PALUBA
July 21, 2024, 05:03:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Najbolja puška današnjice  (Read 1592 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 605


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« on: June 28, 2024, 06:05:50 pm »

Najbolje jurišne puške današnjice

Odabir najbolje jurišne puške u današnje vreme nije lak zadatak zbog brojnih modela dostupnih na tržištu. Rangiranje najboljih pušaka za današnjice urađeno je na osnovu nekoliko faktora, uključujući broj proizvedenih primeraka, korišćenu tehnologiju, učešće u vojnim misijama, rasprostranjenost u vojnim jedinicama i zemljama u kojima su u upotrebi.

5. M16 (SAD)
M16, američka ikona, i dalje je visoko rangirana uprkos velikom broju novih modela. Razlozi za to uključuju:

    • Proizvodi se od 1964. godine.
    • Do 2003. prodato je 8 miliona primeraka.
    • U upotrebi je u 80 zemalja.
    • Korišćena je u 38 sukoba.

Nastala tokom Korejskog rata, M16 je poznata po svojoj lakoći, a njen dizajn omogućava efikasno korišćenje bez klipa, iako to može povećati cenu municije.
Jurišna puška M16 je proizvod Korejskog rata. Tokom ovog rata, Amerikanci su se suočili sa potpuno novom taktikom – ogromne gomile Korejaca napale su američke položaje. Tada je američki aeronautički inženjer Judžin Stoun odlučio da pronađe neophodnu vatrenu moć da „brzo pokosi“ neprijatelja. Tako je rođena legenda, živa do danas, a možda i u godinama koje dolaze.

Puška M16 je lagana. Mnogi vojni stručnjaci kažu da je način na koji je Stoun odlučio da „ispusti gas“ kroz cevovod u nosač vijaka razlog za težinu oružja. Jurišna puška M16 koristi automatsko odzračivanje gasova bez klipa.

Neki stručnjaci kažu da je to takođe deo mana, jer takav dizajn zahteva skuplji barut.4. IVI Tavor X95 (Izrael)
Izraelska jurišna puška Tavor X95 zauzima četvrto mesto. Razvijena je 2009. godine i koristi je izraelska mornarica i mnoge druge jedinice.

    • U upotrebi je u 19 zemalja.
    • Koriste je i neke američke policijske jedinice.
    • Može se prilagoditi različitim kalibrima i konfiguracijama.

X95 je poznata po svojoj mobilnosti, kvalitetu, lakoći i preciznosti, što je čini veoma poželjnom.
IVI Tavor Ks95 jurišna puška se još uvek prodaje na glavnim civilnim tržištima, uključujući SAD i Kanadu.
Ks95 ima svoje razlike u odnosu na IVI Tavor 21. Na primer, punjenje je udobnije za skidanje, ručka za punjenje je mnogo bliže kundaku, dok je Tavo 21 bio bliže cevi.

X-95 ima jedinstven, ali jednostavan dizajn. Karakteristika ove jurišne puške je da se pištolj može brzo i lako pretvoriti u pucanje različitih kalibara, kao što je mitraljez  5,56 mm u mitraljez 9 mm.

Ks95 omogućava vojniku da koristi razne varijacije. Na primer, postoje tri različita štitnika za ruke, nekoliko tipova šina, uključujući ugrađene šine, promenu ručke, konfigurisanje štitnika okidača i još mnogo toga.3. AK-103 (Rusija)
AK-103 je moderna verzija čuvenog Kalašnjikova i nalazi se na trećem mestu.

    • Proizvodi se od 2011. godine.
    • Prodato je više od 250.000 jedinica.
    • Koristi se u 17 zemalja i učestvovala je u 10 ratova.

AK-103 je poznata po pouzdanosti i jednostavnom dizajnu, sa plastičnim komponentama koje smanjuju težinu.
Dugi niz godina, AK-47 je bio pretnja širom sveta, ali izgleda da je AK-103 možda najbolja ruska jurišna puška razvijena do sada. Barem tako kažu Rusi. Ruski gigant AK-103 penje se na treće mesto na počasnoj lestvici.

