PALUBA
June 23, 2024, 10:41:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 [286] 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 546590 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4275 on: August 15, 2022, 12:11:19 pm »
Slavljenički pucnji: Talibani proslavili godinu dana od ulaska u Kabul


Talibanski borci su danas proslavili godinu dana od kada su počeli da preuzimaju vlast u Avganistanu ulaskom u Kabul.

Oni su preuzeli vlast pošto su svrgnuli legalno izabranu vlast te zemlje.

Borci su ispalili slavljeničke pucnje u vazduh u Kabulu i mahali crno-belom zastavom, obeležavajući godinu dana otkako su umarširali u prestonicu, navodi Rojters.

"Ovaj dan je dan pobede istine nad laži i dan spasa i slobode avganistanske nacije", saopštio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid, prenosi Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da je Avganistan danas bezbedniji nego što je bio kada su se talibani borili protiv snaga SAD i njihovih saveznika, ali da se vlast te zemlje suočava sa velikim ekonomskim problemima koji su velikim delom nastali zbog toga što vlade brojnih zemalja odbijaju da je priznaju.

Avganistan dobija mnogo manje sredstava namenjenih razvoju nego ranije, jer međunarodna zajednica zahteva da talibani poštuju prava Avganistanaca, posebno devojčica i žena kojima je ograničeno pravo na rad i obrazovanje.

Talibani zahtevaju da se vrati devet milijardi dolara centralne banke Avganistana koje se drže u inostranstvu, ali njihovi pregovori sa SAD su otežani, jer Vašington insistira da lider talibana odstupi sa funkcije drugog čoveka te banke.

Talibani odbijaju da ispune zahteve međunarodne zajednice, navodeći da poštuju sva prava Avganistanaca u okviru njihovog tumačenja islamskog zakona.

Talibani su poslednji put bili na vlasti kasnih devedesetih godina prošlog veka, a 2001. godine zbacila ih je koalicija predvođena SAD.

Ponovo su preuzeli vlast sredinom avgusta prošle godine, tokom haotičnog povlačenja SAD i NATO iz Avganistana, navodi AP.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4276 on: August 16, 2022, 09:15:30 am »
SAD odbijaju da odmrznu avganistanska sredstva


Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena navodno je odlučila da ne izda 7 milijardi dolara imovine Centralne banke Avganistana, odlučivši da zadrži sredstva zamrznuta zbog zabrinutosti da zemlja kojom trenutno vladaju talibani ponovo pruža utočište za međunarodne teroriste.

Vašington je takođe suspendovao razgovore sa talibanima nakon što je prethodno video napredak u pregovorima, objavio je u ponedeljak Volstrit džornal, pozivajući se na američke zvaničnike. Odluka se odnosi na imovinu ratom razorene zemlje sa sedištem u SAD, koju je Bajdenova administracija zamrznula nakon prošlogodišnjeg talibanskog preuzimanja Avganistana.

Odbijanje da se oslobode sredstva „nanosi udarac nadi u ekonomski oporavak u Avganistanu jer se milioni suočavaju sa glađu“ godinu dana nakon vladavine Talibana, saopštio je VSJ. Samo prošle nedelje, grupa od 70 istaknutih ekonomista i akademika iz SAD, Velike Britanije i pet drugih zemalja objavila je otvoreno pismo pozivajući Vašington da oslobodi imovinu, navodeći „ekonomske i humanitarne katastrofe koje se odvijaju u Avganistanu“ i ulogu koju je igrala Amerika u „pokretanju“ tih kriza.

„Ne vidimo dokapitalizaciju Centralne banke Avganistana kao kratkoročnu opciju“, rekao je Tomas Vest, specijalni predstavnik američkog Stejt departmenta za Avganistan, za VSJ. „Nemamo poverenja da ta institucija ima obezbeđene mere i nadzor za odgovorno upravljanje imovinom.

