PALUBA
June 24, 2024, 10:43:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 [271] 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 546995 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4050 on: October 20, 2021, 12:57:52 pm »Talibani u Moskvi: Avganistan neće ugrožavati bezbednost drugih zemalja


Pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ostaje posvećen obavezi da neće preduzimati agresivne korake protiv drugih zemalja, izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Avganistana Amir Han Mutaki.

„Prvi put u poslednjih 45 godina Avganistan je zaštićen od pretnji. Posvećeni smo obavezi da sprečimo da se teritorija Avganistana koristi za ugrožavanje bezbednosti drugih zemalja. Praktično smo dokazali svojim postupcima da se teritorija Avganistana neće koristiti ni protiv koga“, rekao je on.

Kako je dodao, pokret „Taliban“ smatra da je ispunio sve neophodne uslove za to da ih međunarodna zajednica prizna za zakonitu vlast u Avganistanu.

„Zašto ne bi trebalo da nas priznaju zvanično? Kontrolišemo čitavu teritoriju Avganistana i ispunili smo sve uslove. Odgovaramo svim standardima kao vlada“, konstatovao je Mutaki.

Potpredsednik vlade Avganistana Abdul Salam Hanafi, koji predvodi delegaciju talibana u Moskvi, rekao je da talibanima nije potrebna strana vojna pomoć.

„Potrebna nam je podrška mira u Avganistanu i obnova zemlje“, rekao je on.

Takođe je dodao da je vlada u Avganistanu već inkluzivna.
 
Prema rečima Hanafija, talibani žele dobre odnose sa regionalnim i drugim zemljama.

„Ne želimo da pravimo probleme bilo kome, želimo dobrosusedske odnose sa susedima, dobre odnose sa svim regionalnim i međuregionalim zemljama.... Rusija može odigrati pozitivnu ulogu u osiguravanju razvoja Avganistana“, dodao je potpredsednik vlade.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4051 on: October 20, 2021, 01:01:22 pm »Moskva: Talibani će biti priznati kao vlast u Avganistanu kada ispune obećanja


Pitanje priznavanja pokreta Taliban pokrenuto je na sastanku o Avganistanu u Moskvi, ali talibani prvo moraju da ispune obećanja, saopštio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.

On je precizirao da međunarodno priznavanje vlasti pokreta može da se desi kada ono bude opravdalo očekivanja svetske zajednice.

Na pitanje šta ruska strana očekuje od talibana, on je odgovorio da očekuje da „talibani ispune svoja obećanja u vezi sa inkluzijom i ljudskim pravima uopšte. Oni potvrđuju da rade na tome, da su u procesu rada na svim ovim pitanjima. Pa sačekajmo“, rekao je Kabulov.

Prema njegovim rečima, učesnici sastanka u moskovskom formatu o Avganistanu pozvali su na sprečavanje humanitarne katastrofe u zemlji.

„Opšte mišljenje svih učesnika, uprkos nekim razlikama, svodilo se na to da moramo pružiti pomoć narodu Avganistana. Moramo sprečiti predstojeću krizu koju neki nazivaju humanitarnom katastrofom“, rekao je on nakon sastanka u Moskvi.

Takođe je rekao da ne postoje nikakvi rokovi za stvaranje inkluzivne vlade od strane talibana.

U sredu je održan sastanak o Avganistanu u moskovskom formatu kome prisustvuju predstavnici deset zemalja regiona i visoka delegacija talibana.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4052 on: October 21, 2021, 06:45:58 am »Talibani: Dobar sastanak u Moskvi


Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su ocenili da je sastanak održan u „moskovskom formatu“ bio dobar i da je protekao u „prijateljskoj atmosferi“, rekao je potpredsednik talibanske vlade i šef delegacije Abdul Salam Hanafi po završetku razgovora.

„Cenimo i pozdravljamo rusku inicijativu. Imali smo dobar sastanak“, rekao je on.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Amir Han Mutaki je dodao da su se svi učesnici razgovora složili po pitanju saradnje sa talibanskom vladom i odmrzavanja finansijskih sredstava, ali da su bili različitog mišljenja kada je reč o sastavu vlade.

Predstavnik političkog dela talibanskog pokreta Anas Hakani rekao je da talibani ulažu napore u cilju međunarodnog priznanja vlade, navodeći da bi to bilo od koristi svima.
 
Kako je istaknuto, vlada koju su formirali talibani nije konačna i slede reforme.

Upućivanje ambasadora Avganistana u Rusiju nije bilo tema o kojoj se diskutovalo tokom današnjih razgovora, ali ekonomska saradnja jeste, rekli su predstavnici talibana.


Zašto se lider talibana ne pojavljuje u javnosti

Hakani je objasnio i da se lider talibana Hajbatula Ahundzada nalazi u Avganistanu ali da se ne pojavljuje u javnosti jer strahuje od mogućeg napada američkih dronova.
Mediji su ranije spekulisali da je on poginuo tokom terorističkog napada.

„Živ je i nalazi se u Avganistanu. Vazdušni prostor zemlje nije bezbedan, pojavljuju se američki dronovi“, rekao je Hakani novinarima.

U pregovorima u Moskvi učestvovali su predstavnici 10 zemalja regiona i delegacija talibana, a glavne teme su bile vojno-politička situacija u Avganistanu nakon dolaska talibana na vlast, humanitarna saradnja i formiranje inkluzivne vlade.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4053 on: October 21, 2021, 06:55:35 am »
Usvojena zajednička izjava u Moskvi: Saradnja sa talibanima – neophodna


Zemlje-učesnice „moskovskog formata“ složile su se da je saradnja sa talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) neophodna nezavisno od pitanja njihovog zvaničnog priznanja, navodi se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

„Konstatovano je da je dalju praktičnu saradnju sa Avganistanom neophodno graditi uzimajući u obzir novu stvarnost, a to je dolazak na vlast pokreta 'Taliban', bez obzira na to da li međunarodna zajednica zvanično priznaje novu avganistansku vladu“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.


Donatorska konferencija pod pokroviteljstvom UN

Učesnici sastanka u „moskovskom formatu“ pozvali su na pružanje humanitarne i ekonomske pomoći Avganistanu u cilju obnove zemlje.

S tim u vezi, strane su predložile pokretanje kolektivne inicijative za što brže održavanje donatorske konferencije pod pokroviteljstvom UN.

„Izražena je zabrinutost zbog ispoljene aktivnosti zabranjenih terorističkih organizacija u Avganistanu. Strane su potvrdile spremnost da nastave sa pružanjem pomoći radi osiguranja bezbednosti u Avganistanu u cilju unapređenja regionalne stabilnosti“, navodi se u tekstu.


Formiranje inkluzivne vlade

U zajedničkoj izjavi učesnika sastanka ističe se i važnost formiranja inkluzivne vlade u Avganistanu.

„Tokom sastanka razmotreni su izgledi za razvoj vojno-političke situacije u Avganistanu. Istaknuta je važnost formiranja inkluzivne avganistanske vlade koja odražava interese svih etnopolitičkih snaga zemlje, kao ključnog puta za promovisanje međuavganistanckog nacionalnog pomirenja“, navodi se u saopštenju.

U pregovorima u Moskvi učestvovali su predstavnici 10 zemalja regiona i delegacija talibana, a glavne teme su bile vojno-politička situacija u Avganistanu nakon dolaska talibana na vlast, humanitarna saradnja i formiranje inkluzivne vlade.

S tim u vezi, potpredsednik talibanske vlade i šef delegacije Abdul Salam Hanafi izjavio je po završetku razgovora da su talibani ocenili da je sastanak održan u „moskovskom formatu“ bio dobar i da je protekao u „prijateljskoj atmosferi“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4054 on: October 21, 2021, 08:17:00 am »Quote
Russia hosts crucial Afghan talks, US skips out

Despite continuing difficulties in their attaining official diplomatic recognition on the international stage, the Taliban is participating in an 11-nation conference in Moscow concerning the future of Afghanistan. Topics addressed there include the unfolding humanitarian crisis in the country, narcotics trafficking, and whether the Taliban will reform their government to make it more inclusive. RT's Murad Gazdiev reports. Then former Pentagon official Michael Maloof weighs in.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4055 on: October 21, 2021, 08:27:39 am »Quote
Troika plus meeting: Russia, China and Pak agree to give aid for Afghanistan

Troika plus meeting in Moscow on the Afghanistan situation has been concluded. According to a Russian foreign ministry statement, Russia, China and Pakistan have agreed to provide humanitarian aid and economic support to Afghanistan.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4056 on: October 21, 2021, 02:54:26 pm »Hoće li Rusija priznati talibane


Pitanje priznanja talibanskog pokreta nije od prvostepenog značaja, saopštila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

„Talibani treba da naprave korake (inkluzivnost, zaštita ljudskih prava) i tada će doći i priznanje, jer su oni tamo realna vlast“, izjavila je Matvijenkova.

Ona je dodala da je Rusija spremna da pruži moskovsku platformu za konsultacije SAD i drugih država sa talibanima, dodala je ona.

"Situacija sa talibanima veoma brine Rusiju. Naravno, zainteresovani smo da, napokon, prestane građanski rat, krvoproliće, da to bude mirna zemlje, da ljudi normalno žive. To su pitanja i naše bezbednosti", rekla je predsednica Saveta Federacije.
 
„Svidelo se to kome ili ne, ali danas su na vlast došli talibani koji kontrolišu celu zemlju. Sa njima obavezno treba voditi razgovore, obavezno imati sastanke, uraditi sve da ne dođe do novog talasa građanskog sukoba, kako bi prestali teroristički napadi, kako sa teritorije Avganistana niko ne bi mogao da preti bezbednosti centralnoazijskih država“, rekla je Matvijenkova.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4057 on: October 21, 2021, 05:02:22 pm »


(teroristička organizacija zabranjena u Rusiji)


Ovo je već smehotresna olimpijada.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4058 on: October 22, 2021, 04:54:01 am »

Matvijenko: Rusija bi mogla da prizna talibansku vladu
Tanjug 21.10.2021.

Rusija bi mogla da prizna talibansku vladu u Avganistanu pod uslovom da ona bude inkluzivna i da poštuje ljudska prava, izjavila je danas predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

- Danas su na vlast došli talibani koji kontrolišu celu zemlju i sa njima je potrebno voditi dijalog, potrebno je sastajati se sa njima - rekla je Matvijenko, preneo je TAS.

Prema njenim rečima potrebno je ostvariti kontakte kako bi se talibani ubedili da stvore istinski inkluzivnu vladu koja bi uključivala ne samo predstavnike plemena, etničkih grupa i naroda koji žive na teritoriji Avganistana, već i svih političkih snaga. Matvijenko je dodala da će samo takva konstrukcija biti stabilna i da će obezbediti miran razvoj Avganistana kao države. Ona je napomenula da Rusija, baš kao i čitava globalna zajednica, poziva Avganistan da se pridruži redovima civilizovanih država, garantuje i štiti ljudska prava, pre svega, prava žena i dece.

- Pitanje priznavanja ili nepriznavanja danas nije prioritetni čin. Mislim da, ako kao rezultat ovog dijaloga talibani prihvate te uslove koje sam spomenula, ne samo da ih odobri u pisanoj formi, već ih sprovede u delo, mislim da će to biti biti, naravno, priznavanje njih s obzirom da su sada tamo stvarna snaga - rekla je predsednica Saveta Federacije.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4059 on: October 22, 2021, 05:06:18 am »

Idemo ka brisanju talibana sa liste ekstremista
Tanjug 21.10.2021.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je predsednik SAD Džozef Bajden bio u pravu što je povukao američke trupe iz Avganistana.

Rusija ide ka brisanju talibana sa svoje liste ekstremističkih organizacija, izjavio je Putin, dan nakon razgovora na visokom nivou između Moskve i novih vlasti u Avganistanu, prenosi Rojters. Moskva, uz još nekoliko sila, podržava ideju donatorske konferencije Ujedinjenih nacija koja bi pomogla Avganistanu da spreči ekonomski kolaps i humanitarnu katastrofu. Rusija je 2003. označila talibane kao „terorističku organizaciju“, ali ih je nekoliko puta ugostila na razgovorima u Moskvi pre nego što su u avgustu preuzeli vlast u Avganistanu, navodi Rojters.

Ranije ove nedelje, Rusija je pozvala na mobilizaciju međunarodne pomoći za podršku Avganistanu, nakon što je Moskva bila domaćin talibanima na konsultacijama u kojima su učestvovali predstavnici novih vlasti u Kabulu i 10 susednih država.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4060 on: October 22, 2021, 05:30:39 am »

Четвртак, 21.10.2021.

Пакистан одлучан да помогне Авганистану

Камиони који превозе храну коју је пакистанска влада донирала Авганистану чекају на граничном прелазу Ћаман (EPA-EFE/AKHTER GULFAM)
Пакистански министар спољних послова Макдум Шах Махмуд Куреши посетио је данас Кабул, главни град Авганистана, први пут од победе талибана у августу, а након вишенедељних тензија у саобраћајним везама између суседних земаља.

