PALUBA
June 24, 2024, 11:06:58 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 [261] 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 547017 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3900 on: September 25, 2021, 02:01:22 pm »AP: Talibani izložili mrtva tela na gradskom trgu


Talibani su obesili telo mrtvog muškarca na dizalicu koju su postavili na glavnom trgu grada Herat u zapadnom Avganistanu, a ovaj jeziv prizor nagoveštava povratak nekih od njihovih ranijih metoda vladavine, navodi AP pozivajući se na izjave svedoka.

Vazir Ahmad Sediki, koji vodi obližnju apoteku, potvrdio je za agenciju da su četiri tela doneta danas na trg, a tri kasnije premeštena na druge trgove u gradu kako bi bili izloženi.

Sediki je rekao da su talibani objavili na trgu da su njih četvorica uhvaćeni u otmici i da ih je policija ubila, a nije poznato da li su oni poginuli u sukobu sa policijom ili nakon njihovog hapšenja.

Mula Nurudin Turabi, jedan od osnivača talibana i glavni izvršilac njihovog strogog tumačenja islamskog zakona kada su poslednji put vladali Avganistanom, najavio je za AP ove nedelje da će oni ponovo izvršavati kazne pogubljenja ili odsecanja ruku, mada najverovatnije bez prisustva javnosti, prenosi Tanjug.

Od kada su talibani 15. avgusta zauzeli Kabul i preuzeli kontrolu nad zemljom, Avganistanci, ali i cela međunarodna zajednica su u iščekivanju da vide da li će se oni ponovo u provođenju svoje vlasti i islamskog zakona koristiti najsurovijim metodama, kao što su to radili krajem devedesetih.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3901 on: September 25, 2021, 02:13:56 pm »Jedna osoba poginula, sedam ranjeno u eksploziji bombe u Avganistanu


Jedna osoba je poginula, a sedam ranjeno u Avganistanu u današnjoj eksploziji bombe pored puta, kada je tuda naišao automobil u kom su se nalazili talibani.

To je danas saopštio je zvaničnik bolnice u Džalalabadu, glavnom gradu provincije Nangarhar, na istoku zemlje.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za bombardovanje.

Za slične napade u Jalalabadu prošle nedelje, u kojima je poginulo 12 ljudi, odgovornost je preuzao ogranak Islamske države.

Talibani se bore sa Islamskom državom od njenog pojavljivanja u Avganistanu 2014. godine.

IS preuzela je odgovornost za neke od najnovijih napada, uključujući i eksploziju ispred aerodroma u Kabulu u kojoj je poginulo 13 američkih službenika i 169 Avganistanaca, tokom evakuacije prošlog meseca.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3902 on: September 25, 2021, 08:50:37 pm »

Avganistanu preti glad - Približava se zima, a posebno su ugrožene devojke i žene
Srna 25.09.2021.

Avganistanu preti glad s približavanjem zime i poremećajem u sferi usluga povratkom talibana na vlast, upozorila je zvaničnik UN u intervjuu za AFP Natalija Kanem.

Natalia Kanem, direktorka Fonda UN za stanovništvo /UNFPA/, rekla je putem videa da je situacija u zemlji užasna.

- Ne bi bilo preterano reći da se najmanje trećina avganistanskog stanovništva od oko 33 miliona suočava sa skoro glađu - rekla je Kanem. Prema njenim rečima, postoji velika zabrinutost zbog načina na koji će pružati zdravstvenu zaštitu, odakle će doći sljedeći obrok, kao i da će najgore proći žene i devojke.

- Hitno je, posebno za žene i devočice koje su već patile. Ovo je jedna od zemalja sa najvećom stopom smrtnosti tokom porođaja i trudnoće. Ne možemo dovoljno naglasiti da čak i u prelaznom periodu žene i devojke imaju ljudska prava koja se moraju poštovati - rekla je ona.

Dodala je da su žene u Avganistanu godinama jasno stavljale do znanja da žele svoje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, kao i da su spremne, voljne i sposobne da osmišljavaju programe i da budu sposobne da vode u svojim zajednicama. Kanem je napomenuo da su u toj zemlji, opustošenoj decenijama sukoba, mnoge žene, posebno u područjima pogođenim nasiljem, jedine hraniteljke. Ona je upozorila da će u slučaju da se uruši zdravstveni sistem, to značiti "potpunu katastrofu", ali je dodala da su porodični zdravstveni centri agencije većinom otvoreni.

