometa i desetak „R-17 Elbrus“ raketa srednjeg dometa, poznatih i kao „Skad B“.


https://twitter.com/i/status/1437661474277707778


Pretpostavlja se da su rakete tu bile smeštene duže vreme i da su neupotrebljive, pošto su oštećene zbog vremenskih prilika.

Na snimku se vide i bojeve glave koje su u transportnim kontejnerima i u boljem su stanju nego rakete, prenosi RT.

Raketa „luna-m“ ima maksimalni domet od 70 kilometara, dok „R-17“ dobacuje do 300 kilometara.

Najverovatnije se radi o raketama koje su sovjetske vlasti osamdesetih godina 20. veka dostavile tadašnjim avganistanskim vlastima, a koje su posle brojnih sukoba u toj zemlji završile kod raznih naoružanih grupa.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3822 on: September 17, 2021, 07:19:57 am »Rusija: Amerika treba da finansira obnovu Avganistana


SAD i njihovi saveznici treba da preuzmu na sebe glavni deo rashoda za postratnu obnovu Avganistana, izjavila je na konferenciji za štampu zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Odgovornost za nastalu situaciju u Avganistanu pripada SAD i državama međunarodne koalicije koje su 20 godina bile prisutne u toj zemlji", re3kla je ona.

Prema rečima portparolke MIP-a, upravo one i treba da preuzmu na sebe glavni deo rashoda za obnovu Avganistana.

Što se tiče kontakata Rusije sa talibanima (organizacijom zabranjenom u Rusiji), za to je zadužen ruski ambasador u Kabulu Dmitrij Žirnov i specijalni predstavnik ruskog predsednika Zamir Kabulov, objasnila je Zaharova.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3823 on: September 17, 2021, 07:43:47 am »Holandska ministarka podnela ostavku zbog evakuacije ambasade u Avganistanu


Holandska ministarka spoljnih poslova Zigrid Kag podnela je ostavku zbog načina na koji je upravljala evakuacijom ambasade u Avganistanu prošlog meseca.

Ona je to uradila nakon što je parlament usvojio predlog za izglasavanje nepoverenja prema njoj, prenosi briselski Politiko.

Holandska ambasada u Kabulu uputila je prošlog meseca vladi ponovljene hitne zahteve da se pripremi za uklanjanje osoblja iz zemlje pre nego što ga u potpunosti preuzmu talibanske militantne snage., međutim, Vlada je donela odluku o tome kako i kada evakuisati lokalno osoblje i njihovu bližu rodbinu neposredno pre pada Kabula.

Zbog toga je Kag bila izložena žestokim kritikama, a u četvrtak je priznala da se njen kabinet rukovodio pogrešnim pretpostavkama, ali da nije bila samo njena greška.

"Brzi napredak talibana iznenadio je sve, čak i same talibane", rekla je Kag.

"Parlament je zaključio da se Kabinet poneo neodgovorno. Ne mogu da učinim ništa drugo sem da se suočim sa posledicama", rekla je ona.

Parlament je usvojio sličan predlog i za ministarku odbrane Ank Bijleveld, ali ona će ostati na funkciji.

Kako se navodi hgolandske stranke još uvek pokušavaju da formiraju vladu nakon izbora održanih u martu, na čelu sa premijerom Markom Ruteom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3824 on: September 17, 2021, 11:57:23 am »Talibani ne isključuju mogućnost održavanja izbora


Iako su tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine talibani kritikovali demokratske izbore i karakterisali ih kao zapadnu tradiciju suprotstavljenu islamu, glavni portparol talibana Suhail Šahin nije isključio mogućnost održavanja izbora.

Šahin je u intervjuu za Urdu servis Glasa Amerike naveo da će to pitanje biti rešeno novim ustavom.

- Sačekajmo malo kada je reč o pitanju izbora. Planiramo donošenje novog ustava, pa ćemo i tome razgovarati kada budemo radili njegov nacrt - rekao je Ssahin.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi je pozvao talibane da održe izbore, a talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki odgovorio je da strane zemlje ne treba da se mešaju u unutrašnja pitanja Avganistana.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom 15. avgusta, a predsednik Ašraf Gani je napustio zemlju.

Nova vlada je formirana prošle nedelje, a u njoj su uglavnom pripadnici tvrde struje talibana, na čelu sa premijerom Mohamadom Hasanom Akhundom.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 [255] 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.