Посета је уследила након дуготрајних проблема на прелазу Ћаман, једном од главних граничних пунктова између Авганистана и Пакистана, куда пролази сав теретни и железнички саобраћај, а који је затворен више од две недеље, што је изазвало озбиљне проблеме за трансопртне раднике и извознике, јавља Ројтерс преноси Танјуг. Куреши је данас потврдио да је Пакистан одлучан да помогне Авганистану да избегне колапс своје економије и да је договорио мере за ублажавање граничних ограничења и олакшавање трговине, укључујући визе по доласку за авганистанске пословне путнике.

„Предузели смо кораке од којих ће Авганистан имати финансијску корист”, рекао је он новинарима.

Према овом договору увоз свежег воћа и поврћа из Авганистана такође би био дозвољен без царине, у потезу који има за циљ да помогне авганистанским произвођачима воћа који су оштећени затварањем граница, рекао је Куреши. Пољопривредници у близини града Кандахара на југу земље били су присиљени да оставе шипак и друге извозне производе да пропадну, јер камиони нису могли да стигну до њихових тржишта преко границе. Након данашње посете није потврђено да је постигнут споразум о поновном покретању летова авио компаније „Пакистан Интернешнал” (ПИА), која је обуставила операције из Кабула 14. октобра позивајући се на „тешко” мешање талибана. Одлука је донета након што су талибани наредили авиокомпанији да снизи цене на ниво пре пада владе коју је подржавао Запад, а ПИА је једини страни превозник који обавља редовне летове из Кабула.

Карте за главни град Пакистана, Исламабад, продавале су се и до 10 пута скупље него у аугусту, пре успостављања талибанског Исламског Емирата, каду су износиле око 120-150 долара.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4061 on: October 22, 2021, 10:49:31 am »

Mnogo prepreka za novu avganistansku vlast do njenog punog priznavanja i pored razumevanja Kine i Rusije
B. Vlahović 22. 10. 2021.

RUSIJA, Kina i desetak drugih zemalja će sarađivati sa novim rukovodstvom u Kabulu i zalagaće se da Avganistan što pre dobije humanitarnu pomoć, ali talibani će biti priznati tek kad dokažu da će poštovati ljudska prava u svojoj zemlji.

To je rezultat trećeg boravka delegacije novog avganistanskog rukovodstva u Moskvi, gde je u hotelu "Prezident" održan skup na kom su učestvovali predstavnici deset zemalja regiona koji okružuje Avganistan. U svim informacijama o boravku talibana u Moskvi u zagradi je pisalo da se radi o terorističkoj organizaciji zabranjenoj u Rusiji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je talibane da formiraju "inkluzivnu vladu" u kojoj bi bile predstavljene sve političke snage jer je to preduslov za stabilan mir u Avganistanu. U Moskvi su bili samo predstavnici Vlade Avganistana sastavljene od Paštuna, a Rusi traže da budu zastupljeni i Tadžici, Uzbeci, Turkmeni i drugi narodi. Talibani su osvojili vlast u Avganistanu 15. avgusta. Predstavnik predsednika Putina za Avganistan Zamir Kabulov objasnio je da na pregovore u Moskvi koji imaju status konsultacija, nisu pozvani predstavnici onih snaga koje se suprotstavljaju talibanima u Pandžšeru.

Avganistansku delegaciju predvodio je potpredsednik vlade Abdul Salam Hanafi. On je po nacionalnosti Uzbek i devedesetih godina je bio ministar obrazovanja Avganistana. Ali opozicioneri iz Pandžšera tvrde da je on talibanska marioneta. Sva vlast je u rukama porodice Hakani, po kojoj se i zove teroristička grupa Hakani. Jedan od članova tog klana je sada ministar policije. Dobro upućeni znaju da je sva vlastu u Avganistanu u rukama glavnog plemena Paštuna. Zbog toga o višenacionalnoj vladi direktno i treba razgovarati sa klanom Hakani i njihovim mentorima u Pakistanu.

Avganistan koji ima 38 miliona stanovnika nalazi se u teškoj ekonomskoj situaciji. U Avganistanu je žestoka cenzura medija tako da samo tamošnje stanovništvo zna pravo stanje u zemlji.

