PALUBA
July 12, 2024, 07:18:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 [151] 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 ... 287   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Avganistanu  (Read 556278 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2250 on: August 13, 2021, 05:48:02 am »

Snažan otpor u tri ključna grada na jugu Avganistana
Tanjug 12. 08. 2021.

PRIPADNICI pokreta talibana svakodnevno su u ofanzivi i polako ali sigurno zauzimaju sve više delova Avganistana, međutim tri grada, koji predstavljaju logističke centre u toj ratom razorenoj državi i dalje pružaju snažan otpor pobunjenicima.

To su Laškar Gah, glavni grad regiona Helmand, Herat, glavni grad istoimene provincije i treć po veličini grad u Afganistanu i Kandahar, glavni grad regiona Kandahar i drugi po veličini avganistanski grad. Iako svakodnevno pristižu informacije da talibani zauzimaju ključne strateška područja Avganistana na severu, velike borbe oko važnih centara vode se na jugu i jugozapadu zemlje oko pomenuta tri grada koji za sada predstavljaju značajne tačke otpora talibanskoj ofanzivi, navodi se u izveštaju Al DŽazire. Pored regularnih jednica avganistanske vojske na jugu zemlje talibanima pružaju otpor i lokalne formacije mudžahedina u Heratu pod vođstvom komandanta Ismaila Kana, koji je u ovom delu zemlje poznat pod nadimkom Heratski lav.

- Ova kampanja talibana protiv kojih se sada borimo jedna je od najvažnijih u mom životu. Talibani su samo pioni Pakistana. Ovo je rat između Avganistana i Pakistana i ako ga izgubimo, onda gubimo i našu zemlju, na jako dug period. Odlučio sam da se borim i svi znaju koliko sam veran Heratu - poručio je Khan.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2251 on: August 13, 2021, 05:55:49 am »

Vlada traži borbene helikoptere od Rusije, islamisti kontrolišu 65 odsto zemlje
Novosti onlajn/Tanjug 12. 08. 2021.

POBUNJENICI iz pokreta "Taliban" (organizacija zabranjena u Rusiji) zauzela je grad Gazni i sada se nalazi na 130 kilometara od prestonice Avganistana, javlja AP.

Preuzimanje kontrole nad Gaznijem je strateški važna pobeda za talibane, pošto oni sad kontrolišu autoput koji povezuje Kabul sa jugom zemlje. Pri tom, kako navodi AP, za sada talibani ne predstavljaju neposrednu vojnu pretnju za sam Kabul. Ipak, u ovom trenutku oni kontrolišu već oko dve trećine teritorije Avganistana i nešto manje od trećine administrativnih centara avganistanskih provincija. Agencija podseća da, prema ocenama američke obaveštajne službe, u narednih 30 dana talibani mogu prići Kabulu. Pored toga, u slučaju da se ova dinamika nastavi, oni u narednim mesecima mogu zauzeti celu teritoriju Avganistana. Američke službe ne isključuju da, na kraju, vladinim snagama može ostati samo Kabul i još nekoliko gradova. Međutim, ni zvanična vlada ne sedi skrštenih ruku. Šef diplomatije Avganistana Hanif Atmat saopštio je u intervjuu ruskom radiju "Eho Moskva" da je Kabul spreman da kupi borbene helikoptere od Moskve.

- Radi jačanja naše ratne avijacije zatražili smo od ruske strane nove helikoptere. I prirodno, mi ćemo kupiti helikoptere našim resursima, našim novcem. Očekujem odgvoor od Rusije po ovom pitanju - rekao je Atmat.

Talibanske snage sada kontrolišu 65 odsto Avganistana. Talibani su preuzeli kontrolu nad osam glavnih gradova avganistanskih provincija, što je tempo koji je iznenadio američke zvaničnike, preneo je Rojters. Nakon 20 godina zapadnog vojnog prisustva i milijarde dolara potrošenih na obuku avganistanskih snaga, mnogima je teško da objasne zašto je došlo do kolapsa regularnih snaga, koje ponekad u stotinama beže sa bojnog polja, naveo je AP. Borbe su uglavnom pale na leđa malih grupa elitnih snaga i avganistansko vazhuhoplovstvo.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2252 on: August 13, 2021, 06:00:05 am »

Talibani na juriš posle dve nedelje borbi zauzeli Herat, nastavljaju ofanzivu u Avganistanu
Tanjug 12. 08. 2021.

TALIBANI su danas zauzeli Herat, treći po veličini grad u Avganistanu u blizini Kabula i strateški glavni grad pokrajine, čime su dodatno izvršili pritisak na vladine snage u zemlji.

Zauzimanje Herata predstavlja najveću nagradu do sada za talibane, koji su zauzeli 11 od 34 glavnih gradova avganistanskih provincija, preneo je AP. Talibanski borci projurili su pored Velike džamije u istorijskom gradu koji datira iz 500. godine pre nove ere i zauzeli vladine zgrade. Svedoci su opisali da su čuli sporadičnu pucnjavu u jednoj zgradi vlade, dok je ostatak grada utihnuo pod kontrolom pobunjenika.

