PALUBA
July 24, 2024, 01:43:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 [283] 284 285 286 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 559405 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4230 on: February 12, 2022, 06:41:57 am »

Amerika će podeliti 7 milijardi dolara porodicama žrtava 11. septembra i avganistanskom narodu
Tanjug 11.02.2022.

Predsednik Džo Bajden potpisao je u petak izvršnu naredbu kojom se dozvoljava raspodela zamrznutih sredstava centralne banke Avganistana u vrednosti od 7 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u zemlji i žrtvama terorističkih napada 11. septembra, potvrdili su u petak visoki zvaničnici administracije.

U veoma neobičnom potezu, zamršeni plan je osmišljen da se uhvati u koštac sa bezbroj pravnih komplikacija povezanih sa terorističkim napadom 2001. i haotičnim završetkom 20-godišnjeg rata u Avganistanu, koji je izazvao humanitarnu i političku krizu, piše Njujork tajms. Sredstva koja se drže u SAD zamrznuta su nakon kolapsa centralne vlade u Kabulu u avgustu. Polovina preostale imovine - 3,5 milijardi dolara - biće usmerena na pružanje pomoći unutar zemlje, gde su strahovi od masovne gladi zavladali mesecima otkako su talibani preuzeli vlast.

Preostalih 3,5 milijardi dolara biće stavljeno na raspolaganje žrtvama terorizma, koje se na sudu bore za obeštećenje. Rojters je danas, takođe, izvestio da Ujedinjene nacije nameravaju da ovog meseca pokrenu sistem zamene više miliona dolara iz sredstva pomoći za avganistansku valutu, s ciljem da se zaustavi humanitarna i ekonomska kriza u Avganistanu, s tim da sredstva ne budu dostupna talibanskim liderima sa crne liste.

Od talibanskog preuzimanja vlasti u avgustu 2021, strana finansijska pomoć toj zemlji je obustavljena, a ni međunarodne banke nisu iskušavale sankcije UN i SAD protiv tvrdolinijskog islamističkog vođstva, pa su Ujedinjene nacije i humanitarne grupe morale da se dovijaju s pribavjanjem gotovine, mada i dalje primaju humanitarne donacije. U internoj belešci UN-a napisanoj prošlog meseca, u koju je Rojters imao uvid, navodi se „hitna potreba“za pokretanjem Fonda za humanitarne menjačke poslove(HEF). Ujedinjene nacije su upozorile da je više od polovine od 39 miliona Avganistanaca izloženo ekstremnoj gladi, i da su ekonomija, obrazovanje i socijalne usluge u kolapsu.

"Opšti plan je da se HEF pokrene u februaru. Pre potpunog uspostavljanja ovog mehanizma, nameravamo da izvršimo nekoliko probnih menjačkih aktivnosti kako bismo pokazali kako će tačno mehanizam funkcionisati", piše u belešci. Zvaničnici UN i humanitarne organizacije upozoravaju da taj mehanizam treba da bude samo privremena mera dok centralna banka Avganistana ne počne da radi nezavisno i dok se ne oslobodi oko 9,0 milijardi dolara avganistanskih rezervi koje su zamrznute na računima u inostranstvu. Ali, kada bi to moglo da se dogodi - neizvesno je.

HEF bi omogućio Ujedinjenim nacijama, koje za ovu godinu traže 4,4 milijarde dolara za humanitarnu pomoć, kao i humanitarnim organizacijama, pristup velikoj količini avganistanske nacionalne valute, avgan, koju u toj zemlji drže privatna preduzeća. Ujedinjene nacije bi za zamenu koristile dolarska sredstva pomoći, potencijalno od nekoliko desetina miliona, za otplatu duga agvanistanskih preduzeća stranim kreditorima, čime bi se podstakao posustali privatni sektor i omogućio uvoz robe od kritičnog značaja.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4231 on: February 12, 2022, 07:00:54 am »

Talibani pustili na slobodu dva zarobljena novinara iz pritvora u Kabulu
Tanjug 11.02.2022.