SAD izostale

PREDSTAVNICI SAD već drugi put nisu došli na sastanak Moskovskog formata o Avganistanu, kazao je ruski ministar Lavrov. U toj grupi koja bi trebalo da pomogne Avganistanu da se stabilizuje su Rusija, SAD, Kina i Pakistan. Moskovski format je formiran 2017. godine.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4062 on: October 24, 2021, 06:03:12 am »

Hjuman rajts voč: Talibani prognali na hiljade ljudi iz Avganistana
Tanjug 23.10.2021.

Talibani su prognali na hiljade ljudi iz njihovih domova i sa zemljišta na severu i jugu Avganistana, što predstavlja kolektivno kažnjavanje, nezakonito prema međunarodnom pravu, upozorio je danas Hjumen rajts voč (HRV).

Na meti su bili pripadnici šiitske hazarske zajednice, kao i ljudi povezani sa bivšom avganistanskom vladom, preneo je britanski list "Gardijan". Zemlja i kuće zaplenjene na ovaj način često su dodeljivane pristalicama talibana, naveo je HRV. Prisilna iseljavanja koja je evidentirao Hjumen rajts voč dogodila su se u pet provincija, uključujući Kandahar, Helmand i Uruzgan na jugu, Daikundiu centru i Balk na severu. Mnogim ljudima je naređeno da napuste domove i farme za samo nekoliko dana i bez ikakve mogućnosti da dokažu da su legalni vlasnici. Nekima je navodno rečeno da, ako ne ispoštuju naređenja da odu, nemaju pravo da se žale na posledice, navodi se u izveštaju.

U severnoj provinciji Balk, ljudi su izjavili da je nova vlada rekla da su deložacije zasnovane na sudskom nalogu. U Kandaharu su deložacije bile usmerene na ljude koji su živeli u stambenom bloku u vlasništvu vlade, gde su domovi podeljeni državnim službenicima, naveo je HRV. U Helmandu je najmanje 400 porodica proterano iz okruga Nav Miš usred žetve. Najveći broj raseljenih je u provincijama Daikundi i Uruzgan, gde je najmanje 2.800 pripadnika Hazara proterano iz njihovih domova u septembru. Na kontrolnim punktovima na putu sprecili su ih da ponesu svoju letinu sa sobom, rekao je jedan od onih koji su pobegli.

Zvaničnici u Kabulu povukli su zahteve za iseljenje iz nekih sela u provinciji Daikundi, navodi se u izveštaju, ali do kraja oktobra nijedan stanovnik se nije vratio.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4063 on: October 24, 2021, 06:19:48 am »

Eksplozija u Avganistanu - Ima poginulih, među njima i dete!
Tanjug 23. 10. 2021.

NAJMANJE dva civila poginula su danas, uključujući jedno dete, dok su četiri osobe povređene kada su eksplodirale bombe na putu kojim je prolazilo talibansko vozilo na istoku Avganistana, izjavili su talibani i zdravstveni zvaničnici.

Dve bombe su eksplodirale dok je prolazilo vozilo talibana, usmrtivši jedno dete, rekao je načelnik okružne policije Ismatulah Mubariz, dodajući da nijedan talibanski borac nije povređen, preneo je AP. Zvaničnik iz lokalne policije je rekao da su tela dve preminule osobe i četvoro povređenih prebačeni u bolnicu posle napada. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali ekstremistička Islamska država deluje u istočnoj provinciji Nangahar odakle često napada talibane.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4064 on: October 25, 2021, 07:45:03 am »Talibani pozdravili Putinovu izjavu o skidanju sa spiska terorista


Ministarstvo spoljnih poslova Avganistana pozdravlja izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina o mogućnosti isključivanja pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) sa spiska terorističkih organizacija, izjavio je portparol Ministarstva Abdul Kahar Balhi.

„Ministarstvo spoljnih poslova Islamskog Emirata Avganistan (samoimenovanje političkog sistema talibana) pozdravlja izjave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u vezi sa isključenjem imena lidera Emirata sa crne liste. S obzirom da je rat završen, zemlje sveta takođe treba da unesu pozitivne izmene u svoje odnose i pristup prema Avganistanu.

Računamo na pozitivne odnose sa međunarodnom zajednicom zasnovane na principu reciprociteta“, napisao je portparol na Tviteru.

Ranije je ruski lider govoreći na Valdajskom forumu izjavio da odluku o skidanju talibana sa liste terorističkih organizacija treba doneti na nivou UN, a Rusija će se kretati u tom pravcu.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 [271] 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.067 seconds with 22 queries.