PALUBA
May 24, 2024, 02:40:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Србија набавља два супертешкаша Ка-32 за гашење пожара  (Read 6430 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« on: August 11, 2021, 04:46:15 pm »

Србија набавља два супертешкаша Ка-32 за гашење пожара?
URAN  11/08/2021

Ка-32А11ВС у светским оквирима представља лидера када су у питању сложене операције гашења пожара. Захваљујући својим летно-техничким карактеристикама, робусности конструкције, великој носивости на спољним носачима као и интеграцији различите специјалне опреме, овај хеликоптер тренутно нема конкуренцију у свету. Овом набавком Србија би у сваком случају постала регионална сила када је у питању оспособљеност ваздушних капацитета за борбу против пожара великог интензитета и површине распростирања.

Према речима председника Републике Србије Александра Вучића ова земља има намеру да набави два руска хеликоптера Ка-32 (вероватно последња модификација Ка-32А11ВС) који су специјализовани за гашење пожара. Овом набавком Србија би у сваком случају постала регионална сила када је у питању оспособљеност ваздушних капацитета за борбу против све чешћих ватрених стихија, које прaктично сваке године потресају медитеранско подручје Европе.

За сада није познато више информација када су у питању детаљи ове набавке. Претпоставка је да се ради о најновијој модификацији летелице која носи ознаку Ка-32А11ВС. У основи ради се о вишенаменском хеликоптеру који се може корисити у различитим мисијама како у цивилном тако и војном делокругу рада. Захваљујући својим летно-техничким карактеристикама, робусности конструкције, великој носивости на спољним носачима као и интеграцији различите специјалне опреме (специјална витла за групно извлачење унесрећених, хидраулична дизалица са хватаљком за извлачење тешких терета итд.), овај хеликоптер је идеалан за опремање јединица за ванредне ситуације (елементарне непогоде).

Његова улога улога је посебно наглашена у операцијама гашења великих пожара (непроходне шуме, стамбено-пословни објекти- вишеспратнице, индустријске хале и сл), тамо где је веома тешко или готово немогуће деловати копненим ватрогасним средствима. Сама летелица је дугачка 12.24 метра а њена максимална брзина достиже 260 км/ч. У њу може стати до 13 људи са пуном опремом (нпр. група ватрогасаца) + три члана посаде.Ефективни долет летелице са пуним резервоарима износи 650км.

Оно што је посебно важно Ка-32А11ВС на спољним носачима може да носи специјално ведро капацитета од чак 5 хиљада литара воде, што је 3-5х више од стандардних система које носе тренутни хеликоптерски капацитети МУП РС (Сектор за ванредне ситуације). Ова водена бомба је у стању не само да локализује него да и у потпуности угаси пожар великог интензитета, које је захватио простор са лакозапаљивим материјама: простор обрастао густим и сувим растињем, предмете од пластике, гуме, дрвета итд.

Захваљујући својим летно-техничким карактеристикама Ка-32А11ВС је веома погодан за експлоатацију на веома захтевним теренима, како у фази „захвата“ воде, тако и „фази“ гашења пожара. Поред тога у комплету са хеликоптером иду и противпожарни системи који могу да гасе простор напред и бочно од летелице, што је посебно значајно приликом гашења пожара у солитерима.

Izvor: CLICK
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1 on: October 19, 2021, 01:52:02 pm »Srbija kupuje dva ruska helikoptera


Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će Sektor MUP-a za vanredne situacije uskoro kupiti dva specijalizovana protivpožarna helikoptera.

Vulin je u Skupštini Srbije rekao da su u pitanju "kamovi", helikopteri koji su najbolji na svetu, saopštio je MUP.

"Kada je u pitanju borba protiv katastrofa, bićemo najopremljeniji u regionu, hoćemo i moći ćemo da pomognemo celom regionu", rekao je on.

Vulin je istakao da je Sporazum o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa sa Austrijom od velikog značaja.

"Srbija je prošlog leta imala više od hiljadu požara na otvorenom, ali zahvaljujući radu Sektora za vanredne situacije i dobrovoljnih vatrogasnih društava nijedan nije bio katastrofalan", rekao je on.