UN su u sredu izdvojile 45 miliona dolara hitne pomoći za podršku zdravstvenom sistemu Avganistana.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3903 on: September 25, 2021, 08:58:32 pm »

Predstavnici nove avganistanske vlade žele da posete Moskvu
B. Vlahović 24. 09. 2021.

NEDOSTATAK novca u državnom budžetu Avganistana može da utiče na povećanje prodaje narkotika, pa se Rusija i Kina zalažu da međunarodna zajednica pomogne narodu Avganistana.

Govoreći preko video-veze na skupu Organizacije zemalja kolektivne bezbednosti (ODKB) Putin je podsetio da po podacima UN polovina građana Avganistana traži pomoć, jer nemaju od čega da kupuju hranu. Predstavnici nove avganistanske vlade žele da posete što pre Moskvu i samo čekaju poziv iz Rusije. Jedna od tema bi bila pomoć Rusije u zatvaranju kanala trgovine narkoticima. Osim pomoći, Avganistanu su potrebne investicije koje očekuju iz Kine i Rusije.

Kad je bila delegacija talibana u Moskvi, obećali su da će se boriti protiv trgovine narkoticima. Minulih dana nove avganistanske vlasti su u Kandaharu tamošnjim seljacima kazale da će se morati zaustaviti proizvodnja maka i narkotika. Nije tajna da su se talibani finansirali od trgovine narkoticima, pa se pisalo o "heroinskom džihadu". Sredinom devedesetih u Avganistanu je bilo zasađeno makom 50.000 hektara, a za deset godina se površina udvostručila i kasnije je samo rapidno rasla. Narkotici nisu išli samo u inostranstvo. Prema analizama UN od 40 miliona Avganaca narkotike koristi oko 2,4 miliona narkomana.

Rekordna proizvodnja i trovina avganistanskim narkoticima bila je 2017. godine. Po oceni eksperata UN bila je čak 6,6 milijardi dolara. U tom biznisu u Avganistanu učestvovalo je oko 400.000 ljudi. Za 20 godina američkog boravka u Avganistanu samo se povećala proizvodnja maka, kome cena i dalje raste.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3904 on: September 25, 2021, 08:59:29 pm »

Međunarodno priznanje talibana se ne razmatra
Tanjug 25. 09. 2021.

RUSKI ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da se trenutno ne razmatra međunarodno priznanje talibana.

- Pitanje međunarodnog priznanja talibana u ovom trenutku nije na stolu - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je govorio na marginama godišnjeg okupljanja svetskih lidera u NJujorku na Generalnoj skupštini UN, a njegovi komentari usledili su nakon što su talibani imenovali izaslanika UN, pri čemu je došlo do sukoba oko predstavljanja Avganistana u ovom međunarodnom telu. Talibanske vlasti u Kabulu su obavestile UN da Avganistan više ne predstavlja dosadašnji predstavnik i da su oni odredili Suhaina Šahina, portparola organizacije u Dohi, za novog ambasadora pri UN.

Talibani su zatražili da se obrate svetskim liderima na Generalnoj skupštini UN u NJujorku, a ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutak uputio je pismo UN sa tim zahtevom. Sadašnji ambasador Avganistana u UN Gulam Isakzaj, koji predstavlja vladu koju su zbacili talibani, takođe je zatražio obnovu akreditacije u UN. Rusija je član devetočlanog Odbora za akreditive UN, zajedno sa Kinom i SAD, koji će kasnije ove godine raspravljati o suprotstavljenim zahtevima za predstavljanje Avganistana u UN. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ranije poručio da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedina poluga koju druge zemlje mogu da iskoriste da ih pritisnu da sastave inkluzivnu vladu i da poštuju ljudska prava, posebno žena.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3905 on: September 25, 2021, 09:09:38 pm »

Jeziv prizor na trgu u Heratu, talibani obesili telo čoveka na dizalicu
IZVOR: TANJUG SUBOTA, 25.09.2021.

