PALUBA
May 20, 2024, 12:48:46 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 532816 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 900« Reply #735 on: September 18, 2012, 05:37:35 pm »

Zar britanski princ nije pilot spasilačkog helikoptera? Nigde ranije nisam čuo da leti na Apaču.

Mogu ti prinčevi sve. Završe u ranoj mladosti po nekoliko prestižnih koledža i vojnih akademija. Nema šta ne znaju, mlade kičme su im od malih nogu opterećene težinom odlikovanja.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #736 on: September 20, 2012, 08:51:14 am »

Izvor : Jutarnji List
DRAMA U KABULU
Hrvatski piloti posudili helikopter i izvukli 18 svojih iz opkoljene vojne baze u Afganistanu
Osamnaest pripadnika Hrvatske vojske u utorak se u izuzetno kompliciranim uvjetima uspjelo izvući iz Kabula i napustiti Afganistan. Osim hrvatskih vojnika, u akciji su bili i njihovi kolege iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije - doznaje Jutarnji list.

U izvlačenju njih ukupno 38 glavnu ulogu imali su hrvatski piloti koji su, za razliku od američkih, pristali letjeti usprkos velikom sigurnosnom riziku.

Riječ je o vojnim policajcima koji su kao instruktori radili u školi Vojne policije u Kabulu u kojoj su Hrvati i inače najzastupljeniji u instruktorskom kadru.

Sve je počelo u utorak u jutarnjim satima kada se 38 pripadnika Vojne policije iz sastava “balkanskih vojnih snaga” trebalo prebaciti iz vojne baze Julien u Kabulu u američku vojnu bazu Bagram izvan glavnog afganistanskog grada.

U Afganistanu je u ovom trenutku izuzetno napeta sigurnosna situacija zbog prosvjeda lokalnog stanovništva protiv filma “Nevinost muslimana” i pripadnici međunarodnih snaga, kao i njihove baze, stalna su meta terorističkih napada.

Zbog toga je zapovjedništvo NATO-a u Kabulu sigurnosne mjere podiglo na najveću moguću razinu. Kako bi se zaštitili od eventualnih napada, ulicama Kabula patrolira iznimno mali broj međunarodnih vojnika. Hrvatski vojnici, primjerice, imaju potpunu zabranu izlaska na ulice.

Koliko je stanje opasno najbolje govori podatak da su američki helikopteri u bazi Bagram spušteni na zemlju i zabranjeno im je polijetanje.

Upravo zabrana letenja američkim helikopterima prouzročila je problem u transportu hrvatskih i ostalih vojnika iz Kabula. Nakon što su Amerikanci procijenili i odlučili da neće obavljati letove helikopterom, razmatrala se mogućnost prebacivanja oklopnim vozilima kroz Kabul.

No ta je opcija brzo odbačena jer bi kolona oklopnjaka u više rotacija kroz Kabul bila prelaka meta teroristima. Analizirane su sve moguće varijante transporta, ali jedna za drugom proglašavane su sigurnosno neizvedivima.

Tada su se u hrvatskom zapovjedništvu misije sjetili da na aerodromu u Kabulu hrvatski instruktori letenja helikopterima uvježbavaju afganistanke vojnike.

Zatražena je pomoć i počelo se razmišljati mogu li oni izvući hrvatske vojnike iz Kabula.

Prema dostupnim informacijama, hrvatski zapovjednici na kabulskom aerodromu razletjeli su se na sve strane da bi pomogli kolegama.

U nekoliko sati uspjeli su od afganistanke vojske posuditi transportni helikopter Mi17 i od afganistanskih vlasti dobiti sve dozvole za polijetanje.

Da stvar bude bolja, američko zapovjedništvo dalo je dozvolu da njihovi vojnici polete s hrvatskim pilotima i pruže osiguranje. Tako su američki vojnici na vratima helikoptera sa strojnicima budno pazili što se događa na tlu.

Riječ je o izuzetno opasnoj misiji jer je helikopter letio nisko i bio je laka meta mogućeg napada iz ručnih raketnih bacača.

No hrvatski su piloti čvrsto odlučili izvući kolege iz Kabula. Helikopter se spustio u bazu Julien i počelo je ukrcavanje uz osiguranje na zemlji koje su davali hrvatski vojnici.