Prisustvo vođe Al Kaide Ajmana al Zavahirija, koga su američke snage ubile krajem prošlog meseca u napadu dronom u Kabulu, pomoglo je da se zapečati sudbina avganistanske imovine. Činjenica da je visokom teroristu očigledno bilo prijatno da putuje u prestonicu Avganistana pojačala je strahove Vašingtona da je povratak talibana na vlast omogućio Al Kaidi i drugim terorističkim grupama da se pregrupišu u zemlji, postavljajući teren za nove napade u inostranstvu.

„Nepotrebno je reći da talibansko skrivanje vođe Al Kaide Ajmana al-Zavahirija pojačava duboku zabrinutost koju imamo u vezi sa preusmjeravanjem sredstava terorističkim grupama“, rekao je Vest.

Većina sredstava Avganistanske centralne banke od skoro 10 milijardi dolara zamrznuta je u inostranstvu nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom pre godinu dana. SAD kontrolišu lavovski deo tih sredstava, oko 7 milijardi dolara, i pregovarale su sa talibanima o oslobađanju oko 3,5 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u Avganistanu. Bajden je u februaru potpisao nalog o izdvajanju preostalih 3,5 milijardi dolara kao fond za žrtve terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4277 on: August 16, 2022, 09:35:43 am »
Godinu dana od povratka talibana na vlast: Da li se iko na Zapadu više seća Avganistana


Pre samo godinu dana svet je bio užasnut brzinom kojom talibani osvajaju avganistanske teritorije, a stravične slike ljudi koji vise sa aviona u očajničkom pokušaju da pobegnu iz te zemlje, plašeći se osvete zbog saradnje sa američkim vojnicima i međunarodnim organizacijama, punile su novinske stupce. Da li se danas iko više seća Avganistana?

Dok talibani 15. avgust, dan kada su 2021. godine ušli u Kabul, slave kao državni praznik, fokus zapadnih medija danas je na Ukrajini. U iščekivanju da režim u Kijevu, uz svesrdnu zapadnu „pomoć“ pobedi Ruse, niko u mejnstrim medijima više i ne pominje prošlogodišnju američku „bežaniju“ iz Avganistana, a izostaje i tadašnja zabrinutost svetske javnosti zbog toga kako će se povratak talibana na vlast odraziti na sudbinu Avganistana.

Vesti o stvarnoj situaciji u toj zemlji, ekonomskim i društvenim prilikama, sve su ređe i uglavnom, čini se, služe za popunjavanje preostalog prostora u medijskim rubrikama posvećenim „dešavanjima u svetu”.


Da li se Zapad i dalje seća Avganistana

Prema rečima Aleksandra Gajića iz Instituta za evropske studije, vidi se da je u međunarodnim medijima, pre svega zapadnim, Avganistan tek u nekom petom planu.

Brzo je, kaže, prošao šok od povlačenja Amerikanaca u avgustu prošle godine, usled koncentričnih „udara” talibana koji su u praktično filmskom roku od svega nekoliko dana zauzeli većinu gradova, jako brzo napredovali i na kraju ušli u Kabul. To je, napominje naš sagovornik, tada interesovalo zapadnu javnost, a nakon toga je interesovanje za sudbinu tamnošnjeg stanovništva naglo splaslo.

„Tako da, zapravo, vidimo da u tom savremenom svetu, gde se jako brzo menjaju vesti i gde se fokus namerno potencira na jednu tačku, dok druge tačke koje su do juče bile bitne bivaju zanemarene, Avganistan postaje tipičan primer potpunog zanemarivanja i nezainteresovanosti za pravu situaciju. Naravno, osim specijalizovanih međunarodnih i nevladinih humanitarnih organizacija, koje će sporadično u nekim svojim izveštajima pominjati tamnošnju situaciju, ali i to više da bi opravdali svoju delatnost i pokrili sve regione sveta, nego zato što tu zaista postoji neko duboko interesovanje ili delovanje u pogledu poboljšanja položaja stanovništva pod režimom kakav je talibanski“, ukazuje Gajić.

SAD su, podseća naš sagovornik, u trenucima evakuacije svojih snaga pokušale da evakuišu i saradnike prethodnog režima i prebacili su ih u američke baze na drugim lokacijama, pre svega na Bliskom istoku, ali i na Balkanu.