Podsetio je da je u Severnoj Makedoniji, u Republici Srpskoj, u Grčkoj bilo katastrofalnih požara i dodao da im je Sektor za vanredne situacije pomogao na svim lokacijama.

"Takav sporazum postižemo i sa Austrijom, moći ćemo jedni drugima da pomažemo", rekao je Vulin.


izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 876« Reply #2 on: October 06, 2022, 05:12:59 pm »

Prema podacima sa društvenih mreža, helikopteri za gašenje požara Ka-32, stigli su u Srbiju....

Kamov Ka-32 je jedini ruski EASA sertifikovan helikopter. Njegova primarna namena je protivpožarna borba. Nosi do 4t unutrašnjeg ili 5t spoljašnjeg tereta, dolet sa 3 tone unutrašnjeg tereta mu je oko 300km, a krstareća brzina mu je 220 km/h.
Svetski rekorder je u visini leta - 8.520m.

Pratimo dalje vesti, slike i detaljnije informacije...

Ka-32 iznad Beograda, danas:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Ka-32.jpg (12.13 KB, 509x720 - viewed 8 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #3 on: October 06, 2022, 06:19:40 pm »

Надам се да је вест тачна
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 876« Reply #4 on: October 06, 2022, 06:22:56 pm »

Надам се да је вест тачна

Ovo je "printscreen" sa današnjeg preleta nad Beogradom na vodi. Izvodili su neki "show"....
Sigurno će biti više informacija narednih dana.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 876« Reply #5 on: October 26, 2022, 05:06:55 pm »

Представљене намене и карактеристике хеликоптера Kамов

Министар унутрашњих послова Александар Вулин и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, присуствовали су данас презентовању намена и карактеристика хеликоптера Kамов Kа-32А11БЦ.

Српски министар унутрашњих послова и руски амбасадор су из куле са Београда на води посматрали приказ способности хеликоптера Kамов Kа-32 за гашење пожара и уверили се у капацитете и високу ефикасност тог хеликоптера.

Хеликоптер „Камов“ Ка-32 намењен је за гашење шумских пожара и пожара на високим стамбеним објектима, капацитета подвезног ведра од пет тона воде са могућношћу рада млазницом која омогућава хоризонтално гашење пожара на високим објектима.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Извор


* Ka-32 -1.png (349.01 KB, 602x362 - viewed 6 times.)

* Ka-32 -2.png (302.94 KB, 452x302 - viewed 110 times.)

* Ka-32 -3.png (192.6 KB, 455x314 - viewed 110 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 876« Reply #6 on: November 03, 2022, 10:33:22 pm »

Republici Srbije isporučen je prvi od dva naručena Kamova Ka-32A11BC za gašenje požara. Radi se o jednom od najpopularnijih helikoptera ovog tipa koji se nalazi u 14 zemalja sveta izmedju kojih su Portugal, Austrija, Švajcarska, Brazil, Azerbejdžan i drugi. Helikopter je sposoban da gasi požare kako vertikalno tako i horizontalno zahvaljujući topu koji gasi požare na daljini do 42 m od rotora helikoptera.

Opširnije u video prilogu:

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 876« Reply #7 on: September 20, 2023, 01:25:04 pm »

U Srbiju stigao ruski helikopter

Drugi protivpožarni helikopter "Ka-32", proizveden u Rusiji, isporučen je Srbiji, potvrđeno je Sputnjiku. Helikopter je stigao u utorak u 21.00 sat.

Helikopter "Kamov" Ka-32 nalazi se još na aerodromu "Nikola Tesla", prenosi "Sputnjik".

Namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima, kapaciteta podveznog vedra od pet tona vode sa mogućnošću rada mlaznicom koja omogućava horizontalno gašenje požara na visokim objektima.

