PALUBA
April 17, 2024, 08:18:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Modularni SVLR Šumadija  (Read 9841 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 056


« on: August 01, 2021, 08:25:32 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
„Šumadija“ na jednoj od izložbi naoružanja

Proizvodni katalog kompanije Jugoimport SDPR sadrži široki dijapazon modernih samohodnih višecevnih lansirnih sistema, sa različitim odlikama i karakteristikama. Jedan od najsvežijih modela svakako je modularni samohodni višecevni lansirni sistem nazvan Šumadija. Šumadija može da koristi dva tipa rakete, koje obezbeđuju uništenje neprijatelja na daljinama do 285 km.

Na izložbi i na paradi

Projekat Šumadija, nazvan po geografskom regionu u centralnom delu Srbije, razvijen je sredinom desetih godina, zajedničkim radom nekoliko kompanija srpske odbrambene industrije. Glavni učesnici projekta bili su Vojnotehnički institut, kao i kompanije EDePro i valjevski Krušik. Može se reći da je završen prototip i da su proizvodni pogoni pripremljeni za serijsku proizvodnju.

Prema onome što je poznato i dostupno, na osnovama, potrebnim za razvoj ovog projekta, rađeno je tokom prethodnih godina. Tokom osamdesetih godina, Vojnotehnički institut je izradio studiju o izvodljivosti po pitanju izrade samohodnog višecevnog lansirnog sistema, velikog kalibra i velikog dometa. Devedesetih, rad na ovom projektu je usporen, ali sa mogućnošću da ponovo dođe u prvi plan i da se na osnovu njega izradi čitava familija oruđa raketne artiljerije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Lansirni modul sa raketama kalibra 400 mm

Prvo javno prikazivanje ovog sistema usledilo je na sajmu naoružanja IDEX 2017 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kasnije je prikazivan i na drugim događajima, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu; pojavio se i na paradi održanoj 19. oktobra 2019. u Beogradu, koja je održana u čast oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Pojavljivanje ovog sistema na paradi dovelo je do komentara, ali i pogrešnih zaključaka da se radi o sistemu koji je uveden u naoružanje, što je svakako bilo daleko od istine; sistem još uvek nije uveden ni u naoružanje, niti u serijsku proizvodnju. Šumadija je još uvek u statusu prototipa.

Modularni sistem

Samohodni višecevni raketni lanser Šumadija namenjen je za nanošenje raketnih udara po prostornim ciljevima neprijatelja u taktičkoj dubini. Projekat je zasnovan na poznatom, ali ne i uobičajenom konceptu SVLR sa modularnim punjenjima – zamenom transportnog i lansirnog kontejnera, borbeno vozilo može koristiti dva tipa raketa, različitih karakteristika.

Šumadija može dejstvovati samostalno ili u sastavu više jedinice.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Šumadija koristi dva tipa rakete, nazvane Jerina 1 i Jerina 2

Prototip lansera je ugrađen na šasiju teretnog vozila Kamaz, sa četiri osovine. Kabina je oklopljena i obezbeđuje zaštitu četvoročlane posade i uređaja od dejstva streljačkog naoružanja i parčadi artiljerijskih projektila. Masa vozila iznosi 38 tona.

Sam lanser se sastoji iz okretnog nosača i oscilirajuće platforme. Zauzimanje elemenata za gađanje vrši se daljinski, sa konzole operatera. Na lanser se mogu ugraditi dva modula sa raketama. Moduli u sebi imaju dve rakete Jerina 1, odnosno šest raketa Jerina 2.

Smeštanje raketa u lansirne module znatno pojednostavljuje održavanje i manipulaciju raketama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Šumadija raspolaže inercijalnom i satelitskom navigacijom, radio uređajima i modernim sistemom za upravljanje vatrom. Uz pomoć ovih sredstava, SVLR je sposoban da odredi svoj položaj, primi podatke o cilju i izračuna elemente za gađanje. Priprema za lansiranje raketa je veoma kratka, kao i priprema za napuštanje položaja nakon izvedenog gađanja.

Sistem upravljanja vatrom omogućuje sistemu Šumadija da dejstvuje samostalno, kao i u sastavu baterije koja broji do šest lansera, ili diviziona, koji broji 18 lansera. Upotreba više lansera vrši se uz pomoć baterijskog/divizionog komandnog mesta koje koordiniše rad individualnih lansera.

