PALUBA
July 18, 2024, 06:51:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 557491 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #540 on: November 19, 2010, 11:31:04 am »

Kad taliban više neće da bude taliban...


 19.11.2010


Predsednik Avganistana Hamid Karzai u želi da ponovo integriše u društvo i talibane-pokajnike. Od članica NATO vlada u Kabulu dobija milione dolara za finansiranje programa. Kritičari tvrde da mir nije moguće kupiti.
Po procenama NATO, talibani raspolažu s oko 25.000 boraca. Avganistanski predsednik Hamid Karzai želi da nekoliko hiljada njih privoli da okrenu leđa Al Kaidi i talibanima uz pomoć programa za „resocializaciju“. Karzaijevu inicijativu novcem podržava i Severnoatlantski savez.
Već tokom proleća ove godine nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele se zalagao za primenu programa koji bi sasvim običnim borcima talibana omogućio povratak u život bez nasilja i terora. „To ne važi za najgore teroriste. Ali, važi za obične članovi koje su talibani s premijama od 200 dolara namamili u svoje redove i tako ih izvukli iz siromaštva, za ljude koji ne znaju ni da čitaju ni da pišu, znači za ljude kojima je dosta borbe“ – tako je govorio Vestervele.
Nemačka vlada je na račun avganistanske vlade prebacila prvih 14 milouna dolara za 2010. U iduće četiri godine Avganistancima je Berlin obećao ukupno 70 miliona dolara. Vestervele je, kao i većina njegovih NATO-kolega, uveren da isključivo vojnim sredstvima neće biti moguće rešiti konflikte u Avganistanu – oni smatraju da je potrebno političko rešenje. Novac za program resocijalizacije talibana uplaćuje se u jedan fond ukupnog volumena od 260 miliona dolara. Amerikanci su obećali 100 miliona. Na listi većih donatora su Japan i Velika Britanija.


„I ja sam taliban!“

 
Kritičari ipak tvrde da se ne može kupiti društveni mir u Avganistanu. „To je temeljna opasnost ovog programa. Na raspolaganje se stavi mnogo novca i odjednom svi počinju da viču: ‘Da, i ja sam taliban, i ja želim deo tog novca!’ Mislim da će idućih meseci naglo porasti broj ’talibana’“, kaže Konrad Šeter iz Centra za istraživanje razvoja u Bonu.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kako bi sprečila manipulacije, nemačka vlada s partnerima u Avganistanu ugovorom je definisala da se novac ne isplaćuje na ruke osobama koje okrenu leđa talibanima. Umesto toga se novac ulaže u konkretne projekte, recimo nastavu, obrazovanje, otvaranje radnih mesta, program čišćenja nagaznih mina...


                                   Stotine pokajnika
 
NATO službenici na licu mesta u Hindukušu tvrde da je program uspešan. U oko 4.000 sela u kojima vladaju najintenzivije borbe s pobunjenicima, Severnoatlantski savez je u protekla tri meseca, otkako je zaživeo ovaj program, zabeležio nekoliko stotina talibana-pokajnika. Borci se nalaze u različitim fazama reintegracije, potvrdio je portparol misije ISAF Jozef Bloc: „Prvi korak je razgovor s talibanima koji su zainteresirani za uključivanjem u program. Ali, imamo već i dosta kandidata u idućim fazama, ljudi koji su zaista položili svoje oružje i vratili se u normalan život.“

Borci-pokajnici najpre provedu tri meseca u takozvanim centrima za demobilizaciju u blizini njihovih sela. Tamo su oni i njihove porodice zaštićeni od osvetničkih napada bivših saboraca. U centrima se ispituje i koliko su bivši talibani zaista odlučni u nameri da se vrate u civilni život. Oni moraju da potpišu svojevrsno pismo namere i da pristanu na poštovanje nacionalnog ustava. Muškarci se onda registruju i oni dobijaju nove biometrijske dokumente. Nakon toga uče da čitaju i pišu, izuče možda i neki zanat – uče kako bez oružja (za)raditi za život.

Izvor:DW


* 0,,5107518_1,00.jpg (43.26 KB, 590x332 - viewed 64 times.)
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 057


« Reply #541 on: November 19, 2010, 11:11:52 pm »

Quote
francuska vojska do sada imala 50 žrtava
Huh?
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #542 on: November 20, 2010, 06:54:36 pm »

NATO odobrio postepeno povlačenje iz Avganistana


20.11.2010.

NATO je na današnjem sastanku u Lisabonu odobrio strategiju izlaska iz Avganistana do 2014. godine koja predviđa postepeni prenos odgovornosti za bezbednost u zemlji na avganistanske snage , saopštio je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.
 