Talibani su danas pustili iz pritvora dvojicu stranih novinara na zadatku u Visokom komesarijatu organizacije UN za izbeglice (UNHCR) i više avganistanskih državljanina koji rade sa njima, a to se dogodilo samo nekoliko sati nakon što su se pojavile informacije o njihovom zatvaranju u glavnom gradu Kabulu, saopštio je UNHCR.

Saopštenje je usledilo nakon tvita talibanskog zamenika ministra kulture i informisanja Zabihulaha Mudžahida, koji je poručio da su ove osobe privedene jer nisu imale dokumente koji bi ih ispravno identifikovali kao UNHCR, prenosi AP. Mudžahid je izjavio da su oni oslobođeni nakon što im je potvrđen identitet.

„Sa olakšanjem potvrđujemo oslobađanje u Kabulu dvojice novinara na zadatku u UNHCR-u i avganistanskih državljana koji rade sa njima. Zahvalni smo svima koji su izrazili zabrinutost i ponudili pomoć. Ostajemo privrženi narodu Avganistana“, navodi se u kratkom saopštenju UNHCR.

Među pritvorenima je bio i bivši novinar Bi-Bi-Sija Endru Nort.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4232 on: February 12, 2022, 05:24:37 pm »

Bajden jednom odlukom razbesneo Avganistance
Tanjug 12.02.2022.

Demonstranti u glavnom gradu Avganistana Kabulu, osudili su danas naredbu predsednika SAD Džoa Bajdena kojim se oslobađa 3,5 milijardi dolara avganistanske imovine koja se nalazi u SAD za porodice američkih žrtava iz napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001, rekavši da novac pripada narodu Avganistana.

Demonstranti, koji su se okupili ispred velike džamije u Kabulu Eid Gah, tražili su od Amerike i finansijsku nadoknadu za desetine hiljada Avganistanaca ubijenih tokom poslednjih 20 godina rata u toj zemlji, preneo je AP. Bajdenovom naredbom, koja je potpisana u petak, dodeljuje se još 3,5 milijardi dolara avganistanske imovine za humanitarnu pomoć fondu kojim će upravljati Ujedinjene nacije za pružanje pomoći Avganistancima.

Ekonomija Avganistana nalazi se na ivici kolapsa nakon što je međunarodni novac prestao da pristiže dolaskom na vlast talibana sredinom avgusta prošle godine. Torek Farhadi, finansijski savetnik bivše vlade Avganistana koju podržavaju SAD, doveo je u pitanje da UN upravlja rezervama Centralne banke Avganistana. On je rekao da ta sredstva nisu namenjena za humanitarnu pomoć, već za podržavanje valute zemlje, pomoć u monetarnoj politici i upravljanje platnim bilansom zemlje. On je doveo u pitanje i zakonitost Bajdenove naredbe.

- Ove rezerve pripadaju narodu Avganistana, a ne talibanima... Bajdenova odluka je jednostrana i nije u skladu sa međunarodnim pravom - istakao je Farhadi.

Avganistan ima oko devet milijardi dolara imovine u inostranstvu - sedam milijardi dolara u SAD, a ostatak uglavnom u Nemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Švajcarskoj.

Izvor. www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4233 on: February 16, 2022, 09:18:48 am »Quote
Former Afghan president slams 'unjust' U.S. plan for frozen assets, urges return

Former Afghan President Hamid Karzai on Sunday urged the United States to return his country's assets, one day after Washington unveiled a plan to set aside half of $7 billion frozen Afghan assets on U.S. soil to possibly satisfy lawsuits over the September 11 attacks.

U.S. President Joe Biden on Friday signed an executive order that seeks to split $7 billion between funding humanitarian aid for cash-strapped Afghanistan and creating a trust fund to compensate the victims of the 9/11 terrorist attacks.

"Holding Afghanistan's money on any name is unfair and unjust. That money belongs to the people of Afghanistan ... I am calling on President Joe Biden to return the money to the people of Afghanistan," Karzai told a press conference in Kabul.