AK-103 je započeo svoj život 2011. godine i traje do danas. Do sada je širom sveta prodato više od 250.000 jedinica ove mašine.

Tokom testova, jurišna puška AK-103 ispalila je 1.400 hitaca bez prekida - nešto što neki mitraljezi ne mogu da urade ovih dana.2. HK416 (Nemačka)
HK416 je druga najbolja jurišna puška, poznata po tome što je korišćena u misiji koja je dovela do smrti Osame bin Ladena.

    • Ima pet vojnih i sedam civilnih varijanti.
    • Koristi se u 27 zemalja.
    • Primarno je oružje mnogih specijalnih jedinica.

Njena izdržljivost i pouzdanost čine je omiljenom među vojnicima.

    • Puška je učestvovala u tri rata i nastavlja da doživljava;
    • U zavisnosti od različitih varijacija, može pucati na udaljenosti od 300 do 800 metara
    • HC416 jurišna puška može ispaliti  60.000 metaka u previše prašnjavim okruženjima
    • Jurišna puška HK416 je proizvod nemačke kompanije Heckler and Koch. Serijska proizvodnja jurišne puške počela je 2004. godine i traje do danas.

Ova automatska jurišna puška ima šestostepeni teleskopski kundak.

Princip ispaljivanja metka je patentirani sistem nemačke kompanije. Sistem koristi klip kratkog hoda koji povlači nosač vijka nazad. Nemački stručnjaci tvrde da je to ono što sprečava da gas uđe u unutrašnjost oružja. Sa nižom temperaturom i manje zagađenja, HK416 postaje precizno precizno oružje. Nemački programeri tvrde da je prototip jurišne puške tokom razvoja ispalio 10.000 metaka bez prekida. Nakon nekoliko razvijenih prototipova, nemački inženjeri su došli do varijante koja daje kratak trzaj pri gađanju.1. FN SCAR (Belgija/SAD)

FN SCAR je najviše rangirana jurišna puška današnjice.

    • Može se koristiti kao jurišna puška, primarna borbena puška, snajperska puška i automatsko oružje.
    • Težina se može prilagoditi, a koristi se u 32 zemlje.
    • Razvijena je za specijalne operacije.

SCAR je poznata po svojoj preciznosti, lakoći upotrebe i mogućnosti prilagođavanja različitim misijama.
Ova puška ima deset vojnih varijanti i četiri civilna.
Eksplicitno razvijen za Komandu specijalnih operacija Sjedinjenih država
Razvijen kao prototip još 2004. FN SCAR jurišna puška je prošla desetine prilagođavanja dizajna i funkcionalnosti da bi bila ono što je danas. Automatska puška FN SCAR u upotrebi je u
32 zemlje, naoružavajući uglavnom vojnike iz specijalnih snaga. FN SCAR jurišna puška je toliko precizna i laka za upotrebu da je polovina od ove 32 zemlje koristi za svoje policijske jedinice.

FN SCAR jurišna puška je samopunjavajuća automatska puška sa rotirajućim zavrtnjem. U zavisnosti od municije koju koristi, jurišna puška ima dve glavne varijante – laku (patrona 5,56 × 45 mm) i teška (patrona 7,62 × 51 mm prema NATO standardu).

