PALUBA
June 21, 2024, 12:54:11 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Inžinjerka godine u Srbiji  (Read 529 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 199


Ko laje zlo ne misli


« on: June 05, 2024, 11:43:24 am »

Lidija Tomić proglašena za „Inženjerku godine” za 2024. u Srbiji

04.06.2024. 19:45
PKS

U okviru inicijative Privredne komore Srbije, kompanije Simens Srbija i udruženja „Inženjerka godine“ koja za cilj ima da inspiriše mlade žene za studije i karijeru u inženjerskoj struci, danas je za inženjerku 2024. godine u Srbiji proglašena dr Lidija Tomić, inženjerka vazdušnog saobraćaja i asistent na Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovna akademija.

Još od tinejdžerskih dana Lidijin život je posvećen avijaciji, a početkom ove godine doktorirala je sa prosečnom ocenom 10 na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, kao najmlađi doktorand pri Katedri za vazduhoplovna prevozna sredstva. Ona je odbranila prvi doktorat u srpskoj vazduhoplovnoj industriji i nauci na temu dronova kao pretnje po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja. Na svečanosti organizovanoj u Privrednoj komori Srbije, Lidija Tomić je izjavila da su svih 10 finalistkinja pobednice ovog izbora.

Ovom prilikom zvanicama se obratio Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, rekavši da živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva. „Svet se menja neverovatnom brzinom i to u tehnološkom smislu. Važno je da budemo u ritmu globalnih dešavanja, a to možemo samo ukoliko imamo domaće inženjere koji mogu taj proces da isprate”, izjavio je Vesović i dodao da je za Srbiju važno što ima veće učešće žena u naukama i inženjerstvu u odnosu na svetski i evropski prosek.

„U Sloveniji smo do sada imali šest izbora za „Inženjerku godine“, a u Srbiji i Hrvatskoj po dva. To znači da smo napravili zajednicu od 100 inženjerskih talenata za koje ne postoje granice. Zamislite moć ovog tima od 100 vrsnih inženjerki i šta bi one zajedno mogle da naprave, kakva je to zajednica na delu”, istakla je Medeja Lončar, generalna direktorka kompanije Simens za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku. Prema njenim rečima, važno da smanjimo „dream gap“ odnosno razliku između snova i ambicija devojčica i ostvarivanja njihovog punog potencijala kada odrastu, koja nastaje ne zbog nedostatka sposobnosti ili kvaliteta već zbog podrške zajednice. Kako kaže, stereotipi i nedostatak uzora su i dalje najveći izazovi sa kojim se susreću.

„Inženjerstvo nije samo izgradnja mostova ili programiranje softvera, već i izgradnja budućnosti. Mi kao inženjeri imamo moć da ideje pretvorimo u stvarnost, da kreiramo rešenja koja poboljšavaju živote i da pokrećemo tehnološki napredak koji oblikuje naš svet. Inženjerstvu treba ženska perspektiva, naša kreativnost i način gledanja na probleme”, poručila je mladima Ana Petrović, generalna direktorka kompanije kompanije „Global Substation Solutions“, koja je prošle godine proglašena za „Inženjerku godine“.

Inicijativu za izbor „Inženjerke godine” pokrenuli su Privredna komora Srbije, kompanija Simens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“, a podržali su je i Comtrade, A1 i NLB Komercijalna banka, kompanije koje i same zapošljavaju inženjerski kadar i prepoznaju značaj ove struke u daljem razvoju privrede.

Reč je o drugom po redu izboru u okviru šire inicijative da se javnosti u Srbiji predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja. Nakon javnog konkursa i izbora 10 finalistkinja, o tome ko će među njima poneti titulu „Inženjerke godine” za ovu godinu odlučivala su četiri žirija: finalistkinje, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Finalistkinje ovogodišnjeg izbora za najinspirativniju ženu inženjerske struke u Srbiji bile su:

Dr Dragana Bajović, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, vanredna profesorka

Katarina Boberić, Continental Automotive Serbia, vodeća inženjerka

Zorana Vukičević, Vega IT, softver inženjerka

Dr Tijana Geroski, Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, docentkinja

Željana Grbović, Institut BioSens, istraživač

Dr Milana Guteša Božo, Termoinžinjering Zrenjanin, direktorka sektora za istraživanje i razvoj

Milena Nedeljković, Teva Pharmaceuticals, senior inženjerka za ambalažu

Aleksandra Petrović, Elektroprivreda Srbije (Hidroelektrana Zvornik), vodeća mašinska inženjerka
Jovana Stanojević, Johnson Electric Niš, senior procesna inženjerka

Dr Lidija Tomić, Visoka škola strukovnih studija Vazduhoplovna akademija, inženjerka vazdušnog saobraćaja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Više informacija o ovoj inicijativi dostupno je na veb-sajtu www.inzinjerka-godine.rs

izvor


* doktor Lidija Tomić inžinjer saobraćaja.jpg (51.45 KB, 696x463 - viewed 2 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 22 queries.