Prebacivanje u bazu Bagram obavljeno je u dva leta i trajalo je ukupno pola sata. Nakon dolaska u Bagram vojnici su prebačeni u transportni avion te su poletjeli prema Kirgistanu i dalje prema svojim matičnim zemljama.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #737 on: September 20, 2012, 02:00:27 pm »

Можда је ово  новинар драматизовао преко мере. Ако није онда се овде ради о следећем:

- ако сам себи нећеш помоћи, американце и остале у команди НАТО-а баш брига за туђе војнике, односно војнике у служби НАТО који нису уз земаља "оснивача НАТО-а";
- "балкански инструктори" су практично отишли (да не кажем неку грубљу реч као што је побегли) не обављена посла,  а  после толике хвале о "успеху" мисије у Школи војне полиције; биће да она није ни била толико успешна, бар на глобалном плану јер Авганистанска војска не може гарантовати сигурност ни сама себи, а да се из пропагандних разлога то приказивало као нешто врло успешним;
- ако се и после толико времена у иоле кризној ситуацији НАТО војска не сме кретати по Кабулу, онда је залудан посао који су обављали и који обављају;

Хрватским пилотима и командом особљу из команде НАТО-а свака част на храбрости и упорности да  помогну својим окруженим друговима;
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #738 on: September 20, 2012, 02:06:28 pm »

O ovom slučaju oglasio se službeno i MORH no što je prava istina to samo znaju oni koji su tamo ,razumijem da su dolje svi svojevoljno al opet kad dođe voda do grla ne vjerujem da je ikome do izigravanja junaka u tuđoj zemlji.

Vezano uz današnji članak objavljen u Jutarnjem listu pod naslovom 'Drama u Kabulu, Posudili helikopter i izvukli 18 Hrvata iz opkoljene vojne baze', Ministarstvo obrane objavljuje sljedeće reagiranje:

Navodi u tekstu autora Krešimira Žabeca objavljenom u Jutarnjem listu, danas, 20. rujna 2012. godine o "opasnom izvlačenju" pripadnika OS RH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu nisu istiniti. Naime, helikopterom koji se spominje u tekstu, pripadnici hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima u dva leta prevezli su pripadnike mentorskog tima iz Škole vojne policije u Kabulu na aerodrom. Ovakav način prijevoza planiran je unaprijed, odnosno dva dana prije samog prevoženja, te se ne radi o nikakvoj "evakuaciji i spašavanju iz opkoljene vojne baze" već o redovnom transportu, a radi se o pripadnicima 19. hrvatskog kontingenta čiji je povratak planiran ovih dana.

Istina je da se u početku razmatrala mogućnost prijevoza helikopterima vojske SAD-a iz Bagrama, ali je isto otkazano zbog unaprijed planiranih obveza američke vojske.Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #739 on: September 20, 2012, 02:12:31 pm »

Кључно је у овој ствари да ли је или није неко заменио ове који су отишли. Ако је у Школу војне полиције отишла нова ротација инструктора онда је новинар претерао, боње речено написао неистину. Ако није нико отишао, новинар је близу истине и у МО заобилазе истину.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 151« Reply #740 on: September 20, 2012, 02:15:57 pm »

Nitko ne izigrava junake - svi su tamo (ili vecina) iskljucivo zato da se zakrpaju financijske rupe.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #741 on: September 20, 2012, 02:27:45 pm »

Наравно, то разумем и подржавам. Апсолутно не кривим хрватску војну команду која је евакуисала војнике, чак супротно, све похавале на иницијативи и енергичности. Тако и треба.

Указујем на пропагандну димензију где се очит неуспех (пацификација Авганистана) приказује као успех и још горе препуштеност самом себи придружених припадника малих војски када дође до "тарапане". То исто важи и за "Школу војне полиције" која без обзира на труд инструктора сама за себе у општем односу снага не значи баш ништа, а приказивала се као значајан успех у Авганистану. Ако је напуштена Школа (отишли сви инструктори без замене, а није наговештаван регуларни завршетак), онда то није успех, већ супротно.

Оно, истина је "ако сам себи не помогнеш ни Бог ти неће помоћи".
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #742 on: September 20, 2012, 04:59:50 pm »

Na to sam i mislio ako su već tamo neće ni pod razno ulaziti u eventualne sukobe i nastojat će ih izbjegavati u širokom luku kao što ste spomenuli ljudi tamo samo rade svoj posao najbolje što znaju ,ukoliko su točni napisi svaka čast našima što su se snašli i spasili glavu sebi i svojim  kolegama, što se tiče funkcioniranja zapovjednog lanca kod kriznih situacija i evakuacija te koliki je stupanj autonomije naših jedinica koliko im je dozvoljeno  uzeti stvar u svoje ruke bilo bi zanimljivo i to saznati jer kao što je i kolega dzumba napisao ako sam sebi ne pomogneš...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #743 on: September 20, 2012, 08:40:03 pm »

Ако тако поставимо ствари таквима какве и јесу, а то је колега Јестер и написао, закључићемо да сви који тамо иду (шаљу војску) због коалиционог (политичког) споразума, дакле не због нужде или идеје и потребе, онда  је успех таквих мисија уствари "немогућа мисјиа". Сви "отаљавају" посао гледајући да нико не настрада, односно врате се са што мање губитака. Крајњи циљ је само и искључиво вратити се жив. Онај други циљ, који би требао бити и главни, зашта се уствари организује мисија, мало коју учесницу занима. А тај се циљ не постиже без свести и потреби његовог остварења и спремности да се због тога и гине. са друге стране имамо противника који зна шта хоће, како то да постигне и спреман је на жртву и губитке.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 549« Reply #744 on: September 28, 2012, 01:03:45 pm »

Quote
Pogledajte ranjavanje u Avganistanu iz prvog lica

Po prvi put je ranjavanje jednog američkog vojnika snimljeno iz perspektive ranjenika, a video je u SAD-u proglašen herojskim. Vojnik, koji je kameru imao na šlemu, ranjen je tokom bacanja u zaklon usred razmene vatre sa Talibanima u Avganistanu.