Karzai said that all Afghans, including members of the Taliban-led caretaker government, should take a united stand to get the Afghan money back to their country.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4234 on: February 16, 2022, 11:36:35 am »Quote
Hamid Karzai criticises US move to divide Afghan assets between aid and 9/11 victims

Six months after the Taliban retook Afghanistan, FRANCE 24 spoke to former Afghan president Hamid Karzai, who remains in the country. Karzai strongly criticised the Biden administration's recent decision to unfreeze Afghan assets but divide the funds between aid to Afghanistan and victims of the 9/11 attacks, saying the funds "belong to the Afghan people". He also said he believed the Taliban would eventually allow girls to return to school, since doing so is "absolutely necessary for the well-being" of Afghanistan.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4235 on: February 17, 2022, 10:43:51 am »

Zašto se i dalje seje iako je prodaja opijuma zabranjena?
RTS 17.02.2022.

Opijum je odavno postao simbol Avganistana. Uništene kuće svedoče o svim sukobima, ali polja maka su netaknuta. Lokalno stanovništvo nije prestalo da ga seje iako je prodaja opijuma i hašiša zabranjena. Kako oni sada žive i da li talibani zaista žele da prekinu proizvodnju opijuma?

Kada bi reka Helmand mogla da govori, pričala bi o svakoj godini koju su Amerikanci proveli u Avganistanu. U toj oblasti su bili najveći sukobi, a pustinja pripada nomadima sa kamilama i ovcama. Žive od mleka, zemlje i onoga što stignu da ugrabe. Za njih se skoro ništa nije promenilo u poslednjih dvadesetak godina. Jedan od žitelja ističe da opijuma više nema.

Da bi se stiglo do bazara gde se prodaje opijum, treba ceo dan i još malo preko toga. Trgovina opijumom i hašišom je opasna. Ako niste trgovac narkoticima, s tog mesta teško ko izlazi živ. Divlja lepota Avganistana može da vas prevari i začas se pretvori u zlo, a to je teritorija talibana. Svuda uokolo su uništene kuće, ali polja maka niko nikada nije dirao. Tu leži veliki novac, a opijum je odavno postao simbol Avganistana. Ne baš u gradu, ali u toj zoni ima puno polja maka. Sada je prodaja zabranjena i više niko ne kupuje. Pakuju ga u kese, jednu od njih su otvorili i pokazali reporteru RTS-a. Taman je i gust skoro kao nafta.

Na pitanje koliko hiljada dolara vrede ti spremljeni paketi, gazda kaže oko 20.000 dolara. I to samo u nekoliko kesa. Govoreći o tome da li će sada prestati sa proizvodnjom ako niko ne kupuje, oni kažu da su ga za svaki slučaj ponovo zasadili. Iznenada dolaze talibani i kreće rasprava. Nije jasno da li oni stvarno žele da prekinu proizvodnju ili su to samo prazne priče. U pitanju je ogroman novac. A biljke rastu i na proleće će postati mak, zatim opijum ili hašiš.

Avganistan je pun iznenađenja i toliko siromašan da vas ponekad uplaši. Pleme Kući će nastaviti da šparta Avganistanom kao da se ništa ne dešava. Svet za sebe.

Izvor. www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4236 on: February 20, 2022, 08:05:55 pm »

Kako će se školovati devojčice u Avganistanu?

Moguće da će talibani ispuniti obećanje i dozvoliti devojčicama i devojkama povratak u škole i na fakultete.

IZVOR: DW NEDELJA, 20.02.2022.

Ali, kako kažu sagovornici DW, taj sistem obrazovanja neće ličiti na ono što se zamišlja na Zapadu. Od marta bi devojčicama i devojkama u Avganistanu trebalo da ponovo bude dozvoljeno pohađanje školu. Barem je tako najavio Zabiulah Mudžahid, portparol talibanske Vlade i zamenik ministra kulture i informisanja. Obrazovanje za devojčice i žene je "pitanje kapaciteta", rekao je on u intervjuu agenciji AP.