Herat je bio pod napadom ekstremista dve nedelje, da bi popodne talibanski borci "razbili" odbrambene linije grada.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2253 on: August 13, 2021, 06:02:53 am »

London hoće da obezbede evakuaciju oko 4.000 Britanaca
Tanjug 13. 08. 2021.

BRITANIJA je danas saopštila da će poslati oko 600 vojnika u Avganistan kako bi pomogla britanskim građanima da napuste zemlju usled sve veće zabrinutosti zbog bezbednosne situacije nakon brzog napretka talibana.

U saopštenju ministarstvo odbrane navodi da će trupe pružiti zaštitu i logističku podršku za preseljenje britanskih državljana tamo gde je to potrebno, a veruje se da u Avganistanu ima oko 4.000 britanskih državljana, prenosi AP. Ministarstvo je navelo da će trupe takođe pomoći u naporima za brzo premeštanje britanskih prevodioca i drugog avganistanskog osoblja koje radi zajedno sa britanskim snagama u Avganistanu, koji su prvi put ušli u zemlju pre 20 godina nakon napada 11. septembra.

Očekuje se da će dodatne snage stići u Kabul "u narednim danima" i da će biti raspoređene "na kratkoročnoj osnovi", navodi se u saopštenju ministarstva. SAD su danas takođe objavile da šalju dodatnih 3.000 vojnika u Avganistan kako bi pomogle u evakuaciji dela osoblja iz američke ambasade u Kabulu. Talibani su danas zauzeli Gazni, Kandahar i Herat u Avganistanu u blizini Kabula, čime su dodatno izvršili pritisak na vladine snage u zemlji, a do sada su zauzeli 12 od 34 glavnih gradova avganistanskih provincija, preneo je AP.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2254 on: August 13, 2021, 06:11:12 am »

Padaju teritorije kao kule od karata: Amerika ostavila Avganistan na cedilu, a za 21 dan počinje pravi horor
J.R. 12.08.2021.

Svi su znali da će se to desiti, ali niko nije pretpostavio da će biti ovako brzo i silovito. Nakon američke odluke o povlačenju vojnih snaga, Avganistan klizi u haos.

Talibani su u ponedeljak upali u još tri grada, pa je trenutno u njihovim rukama šest pokrajinskih prestonica, vazduhoplovne snage avganistanskih vlasti ostaju bez pilota, koji beže jer talibani ciljano autobombama ubijaju pilote obučene za vojne napade američkim borbenim avionima. Od petka su talibani osvojili glavne gradove šest provincija. Poslednji su pali Ajbak, Kunduz, Sarepol i Talokvan na severu, u petak je bez ispaljenog metka pao grad Zaranj na zapadu zemlje, dok je Šebergan na severu kapitulirao u subotu nakon žestokih borbi.

- Talibanski ekstremisti zauzeli su danas šesti glavni grad jedne pokrajine - izjavio je u ponedeljak poslanik Ziaudin Zia, nakon što su talibani potisnuli avganistanske snage bezbednosti iz pograničnih gradova i osvojili Ajbak, glavni grad severne provincije Samangan. Nešto ranije istog dana u ruke im je pao i Sarepul, prestonica istoimene provincije. Nekoliko provladinih zapovednika iz lokalne policije predali su se talibanima bez borbe, dozvoljavajući pobunjenicima da preuzmu kontrolu nad čitavom provincijom.

Kunduz, izuzetno važno pokrajinsko sedište, talibani su osvojili u nedelju, posle samo dva dana borbi. Očevici su javljali o haotičnim scenama - brojne zgrade i radnje su gorele, a talibanska zastava podignuta je u središtu grada. U ranije osvojenim gradovima Zaranj i Šebergan talibani su oslobodili sve zarobljenike iz zatvora. Američke snage pomažu Avganistancima u borbi protiv talibana korištenjem vazdušnih udara, ali i sami talibanski zapovednici samouvereno izjavljuju da ti napadi "neće potrajati". U subotu je poginuo Hamidulah Azimi, pilot avganistanskih vazdušnih snaga obučen za upravljanje američkim borbenim helikopterom. To je osmi avganistanski pilot koji je ubijen poslednjih nekoliko nedelja. Talibani upravo njih ciljaju, jer su vazdušne snage obučene u Americi ključne u odbrani od talibana, koji nemaju vazdušne snage. Pozivajući se na neimenovanog avganistanskog pilota, londonski "Tajms" piše da je najmanje 19 pilota pobeglo iz vojske, strahujući od atentata.