„Međutim, većinu stanovništva Avganistana su prepustili sudbini i od tada ne postoji neko interesovanje vlada i medija, osim sporadičnog i umerenog nadziranja tamnošnje situacije od strane međunarodnih humanitarnih organizacija. One nastupaju na nekim stručnim kongresima ili seminarima koji se bave tom problematikom na globalnom nivou, pa se tu mogu naći neki podaci o kršenju ljudskih prava, broju uhapšenih i tako dalje, ali ništa više od toga. Dakle, ne postoje neke jasno vidljive političke aktivnosti nakon što te organizacije objave neku vest, pa vidimo da u tom političkom smislu ne postoji zainteresovanost da se bilo kakva aktivnost na tom prostoru ponovo pokrene ili intenzivira ako i postoji u nekom blagom obliku“, ističe Gajić.


Talibani se učvrstili na vlasti

U međuvremenu, primećuje Gajić, talibanski režim se učvrstio na vlasti, iako nisu zauzeli celu teritoriju zemlje.

„Nakon povlačenja Amerikanaca i početnog pi-ara talibana o tome kako će njihov režim biti malo opušteniji u pogledu primene šerijatskog zakona i kako neće biti toliko radikalno anti-liberalan i protiv savremenih tekovina, videli smo učvršćivanje njihove vlasti, kao i to da su se oni, po svim suštinskim pitanjima, možda malo sporije i malo manje vidljivo, u najvećoj meri vratili na pozicije koje su imali ranije. Dakle, ne bi se moglo reći da narod Avganistana nešto bolje živi, naprotiv, taj represivni momenat talibana je vrlo izražen, samo je malo manje vidljiv”, navodi naš sagovornik.

Talibani su, dodaje Gajić, naučili medijske pi-ar trikove da to malo prikriju, ali se u suštini radi o režimu koji je promenio dlaku, ali ne i ćud, budući da se situacija u ekonomskom, političkom i statusnom smislu u Avganistanu vratila na one grane na kojima je bila devedesetih godina prošlog veka:

„Oni u fundamentalnim stvarima imaju zacrtane stavove o tome kako, po šerijatskim zakonima, treba da funkcioniše društvo i to manje-više dosledno i sprovode. Međutim, ovog puta su se mnogo mudrije postavili u spoljnopolitičkom ključu, odnosno u svom odnosu prema velikim silama koje su uticajne u regionu, pre svega u srednjoj Aziji, a to su Kina i Rusija. Tu su talibani mnogo odmereniji i mnogo bolje odnose su uspostavili sa, pre svega, Kinezima. Takođe, imajući u vidu da su talibani u bliskim odnosima sa Pakistanom, budući da je stanovništvo te zemlje istog etničkog porekla kao i većina talibana, upleli su se i u unutrašnje prilike u samom Pakistanu“.


Čeka li i Ukrajinu zaborav Zapada

Na pitanje da li i Ukrajinu, u nekom trenutku, očekuje sudbina Avganistana u pogledu gubitka interesovanja zapadnih sila i medija, Gajić kaže da se to, imajući u vidu kako su u poslednjih 30 godina prolazili svi prostori koji su zbog geopolitičke, političke, ratne ili kakve druge situacije koja je bila izazvana sukobom nekih interesa i uplitanjem, pre svega, zapadnih sila, bili predmet velikog interesovanja, svakako da zaključiti.

„To je sudbina koju su, sa nekim rasplitanjem geopolitičke situacije, promenom odnosa snaga ili prosto promenom fokusa interesovanja, manje-više doživeli svi regioni koji su bili u sferi interesa prevashodno zapadnih sila, njihovih medija i humanitarnih organizacija. Nakon jednog trenutka dolazilo je do medijskog zasićenja, onda popuštanja političkog i geopolitičkog interesovanja, vojnog uzmicanja, a zatim i prepuštanja tog prostora nekoj svojoj sudbini koja se, po pravilu, pokazala da nije baš svetla“, zaključuje Aleksandar Gajić.