SCAR ima dva prijemnika: donji je napravljen od polimera, a gornji prijemnik je iz jednog komada i napravljen je od aluminijuma. SCAR ima integralnu, neprekidnu Picatinni šinu na vrhu aluminijumskog prijemnika, dve bočne šine koje se mogu ukloniti i jednu donju na koju se može montirati bilo koji pribor usklađen sa MIL-STD-1913. Donji prijemnik dizajniran sa M16 kompatibilnom rukohvatom za pištolj dobro je širio magacin i podignuto područje oko magacina i dugmadi za otpuštanje zatvarača. Prednji nišan se okreće nadole za slobodnu upotrebu optike i pribora. Puška koristi 'tappet' tip zatvorenog gasnog sistema sličan M1 karabinu, dok nosač zatvarača inače podseća na Stoner 63 ili Heckler & Koch G36.
U zavisnosti od municije koju koristi, jurišna puška ima dve glavne varijante – laku (patrona 5,56 × 45 mm) i teška (patrona 7,62 × 51 mm prema NATO standardu).Zaključak
Rangiranje najboljih jurišnih pušaka može varirati zavisno od korišćenih kriterijuma. FN SCAR, HK416, i AK-103 su među najpouzdanijim i najpopularnijim modelima, ali specifične potrebe jedinica mogu uticati na njihov izbor. Recimo specijalne jedinice Vojske Srbije koriste FN SCAR, dok ostatak vojske koristi  jurišnu pušku čija konstrukcija je temeljena na principima AP AK-47, takođe u tu grupu derivta AK-47 spada i AK-103. Slično je i kod nemačkog HK416.
Logged
Lemi_O2
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 519« Reply #1 on: June 28, 2024, 06:42:57 pm »

Umjesto M16, M4 se trebala naći na listi. Razlike su značajne, te je više relevantna u ovom stoljeću, da ne kažem puno bolja.
Također nedostaje i Steyr AUG.
Logged
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 253


Ko laje zlo ne misli


« Reply #2 on: June 28, 2024, 07:06:09 pm »

Jel na svetskom nivou ili na ličnom? Pošto ovde navedene puške pripadaju trećoj generaciji pušaka,ako ih podelimo ovako :

•Prva generacija - kremenjače,
•Druga generacija - jednometke,
•Treća generacija - Automatske puške,
•Četvrta generacija - Automatske puške sa povećanim dometom i probojnošću i
•Peta generacija - Automatske puške sa navođenom municijom (to će tek biti u budućnosti) .

Predstavnike prve generacije uglavnom znate šta su , druga generacija je čuvena "Papovka" i slične njoj , treća je uglavnom opisana u Brokovoj prvobitnoj objavi s tim što nedostaju Nemački STG-44 koji je ako se ja dobro sećam prvi automat koji je uveden u upotrebu (?) i AK-47 koji je naj zastupljeniji u toj kategoriji sa najviše proizvedenih pojedinačnih primeraka u različitim verzijama,a tu su i različiti BulPap modeli, četvrta generacija su Američki Sig Sauer XM7 i Zastavina M-19(20) puška (Rusi rade na svojoj verziji takođe ) , a budućnost je "produženi domet i municija sa laserskim navođenjem koja pogađa u jednu tačku" , to su Amerikanci već oprobali 2017.(ako se dobro sećam) ,radi ,ali je mnogo skupo za serijsku proizvodnju trenutno ,pa kad pojeftiniti elektronika desiće se i to.

Tako da je ovo interesantna tema ,ali može biti jako široka i opširna Wink.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 605


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #3 on: June 28, 2024, 07:11:10 pm »

Tako da je ovo interesantna tema ,ali može biti jako široka i opširna Wink.
Itekako!
Možete i sami formirati ovakvo glasačko pitanje.
Logged
Lemi_O2
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 519« Reply #4 on: June 28, 2024, 08:15:17 pm »

Jel na svetskom nivou ili na ličnom? Pošto ovde navedene puške pripadaju trećoj generaciji pušaka,ako ih podelimo ovako :

•Prva generacija - kremenjače,
•Druga generacija - jednometke,
•Treća generacija - Automatske puške,
•Četvrta generacija - Automatske puške sa povećanim dometom i probojnošću i
•Peta generacija - Automatske puške sa navođenom municijom (to će tek biti u budućnosti) .