Talibani su obesili telo mrtvog muškarca na dizalicu koju su postavili na glavnom trgu grada Herat u zapadnom Avganistanu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovaj jeziv prizor nagoveštava povratak nekih od njihovih ranijih metoda vladavine, navodi AP pozivajući se na izjave svedoka. Vazir Ahmad Sediki, koji vodi obližnju apoteku, potvrdio je za agenciju da su četiri tela doneta danas na trg, a tri kasnije premeštena na druge trgove u gradu kako bi bili izloženi. Sediki je rekao da su talibani objavili na trgu da su njih četvorica uhvaćeni u otmici i da ih je policija ubila, a nije poznato da li su oni poginuli u sukobu sa policijom ili nakon njihovog hapšenja.

Mula Nuruddin Turabi, jedan od osnivača talibana i glavni izvršilac njihovog strogog tumačenja islamskog zakona kada su poslednji put vladali Avganistanom, najavio je za AP ove nedelje da će oni ponovo izvršavati kazne pogubljenja ili odsecanja ruku, mada najverovatnije bez prisustva javnosti.

Od kada su talibani 15. avgusta zauzeli Kabul i preuzeli kontrolu nad zemljom, Avganistanci, ali i cela međunarodna zajednica su u iščekivanju da vide da li će se oni ponovo u provođenju svoje vlasti i islamskog zakona koristiti najsurovijim metodama, kao što su to radili krajem devedesetih.

Izvor: www.b92.net


* 003.jpg (97.99 KB, 1080x1545 - viewed 1 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3906 on: September 25, 2021, 09:31:59 pm »

Jeziva iskustva Avganistanki: Porođaj u mraku uz svetla mobilnog telefona
SVET Autor: Ana Tašković 25. sep. 2021

Od kada su talibani pokorili Avganistan, položaj žena u toj zemlji drastično se promenio. Situacija je mnogo teža nego ranije i to se oseća gotovo na svakom koraku. U posebno teškom položaju su žene koje su se porodile ili tek treba da se porode. BBC donosi priču o tim ženama i njihovim iskustvima.

Rabija se porodila pre nekoliko dana u maloj bolnici u provinciji Nangarhar na istoku Avganistana.

„Ovo mi je treće dete, ali iskustvo je bilo potpuno drugačije. Bilo je užasno“, kaže ona.

Kako je situacija u zemlji dosta lošija, to se odrazilo i na bolnice. Rabiji nisu ublažili porođajne bolove, nisu joj dali lekove i hranu, prenosi BBC. U bolnicama često nema struje i nije bilo goriva za rad generatora.

„Znojili smo se kao da smo se tuširali“, kaže Rabijina babica Abida koja je neumorno radila u mraku uz svetla mobilnog telefona.

„To je bilo jedno od najgorih iskustava koje sam ikada imala na svom poslu. Bilo je previše bolno, ali ovo je naša priča svaku noć i svaki dan u bolnici otkad su talibani preuzeli vlast“, kaže ona.

To je što je uspela da preživi porođaj u Avganistanu svrstava Rabiju u redove srećnica, prenosi BBC. Prema SZO, Avganistan ima jednu od najgorih stopa smrtnosti majki i odojčadi u svetu – na 100.000 rođene dece umire 638 žena.

„Primarne zdravstvene ustanove u celom Avganistanu se urušavaju… Stope smrtnosti majki, stope smrtnosti dece će se povećati, nažalost“, kaže dr Vahid Majroh, šef javnog zdravstva koji je jedini ministar koji je ostao na dužnosti od pada Kabula prošlog meseca. Obećao je da će se boriti za zdravlje Avganistanaca, ali se suočava sa teškom bitkom.

Kada su strane trupe počele da se povlače, dolazak talibana na vlast je doveo do zamrzavanja inostrane pomoći koja finansira avganistanski zdravstveni sistem. Zapadni donatori, uključujući SAD i grupe kao što je SZO, navode poteškoće u isporuci sredstava talibanima i sanitetskog materijala na haotični aerodrom u Kabulu. Pristup životnim namirnicama i lekovima za reproduktivno zdravlje žena značajno je ugrožen. Situacija je dvostruko teža zbog širenja koronavirusa. U Abidinoj jedinici za rađanje, zamrzavanje sredstava znači da oni takođe ne mogu da voze u svoju ambulantnu službu, jer nemaju novac za gorivo.

