PALUBA
March 28, 2023, 12:52:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 [258] 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 419817 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3855 on: September 19, 2021, 06:25:29 am »

Mesec dana vladavine talibana: Šta se promenilo u Avganistanu
SVET Autor: Ksenija Stojiljkovic 18. sep. 2021

Mesec dana nakon što su talibani ušli u Kabul i time preuzeli kontrolu nad skoro celim Avganistanom, život u toj zemlji skoro da je utihnuo. Iako je krvoprolića znatno manje, nego za vreme njihove prve vladavine od 1996. do 2001. godine, politika talibana suštiniski je ostala ista, te je za samo 30 dana unazadila decenijsku borbu Avganistanaca i potpuno ih izolovala od ostatka sveta.

Već u prvim danima nakon pada glavnog grada, svet su obišle fotografije mudžahedina koji na svakom ćošku Kabula stoje sa kalašnjikovima u ruci, žene sa burkama kako štetaju ulicama isključivo uz mušku pratnju i očajne reke ljudi koji pokušavaju da se probiju do aerodroma kako bi uspeli da se ukrcaju u vojne avione za evakuaciju. Ni mesec dana kasnije, slike koje dolaze iz Kabula nisu mnogo drugačije. Glavna razlika je što gužvi na aerodromu više nema, jer je rok za evakuaciju davno prošao. Sada talibanska vlast pokušava da uspostavi komercijalne letove, ali oni su i dalje samo lokalnog karaktera. Danas niko u Avganistanu više ne može da podigne novca koliko želi, već postoje nedeljni limiti koji stvaraju ogormne redove pred bankomatima. Cilj ove odluke je da se spreči napuštanje Avganistana.

Što se fizičkog ograničenja slobode tiče najugroženiji su novinari, zatim oni koji su sarađivali sa prošlom vladom ili međunarodnim organizacijama. Te smo tako nekoliko puta imali prilku da gledamo kako talibani upadaju u TV emisije koje se emituju uživo i tako praktično preotimaju program, u kome zatim pričaju bajke, verovatno namenjene međunarodnoj zajednici. Medije su ovoga puta odlučili da iskoriste i u svrhu demonstracije nadmoći, te se rado fotografišu kako se baškare u vilama iz kojih su bivši avganistanski vojni zavničnici pobegli glavom bez obzira.

Kada su shvatili da im Amerika i druge velike sile na sve ovo ćute, rešili su da odu korak dalje, najpre organizovavši „sahranu“ svih velikih sila (osim Rusije) koje su decenijama unazad pokušavale da osvoje Avganistan. Te su tako u improvizovanim sanducima prekrivenim zastavama „ležale“ SAD, Francuske, Velika Britanija i NATO. Ubrzo su se na društvenim mrežama pojavili snimci kako guraju ljude u gepeke na sred ulice, vešajući ljude na helikoptere, demonstracije razbijaju preteranim nasiljem, hapse i tuku novinare koji o njima izveštavaju, a neki su platili i glavom. Među njima je i Rohulah Azizij, brat bivšeg potpredsednika Avganistana Amruha Saleha.

Prava žena više ne postoje

Iako su pre formiranja vlade, 7. septembra, talibanski zvaničnici obećavali da će u njoj učestvovati i žene, njima nije poveren nijedan resor. Postoje inormacije da su mnoge žene otpuštene sa svojih radnih mesta. One trenutno mogu samo da studiraju, obučene u crnu abaju u grupama odvojenim od mušakaraca ili da rade u zdravstvu. Sve ostalo im je zabranjeno. Zbog toga su mnoge hrabre Avganistanke izašle na ulice na proteste upskos strahu id nasilja. Zabeleženo je i da su na jednom od protesta na alibani pucali na učesnice, koristili suzavac i biber sprej.

Ne prezaju ni od smrtne presude. Bivšu policajku, Banu Negar tukli su do smrti pred njenom decom. Ona je u tom trenutku bila trudna. Iako talibani negiraju da se to dogodilo, tri anonimna svedoka, potvrdila su navedenu informaciju BBC-u.