Predstavnike prve generacije uglavnom znate šta su , druga generacija je čuvena "Papovka" i slične njoj , treća je uglavnom opisana u Brokovoj prvobitnoj objavi s tim što nedostaju Nemački STG-44 koji je ako se ja dobro sećam prvi automat koji je uveden u upotrebu (?) i AK-47 koji je naj zastupljeniji u toj kategoriji sa najviše proizvedenih pojedinačnih primeraka u različitim verzijama,a tu su i različiti BulPap modeli, četvrta generacija su Američki Sig Sauer XM7 i Zastavina M-19(20) puška (Rusi rade na svojoj verziji takođe ) , a budućnost je "produženi domet i municija sa laserskim navođenjem koja pogađa u jednu tačku" , to su Amerikanci već oprobali 2017.(ako se dobro sećam) ,radi ,ali je mnogo skupo za serijsku proizvodnju trenutno ,pa kad pojeftiniti elektronika desiće se i to.

Tako da je ovo interesantna tema ,ali može biti jako široka i opširna Wink.
Iako je nepravilno puške dijeliti po načinu rada na generacije, redoslijed bi išao približno ovako:

Prva generacija - Prednjače (muzzle loaders), sve puške koje se pune sprijeda, neovisno o sustavu opaljenja, nema sjedinjenog metka
Druga generacija- Puške sa ručnim zatvaračem i sjedinjenim metkom - K98 , LeeEnfield. Uključuje puške sa  RUČNO pokretanim: obrtno čepnim zatvaračem, sa padajućim blokom, polužnom akcijom itd.
Treća generacija- Poluautomatske puške -SKS, Garand, Barrett M82
Četvrta generacija- Automatske puške- FG42, AK-47, VHS, pa sve do danas uključujući programe tima Land warrior, Ratnik...
Peta generacija -Puške usmjerene energije, uključuje i laserske puške

Napominjem, poluautomatske puške i puške sa ručnim zatvaračem se i dalje razvijaju i spadaju u sam vrh razvoja i primjenjene tehnologije.
To su obično usko specijalizirana vrhunska oružja. Puške danas više nisu samostalno oružje, već samostalan sustav i/ili dio većeg sustava (Ratnik, Land warrior) i tako se i razvijaju. Sjedinjuju optička sredstva, daljinomjere, navigaciju, sustave označavanja ciljeva, komunikaciju, itd..« Last Edit: June 28, 2024, 08:30:59 pm by Lemi_O2 » Logged
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 253


Ko laje zlo ne misli


« Reply #5 on: June 28, 2024, 10:15:04 pm »

Može i tako Smiley. To sve zavisi od autora ,do autora i šta je poenta njegovog naučnog kazivanja Smiley. S tim što mi je interesantna ova Lemijeva Peta generacija "usmerena energija i laserske puške" . Ja sam tu postavio puške koje su iste kao i recimo četvrta generacija, ali imaju municiju koja se navodi po laserskom snopu do cilja , Lemi je (barem koliko ja shvatam) municiju zamenio (to jest izbacio jer nema metalnog metka koji leti iz puške i pogađa cilj) sa usmerenom energijom (to može biti čak i vazdušni val koji udari u protivnika) i laserskim zrakom...

Po toj podeli "moja generacija pet" bi zapravo bila "generacija četri plus" (i dalje je u istoj ravni sa prethodnom grneracijom ali ima neke prednosti). Može i tako  , ali da zapišem zašto sam ih ja razdvojio :

Tokom opitovanja svih automatskih pušaka,na velikim daljinama dolazi do pada metka prirodnim putem kao posledice otpora kretanju i zemljine teže (dva najčešća uzroka).  Takođe bitna je količina barutnih punjenja (koja idu u čauru /čahuru kako ko voli da naziva ) i njegova termostabilnost. To laički znači ako imate termo-nestabilan barut,svaki pucanj vam plasira naredni metak dalje od mesta na koji je pao prethodni (dobijete grupu pogodaka koja je previše udaljena). To se događa često kod automatskih pušaka na daljinama od 600 do 1000 metara (što dalje to veći promašaj).