Druga vremena

Da su talibani pre godinu dana zauzeli tri glavna grada provincija, kao što su to učinili u nedelju, američki odgovor bi najverovatnije bio žestok, piše "Njujork Tajms". Digli bi se borbeni avioni i helikopteri i u najmanju ruku bi zaustavili napredovanje talibana. Ipak, sada su došla druga vremena. Mlaki američki odgovor u nedelju jasno je pokazao da je američki dvodecenijski rat u Avganistanu završen. Američka vojska i njeni avganistanski saveznici nikada nisu videli da talibani tako brzo osvajaju teritoriju. Dok gradovi jedan po jedan padaju u "talibanskom blickrigu", srušila se i jedna nada - da će pobunjenici ostati izolovani u ruralnim regionima, gde imaju veću podršku, i da će se držati dalje od gradova. Da li su ove promene nepovratne? Obično bi odgovor bio brzo "ne", sa američkim vazduhoplovnim snagama koje bi pobunu ugušile preciznim udarima odozgo i avganistanskim komandosima na zemlji. Međutim, teško je koristiti vazdušne snage u gradovima prepunim civila. Avganistanske snage bezbednosti imaju ograničene resurse, a sada se suočavaju sa previše frontova na koje moraju da se fokusiraju.

Postoji još jedna komplikacija, podseća Si-En-En - Amerika je jasno stavila do znanja da će za 22 dana, kada se završi povlačenje svih međunarodnih trupa, vazdušni napadi prestati, a vazdušne snage će se koristiti u ograničenom obimu za gađanja nekih od ciljeva povezanih sa terorizmom. To znači da će za 22 dana avganistanske snage ostati bez te male prednosti koju imaju. U govoru kojim je prošlog meseca branio odluku o povlačenju, američki predsednik Džo Bajden je rekao da je Amerika učinila više nego dovoljno da ojača avganistansku policiju i vojsku. U ponedeljak im je poručio da će morati sami da biju svoje bitke.

Bivši ministar obrane Leon Paneta rekao je da je u nedelju očekivao vazdušnu podršku američkih snaga, ali i da ne misli da bi i uz njihovu pomoć situacija bila mnogo bolja. Trenutno je u Avganistanu 650 Amerikanaca, a i oni će uskoro otići. Talibani zbog toga više ne pokazuju ni interes za postizanje mirovnog sporazuma, iako je mnoge američke diplomate i dalje nadaju da je on moguć.

Šta dalje?

Ovo se već pretvorilo u košmarno leto za milione Avganistanaca. Manje optimistični među njima priznali su da bi mogli da izgube delove zemlje. Smatraju da bi talibani iskoristili taj delimični "emirat" - kako militanti vole da nazovu područja koja kontrolišu - za početak pregovora o dodatnom legitimitetu. Ali gradovi koje su do sada zauzeli ili planiraju da ih zauzmu, počinju da stvaraju krug oko Кabula. Glavni grad - dom za oko šest miliona ljudi, sa svim novcem, oružjem i sigurnošću koji se mogu kupiti za dve decenije američkih ulaganja - do sada nije bio ranjiv. Pobunjenicima bi ulazak u grad bio ogroman izazov, ali su prošle nedelje pokazati da ni to nije nemoguće kada su ubili portparola vlade. Društvo koje je zapadni novac kupio za saveznike među Avganistancima često je bilo korumpirano, nepravedno i ponekad nedemokratsko. Ipak, ono što sledi može biti još gore. Talibani pokazuju svoje staro, ružno lice.

UNICEF je prošle nedelje skrenuo pažnju na bičevanje 12-godišnjeg dečaka u Farijabu od strane "pripadnika antivladinog elementa". Bilo je nekoliko izveštaja o pobunjenicima koji su ubili lojalne zvaničnike vlade. Portparol talibana, koji govori engleski, često osuđuje takvu brutalnost, ali to ne sprečava da se ona dogodi. Najmanje 27 dece je poginulo, a 136 povređeno u poslednja tri dana sata u Avganistanu, navodi se u saopštenju UNICEF -a. Još jedan rizik koji destabilizacija Avganistana donosi je terorizam. Avganistanski zvaničnici kažu da je Al Кaida živa i zdrava i da na bojnom polju ima hiljade boraca.

Snažan otpor talibanima u tri grada na jugu

Pripadnici pokreta talibana svakodnevno su u ofanzivi i polako ali sigurno zauzimaju sve više delova Avganistana, međutim tri grada, koji predstavljaju logističke centre u toj ratom razorenoj državi i dalje pružaju snažan otpor pobunjenicima. To su Laškar Gah, glavni grad regiona Helmand, Herat, glavni grad istoimene provincije i treć po veličini grad u Afganistanu i Kandahar, glavni grad regiina Kandahar i drugi po veličini avganistanski grad.

Iako svakodnevno pristižu informacije da talibani zauzimaju ključne strateška područja Avganistana na severu, velike borbe oko važnih centara vode se na jugu i jugozapadu zemlje oko pomenuta tri grada koji za sada predstavljaju značajne tačke otpora talibanskoj ofanzivi, navodi se u izveštaju Al Džazire. Pored regularnih jednica avganistanske vojske na jugu zemlje talibanima pružaju otpor i lokalne formacije mudžahedina u Heratu pod vođstvom komandanta Ismaila Kana, koji je u ovom delu zemlje poznat pod nadimkom Heratski lav.