Podsetimo, na jesen prošle godine, nakon što je u Beograd stigla prva letilica, prezentovan je prikaz sposobnosti helikoptera "Kamov" Ka-32.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Ka-32 -2.jpg (26.47 KB, 640x422 - viewed 6 times.)
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 956« Reply #8 on: September 20, 2023, 02:48:45 pm »

Ovo su stvarno dobre vesti. Ove mašine su nam preko potrebne za nedostupne terene a konkretno ovi helikopteri su se pokazali kao neverovatno pouzdani.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 876« Reply #9 on: January 24, 2024, 01:40:16 pm »

Šta su ruski helikopteri Ka-32 koji su se, po rečima Vučića, prvi put koristili u gašenju požara na Novom Beogradu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u gašenju požara koji je jutros izbio u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu, prvi put korišćeni protivpožarni helikopteri Ka-32 kupljeni od Rusije.

“Koliko sam nesrećan zbog požara srećan sam jer su ljudi mogli da vide čime intervenišemo. Prvi put smo prikazali jedan od dva helikoptera Ka-32 koje smo kupili iz Rusije, tu su bila i dva H-145 kojih imamo više. Oni nose malo vedro s vodom a Kamovi nose petostruko veće vedro. To nas je i spasilo donekle“, rekao je Vučić.

Najavio je da će država u naredne dve godine kupiti još dva helikoptera Ka-32 „ako bude dovoljno novca“.

“Onda postajemo apsolutna velesila što se tiče gašenja požara ne samo na Balkanu već i u jugoistočnoj Evropi”, kazao je predsednik.

Šta su helikopteri Ka-32?

„Reč je o helikopteru ruske proizvodnje koji je, po konfiguraciji koju vidite, namenjen prvenstveno za gašenje požara a može da se koristi i za nošenje spoljnih tereta velikih dimenzija i težina. Helikopter je po svojoj konstrukciji drugačiji od ostalih. Nema repni rotor u odnosu na standardne, nego dva noseća rotora. Ima takozvani koaksijalni koncept sa suprotono okrećućim rotorima koji, najblaže rečeno, doprinosi tome da helikopter bolje iskoristi snagu koju rotor kreira, odnosno nema gubitaka. Samim tim, može da podigne više tereta što je velika prednost u varijanti gašenja požara“, objašnjava za Aero.rs pilot-instruktor Denis Vojvodić.

Kaže nam da Kamov Ka-32 po svojoj opremljenosti spada u savremene helikoptere, i ima više razlčitih mogućnosti za gašenje požara.

Pri uzimanju vode, kako kaže Vojvodić za Aero.rs, podvesni rezervoar od 4.000 litara je napunjen pomoću creva i pumpe koja se nalazi na njemu.

“Zbog same konstrukcije helikoptera, drugačiji su malo elementi upravljanja, takozvana tehnika pilotiranja. Ali, veoma je stabilan i pouzdan helikopter koji im dosta sistema, koji su pridodati, tako da zahteva malo veći nivo koncentracije tokom obuke da se uđe u suštinu korišćenja“, objašnjava Vojvodić.

Intervali ispuštanja vode na terenu zahvaćenom vatrom značajno su manji sa ovim tipom helikoptera a to znači da, prema Vojvodićevim rečima, on može značajno da doprinese povećanju efikasnosti u gašenja požara.

Vojni korisnici Ka-32 su Alžir, Azerbejdžan, Južna Koreja, Laos i Vijetnam dok su civilni i policijski helikopteri isporučivani između ostalog i u Austriju, Azerbejdžan, Belorusiju, Brazil, Indoneziju, Japan, Južnu Koreju, Kanadu, Kazahstan, Kinu, Mjanmar, Nemačku, Papua Nova Gvineju, Portugal, Španiju, Švajcarsku, Tajland, Tajvan, Tursku, piše Tango Six.

Kako se dodaje na ovom portalu, jedan od najnovijih korisnika Ka-32A11BC je agencija DDPM (Odeljenje za prevenciju i ublažavanje katastrofa) Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda koja je kupila dva helikoptera za oko 60 miliona dolara, a koriste se u saradnji sa tajlandskom armijom koja obezbeđuje posade.

Ka-32 u akciji jutros na Novom Beogradu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Ka-32 jutros u akciji.png (483.25 KB, 581x388 - viewed 34 times.)

* Ka-32 u akciji 2.jpg (119.44 KB, 930x698 - viewed 5 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.049 seconds with 23 queries.