PALUBA
June 21, 2024, 11:05:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Mobilni kopneni raketni sistem PVO sa projektilima tipa Umkhonto, u razvoju  (Read 156 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 091« on: June 10, 2024, 05:12:35 pm »

Mobilni kopneni raketni sistem sa projektilima tipa Umkhonto, u razvoju

Umkhonto je porodica raketa zemlja-vazduh sa vertikalnim lansiranjem koje je razvio Denel Dynamics. Umkhonto je dizajniran da bude moderna raketa kratkog do srednjeg dometa, sa mogućnošću lansiranja u svim vremenskim uslovima. Radeći pri supersoničnim brzinama, Umkhonto koristi tehnologiju infracrvenog navođenja da obezbedi PVO tačkastih objekata i ograničenu lokalnu protivvazduhoplovnu odbranu od višestrukih napada aviona i projektila.

Umkhonto je dostupan u tri varijante, infracrveno navođenje kratkog dometa (Umkhonto-IR), infracrveno navođenje produženog dometa (Umkhonto-ER-IR) i verzija sa radarskim navođenjem izvan vizuelnog dometa (Umkhonto-R).

Umkhonto je konstruisan da se suprotstavi širokom spektru vazduhoplovnih pretnji, kao što je napad više borbenih aviona ili helikoptera, protivbrodske rakete, protivradarske rakete, bespilotne letelice i supersonične krstareće rakete. U kombinaciji sa modernim sistemom protivvazduhoplovne odbrane i višenamenskim radarima za praćenje i navođenje, raketni sistem Umkhonto ima sposobnost da istovremeno gađa više ciljeva tokom napada zasićenja.

Pre lansiranja, cilj se otkriva, zahvata i prati 3D radarom. Nakon lansiranja, raketa leti do rejona zahvata, vođena svojim inercijalnim navigacionim sistemom. Korekcije putanje cilja se primaju putem veze za prenos podataka, što omogućava raketi da se suprotstavi manevrima izbegavanja cilja.   Projektil zatim aktivira svoj dvofrekventni IC tragač, zahvata cilj i prati ga do pogotka.

Denel je razvio kopneni lanser (GBL) za projektil Umkhonto, koji može da gađa vazduhoplovne pretnje velike brzine. GBL je svestran, kompaktan i mobilni sistem za vertikalno lansiranje zemlja-vazduh (VLS), sličan pomorskoj aplikaciji, koji pruža 360 stepeni odbranu od istovremenih vazduhoplovnih napada avionima i projektilima. Prenosiv kopnom, morem i vazduhom, lanser se može brzo spremiti za borbeni rad ili skloniti zbog svojih veoma mobilnih i autonomnih mogućnosti. Lako se integriše u veće kopnene ili pomorske sisteme protivvazduhoplovne odbrane, a ima osam lansirnih cevi koje se mogu ponovo puniti na način koji omogućava brzo dopunjavanje.

Karakteristike i mogućnosti projektila:

Umkhonto-IR blok I

Maksimalni domet: 12 km
Maksimalni plafon: 10 km
Maksimalna brzina: 2 maha

Umkhonto-IR blok II

Maksimalni domet: 15 km - 20 km
Maksimalni plafon: 8 km
Maksimalna brzina: 2 maha

Umkhonto-ER-IR

Maksimalni domet: 35 km
Maksimalni plafon: 12 km
Maksimalna brzina: 2 maha

Umkhonto-R

Maksimalni domet: 60 km+
Maksimalni plafon: 15 km
Maksimalna brzina: 2 maha

Projektili Umkhonto:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Lanser kopnenog sistema PVO sa raketama Umkhonto GBL:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Rakete su trenutno u naoružanju brodova prisutne u mornaricama Južne Afrike, Finske i Alžira i to sa projektilima tipa Umkhonto IR-Block II.

Južnoafrička republika ulaže napore da integriše modifikovanu kopnenu verziju Umkhontoa u svoj projekat kopnenog sistema protivvazduhoplovne odbrane (GBADS), kao deo značajnog remonta svoje protivvazduhoplovne odbrane. Vojska je odabrala Umkhonto da dopuni nedavno nabavljene britanske rakete kratkog dometa Starstreak, kao i njeno postojeće oružje protivvazduhoplovne odbrane kalibra 23 mm i 35 mm.


* Umkhonto_2.jpg (105.69 KB, 720x480 - viewed 0 times.)

* Umkhonto_gbads1_(cropped).jpg (66.48 KB, 734x585 - viewed 0 times.)

* Umkhonto GBL.jpg (269.93 KB, 800x600 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 22 queries.