Strategiju postepenog prenosa odgovornosti odobrili su danas lideri oko pedeset zemalja, uključujući i 28 zemalja članica NATO, okupljenih u Lisabonu. Među prisutnima su i drugi značajni činioci u Avganistanu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun kao i lideri Evropske unije.

"Pokrenulli smo proces prema kome će avganistanski narod ponovo postati gospodar u svojoj kući", rekao je Rasmusen i dodao da će u periodu tranzicije međunarodne snage će sve više služiti kao podrška avganistanskoj vojsci.

Prenos treba da počne najkasnije u leto 2011. i da traje do kraja 2014. godine. "Međutim, NATO će nastaviti da ima ulogu "podrške" i posle tog datuma, dok god posao nije završen", rekao je Rasmusen.

Rasmusen i avganistanski predsednik Hamid Karzai potpisali su sporazum o "dugoročnom partnerstvu koji će trajati mnogo duže od naše borbene misije". "Jednostavno rečeno ako talibani ili bilo ko drugi očekuje da nas vidi da smo otišli, može to da zaboravi. Ostaćemo onoliko dugo koliko bude potrebno da se završi posao", rekao je on.

Lideri članica NATO dogovorili su se danas i da za 35 odsto smanje svoju sadašnju vojnu strukturu kao i broj svojih agencija i generalnih štabova, navodi se u finalnoj deklaraciji sa skupa.

Broj generalnih štabova bi se smanjio sa 11 na šest do sedam, izjavio je neimenovani znaničnik NATO i dodao da je to smanjenje zavisi od rezultata "osetljivih pregovora" koje će voditi zemlje članice Alijanse. Dogovoreno je i da od 14 agencija sada budu tri, a oko 400 komiteta bude svedeno na oko 85.

Kameron: Od 2015. Britanija bez vojnika u Avganistanu

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas u Lisabonu posle samita
NATO-a da britanskih borbenih vojnika neće biti u Avganistanu od 2015. godine.

"Od 2015. godine, više neće biti borbenih vojnika. To je naš čvrst stav", rekao je Kameron novinarima posle skupa.

Velika Britanija ima 9.500 vojnika u Avganistanu i većina se nalazi u Helmandu, provinciji na jugu zemlje.

Izvor: Beta
Logged
pp5d6 posejdon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 609


« Reply #543 on: November 20, 2010, 07:30:43 pm »

Daa,a Amerikanci po prvi put šalju tamo Abramse.A tenkovi ipak i u planinska područja,nakon 8 godina operacije.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #544 on: November 20, 2010, 09:19:10 pm »

Pa kada neće više biti Leoparda, dobri su i Abramsi! Wink
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #545 on: November 22, 2010, 12:42:59 pm »

Talibani: Plan NATO o povlačenju iz Avganistana iracionalan


21.11.2010.

Avganistanski talibani saopštili su danas da je plan NATO o povlačenju borbenih trupa iz Avganistana do kraja 2014, iracionalan i ponovo su zatražili da svi strani vojnici odmah napuste tu zemlju, preteći još većim krvoprolićem ukoliko se to ne dogodi.

Reagujući na plan usvojen u subotu na samitu NATO u Lisabonu, talibani su poručili da će odlaganje povlačenja stranih vojnika imati za posledicu još veći broj tragičnih događaja i sukoba, preneo je Rojters.

Na samitu NATO je dogovoren početak povlačenja međunarodnih snaga iz Avganistana sledeće godine, sa završnom fazom 2014, kao. i o dugogodišnjoj saradnji te države na jugu Azije sa Severnoatlantskom alijansom u oblasti bezbednosti.

Sporazum su u Lisabonu potpisali avganistanski predsednik Hamid Karzai i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Saradnja Alijanse sa Avganistanom, međutim, neće prestati 2014, već će biti nastavljena kroz programe pomoći domaćim snagama bezbednosti.

To podrazumeva vazdušnu podršku, obuku, savetovanje, obezbeđivanje logistike, humanitarnu pomoć i pomoć u privrednom razvoju, piše u sporazumu o dugoročnoj saradnji NATO i Avganistana.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #546 on: November 22, 2010, 07:01:26 pm »

Zvaničnik NATO procenio da je Kabul sigurno mesto za mlade


22.11.2010.

Vrhovni civilni predstavnik NATO-a u Avganistanu Mark Sedvil izjavio je da je s retkim eksplozijama i niskom stopom kriminala omladina koja živi u Kabulu bezbednija nego njihovi vršnjaci u Londonu ili Njujorku.

Sedvil je to rekao u emisiji britanskog BBC-ija posvećenoj životu mladih u ratnim zonama. Zbog svega nekoliko eksplozija u skorije vreme u Kabulu, Sedvil je ocenio da većina dece ima bezbednu svakodnevicu u glavnom gradu Avganistana.

