PALUBA
December 09, 2024, 04:14:42 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 34   Go Down
  Print  
Author Topic: Izraelsko-iranski sukob  (Read 27081 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 02:04:04 am

« Reply #40 on: April 14, 2024, 12:32:47 pm »

Komšija mi malo čas reče su njegovi(ćerka,zet i unuci mu žive na okupiranim teritorijama nedaleko od Gaze uplašeni ali da kod njih nije ništa priletelo.Ne smeju ni da pričaju na tlf.Kakvih crnih 99% obaranja ?!
Можеш ли да објасниш на шта мислиш под ”окупирана територија” недалеко од Газе?
victoria
vodnik I klase
*

Last Login:Yesterday at 05:05:30 pm

« Reply #41 on: April 14, 2024, 12:48:08 pm »

Reče mi jesenas kako se zove naselje ali sam zaboravio.U relativnoj blizini Gaze ali Hamasovci nisu stigli do njih.
gocemk
potporučnik
*

Last Login:October 11, 2024, 05:18:15 pm

« Reply #42 on: April 14, 2024, 02:04:13 pm »

Најповеке е погодена  воздушната база рамон, од тука најголем дел од нападите врз газа биле вршени.Палестенците во Газа изјавија дека денеска немало прелети на  израелски авиони над Газа.
gocemk
potporučnik
*

« Reply #43 on: April 14, 2024, 02:06:52 pm »

Шахид 136 е ништо повеке од преправено беспилотно летало за вежбање цели во воздух.Идејата е да се ланисира голем број на овие беспилотни летала  со цел да го онеспособат ирон дроне ,израел имаа 14 000 ракети на ирон дрон но една ракета на  ирон дрон кошта 200 000 долари еден  шахид да направат иранците кошта 2 илјади долари , разликата е голема  што ако иран испали 25 000 шахид дронови на израел  еве 15 000 да соборат другите 10 000 шахид каде ке завршат. Тактика на бројки е се.

Гоце, надам се да ће се Кубовац јавити са стручним коментаром.

Али, ако ни један дрон није ушао у ваздушни простор Израела, значи да нису обарани гвозденом куполом. Претпостављам да су их обарали авионима.

1/3 наводно американците ги собориле се изгледа со ф-18 и ф-16 иако оперират во тој регион и со ф-35  со топови.
Prvačić
potporučnik
*

Last Login:December 01, 2024, 09:14:54 pm

« Reply #44 on: April 14, 2024, 02:40:55 pm »

Израел ће без сумње сутра на седници Савета безбедности издејствовати неки вид осуде иранског напада.

Šta bi sa sjednicom SB UN koju je tražio Iran, povodom napada na njegov konzulat u Damasku?
gocemk
potporučnik
*

« Reply #45 on: April 14, 2024, 03:10:38 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* БАЗА.jpg (55.49 KB, 591x383 - viewed 86 times.)
Zaslon
Moderator
stariji vodnik I klase
*

Last Login:Today at 12:01:05 am

« Reply #46 on: April 14, 2024, 03:11:04 pm »

Ima snimaka sa probojima iranskih raketa (verovatno balističkih) i sigurno je proceant od 99% oborenih dolazaka verovatno ne samo prenaduvan nego bezobrazno prenaduvan. Kao što dzumba kaže to ipak dolazi od Izraelskih političara dok je IDF umereniji sa tim procentima i brojevima. A bilo je dosta i oborenih raketa a i otkaza. Tako da imamo slike ostataka raketa u Širazu, Iranskom gradu, zatim iz Bagdada i severnog Iraka, Kurdistana, iz Damaska (kažu da je tu radila Sirijska PVO), sa ulica Amana u Jordanu, sa obale Mrtvog mora (Ein Bokek, Izralesko primorsko mesto).

A ima bih jedno pitanje, mislim onako pravno, da ovako preko nas, naše zemlje preleću BPL, krstareće pa i balističke rakete u sukobu neke dve zemlje a da mi nismo ni na čijoj strani i da imamo sa čim to da rušimo je l bi to radili, mislim ima li svako pravo da ih presrećemo i rušimo jer ugrožavaju VP naše zemlje?!

Još jedno me čudi a to je nemanje slika i snimaka tolikih (kažu svih lansiranih) oborenih BPL-kamikaza pa bilo kog da su tipa?!

Od video snimaka zanimljiv je ovaj gde se neposredno nakon lansiranja velikog broja PVO raketa na dolazeće ciljeve u vazduhu (može biti da je u pitanju Patriot) beleže četiri dolaska/proboja od kojih je jedan, nar tako izgleda u/oko mesta PVO sistema (42 sekunda). I redak snimak (ako je to u pitanju) presretanja balističke rakete izvan atmosfere sa nepoznatim sistemom.