"Pokušavamo da rešimo ove probleme do sledeće godine, kako bismo mogli da otvorimo škole i fakultete."

Talibanski preduslov je da učionice za dečake i devojčice budu potpuno odvojene. U gusto naseljenim područjima nije dovoljno samo odvojiti razrede, moraju postojati i odvojene školske zgrade. No, najveći problem za sada je pronaći dovoljno mesta u domovima za učenice.

Razlog za oprezni optimizam?

Elinor Zejno je do prošlog leta bila na čelu kancelarije Fondacije "Konrad Adenauer" u Kabulu i ona ne isključuje mogućnost da talibani barem donekle ispune obećanja. Ova politička fondacija, bliska njemačkim demohrišćanima, nakon preuzimanja vlasti od strane talibana preselila je kancelarije iz Kabula u Taškent, u Uzbekistanu. Talibansko vođstvo je od početka govorilo da se ne protivi obrazovanju devojčica, rekla je Zejno za DW. Međutim, uvek su postavljali dva preduslova. Prvi je bio "odvojenost po polovima odnosno rodna segregacija u školama i javnom životu", a drugi da "nastavni program bude u skladu s verskim idejama talibana". Ipak, talibanski stavovi po tom pitanju ostali su vrlo nejasni. "I to mi se čini kao kritična tačka: devojčice će verovatno moći u školu, samo je pitanje šta će tamo učiti", podvlači Elinor Zejno.

Kambiz Gavami, predsednik Nemačkog odbora World University Service, organizacije koja se zalaže za školovanje dece širom sveta, također je skeptičan u pogledu namere talibana da devojčicama i devojkama otvore pristup obrazovanju.

"Talibani su već nekoliko puta objavili da obrazovanje nije nužno", rekao je Gavami za DW. On se osvrće i na činjenicu da se nastavnicima mesecima ne isplaćuju plate.

"Većina nije imala izbora nego da napusti školu i zarađuje za hleb na druge načine."

Nezapamćena suša

Uz političke potrese, prošlog leta zemlju je pogodila najveća suša u poslednjih nekoliko decenija. Ona je izazvala glad koja bi, prema procenama UN, mogla pogoditi i do 23 miliona ljudi. Vanredno stanje utiče i na obrazovni sistem, kaže Gavami.

Prema statistici UN objavljenoj pre nekoliko dana, osam miliona dece trenutno ne ide u školu, a to ne pogađa samo devojčice nego i dečake. Kako bi se ublažila patnja stanovnika, generalni sekretar UN Antonio Gutereš poziva SAD da „odmrznu“ imovinu avganistanske vlade. Poziva i Svetsku banku da odblokira paket od 1,2 milijarde dolara razvojne pomoći, koji su donatori blokirali iz političkih razloga, odnosno zbog kršenja ljudska prava od strane talibana. Gavami polaže malo nade u teoretski moguće uslovljavanje pomoći međunarodne zajednice zahtevima za poštovanjem ljudskih prava, kao što je pravo na obrazovanje. Ipak, kaže da je malo verovatno da bi to previše pomoglo obrazovanju devojčica.

"Moguće je da bi se neke avganistanske devojke u jednom trenutku vratile u školu, ali to generalno neće promeniti situaciju u zemlji. Talibani će to pokušati da spreče, koliko god mogu", smatra naš sagovornik.

"Voditi više računa o islamskom kontekstu"

Elinor Zejno se zalaže za politiku malih koraka. Kaže, značajan deo stanovništva je konzervativan i deli ideje talibana.

"Čak je i tokom poslednje dve decenije u konzervativnim pokrajinama bila uobičajena praksa da se devojčice starosti od 12 do 14 godina ne šalju više u škole, i da se maknu iz javnog života, što je rezultat pritiska u društvu."

Zejno savetuje da se potraže protivargumenti, koji imaju uporište u islamu, i da se talibanima ne dopusti da imaju monopol u tumačenju vere.