"Ova kampanja talibana protiv kojih se sada borimo jedna je od najvažnijih u mom životu. Talibani su samo pioni Pakistana. Ovo je rat između Avganistana i Pakistana i ako ga izgubimo, onda gubimo i našu zemlju, na jako dug period. Odlučio sam da se borim i svi znaju koliko sam veran Heratu", poručio je Khan.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2255 on: August 13, 2021, 06:13:29 am »

Talibani u munjevitoj ofanzivi, osvajaju grad po grad, do sad su zauzeli 65% teritorije
Blic 12.08.2021.

Talibani bi mogli da izoluju Kabul u narednih 30 dana, a da ga osvoje za 90, rekao je američki vojni zvaničnik Rojtersu, pozivajući se na američke obaveštajne podatke, dok su militanti zauzeli desetu provincijsku prestonicu.

To je rekao pošto su talibani pregazili centralni zatvor Sarposa u Kandaharu, drugom po veličini gradu u zemlji, oslobađajući gotovo 1.000 zatvorenika. Pad Kandahara - koji se ponekad naziva i glavnim gradom juga - bio bi razoran udarac za avganistansku vladu nakon nedelje u kojoj su talibani u munjevitoj ofanzivi osvojili brojne prestonice provincije širom zemlje. Talibani sada kontrolišu 65 odsto teritorije Avganistana, a zauzeli su ili su blizu tome da zauzmu čak 11 provincijskih glavnih gradova, rekao je zvaničnik. Zvaničnik je rekao da se prognoze u vezi sa Kabulom zasnivaju na brzom napredovanju talibana.

- Ali ovo nije gotov zaključak - dodao je zvaničnik, rekavši da bi avganistanske bezbednosne snage mogle da preokrenu situaciju pružajući veći otpor.

Najnoviji neuspeh za snage avganistanske vlade dogodio se kada je Džo Bajden pozvao avganistanske lidere da se "bore za svoju naciju" nakon brzog napretka talibana. Portparolka Bele kuće Džen Psaki ponovila je u sredu stav administracije, rekavši: „Oni imaju ono što im treba. Ono što treba da utvrde je da li imaju političku volju da uzvrate i da li imaju sposobnost da se ujedine kao lideri i da uzvrate. "

- Nastavićemo da pružamo blisku vazdušnu podršku. Nastavićemo da snabdevamo njihove snage hranom i opremom i da im isplaćujemo sve plate - rekla je.

Upitana da li će američka vazdušna podrška avganistanskim snagama prestati 31. avgusta, što je formalni kraj američkog rata u Avganistanu, rekla je: "Nemam nikakvih novih podataka o tome." Ali primetila je: "To je dobro pitanje."

Strane ambasade u Kabulu, uključujući američku ambasadu, diskretno su ubrzale planiranje evakuacije u slučaju pogoršanja situacije. Indija je u sredu objavila da evakuiše konzularno osoblje iz severnog grada Mazar-i-Šarif, jednog od poslednjih preostalih gradova u toj regiji koji nije pod kontrolom talibana. Dok su zapadni analitičari i političari već sumnjali u sposobnost avganistanskih snaga bezbednosti da izdrže potpuno ofanzivu talibana, mnogi su pretpostavili da bi vlada mogla da izdrži najmanje šest meseci.

Penzionisani general Džozef Votel, bivši komandant američke Centralne komande, rekao je: „Nisam iznenađen što talibani vrše veliki pritisak na avganistanske snage, posebno nakon našeg odlaska, i većinu koalicionih snaga takođe. Ono što me iznenađuje je koliko se brzo kreću i čini se da se konsoliduju. "

Ali, s obzirom na to da talibani svakodnevno tvrde da su napredovali, čak se i vremenski okvir od 90 dana čini optimističnim jer se čini da se avganistanska vlada - koju su SAD podržale po ceni od 1 milijardu dolara tokom 20 godina - urušava pred ofanzivom. Talibani sada kontrolišu 65% Avganistana, kažu visoki zvaničnici EU, a zauzeli su 10 glavnih gradova provincija.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2256 on: August 13, 2021, 06:16:53 am »

Vlada upozorava na ratne zločine i kršenja ljudskih prava u gradovima
Tanjug 12.08.2021.

Avganistanska vlada izrazila je danas zabrinutost zbog brutalnih napada talibanskog pokreta na gradove, što je dovelo do ratnih zločina, kršenja ljudskih prava i humanitarne katastrofe u zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova na službenoj veb stranici navodi da je vlada Islamske Republike Avganistan sa međunarodnom zajednicom izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog brutalnih napada talibana na gradove, prenosi ruska agencija TAS S.