Avganistanci u potrazi za novim domom

Do sada je više od 180.000 ljudi, najčešće teretnim vojnim avionima, napustilo Avganistan. Hiljade njih danima je spavalo pred vratima aerodroma u Kabulu, čak i nakon što je 26. avgusta ISIS-K, lokalni ogranak Islamske države, poslao bombaše samoubice u masu. Stradali je više od 110 ljudi, ali već dan nakon eksplozije, hiljade očajnih Avganistanaca bilo je na kapijama aerodroma. Oni koji su uspeli da odu, evakuisani su u okolne zemlje, ali i Veliku Britaniju, SAD, Kanadu, Austriju, Nemačku, Francusku, Australiju Švajcarsku, Tursku, Severnu Makedoniju, Kosovo i Albaniju, koje su se obavezale da će primiti od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada izbeglica iz Avganistana.

Iako je aerodrom je zatvoren, mnogi i dalje pokušavaju da pobegnu, strahujući da će nakon nedavnog pada Pandžšira, pokrajine koja je najduže pružala otpor, njihova vladavina biti još brutalnija.

Izvor: www.nova.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3856 on: September 19, 2021, 11:35:14 am »

Talibani naredili zaposlenim ženama da ostanu kod kuća
Srna 19.09.2021.

Privremeni gradonačelnik glavnog grada Avganistana Hamdulah Namoni izjavio je da su talibani naredili mnogim ženama zaposlenim u gradskim službama da ostanu kod kuće.

Namoni je rekao novinarima da je dolazak na posao dozvoljen samo ženama koje ne mogu biti zamenjene muškarcima. On je dodao da među njima i stručnih osoba u odeljenjima za dizajn i inženjering, kao i žena koje održavaju toalete za druge žene, preneo je AP.

Ovi komentari su još jedan znak da talibani nameću svoje tvrdo tumačenje islama, uključujući restrikcije za žene u javnom životu, iako su inicijalno obećali toleranciju i inkluziju. Tokom svoje prethodne vladavine u devedesetim godinama prošlog vijeka, talibani nisu dozvoljavali đevojčicama i ženama da se školuju ili zaposle. Gradonačelnik Kabula je rekao da još nije donesena konačna odluka o ženama u opštinskim službama i da će u međuvremenu one dobijati plate. Namoni je dodao da su žene pre ponovnog dolaska talibana na vlast činile nešto manje od trećine zaposlenih u svim službama.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3857 on: September 19, 2021, 11:45:09 am »Quote
US drone strike 'error' was probably 'at a military level'

The Australian Strategic Policy Institute’s Peter Jennings says he doubts US President Joe Biden would have been consulted in the decision to make a drone strike in Kabul which claimed several civilian lives.

"He would have agreed a set of rules of engagement with his top American military leaders, just like we had when we were doing air operations in Iraq and Syria," Mr Jennings told Sky News Australia.

"And those rules would normally say, well, you don't attack if civilians are likely to be injured and you must have a fairly high degree of confidence you are actually going after real targets presenting real threats," he said.

It comes after the Pentagon confirmed a US drone strike in Kabul which claimed 10 civilian lives - including seven children - on August 29 was a ‘tragic mistake’ – with authorities confirming the target wasn’t connected to ISIS-K.

"I think the error was probably at a military level," Mr Jennings said.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3858 on: September 19, 2021, 11:51:24 am »Quote
Preživjeli napad dronom traže odštetu SAD-a i preseljenje

Preživjeli u američkom napadu bespilotnom letjelicom u Kabulu, u kojem je 10 članova njihovih porodica ubijeno, traže odštetu i preseljenje iz Afganistana. Naime, američke snage priznale su da su greškom pogodile vozilo uposlenika humanitarne organizacije - umjesto boraca oružane grupe ISIL-KLogged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3859 on: September 19, 2021, 02:18:15 pm »

Bombaški napad u Džalalabadu: Poginulo pet osoba među kojima i dete
Tanjug 19.09.2021.

U bombaškom napadu koji je izveden danas na talibansko vozilo u provincijskom avganistanskom gradu Džalalabadu prema prvim podacima poginulo je pet osoba, uključujući dva civila, među kojima je i dete.