„Pre samo nekoliko noći jedna majka je bila blizu porođaja i hitno je tražila medicinsku pomoć jer ju je previše bolelo. Morali smo da joj kažemo da pronađe taksi, ali nijedan nije bio dostupan. Kada je konačno uspela da pronađe automobil, bilo je prekasno – porodila se u kolima i nekoliko sati je padala u nesvest zbog jakih bolova i vrućine. Nismo mislili da će preživeti. Beba je takođe bila u veoma opasnom stanju i nismo imali šta da obezbedimo ni za jednu od njih“, rekla je Abida. Na svu sreću, na kraju su preživele i majka i beba.

Nova talibanska ograničanja za žene dodatno narušavaju ionako krkhi zdravstveni sistem. U mnogim oblastima Avganistana žene moraju da prekriju lice nikabom ili burkom. No, zabrinjavajući su izveštaji da se bolnicama i klinikama naređuje da samo žensko osoblje da brine o ženskim pacijentma. Jedna babica je rekla za BBC da su talibani pretukli muškog lekara zato što se sam pobrinuo za jednu ženu. Ona kaže da u njenom medicinskom centru na istoku zemlje, „ako ženu ne može da pregleda žena, lekar može da je pregleda samo tamo gde su prisutne još dve ili više osoba“. Ženama je takođe narađeno da ne napuštaju domove sama bez supruga ili muškog rođaka.

„Moj muž je siromašan čovek koji radi da bi prehranio našu decu, pa što bih tražila da pođe sa mnom u dom zdravlja“, rekla je Zarmina, koja je trudna već pet meseci.

„Sve se promenilo preko noći“, kaže dr Nabizada, žena ginekolog u Kabulu, koja je dala ostavku kada su talibani došli. Njene bivše kolege su uspele da pobegnu iz Avganistana ili su napustile posao kako bi ostale kod kuće.

Heder Bar, pomoćnica direktora odeljenja za ženska prava u Hjuman rajts voču rekla je da su tokom njene posete Kabulu u maju mnoge žene bile prisiljene da kupuju sopstvene potrepštine za porođaj.

„Jedna žena je potrošila 26 dolara na stvari poput rukavica, tečnosti i epruvete za kateter na ruci. Potrošila je poslednji novac i bila je pod stresom jer bi morala da kupi i skalpel ako joj bude potreban carski rez."

Nestašica lekova i medicinskog materijala znači da se te stvari mogu kupiti samo u privatnim bolnicama što je za mnoge ljude nedostupna opcija.

„Videla sam kako trudnice čekaju ceo dan na bilo koji lek u našoj lokalnoj klinici i vraćuju se kući prazni ruku. Radije bih se porodica kod kuće, nego u bolnice jer nema lekova. Zabrinuta sam za zdravlje svoje bebe i za svoje zdravlje“, kaže Zarmina.

„Pre nego što su došli talibani na vlast jedna klinika mi je tokom trudnoće dijagnostikovala anemiju i neuhranjenost“, kaže Lina (28) koja živi u malom selu u provinciji Herat.

Kada su talibani preuzeli kontrolu nad regijom, njen muž pastir ostao je bez posla. Kada je krenuo porođaj muž ju je do bolnice odveo na magarcu. Babica ju je porodila, a beba je imala malu porođajnu težnu. Lina je sada kod kuće u veoma lošem staju i ne zna kako da obezbedi osnovna sredstva za svoju bebu.

„Situacija se svakim danom sve više pogoršava“, kaže babica Abida.

„Niko ne zna šta će biti sa nama“, dodala je.

Izvor: www.nova.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3907 on: September 26, 2021, 05:31:40 am »

Hiljade Italijana na ulicama u znak podrške ženama u Avganistanu
Tanjug 26.09.2021.

Na hiljade ljudi demonstriralo je danas širom Italije kako bi pružili podršku ženama u Avganistanu, tražeći nastavak međunarodnog pritiska na talibanske lidere da dozvole ženama da učestvuju u obrazovnom i političkom životu zemlje.

Među grupama koje su organizovale proteste bili su i pripadnici Fondacije Pangea, koja je 20 godina radila na projektima ekonomskog razvoja avganistanskih žena, pre nego što im je pomogla da se evakuišu kada su talibani preuzeli vlast, preneo je AP.

"Moramo nastaviti da vršimo pritisak kako bi žene mogle da učestvuju ne samo u obrazovanju već i u politici svoje zemlje", rekla je Simona Lanconi, potpredsednica Pangee tokom protesta u Rimu.