Odlukom američkog predsednika Džozefa Bajdena, u noći 31. avgusta 2021. godine SAD su okončale svoje gotovo dvodecenijsko vojno prisustvo u Avganistanu. Američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, a nakon što su talibani preuzeli vlast prekinuta je isporuka međunarodne pomoći toj zemlji. Privremenu vladu talibana nije priznala nijedna država.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4278 on: August 16, 2022, 09:42:13 am »
Kina drži predavanja SAD o povlačenju iz Avganistana


Pad Kabula pre godinu dana bio je neuspeh američke hegemonije i strategije globalnog izvoza demokratije, ali izgleda da Vašington nije ništa naučio iz toga, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima u ponedeljak.

Upitan o talibanskom preuzimanju avganistanske prestonice, pre godinu dana do danas, Vang je rekao da je „trenutak Kabula“ postao „reč za debakl SAD u Avganistanu“, dodajući da predstavlja višestruki američki neuspeh.

„Trenutak Kabula“ označava neuspeh „demokratske transformacije“ koju su nametnule SAD“, rekao je Vang, napominjući da „put ka demokratiji varira od zemlje do zemlje i da neće funkcionisati ako je nametnut spolja. Nametanje demokratije u američkom stilu jednoj zemlji je uvek dovelo do disfunkcije i neuspeha u njenoj primeni.”

Štaviše, dodao je Vang, Avganistan takođe predstavlja neuspeh koaliciono-centričnog pristupa Vašingtona. SAD i njihovi saveznici okupirali su Avganistan 20 godina, „samo da bi pobegli iz njega u neuspešnom povlačenju. Takozvani „lider Zapada“ ostavio je svoju reputaciju u dronjcima kada je odlučio da odbaci svoje saveznike u žurnom povlačenju“, rekao je Vang.

„Još važnije, ’kabulski trenutak‘ označava neuspeh američke strategije hegemonije. Od kraja Hladnog rata, SAD vrše invaziju i mešaju se u zemlje širom sveta pod izgovorom demokratije i ljudskih prava, seju razdor i podstiču konfrontaciju zarad sopstvenih geopolitičkih ciljeva“, rekao je Vang.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova istakao je da su SAD zaplenile 7 milijardi dolara avganistanske imovine kako bi ometale rekonstrukciju i razvoj zemlje – nešto što je talibanska vlada proglasila „krađom“. Predsednik Džo Bajden je „odmrznuo“ oko polovine sredstava u februaru 2022, da bi ih podvrgao sudskim tužbama Amerikanaca koji tuže za odštetu od terorizma.

„SAD su doživele neuspeh u Avganistanu. Ali očigledno nije naučio lekciju“, rekao je Vang u ponedeljak, napominjući da Vašington nastavlja da se „uključuje u političko mešanje i manipulaciju širom sveta u ime demokratije i ljudskih prava“. On je upozorio da će „postupanje protiv trenda vremena“ samo dovesti do više „kabulskih trenutaka“ u budućnosti.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4279 on: August 18, 2022, 07:56:38 am »
Eksplozija u Kabulu: U džamiji poginulo najmanje 10 ljudi


U današnjoj razornoj eksploziji tokom večernje molitve u jednoj džamiji u Kabulu stradao je veliki broj ljudi, saopštila je policija.

Trenutno se ne zna koliki je broj žrtava.

Jedan talibanski obaveštajac koji je želeo da ostane anoniman izjavio je u razgovoru sa izveštačem Rojtersa da je čak 35 ljudi ranjeno ili poginulo, ali da bi broj žrtava mogao biti i veći.

U izveštaju Al Džazire se navodi da su talibanski zvaničnici saopštili da je 20 ljudi izgubilo život. Kabulska hitna pomoć objavila jwe na Tviteru da je primila 27 pacijenata ranjenih u eksploziji, uključujući i jedno sedmogodišnje dete.

Građani Kabula kažu da su od jačine eksplozije u severnom delu glavnog grada popucali prozori na obližnjim zgradama. Među poginulima je i imam džamije, a broj žrtava bi mogao da poraste, izjavio je anonimni izvor Rojtersa.