Svedoci ovog napada su rekli da je bomba gađala vozilo talibana, a da to predstavlja drugu smrtonosnu eksploziju u proteklih nekoliko dana u uporištu Islamske države u Avganistanu. Svedoci su naveli da je bomba gađala vozilo granične policije, kojom sad upravljaju talibani. Talibani nisu odmah bili dostupni za komentar o mogućim žrtvama u njihovim redovima. Talibani i pripadnici Islamske države su neprijatelji i bili su u sukobu i pre nego što su talibani prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3860 on: September 19, 2021, 02:22:09 pm »

Quote

Seven people were killed in a series of explosions in Jalalabad and Kabul on Saturday. Reports quoted Taliban sources saying that the blasts on September 18 appear to be the work of ISKP. As per reports, the Taliban have opened an investigation into the attacks. At least four explosions reportedly occurred in Jalalabad city. So far, no terrorist group has taken responsibility for the attacks.


Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3861 on: September 19, 2021, 03:36:11 pm »

Недеља, 19.09.2021.

Жене могу да раде само послове које не могу да раде мушкарци

КАБУЛ – Нове талибанске власти наредиле су да многе жене које су запослене у градским службама остану код куће, рекао је данас привремени градоначелник Кабула Хамдулах Намони.

Како наводи агенција АП, привремени градоначелник Намони рекао је новинарима да је допуштено да се јаве на посао само жене које у обављању посла не могу да замене мушкарци. Он је рекао да ово укључује квалификоване раднике у одељењима за пројектовање и инжењеринг. Како наводи АП, ово је још један знак да талибани намећу своје оштро тумачење шеријатског закона, који укључује ограничења жена у јавном животу, упркос почетним обећањима о толеранцији и укључивању.

У својој претходној владавини деведесетих, талибани су забранили девојкама и женама да иду у школе и на посао. Намони је казао да се још увек чека коначна одлука о запосленима у општинским одељењима у Кабулу, као и да ће у међувремену подићи плате, преноси Танјуг. Додао је да су пре талибанског преузимања Авганистана прошлог месеца, нешто мање од једне трећине од близу 3.000 запослених у градским службама биле жене које су радиле у свим одељењима.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3862 on: September 19, 2021, 06:02:52 pm »

Protest radnica ministartva za ženska prava u Kabulu, okupljene traže da se vrate na posao
Tanjug 19.09.2021.

Više desetina žena protestovalo je danas ispred avganistanskog ministarstva za ženska prava koje je zatvoreno nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta.

Umesto ministarstva za ženska prava, sada se tu nalazi ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka, prenosi Rojters. Žensko osoblje koje je radilo u ministarstvu pokušava nekoliko nedelja da se vrati na posao, međutim, uvek dobijaju isti odgovor - a to je da idu kući, dodaje britanska novinska agencija. Tabla ispred ministarstva za ženska pitanja zamenjena je tablom za ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka.

- Ministarstvo za ženska pitanja mora biti ponovo aktivirano. Sklanjanje žena znači sklanjanje ljudskih bića - rekla je jedna od okupljenih žena, Basira Tavana.

Kada su talibani bili na vlasti (1996-2001), devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju škole i ženama je bilo zabranjeno da rade i da se edukuju, dodaje Rojters. Tokom tog perioda, ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka postalo je poznato kao talibanska policija za moral, koja je sprovodila šerijatski zakon tumačeći ga na svoj način, koji je uključivao striktni kodeks oblačenja, javna bičevanja i pogubljenja. Žene su protestovale dan nakon što su se neke devojčice vratile u osnovne škole sa razredima razvrstanim po polu, ali starije devojčice su se suočile sa mučnim čekanjem bez ikakvog objašnjenja da li će i kada moći da nastave sa učenjem.