Tu je i snimak irankse TV sa sinoćnjim lansiranjem balističkih raketa. Kao i oštri (kvaliteni) snimci dva proboja u bazu u pustinji Negav. Tu je i dolazak raketa u bazu Ramona što je Kubovac i postavi ali i drugog ugla.  

* damask.jpg (89.92 KB, 450x1000 - viewed 4 times.)

* irak_1.jpg (467.52 KB, 1280x960 - viewed 6 times.)

* irak_2.jpg (310.19 KB, 1280x960 - viewed 4 times.)

* irak_3.jpg (307.63 KB, 1280x960 - viewed 3 times.)

* mrtvo more.jpg (32.01 KB, 600x736 - viewed 5 times.)
« Last Edit: April 14, 2024, 03:16:39 pm by Zaslon » Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 09:34:21 pm

« Reply #47 on: April 14, 2024, 03:55:02 pm »

Netanjahu odustao od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa Bajdenom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, objavio je Njujork tajms.

List navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru odvratio Netanjahua da odobri trenutni uzvratni udar na Iran nakon što je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.

Kako se navodi, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanjahua sa Bajdenom, preneo je Tajms of Izrael.

Bajden je saopštio danas, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbednost, da je posvećenost SAD bezbednosti Izraela “čelična”.

Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend u američkoj državi Delaver kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Džeruzalem post.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izvor
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #48 on: April 14, 2024, 05:28:42 pm »

Reče mi jesenas kako se zove naselje ali sam zaboravio.U relativnoj blizini Gaze ali Hamasovci nisu stigli do njih.

Хајде да се прецизније изражавамо. То је територија која је била у саставу Израела пре 1967. године, у границама које признају УН и више-мање сви, од Русије и Кине, преко Србије и Египта, па на даље. Појам ”окупиране територије” се може применити на Газу, Западну обалу (укључујући Источни Јерусалим) и Голанску висораван.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #49 on: April 14, 2024, 06:03:52 pm »

Ima snimaka sa probojima iranskih raketa (verovatno balističkih) i sigurno je proceant od 99% oborenih dolazaka verovatno ne samo prenaduvan nego bezobrazno prenaduvan. Kao što dzumba kaže to ipak dolazi od Izraelskih političara dok je IDF umereniji sa tim procentima i brojevima. A bilo je dosta i oborenih raketa a i otkaza. Tako da imamo slike ostataka raketa u Širazu, Iranskom gradu, zatim iz Bagdada i severnog Iraka, Kurdistana, iz Damaska (kažu da je tu radila Sirijska PVO), sa ulica Amana u Jordanu, sa obale Mrtvog mora (Ein Bokek, Izralesko primorsko mesto).

A ima bih jedno pitanje, mislim onako pravno, da ovako preko nas, naše zemlje preleću BPL, krstareće pa i balističke rakete u sukobu neke dve zemlje a da mi nismo ni na čijoj strani i da imamo sa čim to da rušimo je l bi to radili, mislim ima li svako pravo da ih presrećemo i rušimo jer ugrožavaju VP naše zemlje?!

Još jedno me čudi a to je nemanje slika i snimaka tolikih (kažu svih lansiranih) oborenih BPL-kamikaza pa bilo kog da su tipa?!

Тај проценат од 99% је објавио гласноговорник ИДФ, као и тврдње да БПЛ нису уопште ушле у ваздушни простор Израела. Политичари (од Бајдена па на даље) су само преносили шта је он изјавио.

За БПЛ постоји једноставно објашњење, мала брзина, велика удаљеност и слобода деловања у ваздушном простору суседних земаља. Као што је Боро рекао, током вишесатног лета би их погодили праћкама. Зато остатке вероватно треба тражити ван Израела.

Слично је и са крстарећим ракетама, за које ИДФ тврди да су оборене ван њиховог ваздушног простора. У питању су релативно крупни и спори циљеви који су летели кроз ваздушни простор који је засићен ПВО системима.

Балистичке ракете су сасвим друга прича. Ми још увек не знамо шта је Иран користио. Појављују се тврдње да су употребили 7 хиперсоничних ракета. Да ли су иранске ракете имале више глава? Да ли су избацивале мамце?

Израелци тврде да су већину балистичких ракета оборили хиперсоничним ракетама Arrow 3, изван атмосфере. На овим снимцима се види експлозије у свемиру: https://x.com/manniefabian/status/1779305426036601107
https://x.com/sentdefender/status/1779307659872645623

Израел сасвим сигурно није оборио 99% балистичких ракета. Не верујем ни да је оборио 99% од свих пројектила (то би значило да је од 300 пројектила прошло само 3), али проценат обарања јесте веома висок.

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 34   Go Up
  Print  

Jump to: