PALUBA
February 02, 2023, 05:52:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 [256] 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 411130 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3825 on: September 17, 2021, 12:29:15 pm »
Putin: Zapad je u Avganistanu ostavio čitav arsenal modernog naoružanja, tu nema ničeg dobrog


Zapad je, napuštajući teritoriju Avganistana, tamo ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja i u tome nema ničeg dobrog, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Zapad je odlazeći ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja, vojne tehnike i municije. Što se tiče oružja, to je jedina stvar kojom su se talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) obogatili, jer su ga dobili nakon 20 godina prisustva zapadne koalicije u Avganistanu. Međutim, u tome nema ničeg dobrog“, rekao je Putin u obraćanju na samitu lidera država ŠOS i ODKB.


Putin poručio ŠOS-u: Situacija u Avganistanu nakon „bega“ vojske SAD iziskuje naš usaglašen stav

„Naša organizacija sada ima hitan zadatak da zauzme zajednički i usaglašen stav zbog ozbiljnih rizika koji mogu nastati usled zaoštravanja situacije u Avganistanu, a nakon ishitrenog povlačenje, da ne kažemo bega, vojske SAD i njenih NATO saveznika“, rekao je Putin.
 
Ruski predsednik je između ostalog predložio i da se obnovi rad Kontakt grupe ŠOS za Avganistan kako bi se nove vlasti Avganistana stimulisale u ispunjavanju obećanja, a kako bi se uspostavili mir i sigurnost, normalizovao život i osigurao posao za sve.

On smatra i da bi potencijal ŠOS-a trebalo iskoristiti kako bi se stalo na put terorizmu, trgovini narkoticima i ekstremizmu koji dolazi iz Avganistana.

„Pre svega je važno da iskoristimo potencijal organizacije kako bismo pružili sveobuhvatnu pomoć stvaranju inkluzivnog međuavganistanskog mirovnog procesa i istovremeno da uradimo sve kako bismo blokirali pretnje koje potiču od terorizma, trgovine narkoticima i religioznog ekstremizma iz te zemlje“, naveo je Putin.

Ruski predsednik je kao još jedan zadatak Šangajske organizacije za saradnju naveo i stimulaciju vlasti Avganistana u ispunjavanju svojih obećanja.

„Istina je da se smena vlasti dogodila bez prolivene krvi i to je, bezuslovno, pozitivna stvar. Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) danas kontrolišu praktično celokupnu teritoriju Avganistana i neophodno je stimulisati nove avganistanske vlasti u ispunjavanju obećanja“, dodao je Putin.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3826 on: September 17, 2021, 01:18:05 pm »Quote
The Point: What role will SCO play in Afghanistan's peace process?

The 21st Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit kicked off on September 16 in the Tajik capital of Dushanbe. This year, the multilateral association's focus will be on Afghanistan. What role can the organization play in stemming terrorism rooted in Afghanistan, but also from spreading across the region? What's the strategic significance of integrating Iran into the SCO family? And what fresh challenges will the organization face next?Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3827 on: September 17, 2021, 01:39:00 pm »Quote
Taliban takes control of former CIA base close to Pakistan border

Taliban militants have assumed control of a former US base on the border of Pakistan.

The site, formerly known as Camp Chapman, was one once a base for the CIA’s operations in Afghanistan. The base later became a major counterterrorism hub which was used by US special forces and Afghan allies.

Classified documents and equipment used to train Afghan forces are believed to have been destroyed by departing US troops during the withdrawal of Western soldiers from the country.

Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3828 on: September 17, 2021, 04:30:23 pm »Stari ambasador Avganistana u UN traži da ostane na svojoj funkciji


Ambasador Avganistana koji je u UN predstavljao svrgnutu administraciju Gulam Isakzaj zatražio je da ostane na toj funkciji u NJujorku, rekao je danas portparol UN Farhan Hak.

Prema njegovim rečima, Isakzaj je potpisao pismo upućeno generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu sa listom delegacije Avganistana za Generalnu skupštinu.

Nije poznato da li će talibani, koji su prošlog mjeseca preuzeli vlast u Avganistanu. predložiti svog predstavnika u UN. Hak je istakao da je Isakzaj poslao svoj zahtev za akreditaciju, dan nakon početka sednice Generalne skupštine.

Više desetina svjetskih lidera doputovaće naredne sedmice u Njujork radi godišnje Generalne skupštine UN i Isakzaj bi trebao da se obrati tokom poslednjeg dana sastanka 27. septembra.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3829 on: September 18, 2021, 05:37:52 am »

Talibani dozvolili dečacima da krenu u školu: Nastava za sve učenike od šestog do 12. razreda
Tanjug 17.09.2021.