Dve rakete

U okviru razvoja sistema Šumadija, razvijena su dva tipa raketa, različitih karakteristika i namene. Rakete su smeštene u kontejnerima prikladnih dimenzija i objedinjeni u unificiranim modulima. Moduli dozvoljavaju lansiranje pojedinačnih raketa ili čitave salve, u zavisnosti od zadatka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Samohodni višecevni raketni lanser Šumadija je na izložbama i paradama prikazivan sa modulom raketa Jerina 1. Ova raketa je kalibra 400 mm, duga je 8,25 m i teška 1550 kg. Motor je na čvrsto gorivo i on obezbeđuje domet rakete od 285 km. Bojeva glava je mase 200 kg, a raketa raspolaže sistemom vođenja baziranom na inercijalnoj i satelitskoj navigaciji, čime je obezbeđena visoka preciznost; odstupanje pogotka je ne veće od 50 m.

Raketa Jerina 2 je nastala kao produkt daljeg razvoja municije za stariji raketni sistem M-87 Orkan. Ova raketa, kalibra 262 mm, duga je 4,7 m i teži nešto manje od 100 kg. Domet ove rakete ne prelazi 70 km. Modul sa raketama Jerina 2 sadrži šest raketa, raspoređenih u dva reda po tri rakete. Shodno tome, salva Šumadije naoružane ovim raketama broji 12 raketa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pored lansirnog vozila, u okviru sistema je razvijeno i vozilo za transport i popunu raketama. Predloženo je da ovo vozilo na sebi nosi četiri modula sa raketama bilo kog tipa. Vozilo ima sopstveni kran za ukrcavanje modula na lansirno vozilo.

Uz obilje mogućnosti

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

SVLR Šumadija koristi obećavajuću ideju o korišćenju različite municije, različitih karakteristika, koja obezbeđuje postizanje veoma značajnih rezultata. Osnovna prednost ovog sistema odnosi se na daljinu gađanja i fleksibilnost upotrebe. Projektili kalibra 262 mm čine mogućim nanošenje udara na većem dometu, dok ove kalibra 400 mm postaju analogne operativno-taktičkim raketama.

Uporedo sa Šumadijom, Srbija je radila i na sistemu Tamnava, koji koristi module sa raketama kalibra 122 i 262 mm.

Dva moderna samohodna višecevna lansirna sistema razvijena u Srbiji sposobna su da formiraju artiljerijski kompleks velikih mogućnosti. Uz pomoć raketnih projektila kalibra 122 mm, Tamnava može dejstvovati na daljinama od 2 do 3, pa do 40 km. Rakete kalibra 262 mm mogu se koristiti kod oba sistema i njihov domet je 70 km. I konačno, Šumadija raketama kalibra 400 mm može dejstvovati na daljinama do 285 km. Ovome treba dodati i mogućnosti koje obezbeđuju primene različitih bojevih glava, koje značajno povećavaju željeni efekat na cilju.


* sumadija.jpg (63.88 KB, 619x480 - viewed 4 times.)

* sumadija-2.jpg (62.49 KB, 619x480 - viewed 4 times.)

* sumadija-3.jpg (62.82 KB, 719x480 - viewed 6 times.)

* sumadija-4.jpg (37.34 KB, 600x400 - viewed 4 times.)

* sumadija-5.jpg (29.16 KB, 600x400 - viewed 4 times.)

* sumadija-6.jpg (30.08 KB, 600x400 - viewed 4 times.)

* sumadija-7.jpg (39.89 KB, 600x400 - viewed 2 times.)
« Last Edit: August 11, 2022, 06:21:15 pm by Rade » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 615



« Reply #1 on: November 05, 2023, 08:15:14 pm »

ŠUMADIJA - Samohodno višecevno modularno lansirno oruđe

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 615



« Reply #2 on: February 11, 2024, 07:29:43 pm »

Srpski VBR Šumadija: Redefinisana preciznost i snaga

Srpski VBR Šumadija (višeceveni raketni sistem) predstavlja svedočanstvo posvećenosti nacije naprednoj vojnoj tehnologiji. Dizajnirana da nanese precizne udare sa izuzetnom preciznošću i vatrenom moći, Šumadija predstavlja značajan korak napred u odbrambenim sposobnostima Srbije. Sa svojim raznovrsnim dometom i sofisticiranim sistemima ciljanja, Šumadija nudi snažan odgovor na savremene bezbednosne izazove, obezbeđujući spremnost i odvraćanje Srbije u globalnom okruženju koje se razvija.


Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 23 queries.