- Ne možete potisnuti glas avganistanskih žena tako što ćete držati devojčice kod kuće i ograničavati ih, zabranjivati im da idu u školu. Današnje žene u Avganistanu nisu one od pre 26 godina - rekla je jedna od učesnica protesta, preneo je Rojters.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3863 on: September 19, 2021, 07:07:49 pm »

Nerealne scene: Talibani sa minobacačima u rukama voze pedaline
SVET Autor: Anđela Krstovic 19. sep. 2021

Dok Avganistanke hrabro marširaju ulicama Kabula da bi sebi obezbedile pravo da rade i studiraju, talibani sa puškama i minobacačima fotografisani su tokom vožnje pedalina u nacionalnom parku Band e Amir.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na nedavno objavljenim fotografijama prikazani su talibanski borci koji se voze pedalinama na jezeru koje je locirano ispod planinskog masiva Hindukuš. Nacionalni Park Band e Amir je turistička atrakcija koju godišnje poseti veliki broj turista iz Avganistana, ali i inostranstva. Šest jezera se nalaze u sklopu ovog parka, koji je samo 70 kilometara udaljen od Bamijana, nekadašnjeg doma dve ogromne statue Bude. Upkos apelima međunarodne zajednice, talibani su čuvene Budine statue uništili 2001. godine. Od njih su danas ostali samo obrisi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I dok se talibani zabavljaju na jezeru, na ulicama glavnog grada čeka ih gomila nezadovoljnih građana, prevashodno žena, kojima su uskraćena prava na rad i školovanje.

Izvor: www.nova.rs


* 101.jpg (74.46 KB, 960x720 - viewed 1 times.)

* 102.jpg (218.31 KB, 1242x934 - viewed 2 times.)
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3864 on: September 19, 2021, 08:21:19 pm »

"Ubijeno 35 pripadnika talibana" - Islamska država preuzela odgovornost za krvave napade u Avganistanu
Tanjug 19.09.2021.

Islamska država preuzela je danas odgovornost za niz bombaških napada u gradu Džalalabadu na istoku Avganistana, preneo je Rojters pisanje novinske agencije Amak njuz, povezane sa terorističkom grupom.

Amak njuz je prenela saopštenje ISIL na kanalu te islamističke grupe na društvenoj mreži Telegram.

"Više od 35 pripadnika talibanske milicije je ubijeno ili ranjeno nakon niza eksplozija", navela je teroristička organizacija, ukazujući na napade koji su se dogodili u subotu i danas.

Zasad nema komentara talibanske strane o broju ubijenih.

Pojedini izvori su rekli za Rojters da su najmanje tri osobe ubijene u subotu, a da je oko 20 ranjeno u eksplozijama u DŽalalabadu, glavnom gradu provincije Nandžahar. Izvori Rojtersa kažu da su citirali informacije iz bolnica, ali i od očevidaca.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3865 on: September 19, 2021, 08:24:12 pm »

Kako je Pentagon napravio katastrofalnu grešku u kojoj su nastradali nevini ljudi
I.Z.K. 19.09.2021.

Pentagon je konačno priznao da je u udaru bespilotne letelice ubio nevinog humanitarnog radnika i sedmoro dece, što je označilo katastrofalan obaveštajni neuspeh za Bajdenovu administraciju.

Detaljna vremenska linija koju je Pentagon objavio u petak, u poređenju sa prethodnim izveštajima o tome kako je humanitarni radnik Zemari Ahmadi proveo dan u Kabulu 29. avgusta, otkriva pogrešne pretpostavke i ogromne greške koje su dovele do katastrofe. Ahmadi (43) je radio za američku grupu za pomoć “Nutrition and Education International” (NEI), a američki zvaničnici sada priznaju da izgleda da nije imao veze sa teroristima ISIS-Horasan ( granak Islamske države, poznat i kao ISIS-K). Čini se da je njegova fatalna greška bila vožnja bele “tojota korole” iz 1996. godine.

Nakon samoubilačkog napada u kojem je poginulo 13 američkih vojnika na aerodromu u Kabulu, američki zvaničnici su imali podatke da je upravo takvo vozilo uključeno u planiranje drugog napada, rekao je general Frenk Mekenzi, šef američke Centralne komande na brifingu u petak popodne. “Dejli mejl” i “Njujork tajms” su objavili detaljno kretanje Ahmadija i poslednje sate njegovog života. Ujutro 29. avgusta, Ahmadi je napustio imanje u blizini aerodroma u Kabulu, gde je živeo sa svojom decom, dva brata i nećacima i nećakama. Na putu za posao, Ahmadi je pokupio kolegu u zajedničkom voznom parku, pre nego što se u 8:52 zaustavio u kući direktora NEI -a da preuzme laptop. Direktorova kuća bila je pod intenzivnim nadzorom bespilotnih letelica MK-9 Reaper, a general Mekenzi i dalje insistira da čvrsta obaveštajna služba povezuje dom sa ISIS-K. Novinar Njujork tajmsa posetio je direktora NEI -a u njegovoj kući i sastao se sa članovima njegove porodice, koji su rekli da tamo žive 40 godina.