U bombaškom napadu na džamiju poginulo je najmanje 10 ljudi, uključujući i sveštenika, a ranjeno najmanje 27.Još niko nije preuzeo odgovornost za napad. Ranjeno je i nekoliko dece.

Ubijeni sveštenik je mula Amir Mohamed Kabuli, rekao je anonimni očevidac. Prema rečima stanovnika gradskog kvarta Kher Khana, gde se nalazi džamija Sidikija, napad je izveo bombaš samoubica.

Italijanska bolnica za hitne slučajeve u Kabulu saopštila je da je ranjeno najmanje 27 ljudi, medju kojima petoro dece i oni su hospitalizovani. Lokalni ogranak ekstremističke grupe Islamska država pojačao je napade na talibane i civile od njihovog preuzimanja vlasti prošlog avgusta, dok su američke i NATO trupe bile u završnoj fazi povlačenja iz zemlje. Islamska država je prošle nedelje preuzela odgovornost za ubistvo istaknutog talibanskog sveštenika u njegovom verskom centru u Kabulu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4280 on: August 18, 2022, 10:42:51 am »
Stoltenberg: Stanje u Avganistanu je „tragedija“


Ovonedeljna godišnjica haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana je „gorka“ pilula koju treba da proguta za generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji trenutno stanje u ratom razorenoj zemlji vidi kao „tragediju“ za zapadni vojni blok.

„Ono što smo videli u poslednjih godinu dana je zapravo ogroman nazadak i tragedija za Avganistan, ali i za sve one saveznike i partnere koji su toliko naporno radili na stvaranju mirnijeg i demokratskijeg Avganistana“, rekao je Stoltenberg novinarima u sredu u Briselu.

SAD i njihovi partneri u NATO-u napustili su dvodecenijski rat u Avganistanu u avgustu 2021. godine, sa talibanima koji su već vratili kontrolu nad zemljom i hiljadama zapadnih građana i avganistanskih saveznika koji su ostali iza njih.

Stoltenberg je tvrdio da je NATO „mnogo postigao“ u borbi protiv terorizma, prvobitnoj misiji u Avganistanu, ali se sekundarni cilj pretvaranja zemlje u mirnu i stabilnu demokratiju „pokazal kao izuzetno teži“.

„Ono što sada vidimo u Avganistanu je tragedija za avganistanski narod, posebno za avganistanske žene“, rekao je Stoltenberg. „Prva godišnjica talibanskog preuzimanja vlasti u Kabulu je gorka prilika u kojoj demonstriramo brutalnost talibanske vladavine. I to je, naravno, gorko za sve one koji su toliko godina radili za demokratski, slobodni Avganistan, poštujući ljudska prava, uključujući i prava žena.

Upitan šta NATO čini da izvrši pritisak na Talibane da prekinu navodne odnose sa Al Kaidom i poboljšaju prava žena u zemlji, Stoltenberg je rekao da članice bloka pojačavaju humanitarnu pomoć grupama za ljudska prava i uvode ozbiljne sankcije protiv Talibana. Samo ove nedelje, Volstrit džurnal je objavio da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odbacila oslobađanje od 7 milijardi dolara imovine Centralne banke Avganistana koja je bila zamrznuta nakon prošlogodišnjeg preuzimanja talibana.

Pošto Avganistan pati od opšte nestašice hrane i ekonomske krize, 70 ekonomista i akademika objavilo je otvoreno pismo ranije ovog meseca pozivajući Bajdena da odmrzne sredstva Kabula.

„Kao ekonomisti i drugi akademski eksperti, duboko smo zabrinuti zbog sveobuhvatnijih ekonomskih i humanitarnih katastrofa koje se odvijaju u Avganistanu i, posebno, zbog uloge američke politike u njihovom pokretanju“, napisali su oni.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4281 on: August 19, 2022, 08:05:36 am »
Porodice žrtava 11. septembra apeluju na SAD zbog zaplenjenih avganistanskih sredstava


Desetine porodica čiji su najmiliji ubijeni u terorističkom napadu 11. septembra zatražili su od predsednika Džoa Bajdena da osigura da milijarde dolara avganistanskih fondova koje su zamrznule SAD ne mogu biti iskorišćene za pokrivanje zahteva za odštetu protiv talibana.

„Svaka upotreba 7 milijardi dolara za isplatu presuda članovima porodice 11. septembra je pravno sumnjiva i moralno pogrešna“, naveli su oni u pismu poslatom Beloj kući u utorak. Neki od potpisnika su podneli zahtev za odštetu, ali ne žele da im se dodeli novac za koji veruju da „pripada avganistanskom narodu i samo avganistanskom narodu“. Politico je bio prvi medij koji je objavio sadržaj prepiske.

Sredstva su u vlasništvu avganistanske centralne banke, a SAD su ih zaplenile kada se u avgustu prošle godine srušila vlada u Kabulu koju podržava Vašington, dok su talibanske snage napredovale ka prestonici. U februaru, Bajden je potpisao izvršnu naredbu koja je zaštitila polovinu od 7 milijardi dolara od pravnih potraživanja, ostavljajući drugu polovinu izloženom.

Bela kuća je saopštila da istražuje načine da potroši novac za dobrobit avganistanskog naroda, istovremeno sprečavajući da dođe u ruke „talibana i zlonamernih aktera“. Pismo poziva Bajdena da izmeni svoju naredbu, osiguravajući da cela suma bude zaštićena u tu svrhu.

„Žrtve terorizma, uključujući žrtve 11. septembra, imaju pravo na svoj dan na sudu. Ali oni nemaju pravo na novac koji po zakonu pripada avganistanskom narodu“, navodi se.

Oko 150 članova porodica žrtava 11. septembra tužilo je Talibane i Al-Kaidu pre skoro dve decenije i, nakon godina sudskih postupaka, obezbedilo odštetu od 7 milijardi dolara. Deo zajednice veruje da, pošto su talibani ponovo na vlasti u Avganistanu, avganistanska sredstva zaplenjena od strane SAD pripadaju militantnom pokretu i da treba da se koriste za pokrivanje potraživanja.

„Avganistanci su imali svaku priliku da uzvrate talibanima“, rekao je za Politiko u februaru Bret Iglson, koji predstavlja grupu podnosilaca zahteva koji gledaju na zamrznutu imovinu. „Ne vidim kako to mogu tražiti kao svoj novac.

Debata o ispravnom načinu trošenja novca dodatno je komplikovana ekonomskom krizom i verovatno glađu sa kojom se Avganistan sada suočava. Prema UN-u, ogromnog 95% stanovništva ne dobija dovoljno hrane.

Neke humanitarne grupe kažu da je zabrinutost da će pomoć dospeti u ruke talibana pogrešna, jer su godinama uspešno delovale u delovima Avganistana pod kontrolom talibana, dok je vlada u Kabulu bila u savezu sa SAD.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4282 on: August 24, 2022, 10:21:56 am »
Rusija podiže borbenu gotovost svojih baza u Tadžikistanu i Kirgiziji


Rusija podiže borbenu gotovost svojih baza u Tadžikistanu i Kirgiziji, zbog situacije u Avganistanu, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"Povećavamo borbenu gotovost ruskih vojnih baza u Kirgistanu i Tadžikistanu, kao i drugih snaga za reagovanje na moguće krizne situacije“, rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja-članica ŠOS.

Prema njegovim rečima, „ozbiljan izazov bezbednosti u Centralnoj Aziji ostaje stanje u Avganistanu, gde međunarodne terorističke organizacije kao što su DAEŠ i Al Kaida (obe zabranjene u Ruskoj Federaciji) postaju sve aktivnije.

„U zemlji, u kontekstu oružanog sukoba koji je u toku, pogoršava se socijalno-ekonomska situacija, usađuje se ideologija verskog radikalizma, cveta trgovina drogom i prekogranični kriminal“, rekao je ministar.