"Ljudska i ženska prava mogu se zaštititi u Avganistanu samo ako se mogu legitimisati na islamski način", kaže ona. "Jer, na drugi način ne može da se utiče na talibane. Oni delaju iz zajedničkog uverenja. Ne dopuštaju da budu stavljeni pod politički ili ekonomski pritisak. Zato su nam potrebni drugi načini", uverena je Zejno.

Izvor. www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4237 on: February 22, 2022, 07:02:07 am »

Talibani naredili radnicama vlade da nose hidžab: Muškarcima bez brade zabranjeno da rade

Talibanska verska policija naredila je ministarstvima i drugim vladinim telima da njihove radnice moraju da nose hidžab, da one koje to odbiju dobiju otkaz i da ženama koje nemaju prekrivenu glavu ne dopuste pristup u vladine institucije.

Piše: Index.hr
22.02.2022.

Nalog je do sada dobilo osam vladinih tela. Uz to, vladine kancelarije moraju razdvojiti radna mesta za žene i muškarce i muškarci moraju doprinositi grupnim molitvama kada su na radnom mestu, prenosi Index.

Muškarci bez brade ne smeju raditi

Zabranjeno je zapošljavanje maloletnika i muškaraca bez brade. Ministarstvo je ranije naredilo taksistima da ne voze žene koje ne nose hidžab ili nisu u pratnji bliskog muškog rođaka. Talibanska verska policija prošlog meseca je postavila po gradu postere i velike plakate koji pozivaju žene da se pokriju. Posteri su prikazivali hidžab i burku. Žene koje protestuju protiv restrikcija pritvorene su ili uznemiravane.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4238 on: February 22, 2022, 04:40:01 pm »

Poslednje saoštenje talibana: Žene moraju da se pokriju pa makar i ćebetom ili će izgubiti posao

Žene koje rade u odeljenjima avganistanske Vlade moraju da se pokriju, čak i ćebetom ako je potrebno, ili mogu da izgube posao, saopštila je danas talibanska verska policija.

Piše: Srna
22.02.2022.

Većini žena je zabranjeno da rade u Vladi od kada su talibani ponovo preuzeli vlast u avgustu, iako novi avganistanski vladari tvrde da će im biti dozvoljeno da se vrate kada se stvore neki uslovi, kao što su odvojene kancelarije. Ministarstvo za promociju vrline i prevenciju poroka izdalo je danas saopštenje u kojem se navodi da žene ne bi trebale da idu na posao ako nisu propisno pokrivene i da bi mogle da budu otpuštene ako ne poštuju date smernice. Razlog današnjeg saopštenja je nejasan budući da većina žena u Avganistanu uvek u javnosti pokriva glavu, bar širokim šalom. Portparol Ministarstva Muhamed Sadek Akif Muhadžir rekao je za AFP da žene mogu da nose bilo koju vrstu hidžaba, ali se moraju propisno pokriti, makar ćebetom.

Tokom prethodne talibanske vlasti, striktno tumačenje islama odnosilo se i primenjivalo na sve aspekte svakodnevnog života, uključujući navike, postupke i odeću. Zapadna oseća bila je zabranjena, muškarcima je naređeno da se ne briju, a ljudi su dobijali batine ako ne požure na molitvu. Uprkos tome što su ovog puta obećavali blažu verziju vladavine, neke stroge zabrane ponovo su zaživele - uključujući zabranu televizijskih drama u kojima se pojavljuju žene, osim ako nisu o temi iz islama, te zabranu muzike u javnosti.

Međutim, izdato je malo nacionalnih uredbi, a čini se da su propisi uvedeni širom zemlje uglavnom na osnovu hira lokalnih zvaničnika ili prema tradicionalnim običajima u konzervativnim oblastima.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4239 on: February 28, 2022, 07:15:12 am »

Talibani zabranili evakuaciju stanovništva iz zemlje: "Moraju da imaju dobar izgovor"

Talibani neće dozvoliti nastavak evakuacija Avganistanaca dok se u inostranstvu ne popravi situacija za one koji su već otišli, saopštio je danas njihov portparol.

Piše: Srna
27.02.2022.