Ministarstvo prosvete u novoj talibanskoj vladi Avganistana saopštilo je danas da se nastava za sve muške učenike od šestog do 12 razreda, kao i za muške nastavnike nastavlja u subotu.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku se ne spominju devojčise tog uzrasta. Talibani su ranije dozvolili da učenice od prvog do šestog razreda nastave da idu u školu, a da devojke mogu sa studiraju, ali u odvojenim učionicama od muškaraca i uz obavezan islamski način odevanja.

U prethodnom periodu kada je bila na vlasti od 1996. do 2001. godine ta tvrdokorna grupa zabranjivala je ženama da pohađaju nastavu i da rade.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3830 on: September 18, 2021, 05:39:13 am »

Putin: Amerika i NATO treba da plate obnovu zemlje
Srna 17.09.2021.

SAD i NATO treba da obezbede najveći deo novca za obnovu Avganistana, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.


- Polazimo od činjenice da većinu troškova posleratne obnove Avganistana trebaju pokriti SAD i zemlje NATO, koje su, a ovo je sasvim očigledno, direktno odgovorne za strašne posledice njihovog dugoročnog prisustva u zemlji - rekao je Putin danas tokom zajedničkog samita Šangajske organizacije za saradnju i zemalja Ugovora o kolektivnoj bezbednosti. Putin je istakao da treba da postoji saradnja sa SAD i drugim državama što se tiče postepenog odmrzavanja sredstava Avganistana. On je naglasio da vlada koju su formirali talibani nije sveuključujuća, ali s obzirom da su oni sada odgovorni za budućnost Avganistana, druge nacije moraju da sarađuju sa njima.

- Avganistan je u stanju potpunog ekonomskog i socijalnog propadanja. Mnogi Avganistanci beže iz svoje domovine zbog očaja. Nadamo se da neće biti masovnog egzodusa više miliona ljudi, ali je činjenica da veliki broj njih pokušava da napusti zemlju - dodao je Putin.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3831 on: September 18, 2021, 05:52:04 am »

Savet bezbedosti usvojio rezoluciju o Avganistanu, od talibana se očekuje stvaranje inkluzivne vlade
Tanjug 17.09.2021.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas usvojio rezoluciju u kojoj se naglašava da nova talibanska vlast u Avganistanu mora uspostaviti inkluzivnu vladu sa punim, jednakim i smislenim učešćem marta 2022. godine, dajući članicama vreme da procene delovanja i poštovanjem ljudskih prava.

Rezolucija koju je usvojio SB UN produžava trenutni mandat političke misije UN u Avganistanu za šest meseci, preneo je AP. U rezoluciji se, takođe, naglašava važna uloga koju će UN nastaviti da imaju u promovisanju mira i stabilnosti u Avganistanu.

Rezolucija, koju su podnele Norveška i Estonija, u suštini odlaže odluku SB o novom mandatu misije UN, poznatu kao UNAMA, do formiranja talibanske vlade u narednim mesecima. Ona osigurava da misija UN može da nastavi da prati i izveštava o ljudskim pravima štiteći civile, o kršenju i zloupotrebi dece i da podrži puno, ravnopravno i smisleno učešće žena na svim nivoima odlučivanja.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3832 on: September 18, 2021, 05:56:31 am »

Američki general Frenk Mekenzi priznao da je američki napad u Kabulu bio rezultat pogrešne procene i uputio žaljenje
Tanjug 17.09.2021.

Američki napad dronom u Kabulu prošlog meseca u kojem je poginulo čak deset civila, uključujući sedmoro dece, bio je greška, saopštio je danas američki general Frenk Mekenzi.

- To je bila greška i ja se iskreno izvinjavam - rekao je novinarima Mekenzi, glavnokomandujući američke Centralne komande, preneo je Rojters.

On je dodao da sada veruje da je bilo malo verovatno da su pogođeno vozilo ili poginuli pripadali Islamskoj državi ili da su predstavljali direktnu pretnju američkim snagama na aerodromu u Kabulu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3833 on: September 18, 2021, 05:57:26 am »

Visoki komesar UN Filipo Grandi najavio razgovor sa talibanima povodom važnih pitanja
Tanjug 17.09.2021.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi izjavio je danas da je otkrio da talibani imaju prostora za razgovore i angažovanje o pitanjima ljudskih prava, uključujući prava žena i manjina.

- Ima prostora za razgovore i angažovanje o ovim stvarima - rekao je Grandi na konferenciji za novinare u Islamabadu nakon što je završio posetu Avganistanu, rekavši da je o tome razgovarao sa većim brojem talibanskih zvaničnika, preneo je Rojters - To me je ohrabrilo - istakao je on. Grandi je, takođe, pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi saradnju sa talibanima kako bi spasili Avganistan od katastrofe i kako bi spasili region od nestabilnosti.