- Nemamo nikakve veze sa terorizmom ili ISIS –om. Mi volimo Ameriku. Želimo ići tamo - rekao je direktor, koji pokušava da se preseli u SAD.

Ugledavši belu “korolu” koja se slaže sa obaveštajnim izveštajima u poseti navodno sumnjivoj kući, američki zvaničnici su se usredsredili na vozilo, prateći svaki njegov pokret. Činilo se da se sve što su videli nadovezuje na njihovu netačnu teoriju da prate teroristu.

U 9.05 sati Ahmadi je pokupio drugog saradnika nedaleko od kuće direktora, i njih troje su zajedno odvezli do kancelarije NEI-a nekoliko kilometara južno.

U 9.35, Ahmadi i njegova dva saradnika stigli su u kancelarije NEI-a, neprofitne organizacije iz Kalifornije koja promoviše uzgoj useva soje u Avganistanu. Pentagon je verovao da su kancelarije još jedno „sumnjivo imanje“.

Nadzor dronova uhvatio je Ahmadija i njegove kolege kako istovaraju „torbe i vrčeve“ čim su stigli u kancelariju, što se verovatno odnosi na prazne vrčeve za vodu koje je Ahmadi napunio na poslu da bi ih vratio kući porodici. Dva sata kasnije, u 11.22, Ahmadi i neki saradnici napustili su kancelarije i odvezli se do 10. okružne policijske stanice, koju su kontrolisali talibani, kako bi zatražili dozvolu za distribuciju hrane raseljenim Avganistancima u parku.

Mekenzi kaže da su otprilike u isto vreme američke snage dobile „osetljivu zbirku obaveštajnih podataka koja ukazuje na to da vođa ćelije ISIS-K u Kabulu dostavlja zalihe“, i očigledno su doneli zaključke koji povezuju informacije sa Ahmadijem.

Ahmadi i njegove kolege stigli su u policijsku stanicu u 12.11 časova i zadržali se oko sat vremena, a u 13.27 su se vratili u kancelariju NEI. Ahmadi je popodne proveo u kancelariji NEI, a dok se pripremao da ode kući, napunio je nekoliko velikih vrčeva vodom iz creva da ih odnese kući, pošto je usluga snabdevanja vodom u njegovom susedstvu prekinuta. Svedoci su mu pomogli da napuni vrčeve, a video nadzor pokazuje da su bili napunjeni vodom. Ali Pentagon je verovao da je video kako se utovaruju bombe za predstojeći napad.

U 15.47 sati Ahmadi je napustio kancelariju sa trojicom kolega i odvezao ih kućama. Kasnije su za Tajms rekli da je to bilo uobičajeno putovanje sa posla kući, ispunjeno smehom i šalama. Jedina razlika od normalnog bila je ta što Ahmadi nije uključio radio u automobilu da bi slušao pop muziku kao što je to obično činio, iz straha da ne prekrši oštra ograničenja koja su nametnuli talibani.

U 16.11 Ahmadi je ostavio svog prvog kolegu, a zatim se još dva puta zaustavio da ostavi ostale. U Pentagonu se oglasio alarm kada je u 16.39 konačno stao na lokaciji, samo nekoliko blokova udaljenoj od navodnog “ISIS-K kompleksa” gde je prvi put započet nadzor nad automobilom.

U 16.51 Ahmadi je stigao kući i počeo da uparkirava automobile. Grupa dece i nećaka istrčala je napolje da ga pozdravi.

Ahmadijeva kuća udaljena je otprilike tri kilometra od aerodroma u Kabulu, gde su američke snage bile zarobljene u pokušaju evakuacije, i gde je samoubilački napad ubio stotine Avganistanaca i 13 Amerikanaca 26. avgusta.