- Porodice koje žele da odu ubuduće će morati da imaju dobar izgovor za to - rekao je talibanski portparol Žabihulah Mudžahid na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Više od 120.000 Avganistanaca i stanovnika sa dvojnim državljanstvima evakuisano je do 31. avgusta, kada su se povukle poslednje američke trupe, dve sedmice nakon što su talibani zauzeli Kabul. Stotine su otišle nakon tog datuma, ali poslednja zvanična evakuacija obavljena je 1. decembra. Mudžahid je rekao da su talibani dobili izveštaje o hiljadama Avganistanaca koji "žive u veoma lošim uslovima" u Kataru i Turskoj.

- Vlada ima odgovornost da zaštiti ljude, pa će ovo biti zaustavljeno dok ne dobijemo uveravanja da njihovi životi neće biti ugroženi - rekao je talibanski portparol.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4240 on: March 08, 2022, 07:13:39 am »

Gotovo 400 civila ubijeno u napadima u Avaganistanu od dolaska talibana na vlast

Gotovo 400 civila ubijeno je u napadima u Avganistanu od kada su talibani preuzeli vlast, od čega su grupe povezane sa Islamskom državom ubile 80 odsto njih, pokazuje izveštaj UN.

Piše: Tanjug
07.03.2022.

To je prvi veliki izveštaj o ljudskim pravima otkako su talibani u avgustu preuzeli vlast od bivše vlade koju podržavaju SAD, što je izazvalo veliku zabrinutost zbog uskraćivanja prava ženama, novinarima i drugima, preneo je Rojters. Izveštaj obuhvata period od avgusta 2021. do kraja februara i u njemu se navodi da je 397 civila ubijeno uglavnom u seriji napada Islamske države Korasan (ISIS-K).

"Postoji velika zabrinutost mnogih Avganistanaca u vezi sa ljudskim pravima", izjavila je Mišel Bašle, visoka komesarka UN za ljudska prava, u govoru, predstavljajući izveštaj u Ženevi. Bašle se, takođe, osvrnula na više uznemirujućih slučajeva prisilnih nestanaka aktivista sektora civilnog društva i demonstranata i izrazila zabrinutost zbog ograničenja slobode izražavanja.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4241 on: March 24, 2022, 06:52:27 am »

Talibani neće otvoriti srednje škole za devojčice
Tanjug 23. 03. 2022.

TALIBANSKE vlasti u Avganistanu saopštile su danas da, uprkos očekivanjima, neće ponovo otvoriti srednje škole za devojčice, što je odmah naišlo na osudu Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo obrazovanja navelo je da će škole biti zatvorene za devojčice dok se ne sastavi plan koji će biti u skladu s islamskim zakonom i avganistanskom kulturom, prenela je vladina novinska agencija Bahtar, kako navodi Rojters. Iznenadna odluka usledila je posle prošlonedeljne najave ministarstva da će škole biti u sredu otvorene za sve đake, uključujući devojčice, nakon više meseci zabrane da se žene obrazuju u srednjim školama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je odluka talibana "duboko razočaravajuća i nanosi veliku štetu Avganistanu.

- Uskraćivanje obrazovanja krši jednaka prava žena i devojčica na obrazovanje - saopštio je Gutereš, koji je pozvao "talibanske de fakto vlasti da, bez odlaganja, otvore škole za sve đake".

Poslednji put kad su talibani vladali Avganistanom - od 1996 do 2001. godine, žene nisu mogle da se obrazuju i obavljaju većinu zanimanja. Kao uslov da prizna njihovu sadašnju vlast, međunarodna zajednica je pred talibane stavila zahtev da se devojčicama omogući jednako pravo na obrazovanje.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4242 on: March 25, 2022, 05:56:34 am »

Šef kineske diplomatije stigao u Kabul

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji stigao je danas u iznenadnu posetu Kabulu radi sastanka sa talibanskim vlastima.

Piše: Srna
24.03.2022.