- Avganistanski pregovarački tim, na celu sa predsedavajućim Visokog Saveta za nacionalno pomirenje dr Abdulahom, prisustvovao je u sredu produženom sastanku "trojke" uz učešće Rusije, SAD, Kine i Pakistana u Dohi, i izričio je izneo zahteve avganistanskog naroda i vlade - stoji u saopštenju.

Predsedavajući Visokog saveta za pomirenje je, kako se dodaje, pozvao međunarodnu zajednicu, posebno članice "trojke", da usvoje ozbiljne mere za sprečavanje napada talibana na gradove.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2257 on: August 13, 2021, 06:17:32 am »

Berlin: Ako talibani zavladaju, nećemo više slati novac u Avganistan
Tanjug 12.08.2021.

Nemačka neće finansijski podržati Avganistan ako talibani dobiju potpunu vlast nad zemljom i uvedu šerijatski zakon, izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas za televiziju ZDF.

- Mi svake godine dajemo 430 miliona evra (505 miliona dolara). Nećemo dati ni centa, ako talibani preuzmu zemlju i uvedu šerijatski zakon - rekao je Mas, a prenosi briselski portal "Politiko".

Uprkos otporu koje su snage avganistanske vlade pružile talibanima u borbama oko nekoliko gradova, pobunjenici uspevaju da zadobiju kontrolu nad sve većom teritorijom. Oni su danas preuzeli ključne tačke širom zemlje, uključujući grad Gazni na jugoistoku zemlje, što je deseti glavni grad jedne provincije koji je pripao talibanima u poslednjih nedelju dana. Prema tvrdnjama američkih zvaničnika, talibani bi mogli da za 90 dana osvoje Kabul.

U međuvremenu, nekoliko zemalja EU je izrazilo zabrinutost zbog potencijalnog povećanja broja azilanata u Evropi usled pogoršanja situacije u Avganistanu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #2258 on: August 13, 2021, 06:51:41 am »

Da su tamo bila polja cjepiva umjesto maka ne bi ih napustili i tu je cijela poanta, uostalom danas je ionako sve sintetika...
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2259 on: August 13, 2021, 06:58:07 am »Poslata britanska vojska; Pao Kandahar


Nakon SAD i Britanija saopštila da će poslati oko 600 vojnika u Avganistan kako bi pomogla britanskim građanima da napuste zemlju usled ofanzive talibana.

U saopštenju ministarstvo odbrane navodi da će trupe pružiti zaštitu i logističku podršku za preseljenje britanskih državljana tamo gde je to potrebno, a veruje se da u Avganistanu ima oko 4.000 britanskih državljana, prenosi AP.

Ministarstvo je navelo da će trupe takođe pomoći u naporima za brzo premeštanje britanskih prevodioca i drugog avganistanskog osoblja koje radi zajedno sa britanskim snagama u Avganistanu, koji su prvi put ušli u zemlju pre 20 godina nakon napada 11. septembra.

Očekuje se da će dodatne snage stići u Kabul "u narednim danima" i da će biti rasporedjene "na kratkoročnoj osnovi", navodi se u saopštenju ministarstva.

SAD su danas takođe objavile da šalju dodatnih 3.000 vojnika u Avganistan kako bi pomogle u evakuaciji dela osoblja iz američke ambasade u Kabulu.

Talibani su danas zauzeli Gazni , Kandahar i Herat u Avganistanu u blizini Kabula, čime su dodatno izvršili pritisak na vladine snage u zemlji, a do sada su zauzeli 12 od 34 glavnih gradova avganistanskih provincija, preneo je AP.

Istovremeno, talibani su osvojili Kandahar, drugi grad po veličini u Avganistanu, saopštili su lokalni zvaničnici, što Rojters opisuje kao veliki korak unazad za vladu koju podržavaju SAD, pošto su pobunjenici pokrenuli novu ofanzivu u vreme kada se SAD i NATO spremaju za totalno povlačenje iz te zemlje.

"Posle jakih sukoba prošle noći, talibani su preuzeli kontrolu nad Kandaharom", saopštio je lokalni vladin zvaničnik za Rojters, nakon što su militanti saopštili da su osvojili Kandahar.

Vladine snage i dalje kontrolišu aerodrom u Kandaharu, koji je bio druga najveća baza SAD u Avganistanu tokom dvadesetogodišnje okupacije.

Prvo je juče pao grad Herat, a onda i Kandahar, što predstavlja dve najveće pobede talibana otkako su otpočeli ofanzivu u maju. Pad dva velika grada znak je da Avganistanci podržavaju talibane, saopštio je portparol militantne grupe, prenela je Al Džazira.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin razgovarali su sa avganistanskim predsendikom Ašrafom Ganijem u četvrtak i rekli mu da će SAD ostati posvećene bezbednosti i stabilnosti u Avganistanu. Oni su dodali da SAD podržavaju političko rešenje konflikta.