- Bili smo veoma zabrinuti da bi vozilo moglo da se brzo pokrene i za nekoliko trenutaka bude na granici aerodrome - rekao je Mekenzi.

Dok su deca pozdravljala Ahmadija, njegov odrasli rođak Naser izašao je napolje kako bi mu pomogao da unese vrčeve vode unutra.

Američke snage odmah su ocenile da je Naser "zaverenik" i pokrenule su napad tvrdeći da u tom području ne vide decu. Projektil “Helfajer” (paklena vatra, prim. prev) pogodio je “tojotu korolu” u 4.53. Ubijeni su Ahmadi i troje njegove dece – Zamir (20), Fajsal (16) i Farzad (10), njegov rođak Naser (30) i njegovi nećaci – Arvin (7), Benjamin (6) i Hajat (2), kao I dve trogodišnje devojčice Malika i Somaja. Pentagon je u početku tvrdio da je sekundarna eksplozija dokazala da je “korola” nosila eksplozivne materijale. Mekenzi je u petak priznao da je projektil verovatno zapalio rezervoar za gas u blizini automobila, što je stvorilo veliku vatrenu kuglu uočenu na nadzoru bespilotnih letelica.

- Napad je bio tragična greška - rekao je Mekenzi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3866 on: September 20, 2021, 06:13:54 am »

Ispovest Avganistanke: Pasti u ruke talibanima je gore od bilo kog horor-filma
SVET Autor: Magdalena Belić 19. sep. 2021

"Nikad nisam pomislila da ću biti u prilici da se suočim s talibanom lice u lice. Za mene je to iskustvo bilo poput filma strave i užasa", izjavila je Marva Kufi koja je sa svojom porodicom pre mesec dana napustili rodni Avganistan, bežeći od talibana.

Marva Kufi (20) napustila je Avganistan u avgustu mesecu 2021. godine. Njena majka se aktivno bavila politikom i učestvovala u političkom životu države pre nego što su u Avganistanu na vlast došli talibani.

„U poslednjih 20 godina, pre nego što su na vlast došli talibani, život u Avganistanu je vrlo dobar, za sve, ne samo za mene. Svi su imali podjednake šanse za bolju budućnost. Za mlade devojke budućnost je pružala mnoge mogućnosti, gledale smo na svet kroz ružičaste naočare. Imala sam šansu da studiram na fakultetu i da vodim samostalan život. Sve što sam želela od života, bila sam u stanju i da ostvarim“, izjavila je Marva za BBC. Dok se Marva sa svojom porodicom nalazila na aerodromu, planirajući da napusti zemlju, primetili su ih talibani.

„Bili smo svesni da će u tom trenutku nastupiti izvesni problemi i da nam neće biti lako da uđemo u aerodromsku zgradu. Ipak, nismo ni pomislili da ćemo pored predvidivih neprijatnosti morati da se suočimo i sa talibanima. Nakon što su prepoznali moju majku, odvezli su nas na nepoznato mesto i izbacili nas usred ničega. Ono što smo osećali u tom trenutku je bilo osećanje čiste sreće što su nas ostavili u životu. Čak ni tada nismo odustali od naše zamisli da napustimo zemlju. Vratili smo se na aerodrom i sve pokušali ispočetka. Srećom, iz drugog puta to nam je i pošlo za rukom. Iskreno, u tom trenutku, suze su nekontrolisano krenule da mi se slivaju niz lice. To je možda bilo poslednji put da vidim svoju zemlju, Avganistan. Zemlju u kojoj sam živela ceo svoj život. Taj trenutak spoznaje bio je veoma težak za mene, kao i za sve putnike koji su se nalazili u avionu. Niko nije bio srećan što napušta zemlju, svi su bili tužni i svi su plakali“, priča vidno potresena dvadesetogodišnjakinja. Marva se sa svojom porodicom nastanila u Jorkširu u Velikoj Britaniji.