Ona je dodala da treba nastaviti i humanitarne evakuacije na spečifican nacin, misleći pre svega na one žene koje nisu mogle da dođu do aerodroma u Kabulu u avgustu, a danas su u riziku u Avganistanu. Događaj pod sloganom "Nemojmo ih napustiti" okupio je hiljade ljudi u više italijanskih gradova.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3908 on: September 26, 2021, 05:52:18 am »

Talibani javno obesili tela četvorice muškaraca: "Neka se više niko ne usudi počiniti takav zločin"
IZVOR: JUTARNJI LIST SUBOTA, 25.09.2021.

Talibani su na javnim trgovima obesili tela četvorice muškaraca, tvrdeći da je reč o otmičarima iz različitih delova grada Herata na zapadu Avganistana.

https://twitter.com/mizandeshi/status/1441848588993118208

Talibanski zamenik guvernera pokrajine Mavlavi Šir Ahmad Amar rekao je da su muškarci ubijeni u direktnim sukobima s talibanskim borcima nakon što su oteli trgovca i njegova sina koji su kasnije spašeni.

"Njihova tela su obešena na gradskim trgovima kao primer ostalim otmičarima. Obešeni su da se više niko ne bi usudio da počini takav zločin", kazao je Amar.

U videu objavljenom na društvenim mrežama vidi se krvlju natopljeno telo jednog muškarca u lancima koje je obešeno o dizalicu na glavnom trgu grada Herata. U videozapisu se vide i stanovnici koji svojim mobilnim telefonima snimaju krvavu scenu. U vreme vladavine talibanskog režima krajem devedesetih, ta ekstremistička grupa je bila poznata po tome što je zločine kažnjavala javnim bičevanjima, kamenovanjem ljudi do smrti i amputiranjem udova. Grupa je prošlog meseca ponovo preuzela vlast u Avganistanu. Od tada stanovnici Avganistana i vlade zemalja sveta prate hoće li militantni islamisti ovaj put vladati umerenije, iako je zasad malo naznaka o tome.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3909 on: September 26, 2021, 07:02:46 am »Lavrov: Amerikanci napustili Avganistan ne razmišljajući o posledicama, ostalo mnogo oružja


Užurbani odlazak snaga SAD i NATO iz Avganistana odvijao se bez analize posledica, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i upozorio da je u toj zemlji ostalo mnogo oružja. Neophodno je sprečiti da ono bude upotrebljeno za nekonstruktivne ciljeve, rekao je Lavrov.

Lavrov je na konferenciji za novinare u sedištu Ujedinjenih nacija, gde će se kasnije večeras obratiti učesnicima Generalne skupštine, rekao i da Rusija podržava odlučnu nameru talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) da se bore protiv terorističke organizacije DAEŠ (takođe organizacija zabranjena u Rusiji) u Avganistanu.

„Podržavaćemo odlučnost talibana da se bore protiv DAEŠ i drugih terorističkih organizacija na sve načine“, istakao je ruski ministar.

Upitan da prokomentariše informacije o tome da su talibani odredili kandidate za ambasadora u Rusiji, on je rekao da se talibani nisu obraćali Moskvi sa zahtevom za agreman, te da je u Rusiji ambasador kojeg je imenovala prethodna vlada.
 
Dodao je i da se pitanje međunarodnog priznanja talibana trenutno ne postavlja nigde, a da će se Rusija rukovoditi tim pristupom kada bude dobila zahtev talibana za postavljanje ambasadora.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3910 on: September 26, 2021, 01:24:22 pm »Talibani apeluju: Obnoviti međunarodne letove


Talibanska vlada u Avganistanu apelovala je danas na obnovu međunarodnih letova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Talibanska vlada je obećala da su problemi na aerodromu u Kabulu rešeni i da će održavati punu saradnju sa avio-kompanijama, piše Rojters.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Abdul Kahar Balki rekao je da su zbog obustave međunarodnih letova mnogi Avganistanci ostali u inostranstvu, kao i da su mnogi sprečeni da odu na rad ili studije.

"Budući da su problemi na međunarodnom aerodromu u Kabulu rešeni, a aerodrom je u potpunosti operativan za domaće i međunarodne letove, uveravamo sve avio-kompanije oko pune saradnje", rekao je on.

