PALUBA
July 21, 2024, 06:52:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Badri 313: “jedinice talibanskih specijalnih snaga”  (Read 1308 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 605


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« on: June 21, 2024, 02:30:20 pm »

Badri 313: “jedinice talibanskih specijalnih snaga”

20.06.2024.

Jedinica Badri 313 je talibanska verzija jedinica elitnih snaga za specijalne operacije (SOF). Jedinica je u velikoj meri povezana sa mrežom Hakani, koja ima veliki uticaj unutar nove vlade Islamskog Emirata Avganistana. Iz daljine, posmatrači bi mogli da pomešaju Badri 313 sa jedinicama specijalnih snaga bilo koje veće nacije. Međutim, malo je verovatno da ima sposobnosti američkog SEAL tima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Badri 313 specijalna jedinica izašla je u javnost, uoči talibanskog zauzimanja Avganistana u avgustu 2021. godine. Talibani su objavili propagandne video snimke koji pokazuju svoju modernu ratnu mašinu. Badri 313 je bolje opremljen od uobičajenog talibanskog ratnika. Veći deo oružja i opreme su ratni plen. Oni su takođe preuzeli opremu prethodne Avganistanske nacionalne armije. Talibani su ovu jedinicu opremili ratnim plenom koji su za sobom ostavili američki vojnici koji su se brzo povlačili. Štaviše, Badri 313 zajedno sa talibanskom crvenom jedinicom su glavni operateri za Talibane u operacijama najvećeg prioriteta.

Doktrina i istorija

Moto jedinice Badri 313 je „Udaramo da uništimo“. Ime Badri 313 je referenca na istorijsku bitku kod Badra. U kojoj je prorok Muhamed predvodio 313 vojnika u pobedu protiv vojske od preko 1000 Kurejšija. Dajući imena svojim specijalnim snagama po istorijskoj bitci, talibani su učvrstili pogled na Badri 313, kao na grupu koja može da nastupi i kada su sve šanse protiv nje.

Jedinica deli ideološku usklađenost sa Al Kaidom i jedinicama sa sličnim imenima, kao što je Armija Badra, koja je prva izvela napade 2011. godine. Mreža Hakani kontroliše Badri 313, što jasno objašnjava njene veze sa Al Kaidom. Zato što je mreža Hakani veza između Talibana i Al Kaide.

Iznad svega, Badri 313 prihvata vojnike samo ako traže mučeništvo ili muštašid. Cilj Badri 313 je da spase Avganistan i njegov narod i to je organizaciono jedinica izgrađena za ovaj zadatak. Shodno tome, želi da brani vrednosti talibana i da obezbedi šerijatski zakon u Avganistanu. Odgovoran je za borbe iz blizine, pustinjski rat, direktne akcije, specijalne operacije i gerilski rat.

Pošto svi njeni članovi traže mučeništvo, vrlo je verovatno da su bili umešani u složenije samoubilačke napade pre dolaska Talibana na vlast. Štaviše, Badri 313 je izvršila samoubilački napad na kompleks G4S 2018. godine. Infiltrirala se u kompleks pošto je aktivirala bombu samoubicu van kompleksa.

Oprema Badri 313

Propagandni video snimci i slike jedinice koje su kružileninternetom, ukazuju na to da je opremljena ratnim plenom. I od svojih pobeda protiv prethodne avganistanske nacionalne armije i protiv snaga Sjedinjenih Država koje su se povukle. Da bi se ovo stavilo u perspektivu, SAD su avganistanskoj nacionalnoj vojsci obezbedile opremu vrednu 28 milijardi dolara. Ovo je sve sada u rukama talibana i njihovih novih oružanih snaga. Konkretno, jedinica Badri 313 ima sledeće:

Kamuflažne uniforme
Oklop za telo
Taktički radio
Naočare za noćni vid (ovo je od posebnog značaja za službenike odbrane)
Oklopne Hamvije
M4 karabin puške
M16 puške
pištolje – Glok i M-1911.

Talibani i njihove specijalne snage su sada bolje opremljene od nekih vojski malih nacija. Ovo ne samo da predstavlja pretnju za svakoga ko želi da svrgne talibane, već i za regionalnu bezbednost. Kao rezultat toga, talibani sada kontrolišu moderno oružje, uključujući helikoptere za napade i raketne sisteme.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Operacije Jedinice

Bez sumnje, Badri 313 je bila ključan deo u pobedi talibana nad avganistanskim snagama. Njena obuka od strane Hakanijeve mreže i verovatno Pakistanaca pružila im je taktičko znanje potrebno da budu odlučujući u talibanskoj operaciji da obezbede pobedu.
Nakon što su talibani preuzeli vlast, režim je odredio Badri 313 da održava bezbednost u Avganistanu. Najvažnije Kabul. Talibani su postavili Badri 313 na aerodrom u Kabulu dok su se SAD evakuisale i obezbeđivali predsedničku palatu.

Panjširska dolina (Dolina Pet Lavova)

Iako su talibani obezbedili veći deo Avganistana, oni se i dalje bore u dolini Pandžšir. Nedavni napadi na talibane koji dolaze iz Fronta nacionalnog otpora u Panjširu ponovo su pokrenuli sukob sa talibanima. S obzirom da su talibani potencijalno osramoćeni u Panjširu, nije ni čudo što su poslali svoju elitnu jedinicu. Badri 313 deluje u dolini Panjšir. Dok izveštaji sugerišu da ona nanosi velike gubitke u Panjširu.

Granica sa Pakistanom

Talibani su rasporedili Badri 313 na avganistansko-pakistansku granicu. Istorijski poznata kao Duranova linija. Ovo je zbog pokušaja talibana da spreče Pakistan da postavi ogradu duž granice. To pokazuje snagu koju talibani sada osećaju da imaju. Sada osećaju da će raspoređivanjem svoje elitne jedinice moći da spreči reagovanje velike sile. Međutim, nejasno je da li su se desile bilo kakve borbe u regionu.

Borbe protiv IS-K

Sve veće prisustvo IS-K (ISIS-Khorasan) u Avganistanu je od velike zabrinutosti za talibane. Budući da će nastavak agresije IS-K na talibane rezultirati neuspehom u pružanju regionalne bezbednosti koju su obećali. Stoga su talibani rasporedili Badri 313 u provincije Nangahar i Kunar u januaru 2022. godine, pošto su talibani udvostručili svoje napore da unšte IS-K.

Rezime

Na kraju krajeva, Badri 313 je, bez sumnje, najsofisticiranija borbena snaga koju talibani poseduju od svog nastanka 1994. godine. Prošlo je vreme talibanskih boraca u šalvar kamizu. Iako je malo verovatno da predstavlja pretnju oružanim snagama bilo koje veće nacije. Ono što nam dolazak jedinice Badri 313 govori jeste da su talibani ovog puta drugačije odigrali. Zato što su maksimalno iskoristili ratni plen i stavili je u navodnu elitnu borbenu snagu, spremnu da brani Talibane i njihove vrednosti do smrti. Iako je većina slika verovatno u propagandne svrhe, ono što pokazuje je da talibani ne samo da su u stanju da vladaju ovim vremenom, već su i vojno pobednička sila. Što će verovatno izazvati regrutovanje i strah među avganistanskim stanovništvom.

Izvor


* Badri 313 Battalion - Taliban Special Forces.jpg (335.66 KB, 836x506 - viewed 2 times.)

* badri-313-jedinice-talibanskih-specijalnih-snaga-1.jpg (121.25 KB, 1068x601 - viewed 2 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 22 queries.