Avganistanska novinska agencija "Bahtar" navodi da će se Vang sastati sa talibanskim liderima radi razgovora o raznim pitanjima, uključujući "proširenje političkih odnosa, ekonomske i tranzitne saradnje".

Talibani su na vlast došli u avgustu prošle godine nakon haotičnog okončanja dvadesetogodišnjeg rata protiv SAD i koalicije iz NATO-a. Kina nije pokazala naznake namjere da prizna talibanske vlasti, ali nije ni kritikovala novu administraciju, čije su regulative usmjerene uglavnom na žene, uskraćujući im pristup poslu i obrazovanju.

Kina je ostavila otvorenom Ambasadu u Kabulu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4243 on: March 27, 2022, 07:26:42 pm »

Talibani čuvaju Budu

Drvene statue Bude koji sedi i meditira isklesane su u stenama u ruralnom delu Avganistana, tačno iznad rudnika bakra, a talibanski lideri su odlučili da ih čuvaju, jer, kako navodi AP, gaje nade u investicije Kine u njihovu zemlju.

Piše: Tanjug
27.03.2022.

Američka novinska agencija navodi da talibanski borci, koji bi možda ranije razmišljali da unište statue, sada ih čuvaju, uz podsećanje da pre dve decenije, kada je tvrda struja talibana bila na vlasti, izazvala je gnev širom sveta jer je raznela veliku statuu Bude u drugom delu zemlju. Tada su talibani rekli da su to ostaci paganizma koji mora biti pročišćen. Međutim, sada kažu da žele da čuvaju relikvije rudnika Mes Ajnak, što je ključ za mogući priliv milijardi dolara kineskih investicija, kaže Hakumulah Mubariz, talibanski šef za bezbednost na tom mestu.

- Zaštita statua je veoma važna za nas i Kineze -
rekao je Mubariz.

AP navodi da "spektakularni preokret talibana ilustruje moćnu privlačnost neiskorišćenog rudarskog sektora u Avganistanu".

- Vlasti su videle rudno bogatstvo zemlje, koje se procenjuje na bilion dolara, kao ključ za prosperitetnu budućnost, ali niko nije uspeo da ih razvije usred neprekidnog rata i nasilja. Sada više zemalja, uključujući Iran, Rusiju i Tursku, žele da investiraju, popunjavajući vakuum koji je ostao nakon haotičnog povlačenja SAD - ističe se u tekstu AP, uz konstataciju da je Peking "najuporniji".

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4244 on: March 27, 2022, 07:33:33 pm »

Talibani zabranili ženama da lete bez muškog pratioca

Talibani su saopštili avio-kompanijama u Avganistanu da žene ne mogu da se ukrcaju na domaće ili međunarodne letove bez muškog pratioca, rekla su danas za Rojters dva izvora.

Piše: Tanjug
27.03.2022.

Izvori, koji nisu imenovani iz bezbednosnih razloga, rekli su da je Ministarstvo za sprečavanje poroka i promociju vrlina u subotu poslalo pismo avio-kompanijama u kojem ih obaveštava o novim ograničenjima. Dodali su da će ženama bez pratnje koje su već rezervisale karte biti dozvoljeno da putuju danas i sutra. A takođe su rekli da su neke žene sa kartama odbijene na aerodromu u Kabulu u subotu.

Kako navodi britanska agencija, portparoli tog ministarstva i ministarstva kulture i informisanja nisu odmah odgovorili na upit za komentar.

Portparol talibanske administracije je ranije rekao da žene koje putuju u inostranstvo na studije treba da budu u pratnji rođaka. Talibani tvrde da su se promenili od njihove prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine, za vreme koje su ženama zabranjivali obrazovanje, rad ili napuštanje kuće bez muškog pratioca. Međutim, zatvaranje srednjih škola zajedno sa određenim ograničenjima za žene na poslu i zahtevom da žene imaju pratioca za putovanja na daljinu izazvalo je kritike mnogih avganistanskih žena i grupa za zaštitu ljudskih prava, navodi britanska agencija.

Izvor. www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 [283] 284 285 286 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.