„Ovde smo tek mesec dana i za sada je sve u redu. Nadamo se da će se stvari za nas u budućnosti odvijati samo nabolje. Sigurna sam da će ljudi odavde pomoći svima koji žele da ostanu. Oni shvataju da se radi o ljudima koji su bili primorani da napuste svoju zemlju i došli su da potraže svetliju budućnost u Velikoj Britaniji. Mi smo svakako jedni od tih ljudi i gajimo iskrenu nadu da će nam život ovde biti bolji. Naravno, sve to do trenutka dok se u Avganistanu ne stabilizuje situacija. Tada planiramo da se vratimo kući. Nadam se da ću se vratiti u svoju zemlju kada zaključim da tamo opet mogu da živim slobodno i osećam sigurno. Kada se na čelu države ponovo nađe vlada koja poštuje žene i njihova prava, i kada osetimo da opet imamo šensu za svetlu budućnost, kako za nas, tako i za generacije koje tek dolaze, vratićemo se“, tvrdi Marva.

Sve manje prava za žene

Talibani su zatvorili vladino ministarstvo za ženska pitanja i umesto njega ponovo, nakon dve decenije, otvorili ministarstvo poznato po sprovođenju stroge verske doktrine. Tabla sa znakom Ministarstva za promociju morala i sprečavanje poroka postavljena je na zgradu u kojoj se nalazilo sedište Ministarstva za ženska pitanja u glavnom gradu Kabulu. U poslednja 24 sata na Tviteru se pojavilo nekoliko postova na kojima se vidi kako radnice iz ministarstva protestuju ispred zgrade, objašnjavajući prisutnima da su ostale bez radnih mesta.

Nijedan zvaničnik talibana u petak nije odgovorio na zahteve za komentar o ovom pitanju. Iako su ubeđivali javnost da će njihova vlast ovaj put vladati umerenije, talibani nisu dozvolili ženama da se vrate na posao i uveli su nova pravila o oblačenju na univerzitetima. Nova talibanska vlada pre dve nedelje objavila je da nema nijednog ženskog člana, kao i da neće niti da imati ministarstvo koje bi zastupalo interese žena. Iako, i dalje marginalizovane, avganistanske žene u posljednjih 20 godina izborile su se za svoja prava, postajući poslanice u parlamentu, sudije, piloti i policajci.

Na stotine hiljada žena preplavilo je tržište rada, što je u nekim slučajevima bilo neophodno jer su mnoge od njih postale udovice ili su se našle u poziciji da izdržavaju muževe invalide u zemlji s konstantnim sukobima u protekle dve decenije. Za poslednjih mesec dana, od kada su stupili na vlast, talibani nijednom nisu pokazali da žele da poštuju ženska prava.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3867 on: September 20, 2021, 08:20:49 am »Quote
PM wanted Afghan withdrawal extended

Prime Minister Scott Morrison has told Sky News he argued for a longer stay by the US in Afghanistan while people were being evacuated. British Prime Minister Boris Johnson and French President Emmanuel Macron reportedly argued at the G7 emergency talks, they wanted the deadline extended.

“Ultimately, that was always going to be a function of the security situation on the ground,” Mr Morrison told Sky News Australia.


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3868 on: September 20, 2021, 10:00:39 am »
Quote
Withdrawal of troops from Afghanistan was ‘ultimately’ Biden’s decisionLogged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3869 on: September 20, 2021, 04:33:40 pm »"SAD moraju da odgovaraju"


Portparol talibana Zabinulah Mudžahid izjavio je danas da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da odgovaraju za svoje postupke iz prošlosti.

Mudžahid je za grupu medija iz Kine govorio o slučaju ubistva desetoro civila, od kojih je sedmoro dece iz iste porodice, u napadu američkog drona koji je pogodio vozilo u Kabulu, glavnom gradu Avganistana, 29. augusta, prenela je agencija Anadolija njegove reči.

On je kazao da napad u kojem je ubijeno desetoro civila nije jedini slučaj u koji su umešane SAD.

"SAD već 20 godina ubija civile u Avganistanu", kazao je on.

Osuđujući poslednji slučaj, za koji je kazao da predstavlja kršenje ljudskih prava, Mudžahid je rekao da je velika nemarnost dovela do ljudske katastrofe.

"SAD moraju da odgovaraju za svoje prethodne postupke i da sarađuju sa narodom Avganistana kako bi se izbegla ubijanja i ugnjetavanja u zemlji", poručio je Mudžahid.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 [258] 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.058 seconds with 22 queries.