– Pogođen sam, pogođen sam – vikao je vojnik tražeći pomoć od svojih saboraca.

Tokom snimka mogu se videti meci koji se odbijaju od stene, dok vojnik traži zaklon. Tik nadomak skloništa, vojnik biva pogođen nakon čega mu oružje ispada iz ruku.

Dramatična priča je ipak imala srećan kraj jer je vojnik zahvaljujući šlemu i panciru izbegao teže povrede.


Izvor: Telegraf.rs

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/rLHU-_OhT8g?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Ne verujem da je prvi put nesto ovako snimljeno ali verujem da je prvi put dospelo u javnost.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #745 on: September 28, 2012, 01:10:13 pm »

Ja stvarno ne vidim nista herojsko ovde. Vojnik pogodjen na bojnom polju (a sa obzirom kako se dere i nije pogodjeno nista vitalno).
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 549« Reply #746 on: September 28, 2012, 01:13:24 pm »

Ustvari, koliko ja razumem u SAD herojski je kada se ode u rat, herojski je kada se bude ranjen bez obzira na tezinu povrede, kada se pogine... Sve je herojski kada to neko drugi radi umesto njih koji sede po raznim McDonaldsima, Pizza Hut-ovima, koji se kvarcuju po Majamiju itd.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #747 on: September 28, 2012, 06:25:28 pm »

Тешко је то оценити јер камера која снима са његовог шелма ипак не даје прави изглед терена и ситуације (његово место у борбеном строју), али ми се чини да се он помало неопрезно креће по падини која је окренута (ближа) противнику, уместо са друге стране. На тај начин је од себе направио "фронтално трчећу (овај опут ходајућу) мету број 8". Верујем да би се ион сада сложио да је могао и мало другачије.
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 390


« Reply #748 on: September 28, 2012, 07:30:24 pm »

Pravi vojnik. Malo sutra. Rukavi podignuti, izmjena spremnika izuzetno loša, kreče se frontalno, ne traži zaklon, dere se umjesto da sam sebi odmah pruži pomoć i naravno gdje mu je veza. No takvi su vojnici u Afg. klinci koji jedva imaju 23 godine.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #749 on: September 29, 2012, 07:42:28 am »

Herojski je kad neko brani svoju zemlju i svoj način života. Kad se bori protiv agresora. Nije herojski kad neko bespilotnom letjelicom, sjedeći u fotelji negdje u Ohaju, i odrađujući svoju smjenu od osam sati, ubija po Avganistanu i Pakistanu. I nakon osmosatnog ubijanja ode po djecu u vrtić, pa u McDonalds.
Nije herojski kad neko piša po mrtvom neprijatelju. Nije herojski kad u Iraku u zatvoru amerikanci muče zarobljene Iračane. Nije herojski kad u bazi Gvantanamo muče one za koje misle da su im neprijatelji. Neki ne misle da su im neprijatelji. Naređeno im je da misle da su im neprijatelji.

Radio sam sa vojskom u tom dijelu svijeta. U početku mi je bilo čudno kad sam gađao iz tenka, a njih desetak, onako zamotani, sa mnom na tenku, i nakon svakog mog opaljenja viču "Alahu ekbel". Ali to je njihov način života. Oni se bore za svoj način života. Poštujem one koji brane svoj način života, svoju vjeru i svoje svjetonadzore. Ja sam ovakav, jer su i moji pretci ovakvi. Takvi su i oni. I oni imaju svoje pretke. Zašto bi oni morali kupovati KFC ili McDonalds. Dok sam bio tamo bio mi je ukusniji kebab i somun.

Svima je jasno, osim onima kojima nije moguće objasniti, da su amerikanci sami sebe napali 11.09.2001 godine. Nema više Hladnog rata, nema više velikog neprijatelja, a amerika ima veliku vojnu industriju, a to se mora negdje trošiti.  Davno prije napada na Avganistan krenulo je opkoljavanje Irana. Sa svih strana. Navukli su Sadama u Kuvajt, pa su okupirali Irak i Kuvajt.

Iran će se braniti. Kao što se brani i Avganistan.

Ovaj "herojski" američki vojnik je tu jer za to prima platu. Novčanu nadoknadu. Zbog kojih se herojskih ideala on prijavio u vojsku. Koga ili šta da brani. ameriku od terorista. Pa ko je stvorio teroriste.


Herojski

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/YiBrOY5CObw?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/xH9xSHcFreY?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Vlado
Logged
Pages:  1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.