Ima snimaka sa probojima iranskih raketa (verovatno balističkih) i sigurno je proceant od 99% oborenih dolazaka verovatno ne samo prenaduvan nego bezobrazno prenaduvan. Kao što dzumba kaže to ipak dolazi od Izraelskih političara dok je IDF umereniji sa tim procentima i brojevima. A bilo je dosta i oborenih raketa a i otkaza. Tako da imamo slike ostataka raketa u Širazu, Iranskom gradu, zatim iz Bagdada i severnog Iraka, Kurdistana, iz Damaska (kažu da je tu radila Sirijska PVO), sa ulica Amana u Jordanu, sa obale Mrtvog mora (Ein Bokek, Izralesko primorsko mesto).
A ima bih jedno pitanje, mislim onako pravno, da ovako preko nas, naše zemlje preleću BPL, krstareće pa i balističke rakete u sukobu neke dve zemlje a da mi nismo ni na čijoj strani i da imamo sa čim to da rušimo je l bi to radili, mislim ima li svako pravo da ih presrećemo i rušimo jer ugrožavaju VP naše zemlje?!
Još jedno me čudi a to je nemanje slika i snimaka tolikih (kažu svih lansiranih) oborenih BPL-kamikaza pa bilo kog da su tipa?!
Тај проценат од 99% је објавио гласноговорник ИДФ, као и тврдње да БПЛ нису уопште ушле у ваздушни простор Израела. Политичари (од Бајдена па на даље) су само преносили шта је он изјавио.
За БПЛ постоји једноставно објашњење, мала брзина, велика удаљеност и слобода деловања у ваздушном простору суседних земаља. Као што је Боро рекао, током вишесатног лета би их погодили праћкама. Зато остатке вероватно треба тражити ван Израела.
Слично је и са крстарећим ракетама, за које ИДФ тврди да су оборене ван њиховог ваздушног простора. У питању су релативно крупни и спори циљеви који су летели кроз ваздушни простор који је засићен ПВО системима.
Балистичке ракете су сасвим друга прича. Ми још увек не знамо шта је Иран користио. Појављују се тврдње да су употребили 7 хиперсоничних ракета. Да ли су иранске ракете имале више глава? Да ли су избацивале мамце?
Израелци тврде да су већину балистичких ракета оборили хиперсоничним ракетама Arrow 3, изван атмосфере. На овим снимцима се види експлозије у свемиру:
https://x.com/manniefabian/status/1779305426036601107https://x.com/sentdefender/status/1779307659872645623 Израел сасвим сигурно није оборио 99% балистичких ракета. Не верујем ни да је оборио 99% од свих пројектила (то би значило да је од 300 пројектила прошло само 3), али проценат обарања јесте веома висок.