Saopštenje iz ministarstva dolazi nakon što je nova talibanska administracija pojačala napore da otvori zemlju i stekne međunarodno priznanje, piše Rojters.

Od preuzimanja vlasti u Avganistanu, talibani su zatekli ozbiljnu ekonomsku krizu i suočili se sa pritiscima po više pitanja, od obrazovanja devojčica, do tvrdnji o odmazdama protiv bivših zvaničnika i drugih ljudi povezanih sa prethodnom vladom.

Normalan vazdušni saobraćaj još nije obnovljen na kabulskom aerodromu, od kako je bio zatvoren nakon haotične evakuacije desetina hiljada stranaca i Avganistanaca posle talibanskog zauzimanja prestonice.

Aerodorom, koji je bio oštećen tokom te evakuacije, umeđuvremenu je otvoren, uz pomoć tehničkih timova iz Katara i Turske.

Neke avio kompanije, uključujući pakistanski PIA, obavljaju letove do Kabula i u njihovim avionima se mogu naći mesta, ali su cene nekoliko puta više od normalnih.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3911 on: September 26, 2021, 03:18:36 pm »

Aerodrom u Kabulu spreman za međunarodne letove
SVET Autor: Anadolija 26. sep. 2021

Talibani su objavili da su rešeni svi tehnički problemi na aerodromu u Kabulu i da bi međunarodni letovi mogli biti nastavljeni.

Privremena vlada u Avganistanu uverila je sve avio-prevoznike u punu saradnju i navela da očekuje od svih prevoznika i zemalja koji su prethodno leteli u Kabul da nastave svoje letove. U saopštenju je portparol Ministarstva spoljnih poslova Abdul Kahar Balhi naveo da su nedavne političke promene u Avganistanu uzrokovale niz tehničkih problema unutar avio-sektora zbog kojih su obustavljeni međunarodni letovi za Avganistan.

„Budući da su problemi na međunarodnom aerodromu u Kabulu rešeni, a aerodrom u potpunosti operativan za domaće i međunarodne letove, IEA (Islamski emirat Avganistana) uverava sve avio-prevoznike za punu saradnji i očekuje od svih avio-prevoznika i zemalja koje su prethodno letele u Kabul da nastave svoje letove kao i do sada „, naveo je on.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3912 on: September 26, 2021, 03:36:44 pm »

Kabulu preti glad: Na računima u SAD imaju 9 milijardi, ali neće videti ni cent
SVET Autor: Ana Tašković 26. sep. 2021

Kabul je grad koji još čeka da oblikovanje novog života - mnogo zavisi od volje i hirova novih talibanskih gospodara, ali i glad bi mogla da postane najgora od mnogih avganistanskih kriza.

Siromašna većina u gradu vodi žestoku borbu kako bi se odurpla gladovanju, i to predstavlja najveći izazov do sada. Milioni žive u očajnom siromaštvu u zemlji koja je primila velike iznose strane pomoći. Ostatak novca koji bi mogao da im pomogne – oko devet milijardi dolara u rezervama u centralnih banaka, Amerikanci zamrzavaju kako ga držali dalje od talibana. Stotine građevinskih radnika u zoru se okuplja na jednom od pijaca na otvorenom u Kabulu, tražeći dnevni posao, prenosi BBC.

Veliki građevinski projekti u gradu su zaustavljeni, banke su zatvorene, slavina za strani novac je isključena. Ono što je ostalo iznosi svega nekoliko kapi. Nekoliko građevinskih radnika uspeva da dobije posao, dok se ostali ljute. Jedan od njih je i Hajat Kan, koji je besneo zbog bogatstva koji je elita pokrala u poslednjih 20 godina.

„Bogati misle samo o sebi, a ne o siromašnima. Ne mogu ni da kupim hleb. Verujte da ne mogu da nađem nijedan dolar, a ostatak bogatih ljudi stavlja novac od pomoći Zapada u svoje džepove. Niko ne brine o siromašnim ljudima. Kada pomoć stiže spolja, ljudi na vlasti se pobrinu da ona ide njihovim rođacima, a ne siromašnima“, rekao je on.

Mohamed Anvar, koji je imao sreću da ima kancelarijski posao, zastao je da posluša razgovore sa građevinskim radnicima, a zatim je optužio Amerikance za krađu.