Govoreći o nivou kriminala i opasnosti od terorizma, on je podvukao razliku između Kabula i drugih nestabilnijih i opasnijih delova zemlje.

Izvor: Beta, AP
Logged
crki
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 258« Reply #547 on: November 22, 2010, 08:00:04 pm »

Malo skretanje sa teme,al moram da pitam.Gledao sam na youtube kako se ameri bore u Avganistanu ili u Iraku i primetio sam da se na prvi pucanj protivnika ( u većini slučajeva ) povlače ( beže ) i pozivaju pomoć paničnim glasom,avijaciju ili artiljeriju.Da li je to uputstvo pretpostavljenih ili kukavičluk? Ja lično mislim da je ovo drugo u pitanju....
Logged
Pera
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 930« Reply #548 on: November 22, 2010, 08:13:49 pm »

Malo skretanje sa teme,al moram da pitam.Gledao sam na youtube kako se ameri bore u Avganistanu ili u Iraku i primetio sam da se na prvi pucanj protivnika ( u većini slučajeva ) povlače ( beže ) i pozivaju pomoć paničnim glasom,avijaciju ili artiljeriju.Da li je to uputstvo pretpostavljenih ili kukavičluk? Ja lično mislim da je ovo drugo u pitanju....

Dobro si rekao, i jedno i drugo.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #549 on: November 22, 2010, 08:35:08 pm »

I ja mislim svakoga po malo. Malo uputstvo predpostavljenih, o kukavičluku nebi, ali po mom mišljenju najviše: za koji ***** da ginem za Irak?

LPB
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #550 on: November 22, 2010, 09:10:04 pm »

Имају инструкцију да кад год западну у неку мало већу пуцњаву позову помоћ. Није баш нешто јуначки, али кад већ може што да не. Што мање погинулих на њиховој страни то боље. За другу страну није важно, макар сви били и цивили. Ипак, када треба умеју они да се боре доста добро као борци појединци. Не треба их потцењивати.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #551 on: November 25, 2010, 08:24:50 am »

Нисам приметио да смо поставили ову вест. Занимљива је са становишта оперативних способности обавештајне службе САД у Авганистану, дволичне игре Пакистана и његове службе и као поука другим службама на шта све треба обратити пажњу код оваквих "работа".

Лажни талибан обрукао америчке обавештајце

НАТО преговарао са авганистанским пиљаром који им се лажно представљао као човек број два у талибанској хијерархији
Американци нису препознали побуњеничког вођу: талибани у Авганистану Фото АФП


Од нашег сталног дописника

Вашингтон – НАТО, Американци и авганистански председник Хамид Карзаи су три месеца водили неку врсту мировних преговора са талибанским командантима, међу којима је био и човек број два у хијерархији авганистанских побуњеника Актар Мухамед Мансур.

Он је из Пакистана у Кабул пребачен специјалним авионом НАТО-а, добио је поприличну своту новца – да би се на крају открило да он уопште није талибан, а поготово њихов други по рангу командант, одмах после мистериозног Муле Омара. Испоставило се да је о окончању рата преговарано са једним пиљарем из Квете, вароши из пакистанског пограничног подручја са Авганистаном, где иначе, под заштитом војне обавештајне службе Пакистана, познате по скраћеници ИСИ, уточиште имају и истинске талибанске вође.

О новој бруци НАТО-а и америчких обавештајаца – који би, по опису свог посла и с обзиром на милијарде долара који су им на располагању требало бар да знају ко је ко (и како изгледа) међу талибанима, пишу водећи амерички дневници „Њујорк тајмс” и „Вашингтон пост”.

„Вашингтон пост” додуше агентима ЦИА даје „попуст” наводећи да је верификовање аутентичности учесника у засад прелиминарним мировним преговорима, веома тешко, пре свега због чињенице да талибански врх званично оповргава учешће у том процесу. Овај случај је међутим потврдио раније објављене информације да НАТО и америчка војска пружају безбедносну заштиту побуњеницима који долазе у Кабул на те преговоре.

Оставља се такође отвореном и могућност да лажни Мухамед Мансур и није баш обичан преварант, већ да су га „подметнули” или сами талибани да испипају шта друга страна хоће и докле је спремна да иде, или да је чак реч о покушају ИСИ да преговоре минира, док се не стекну услови да у њима Пакистан буде један од главних актера, како би обезбедио своје интересе у Авганистану после повлачења западних војски оданде.

Прави Мансур је на место број два у талибанској хијерархији дошао почетком ове године, када је дотадашњи заменик Муле Омара ухапшен од стране пакистанских власти, наводно баш зато што је без одобрења ИСИ успоставио контакте са Кабулом у контексту преговора о миру.