Rusija, naglasio je on, pozdravlja svaku međunarodnu inicijativu za rešenje avganistansko problema i istovremeno preduzima mere da osigura bezbednost u regionu Centralne Azije.


izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 119« Reply #4283 on: August 28, 2022, 04:06:14 pm »

Talibani optužuju Pakistan da je SAD-u dopustio korištenje zračnog prostora za pristup Afganistanu

Talibanski vršitelj dužnosti ministra obrane u nedjelju je izjavio da je Pakistan dopustio američkim bespilotnim letjelicama da koriste njegov zračni prostor za pristup Afganistanu, što je optužba koju je Pakistan nedavno odbacio nakon američkog zračnog napada na Kabul, izvještava Reuters.

Vršitelj dužnosti ministra obrane Mullah Mohammad Yaqoob kazao na konferenciji za novinare u Kabulu da su američke bespilotne letjelice ulazile u Afganistan preko Pakistana. “Prema našim informacijama, dronovi ulaze kroz Pakistan u Afganistan, koriste pakistanski zračni prostor; molimo Pakistan da ne koristi svoj zračni prostor protiv nas”, rekao je. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Pakistanske vlasti zanijekale su umiješanost ili napredna saznanja o napadu dronom koji su Sjedinjene Države izvele u Kabulu u srpnju u kojem je ubijen vođa Al Qaide Ayman al-Zawahiri. Yaqoobovi komentari mogli bi pogoršati napetost između susjednih naroda u vrijeme kada afganistanski talibani posreduju u pregovorima između Pakistana i pakistanske talibanske militantne skupine. Afganistan se također uvelike oslanja na trgovinu s Pakistanom dok je zemlja u gospodarskoj krizi. Talibani su rekli da istražuju zračni napad iz srpnja i da nisu pronašli tijelo vođe Al Qaide.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 119« Reply #4284 on: August 31, 2022, 10:23:46 am »

Talibani ispalili vatromet kako bi proslavili prvu godišnjicu povlačenja SAD iz Avganistana

KABUL, 30. avgusta (Rojters) – Slavljenički vatromet obasjao je nebo Kabula u utorak uveče na prvu godišnjicu povlačenja američkih trupa iz Avganistana, koju talibani obeležavaju kao „Dan slobode“.

Povlačenje, završeno minut pre ponoći po lokalnom vremenu 30. avgusta, usledilo je pošto su ratom razorenu zemlju preuzeli talibani, koji su vodili 20-godišnju pobunu protiv snaga predvođenih SAD koje su izvršile invaziju na Avganistan u oktobru 2001. Napadi 11. septembra u Njujorku.

„Vatromet u raznim i lepim bojama biće održan povodom obeležavanja Dana slobode“, rekao je ranije u utorak portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Vatromet je bio praćen intenzivnom slavljeničkom paljbom iz vazduha u mnogim oblastima Kabula.

De fakto talibanska vlada je takođe proglasila sredu državnim praznikom kako bi obeležila taj dan, saopštilo je ministarstvo rada.

Šef američke Centralne komande tada je rekao da je bilo "mnogo slomljenih srca" povezanih sa odlaskom. Pošto su propustili da predvide da će talibani tako brzo pobediti, Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a bili su primorani na brzi izlazak.

Sjedinjene Države su završile svoje vojno povlačenje iz Avganistana nakon ogromnog, ali haotičnog vazdušnog transporta koji je koštao života 13 američkih vojnika i ostavio iza sebe hiljade Avganistanaca i stotine Amerikanaca koji još uvek traže bekstvo od talibanske vlasti.

Neki su od tada mogli da odu, ali mnogi drugi ostaju u Avganistanu, gde Talibani žele da uspostave potpuno funkcionalnu vladu koju priznaje međunarodna zajednica.

Talibani se takođe sada suočavaju sa sopstvenom pobunom, koju predvodi avganistanska podružnica militantne grupe Islamska država.

Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 119« Reply #4285 on: August 31, 2022, 10:42:04 am »

Islamski emirat Avganistan (IEA) održao je vojnu paradu u vazdušnoj bazi Bagram kako bi proslavio prvu godišnjicu nezavisnosti od američkih snaga.