- Da li će dozvoliti ženama da rade? Da li će dozvoliti devojčicama da idu u školu? Kako će se odnositi prema manjinama? - zapitao se Grandi i dodao da su ovo pitanja o kojima brine globalna zajednica.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3834 on: September 18, 2021, 06:13:55 am »

Zapad u Avganistanu ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja
Novosti online 17. 09. 2021.

ZAPAD je, napuštajući teritoriju Avganistana, tamo ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja i u tome nema ničeg dobrog, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Zapad je odlazeći ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja, vojne tehnike i municije. Što se tiče oružja, to je jedina stvar kojom su se talibani obogatili, jer su ga dobili nakon 20 godina prisustva zapadne koalicije u Avganistanu. Međutim, u tome nema ničeg dobrog - rekao je Putin u obraćanju na samitu lidera država ŠOS i ODKB.

- Naša organizacija sada ima hitan zadatak da zauzme zajednički i usaglašen stav zbog ozbiljnih rizika koji mogu nastati usled zaoštravanja situacije u Avganistanu, a nakon ishitrenog povlačenje, da ne kažemo bega, vojske SAD i njenih NATO saveznika - rekao je Putin.

Ruski predsednik je između ostalog predložio i da se obnovi rad Kontakt grupe ŠOS za Avganistan, kako bi se nove vlasti Avganistana stimulisale u ispunjavanju obećanja, i da bi se uspostavili mir i sigurnost, normalizovao život i osigurao posao za sve. On smatra i da bi potencijal ŠOS-a trebalo iskoristiti kako bi se stalo na put terorizmu, trgovini narkoticima i ekstremizmu koji dolazi iz Avganistana.

- Pre svega je važno da iskoristimo potencijal organizacije kako bismo pružili sveobuhvatnu pomoć stvaranju inkluzivnog međuavganistanskog mirovnog procesa i istovremeno da uradimo sve kako bismo blokirali pretnje koje potiču od terorizma, trgovine narkoticima i religioznog ekstremizma iz te zemlje - naveo je Putin. Ruski predsednik je kao još jedan zadatak Šangajske organizacije za saradnju naveo i stimulaciju vlasti Avganistana u ispunjavanju svojih obećanja.

- Istina je da se smena vlasti dogodila bez prolivene krvi i to je, bezuslovno, pozitivna stvar. Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) danas kontrolišu praktično celokupnu teritoriju Avganistana i neophodno je stimulisati nove avganistanske vlasti u ispunjavanju obećanja - dodao je Putin.

ŠOS - međunarodnu organizaciju su 2001. godine osnovali lideri Kine, Rusije, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgizije i Uzbekistana. Zemlje koje imaju ulogu posmatrača su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a države partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Sri Lanka. Organizacijom tokom 2021. godine predsedava Tadžikistan. Plan je da se na samitu u Dušanbeu usvoji deklaracija i potpiše više od 30 dokumenata koji se tiču aktivnosti organizacije. Pritom, očekuje se da će lideri država doneti odluku o pokretanju postupka o prijemu Irana kao punopravnog člana ŠOS-a, dok će Egipat, Katar i Saudijska Arabija dobiti status partnera u dijalogu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3835 on: September 18, 2021, 06:19:55 am »

Oglasio se Pentagon i priznao - "Pogrešili smo, to nisu bili teroristi"
Novosti online 17. 09. 2021.

NAKON što je Pentagon nedeljama insistirao da su u napadu bespilotnim letelicama u Kabulu 29. avgusta ubijeni teroristi Islamske države, Centralna komanda SAD je priznala da su sve žrtve civili, uključujući i decu - ali da niko neće odgovarati!

Mornarički general Kenet Mekenzi, načelnik Centralne komande, objavio je da je raketa "helfajer" koja je ispaljena na kuću u Kabulu neporedno pred kraj evakuacije nije eliminisala nijednog pripadnika Islamske države Korasana, piše Raša Tudej.

- Napad dronovima je bio greška. Desetoro civila, uključujući i sedmoro dece, je tragično ubijeno - rekao je Mekenzi, pa dodao - Napad je naređen sa iskrenim uverenjem da će sprečiti neposrednu pretnju po naše snage, ali je bio greška i ja se iskreno izvinjavam - rekao je on, i izrazio saučešće rodbini ubijenih.

Mekenzi je novinarima objasnio da je više od 60 obaveštajnih podataka potvrdilo da se Islamska država sprema za novi napad, i da je više izvora govorilo o beloj tojoti koja će biti korišćena kao auto-bomba. Taj automobil je pripadao Zemari Ahmadiju, pokazala je istraga NJujork Tajmsa, koji je radio u jednoj dobrotvornoj organizaciji koju finansiraju SAD. On je neposredno pred napad podneo zahtev da sa porodicom emigrira u SAD. NJega je dočekala desetina dece, koja mu je pomagala da parkira automobil, u trenutku kada je američki dron "MK-9 Riper" ispalio raketu "helfajer", i zbrisao sve u dvorištu kuće.

