PALUBA
July 21, 2024, 06:39:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Turci digli ruke od Evrope, hoće u BRIKS  (Read 2498 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 605


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« on: June 05, 2024, 02:58:53 pm »

Turci digli ruke od Evrope, hoće u BRIKS

05.06.2024.

Neke zemlje EU zbog „politike identiteta” nikada nisu Turskoj dozvolile da postane punopravna članica evropskog bloka, iako je već dugo pokušavala da se pridruži, kaže turski ministar

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan najavio je mogućnost da njegova zemlja uskoro pristupi organizaciji BRIKS.

„Svakako želeli bismo da postanemo član BRIKS-a. Videćemo kako će biti ove godine", rekao je Fidan u Pekingu, tokom trodnevne posete Kini, prenosi „Čajna morning post”.

Fidan je dodao da se raduje što će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a koji će biti održan sledeće nedelje u Rusiji, u okviru pripreme za oktobarski samit u Kazanju. Očekuje se, da će jedna od tema na dnevnom redu biti mogućnost pridruživanja Turske BRIKS-u.

Fidan smatra da je BRIKS za Tursku "dobra alternativa" Evropskoj uniji, kada je reč o poboljšanju ekonomskih izgleda Turske.

On je istakao da zbog „politike identiteta” neke velike zemlje Evropske unije nikada nisu Turskoj dozvolile da postane punopravna članica evropskog bloka, iako je već dugo pokušavala da se pridruži.

„Dakle, morate tražiti druge alternative", naglasio je Fidan.

Jedan od glavnih razloga interesovanja Turske za ulazak u BRIKS je ekonomski potencijal ove asocijacije koja okuplja zemlje  rastućih ekonomija sa ogromnim potencijalom. Kina i Indija pokazuju impresivne stope ekonomskog rasta, privlačeći Tursku koja ima za cilj jačanje svojih ekonomskih pozicija. Ekonomski rast u Evropi usporava a zemlje BRIKS-a nude nove mogućnosti za saradnju i razvoj.

Za Tursku je takođe važno smanjenje zavisnosti od Zapada. Ova zemlja nastoji da smanji ekonomsku i političku zavisnost od zapadnih zemalja posebno nakon nekoliko napetih trenutaka u odnosima sa EU i SAD.

Članstvo u BRIKS-u omogućiće Turskoj da vodi nezavisniju spoljnu politiku i diverzifikuje svoje ekonomske veze. Ovo je posebno važno zbog sankcija i trgovinskih ograničenja sa kojima se suočavaju zemlje orijentisane na saradnju sa Zapadom.

Članstvo u BRIKS-u Turskoj otvora nova tržišta i mogućnost ulaganja, što je posebno važno u trenutnoj nestabilnoj globalnoj ekonomiji. Ovo će pomoći u diversifikaciji privrede zemlje i smanjenju rizika povezanih sa zavisnošću od jednog ili više trgovinskih partnera.

Važnu ulogu igra i politička podrška koju Turska može da dobije od zemalja BRIKS-a. Saradnja sa zemljama poput Kine i Rusije može pomoći u jačanju međunarodnog uticaja Turske i njene pozicije na globalnoj sceni. Usred globalne političke nestabilnosti i rastućih izazova kao što su terorizam i migracione krize, bliske veze sa moćnim zemljama u razvoju mogu postati važan element nacionalne bezbednosti.

Turska ekonomija porasla je za 5,7 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2024. godine, izvestio je državni statistički institut. Rast se ubrzao u poređenju sa 4 odsto u prethodnom kvartalu i poklapao se sa prognozom stručnjaka anketiranih od strane „Trejding ekonomista”. Ovaj rast ukazuje na potencijal turske privrede i njenu sposobnost da se prilagodi promenama na globalnoj sceni.

Rusija je pozdravila interes Turske da postane članica BRIKS-a. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj pozdravlja interesovanje Turske za BRIKS i da će se o ovoj temi razgovarati na nadolazećem samitu te organizacije u Kazanju, prenosi Komersant.

Govoreći na konferenciji za novinare Peskov je dodao da se BRIKS raduje "održavanju kontakata sa svim zainteresovanim zemljama".

Izvor
Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 1 126« Reply #1 on: June 05, 2024, 04:08:13 pm »

Nisam ekonomista ali čini mi se da ekonomija ne ide baš bajno odnosno da je inflacija poprilična ako:
Turska podiže kamatne stope na 50% dok nastoji smiriti neumjerenu inflaciju...
...
Potrošačke cijene porasle su 4,5 posto u veljači u odnosu na samo siječanj, čime je godišnja stopa rasta dosegla 67 posto. Središnja banka predviđa da će inflacija porasti prema 80 posto do ljeta


Preuzeto iz https://www.ft.com/content/70ad468f-1fc7-4cdb-9920-14ff64f3c609
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 426


« Reply #2 on: June 05, 2024, 05:37:10 pm »

Koliko znam nigde nije napisano da članica EU ne može u BRIKS i obrnuto, dakle Turska bi mogla ostati da čeka ulazak u EU još 50 godina a u međuvremenu se lepo razvijati u BRIKS.

Po meni, vrlo slična ako ne ista sudbina čeka i Srbiju - u EU neće je primiti nikada, biće u BRIKS.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.