Kao odgovor na talibansko brzo napredovanje, Pentagon je naveo da će poslati dodatnih 3.000 vojnika u roku od 48 sati, kako bi pomogli u evakuaciji osobloja ambasade SAD.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2260 on: August 13, 2021, 07:00:41 am »Pao još jedan grad: Talibani zauzeli prestonicu pokrajine Gilmend


Pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) zauzeli su glavni grad avganistanske provincije Helmand, grad Laškar Gah, prenosi agencija Frans pres pozivajući se na izvore.

„Laškar Gah je evakuisan. Postignut je dogovor o 48-časovnom prekidu vatre radi evakuacije vojske i zvaničnika“, rekao je izvor.

Zauzimanje grada potvrdio je i portparol pokreta Zabiulah Mudžahid na svom nalogu na Tviteru.

Prema navodima talibana, tokom operacije militanti su zauzeli kabinet guvernera, sedište policije i druge policijske jedinice. Pretpostavlja se da se deo vojske predao, a neko je i poginuo.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2261 on: August 13, 2021, 07:12:33 am »EU: Vlada treba da radi na dogovoru s talibanima


Visoki predstavnik EU Žozep Borelj poručio da avganistanska vlada treba da radi na dogovoru s talibanima kako bi se zaustavilo nasilje.

On je rekao i da su mirno i inkluzivno rešenje i poštovanje osnovnih prava svih Avganistanaca, uključujući žene, mlade i manjine, ključni za kontinuiranu podršku Evropske unije Avganistanu, kao i da je potrebno da se u toj državi prevazidju politicke razlike i poveća zastupljenost svih zaintresovanih strana, prenosi Rojters.

"Ovi kontinuirani napadi nanose neprihvatljive patnje avganistanskim gradjanima i povećavaju broj interno raseljenih i onih koji napuštaju Avganistan u potrazi za bezbednošću", rekao je Borelj.

On je upozorio da će se u suprotnom talibani suočiti sa nepriznavanjem, izolacijom, nedostatkom medjunarodne podrške i izgledom za nastavak sukoba i nestabilnosti u Avganistanu, ako bi silom preuzeli vlast.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2262 on: August 13, 2021, 07:16:36 am »Da li će Zapad priznati talibane ako potpuno preuzmu Avganistan


Ofanziva pripadnika pokreta „Taliban“ rezultirala je poslednjih dana preuzimanjem kontrole nad šest centara avganistanskih provincija, a pitanje trenutka je kada će osvojiti i prestonicu Kabul. Kako objasniti ovako brz napredak talibana širom zemlje i šta ako potpuno preuzmu Avganistan?

Prema rečima filozofa Nikole Tanasića, Bliski istok je do sada pokazao da su granice između prijatelja, neprijatelja i pojedinačnih grupa, kako religijskih, tako i oružanih, veoma fluidne.


Šta ako talibani potpuno preuzmu Avganistan

„Ta velika brzina širenja talibana u Avganistanu nije toliko posledica neke brilijantne vojne strategije i taktike, ili pak nekog velikog vojnog poraza koji oni nanose vladinim snagama, već predstavlja odraz političke situacije u toj zemlji. To je nama u Srbiji blisko u smislu da kada jedna stranka odnese ubedljivu pobedu na izborima pojave se oni famozni „preletači“ i odjednom ta stranka narasta i dobija strašno mnogo pristalica, a one druge stranke, koje su do prekjuče bile dominantne, naprasno se rasipaju. Ista stvar se događa i tamo, samo što su u pitanju ideološke i religijske grupe i oružane formacije. To iznenadno narastanje talibana je zapravo posledica pretrčavanja lokalnih policija, lokalnih oružanih milicija i lokalnih zajednica u njihov tabor, pa zato samo izgleda kao nekakav veliki zavojevački pohod“, objašnjava Tanasić.

Naš sagovornik podseća da preuzimanje kontrole nad teritorijom zemlje talibanima ne bi bio prvi put, imajući u vidu da su pre tridesetak godina politički preci talibana, mudžahedini, već kontrolisali praktično čitav Avganistan, uz izuzetak određenih teritorija koje su uvek pod plemenskom kontrolom, odnosno pod kontrolom određenih, uslovno govoreći, poslovnih kartela.

„Treba imati na umu da je Avganistan zemlja u kojoj bilo kakav oblik stabilnosti, pa makar to bila stabilnost u formi jedne radikalne i vrlo čvrste vlasti talibana kakvu smo već imali prilike da vidimo, ne može da garantuje bilo kakvo smirivanje situacije. U krajnjoj liniji, i legalne vlasti Avganistana su u određenim fazama američke intervencije nominalno kontrolisale celu zemlju, pa ni to nije donelo nekakvu naročitu stabilnost. To je zemlja koja je religijski posvađana, koja je plemenski izrazito zavađena i koja funkcioniše na principu večite konfederacije lokalnih plemenskih zajednica koje u tom ratu svih protiv svih sarađuju čas jedne sa drugima, čas jedne protiv drugih. Tako da uspostavljanje neke vrste monoakcentnosti u političkoj organizaciji svakako ne bi bio prvi put, ali isto tako ne bi bio nikakav recept za bilo kakvu stabilnost“, objašnjava Tanasić.