Лажни талибани су, према „Вашингтон посту” који се позива на функционере НАТО-а, велики проблем у овој фази рата: око 40 одсто побуњеника који се, уз новчану награду, предају и полажу оружје, могли би да буду преваранти, који користе прилику да се окористе.

Лажног Мохамеда Мансура је „провалио” један прави талибан, скренувши пажњу организаторима преговора да човек који је са њима уопште не личи на онога за кога се представља. Пиљару из Квете (не наводи се да ли је ухапшен, или је пуштен да се врати у Пакистан) није после тога преостало ништа друго него да открије свој прави идентитет – али не и мотиве за ову превару.

Учешће талибана у прелиминарним мировним преговорима амерички функционери су досад истицали као доказ да успева нова стратегија већег притиска на побуњенике, после овогодишњег повећања америчког контингента за још 30.000 војника.

Скандал са лажним Мухамедом Мансуром показује, међутим, да се Американцима заиста жури да овај најдужи рат у историји САД приведу крају. Према најновијем плану, предоченом на самиту НАТО-а крајем прошле недеље у Лисабону, борбене операције треба да се окончају до краја 2014, док ће америчко постепено повлачење почети већ у јулу идуће године.

Циничан коментар на рачун новог пропуста америчких обавештајаца који у закључку свог текста о овом скандалу објављује „Вашингтон пост” даје најјезгровитију дијагнозу збрке око тога ко је ко у редовима око 3.000 сталних побуњеника које не успева да савлада сила од 150.000 војника НАТО-а: „Можда је лажни Мансур у ствари Мула Омар, који се представља као пиљар.”

М. Мишић
објављено у листу "Политика": 24.11.2010. http://www.politika.rs/

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #552 on: November 27, 2010, 01:29:04 pm »

Američka vojska oborila sovjetski rekord u Avganistanu


27.11.2010.

Danas se navršava devet godina i 50 dana otkako su američke vojne snage započele borbu u Avganistanu, što je tačno toliko vremena koliko su snage bivšeg Sovjetskog Saveza provele u toj zemlji pre povlačenja 1989. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

SAD planiraju da produže svoje prisustvo u Avganistanu još najmanje četiri godine, s ciljem da se akcija okonča 2014. godine, objavio je danas Glas Amerike na svom sajtu na srpskom jeziku.

Pentagon u polugodišnjem izveštaju priznaje da se planovi da se uspostavi funkcionalna avganistanska vlada i ojača ekonomski razvoj odvijaju sporije zbog slabog bezbednosnog napretka.

Napredak koji je postignut od kada su SAD poslale dodatnih 30.000 vojnika u Avganistan, ranije ove godine, u izveštaju Pentagona od pre nekoliko dana opisuje se kao slab.

U studiji se takođe navodi da su postignuti rezultati u jačanju bezbednosne situacije u ključnim delovima Avganistana, ali da talibani nisu tako lako savladivi neprijatelji.

Komandant američkih snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus izjavio je početkom sedmice da bezbednosne snage u toj zemlji počinju da pokazuju znake sposobnosti da potpuno preuzmu kontrolu u zemlji do 2014, ističući da do tog momenta ipak ima još dosta posla.

Izvor: Beta


* 8146_avganistan-sad-afp_f.jpg (15.35 KB, 470x270 - viewed 123 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #553 on: November 27, 2010, 01:42:32 pm »

Izem ti rekord.  Tongue
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #554 on: November 30, 2010, 08:45:09 am »

Avganistanski policajac ubio šest američkih vojnika

30.11.2010.

KABUL - Pripadnik avganistanske pogranične policije ubio je danas šest vojnika SAD tokom obuke na istoku Avganistana, potvrdio je američki Pantagon.

Severnoatlantska alijansa prethodno je saopštila da je naoružani čovek u uniformi avganistanske pogranične policije ubio šest NATO vojnika tokom obuke policajaca, ali nije želela da otkrije nacionalnosti poginulih vojnika.

Kako je precizirano, ubica je okrenuo oružje na NATO trupe, a onda je poginuo u razmeni vatre. NATO i avganistanske vlasti odmah su pokrenule istragu.

Do napada je došlo u istočnoj provinciji Nangarhar. Avganistanske vlasti potvrdile su da je ubica bio pogranični policajac, a neko ko se infiltrirao, noseći policijsku uniformu - što su pobunjenici u prošlosti umeli da čine, sa ciljem napada na
objekte avganistanske vlade.

Ove godine se takođe dešavalo da su se avganistanski policajci okretali protiv svojih trenera, i dolazilo je do razmene vatre sa smrtonosnim posledicama.

Izvor: Beta
Logged
Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.