- Napali su nas i ubili našu decu, i mi im to nikada nećemo oprostiti - rekao je rođak DŽamših Jusufi, čija je dvogodišnja ćerka Sumaja ubijena u napadu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3836 on: September 18, 2021, 06:24:57 am »

Петак, 17.09.2021.

Путин: Русија мора да сарађује са талибанском владом у Кабулу

МОСКВА – Русија мора да сарађује са талибанском владом у Авганистану, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са Шангајском организацијом за сарадњу (СЦО) која предводи безбедносни блок Кине и Русије.

Састанак се одржао преко видео конференције, преноси Танјуг. Путин је рекао да Русија подржава конференцију УН-а о Авганистану и да би светске силе требало да размотре одмрзавање имовине Авганистана.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3837 on: September 18, 2021, 06:30:27 am »

Poleteo treći avion sa civilima iz Avganistana
IZVOR: TANJUG PETAK, 17.09.2021.

Kabul -- Treći čarter let sa civilima iz Avganistana poleteo je danas za Katar sa oko 170 putnika, među kojima su američki i evropski državljani, kao i Avganistanci.

U avionu se nalaze državljani Belgije, Britanije, Hrvatske, Nemačke, Holandije i Italije, kao i SAD, rekao je neimenovani katarski zvaničnik. Putnici su prevezeni na aerodrom u Kabulu u katarskom konvoju nakon što je ta država postigla sporazum o sigurnom prolazu s novim vlastima Avganistana, rekao je on.

U Dohi će putnici u prvo vreme boraviti u kompleksu koji ugošćuje Avganistance i druge evakuisane osobe.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3838 on: September 18, 2021, 06:34:12 am »

Talibani ukinuli ministarstvo za žene
IZVOR: INDEX.HR PETAK, 17.09.2021.

Kabul -- Ministarstvo obrazovanja talibana naredilo je srednjoškolcima da se vrate u školu, ali uopšte ne pominje devojčice, a Ministarstvo žena je ukinuto.

Radnice u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, danas su zamenile odbor ženskog ministarstva sa talibanskim policijskim odborom za moral, a bivši zaposlenici tog odeljenja rekli su da više nemaju pristup zgradi. Nova ploča napisana je na mešavini arapskog i darijskog jezika i glasi "Ministarstvo molitve i promovisanja vrline i sprečavanje poroka", prenosi Rojters.

Bivši zaposleni u ministarstvu rekli su da su pokušavali da se vrate na posao nekoliko nedelja, ali im je rečeno da ostanu kod kuće, pokazuju snimci napravljeni ispred ustanove. Ulaz u zgradu bio je zaključan u četvrtak, rekla je jedna od žena.

"Ja jedini zarađujem u porodici", rekao je drugi zaposlenik.

"Sada kada nema ministarstva, šta da radim kao Avganistanka?"

Poslednji put je moralna policija sprovela šerijatski zakon Talibani, koji su preuzeli vlast prošlog meseca nakon povlačenja američkih snaga, prethodno su vladali zemljom od 1996. do 2001. godine. Devojčice u to vreme nisu smele da idu u školu, a žene nisu mogle da rade i da se obrazuju. U tom periodu, dugo imenovano ministarstvo čija je ploča podignuta u petak postalo je poznato kao moralna policija Talibana. Ona je nametnula svoje tumačenje šerijatskog zakona, koje je uključivalo stroga pravila oblačenja, javna pogubljenja i bičevanje, prenosi Reuters.

Povratak u školu za dečake, devojčice se ne pominju

Talibansko ministarstvo obrazovanja objavilo je da svi učenici srednjih škola moraju nastaviti školovanje od subote. Naredba se odnosi na učenike i nastavnike od šestog razreda nadalje. Niži razredi su se već vratili u klupe. U saopštenju se ne pominju studenti kada bi trebali nastaviti obrazovanje, ako ga ikad nastave, piše agencija dpa.

Talibansko ministarstvo visokog obrazovanja ranije je objavilo da će i muškarci i žene moći da nastave studije, ali odvojeno, a žene će morati biti potpuno pokrivene. U poslednjih 20 godina, tokom američkog prisustva u Avganistanu, studenti oba pola su zajedno učili i nije bilo pravila oblačenja, što se promenilo dolaskom Talibana na vlast.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3839 on: September 18, 2021, 06:41:14 am »Quote
Tucker: Biden finally forced to stop lying


Quote
Afghan war vet wants 'accountability' for drone strike that killed civilians
Logged
Pages:  1 ... 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 [256] 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.049 seconds with 22 queries.