Kako kaže, talibani su kao organizacija pokazali da mogu da funkcionišu ne samo u uslovima apsolutnih sankcija pod kojima su bili i pre američke intervencije, već da mogu da funkcionišu i u uslovima direktne strane okupacije.

„Ne treba zaboraviti da su se Amerikanci zaista potrudili da ih unište kao organizaciju i da razgrade njihov politički uticaj, međutim to im za 20 godina nije pošlo za rukom. Talibani su vrlo žilavi, imaju vrlo jake osnove i način na koji njihove zajednice funkcionišu je takav da oni ne zavise previše ni od infuzije stranih sredstava, niti od strane pomoći i podrške. To je pak bilo jako važno za političku elitu koja se formirala u Kabulu i Kandaharu, čiji se veliki deo sada, u strahu od odmazde talibana, sprema da napusti zemlju zajedno sa američkim trupama“, napominje Tanasić.


Da li će Zapad priznati talibane

Kada je reč o samom subjektivitetu Avganistana, naš sagovornik napominje da međunarodna zajednica i zapadne zemlje u tom pogledu nikada nisu bile preterano principijelne, u smislu da su skloni tome da u jednom trenutku određeni politički subjekat priznaju, pa da to priznanje potom, u skladu sa sopstvenim interesima, povuku.

On podseća da su Amerikanci u jednom trenutku naterali pola Evrope i dobar deo sveta da povuku priznanje legitimnosti zvaničnog režima u Siriji, pa je ta stvar polako ipak utihnula i danas vidimo da su legalne sirijske vlasti Asada i dalje u svim tim institucijama.

„Ista stvar će se, pre ili kasnije, dogoditi i sa Avganistanom. Dakle, ukoliko međunarodna zapadna elita proceni da mogu više da profitiraju od priznanja talibanskog režima kao legitimnog, oni će ga priznati. U suštini, sve će najviše zavisiti od konkretnih geopolitičkih interesa SAD, jer ako, na primer, procene da Kina i Rusija dobijaju značajan prostor za svoju ekonomiju i projekte u Avganistanu, oni će sigurno pokušati da to na neki način blokiraju. Dakle, ako SAD procene da bi destabilizacija celog tog regiona donela destabilizaciju interesa Rusije i Kini, verovatno će dalje ići na „zakuvavanje“ tamnošnje situacije. To je, na žalost, jedna prilično nemoralna kalkulacija koja nema mnogo veze ni sa brigom za građane Avganistana, ni sa brigom za dobrobit regiona kao takvog“, ocenjuje filozof.


Demografski bum u Avganistanu

Tanasić smatra da dolazak talibana na vlast suštinski neće doneti neke razlike u pogledu svakodnevnog života u Avganistanu.

„Talibani, kao izrazito izrazito konzervativna grupacija, ne nameću mnogo konzervativniji odnos prema islamu od legalnih vlasti koje su takođe veoma konzervativne po našim pojmovima. Naravno, neke simbolične gestove svakako možemo očekivati, ali ništa što će biti revolucionarno različito u odnosu na ono na šta smo u Avganistanu navikli. Međutim, podatak o demografskom bumu u toj zemlji predstavlja nešto što je prilično neuobičajeno za prostore sa tim nivoom ratnih dejstava. Naime, ozbiljna ratna dejstva obično imaju krajnje negativan odraz na demografiju, kao recimo u Siriji koja je izuzetno demografski stradala zbog rata i ogromnog odliva izbeglica. Avganistan takođe ima ogroman odliv izbeglica, ali ta zemlja ima demografski bum koji traje praktično od napuštanja sovjetskih trupa, pa broj stanovnika od tada stalno raste i praktično se udvostručio“, kaže Tanasić.

Tako je u poslednje dve ili tri decenije, dodaje on, broj stanovnika Avganistana narastao za 20 miliona ljudi.

„To su danas mahom mladi ljudi koji nemaju mnogo izbora, jer u pitanju nije zemlja koja je dinamičnom razvoju i koja će, poput Turske, da zaposli sve te ljude u fabrikama. Ti mladi ljudi imaju praktično tri opcije - da se uključe u rat koji je svakom trenutku aktuelan, da se uključe u te tradicionalne „zanate“ koji funkcionišu na Bliskom istoku, poput proizvodnje i šverca maka, opijuma i derivata, a treća opcija je da nastave masovno da napuštaju zemlju i traže sreću u raznim zapadnim zemljama kao migranti. Budući da talibani po svoj prilici dolaze na vlast, ne možemo da očekujemo nikakve bitne promene tih trendova“, primećuje filozof.

Kako kaže, procenjuje se da će sa ovako visokim natalitetom Avganistan u narednim decenijama opet udvostučiti broj stanovnika.