„U ime Alaha, pozivamo Ameriku da nam da novac koji su uzeli od avganistanske vlade. Mora se koristiti za obnovu Avganistana“.

U tom trenutku je intervenisao talibanski zvaničnik, snažan čovek sa čupavom crnom bradom. Borci pokreta su vrlo vidljivi u centru grada, u republici koju su preimenovali u islamski emirat. Na aerodomu su obučeni u američke uniforme. Najčešći prigovor koji se čuje u Kaulbu je o cenama hrane, kao i očaj roditelja koji se bore da prehrane svoju decu. Cene hrane rastu, a milioni ljudi se bore da prehrane svoje porodice.

Svetski program za hranu procenjuje da oko 93 odsto Avganistanaca ne dobija dovoljno hrane za jelo. Pre nego što su talibani preuzeli vlast, taj broj je bio 80 odsto. Ljudi širom Kabula prodaju svoju imovinu kako bi prikupili malo novca, uglavnom za hranu. To su tepisi, televizori, pribori za jelo. Mnogi prodaju, a retki kupuju. Nema gotovine, a rašireno je i tržište polovnih proizvoda.

Postoje zemlje koje žele da pomognu Avganistancima, ali odbacuju talibane i sada se uočavaju sa velikom dilemom. Da bi ljudi mogli da rade i zarađuju novac i da žive i jedu, talibani moraju da vode održivu politiku u Avganistanu. Mnogi u SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su se borile protiv talibana teško bi trpele sve što je izgledalo kao uspeh za njihove stare neprijatelje. Alternativa bi mogla biti gora – više bede za ljude, više izbeglica, više neuhranjene dece, rizik je da Avganistan ponovo postane propala država i zamlja mogućnosti za džihadističke ekstremiste. Naselje visoko iznad grada nosi ožiljke 40 – godišnjeg rata.

Jednoj porodici je dosta svega. Prodali su veći deo svojih stvari kako bi sakupili novac za odlazak u Pakistan. Majka je bila jedina koja je zarađivala u porodici, tako što je predavala studentima elektrotehniku. Svi su muškarci, pa su talibani prekinuli njen rad, a takođe i obrazovanje njene najmlađe ćerke. Tužna je zbog toga što mora da napusti svoju kuću.

„Tako sam tužna. Srce mi gori od dana kada sam donela odluku da odem. Ali, šta sam mogla više da učinim? Ako ostanemo, mislim da neće dozvoliti da radimo ili nam omogućiti obrazovanje. Kako mogu da prehranim svoju porodicu? Mogu da tolerešim glad, ali ne mogu da gledam svoju decu kako gladaju“, rekla je ona.

Najnovija kriza u Avganistanu odnosi se na osnove života – hranu, sigurnost i nadu – i očaj i bes kada su nastali.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3913 on: September 26, 2021, 04:36:15 pm »
Quote
Afghans explore abandoned US army base

Locals carrying assault rifles have been checking out the vehicles and other equipment left behind at a former US military base, at Jalalabad Airport, Afghanistan.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3914 on: September 27, 2021, 06:48:14 am »Talibanska verska policija odlučila: Zabrana brijanja brade stupa na snagu


Talibanski lokalni funkcioneri u južnoj avganistanskoj pokrajini Helmand izdali su zabranu o brijanju brade, izvestili su lokalni mediji u nedelju.

Talibanski direktor za informisanje i kulturu Hafiz Rašed Helmand rekao je za dnevni list Etilaatroz da je tu odluku donela talibanska verska policija na sastanku s vlasnicima brijačnica u južnoj pokrajini, prenosi "Jutarnji list".

Službeno pismo talibanskih vlasti kružilo je društvenim mrežama, a u njemu su talibanski pokrajinski funkcioneri upozorili brijačnice da će trpeti posledice ako se dokaže da su nekome obrijali bradu.

Portparol talibanskog režima nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Talibani su prošlog meseca svrgnuli avganistansku vladu koju je podržavala međunarodna zajednica.

Otad je režim nametnuo rodnu segregaciju na fakultetima i onemogućio ženama rad. Osim toga, devojčice smeju ići u školu samo do 6. razreda.

Avganistanci i vlade širom sveta promatraju hoće li talibani ovog puta umerenije vladati, iako je dosad bilo malo naznaka da će biti tako.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 [261] 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.