Prikazali su razna oklopna vozila poput M1117 i MaxxPro MRAP na prvoj slici ispod , ostavljenih iza amerikanaca, višecevne raketne bacače BM-21 Grad & BM-27 Uragan , a i helikopteri UH-60 Black Hawk su imali svoj letni dan.

Ono što je najviše privuklo pažnju gledalaca i komentatora na društvenim mrežama su svakako lanseri raketa zemlja-zemlja tipa Elbrus (zapadno Scud-B) i Luna (zapadno Frog-7)...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* Avg-1.jpg (75.86 KB, 1024x606 - viewed 1 times.)

* Avg-2.jpg (44.6 KB, 1024x604 - viewed 1 times.)

* Avg-3.jpg (28.42 KB, 1024x620 - viewed 1 times.)

* Avg-4.jpg (33.88 KB, 1024x620 - viewed 3 times.)

* Avg-5.jpg (55.57 KB, 1024x602 - viewed 1 times.)

* Avg-6.jpg (55.49 KB, 1024x620 - viewed 1 times.)

* Avg-7.jpg (58.63 KB, 1024x608 - viewed 1 times.)
« Last Edit: August 31, 2022, 11:47:16 pm by Kubovac » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 527


« Reply #4286 on: August 31, 2022, 07:28:11 pm »

Очекивао сам да ће Талибани мудрије приступити успостављању власти, пре свега кроз бољи третман жена и однос према етничким мањинама (а оне су у укупном броју бројније од Паштуна). Ипак, они се изгледа не могу ослободити својих екремних назора. То ће их полако, али сигурно водити у колапс система и поновне побуне и борбу за власт. 
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 119« Reply #4287 on: August 31, 2022, 08:28:59 pm »

Очекивао сам да ће Талибани мудрије приступити успостављању власти, пре свега кроз бољи третман жена и однос према етничким мањинама (а оне су у укупном броју бројније од Паштуна). Ипак, они се изгледа не могу ослободити својих екремних назора. То ће их полако, али сигурно водити у колапс система и поновне побуне и борбу за власт.  

Pa...čini mi se da još uvek nismo videli "javna `bešenja, šibanja" i sl...?   Wink

Elem...Talibansko vazduhoplovstvo prikazalo i helikoptere MD-530F. A kad se setim kad su pojedinci (pro-američki nastrojeni) ismevali moje tvrdnje da će Talibani osposobiti "pristojan" deo helikoptera, uklj. i UH-60 Black Hawk i druge i leteli njima, makar i unajmili mehaničare i pilote za novac (iz Pakistana ili....).....

To nije bilo na ovom Forumu, čisto da ne bude zabune... Wink Smiley

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* MD-530F helikopteri 1.jpg (28.64 KB, 1188x650 - viewed 1 times.)

* MD-530 F 2.jpg (31.88 KB, 1184x647 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 119« Reply #4288 on: August 31, 2022, 11:33:22 pm »

Mi-35 bivšeg indijskog ratnog vazduhoplovstva, jedan od nekoliko primeraka koje je Indija donirala vazduhoplovnim snagama Avghanistana pre više od pet godina, a sada je u službi talibanskog vazduhoplovstva. Obnovljen je u oktobru 2021. i danas je učestvovao u paradi u Bagramu.

Sa ovim Mi-35, na paradi u Bagramu, videli smo ukupno 21 helikopter u letnom stanju i to:

- 9 x MD-530F
- 6 x Mi-17V-5
- 5 x UH-60 Black Hawk
- 1 x Mi-35


Mi-35 talibanskog vazduhoplovstva:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* MI-35 Avganistan.jpg (60.09 KB, 1080x720 - viewed 2 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 527


« Reply #4289 on: September 03, 2022, 04:20:14 pm »

Џаба им све оруже ако не умеју да управљају државом. Може им се лако десити да за пар година опет буде формирана нека "Северна алијанса" која ће их срушити са власти.
Logged
Pages:  1 ... 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 [286] 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.