„U tom smislu Avganistan može da postane prilično velika zemlja, što će pod uslovom da to u nekom trenutku ne bude pretočeno u neki dinamičan ekonomski razvoj, biti samo generator nestabilnosti i novih ratova u regionu“, upozorava Nikola Tanasić.

izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 417


« Reply #2263 on: August 13, 2021, 07:51:21 am »Nemačka obustavlja pomoć Avganistanu ako talibani preuzmu vlast i uvedu šerijatski zakon


Nemačka će obustaviti finansijsku pomoć Avganistanu ako talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) dođu na vlast i uvedu šerijatski zakon u zemlji.

„Mi obezbeđujemo 430 miliona evra svake godine i nećemo dati ni centa ako talibani zauzmu zemlju i uvedu šerijatski zakon“, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas za televiziju ZDF.

Nemački ministar spoljnih poslova je još u aprilu rekao da će svaka buduća finansijska pomoć Avganistanu biti uslovljena poštovanjem demokratskih standarda.

„Talibani znaju da ova zemlja, koja je toliko patila u ratovima proteklih decenija, finansijski uveliko zavisi od međunarodne pomoći. Ova međunarodna pomoć sigurno neće stići u Avganistan ako talibani ukinu sva prava i standarde koji su uspostavljeni“, dodao je on.

Prošle godine, najveći donator Nemačka obećala je da će Avganistanu 2021. godine poslati 430 miliona evra i najavila da će nastaviti da pomaže do 2024. godine, istovremeno naglašavajući da je potreban napredak ka okončanju dvadesetogodišnjeg rata.
 
Mas je u dao izjavu nakon što su američke obaveštajne službe procenile da bi prestonica Avganistana, Kabul, mogla pasti pod vlast talibana u roku od 30 do 90 dana.
Nemačka je prethodno obustavila deportacije izbeglica u Avganistan zbog naglo pogoršane bezbednosne situacije u zemlji jer su Talibani zauzeli velike gradove i ključne granične prelaze.

izvor


Невероватан је ниво идиотизма у овој самоувереној изјави. Па зар неко верује да талибани очекују наставак немачке помоћи када преузму власт?  Да ће се талибани одрећи своје идеолошке платформе како би уживали финансијску помоћ Запада? Ради се о људима са потпуно другачијим менталним склопом и мерилима вредности. Америка је пропустила да пацифизује Авганистан. Можда је то у суштини била немогућа мисија. Сигуран сам да ће се у наредним деценијама појавити књиге и научне студије које ће се бавити овом темом. Коалиција је у Авганистану изгубила 3500 људи, Америка је потрошила близу 900 милијарди долара. О броју страдалих цивила може само да се нагађа, процене варирају од 60 до 360 хиљада.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2264 on: August 13, 2021, 11:54:35 am »Rusija: Amerika čilo i veselo pripremala pad Kandahara iza kulisa


Talibani nisu zauzeli Kandahar u Avganistanu tokom borbi, već usled bekstva iste te vojske koju su pripremali NATO i Sjedinjene Američke Države, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika i direktor Drugog azijskog odeljenja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Zamir Kabulov.

„Zauzimanje Kandahara pokazuje ono o čemu smo govorili, a to je da nije zauzet u borbenim dejstvima i hrabrom otporu aganistanskih trupa, već usled bekstva te iste avganistanske vojske koju su čilo i veselo pripremali Amerikanci i NATO“, rekao je predstavnik ruskog predsednika za Avganistan.

On smatra da zauzimanje Kandahara ne znači da je pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) spreman da zauzme avganistansku prestonicu. Kako kaže, talibani neće moći da zauzmu Kabul u doglednoj budućnosti.

Istovremeno, Kabulov je izjavio da je činjenica da Kabul odugovlači mirovne pregovore sa talibanima dovelo do pogoršanja situacije u Avganistanu.

S druge strane, diplomata je pozitivno ocenio njegove razgovore sa predstavnicima katarske političke kancelarije pokreta „Taliban“, koji su održani u četvrtak u Dohi.

„Ali jedna stvar je postići dogovor, a druga stvar ─ primeniti ga. I to ne zavisi samo od talibana, već i od aktuelne avganistanske vlade koja napokon treba da se uzme pameti i počne sa sadržajnim pregovorima. Oni su dogurali do ovoga gde smo sada“, istakao je on.

Prema rečima Kabulova, Avganistan se obratio Moskvi za isporuku udarnih helikoptera, zahtev se razmatra, ali se ne vode pregovori o tom pitanju.

Podsetimo, militanti radikalnog avganistanskog pokreta „Taliban“ saopštili su ranije da su zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u Avganistanu.

U petak je agencija Frans pres, pozivajući se na izvore, prenela da su pripadnici tog pokreta zauzeli glavni grad avganistanske provincije Helmand, grad Laškar Gah.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 [151] 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 ... 287   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.