Da bi te promašaje nekako sveli u razumnu meru ,neki teoretičari su izašli sa predlogom da metak bude na primer laserski navođen (može i radio komandno,na primer) ,što bi od prilike izgledalo kao da ste smanjili raketu Kornet (ili neku drugu raketu) na veličinu metka i opali je iz puške. Laserom nanišanite u metu na daljini od 1000 metara i meci sami vrše korekciju putanje i završavaju u centru mete.

Lemijevu petu generaciju bi balističari odbacili (mi ostali svakako ne bi pošto nam ne smeta)  iz samo jednog razloga- ostali bi bez posla ako ne bi postojao metak (projektil) Wink .
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 605


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #6 on: June 28, 2024, 10:31:41 pm »

Da li je to ova puška sa usmerenom energijom i laserom:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo je danas najzanimljivije u borbi protiv dronova, što će u budućnosti imati vojske na nivou čete a možda i voda.


* Pischal-Pro_anti-UAV_gun_at_Dubai_Airshow_2019.jpg (294.03 KB, 1600x1200 - viewed 1 times.)
Logged
Lemi_O2
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 519« Reply #7 on: June 28, 2024, 11:07:53 pm »

Može i tako Smiley. To sve zavisi od autora ,do autora i šta je poenta njegovog naučnog kazivanja Smiley. S tim što mi je interesantna ova Lemijeva Peta generacija "usmerena energija i laserske puške" . Ja sam tu postavio puške koje su iste kao i recimo četvrta generacija, ali imaju municiju koja se navodi po laserskom snopu do cilja , Lemi je (barem koliko ja shvatam) municiju zamenio (to jest izbacio jer nema metalnog metka koji leti iz puške i pogađa cilj) sa usmerenom energijom (to može biti čak i vazdušni val koji udari u protivnika) i laserskim zrakom...

Po toj podeli "moja generacija pet" bi zapravo bila "generacija četri plus" (i dalje je u istoj ravni sa prethodnom grneracijom ali ima neke prednosti). Može i tako  , ali da zapišem zašto sam ih ja razdvojio :

Tokom opitovanja svih automatskih pušaka,na velikim daljinama dolazi do pada metka prirodnim putem kao posledice otpora kretanju i zemljine teže (dva najčešća uzroka).  Takođe bitna je količina barutnih punjenja (koja idu u čauru /čahuru kako ko voli da naziva ) i njegova termostabilnost. To laički znači ako imate termo-nestabilan barut,svaki pucanj vam plasira naredni metak dalje od mesta na koji je pao prethodni (dobijete grupu pogodaka koja je previše udaljena). To se događa često kod automatskih pušaka na daljinama od 600 do 1000 metara (što dalje to veći promašaj).

Da bi te promašaje nekako sveli u razumnu meru ,neki teoretičari su izašli sa predlogom da metak bude na primer laserski navođen (može i radio komandno,na primer) ,što bi od prilike izgledalo kao da ste smanjili raketu Kornet (ili neku drugu raketu) na veličinu metka i opali je iz puške. Laserom nanišanite u metu na daljini od 1000 metara i meci sami vrše korekciju putanje i završavaju u centru mete.

Lemijevu petu generaciju bi balističari odbacili (mi ostali svakako ne bi pošto nam ne smeta)  iz samo jednog razloga- ostali bi bez posla ako ne bi postojao metak (projektil) Wink .
Zamijenio sam ih iz razloga pošto je riječ o municiji a ne oružju. Navođena, samonavođena, korigirana ili tempirana municija se ispaljuje iz standardnog vatrenog oružja-puške. To oružje radi na starim, poznatim principima i tehničkim rješenjima. Na primjer, američki XM-25 program.
Puške usmjerene enegije (rail gun, laseri, UZ, vortex) rade na sasvim drugim principima i tehničkim rješenima i bukvalno ne spadaju u vatreno oružje (isto kao i zračne puške- PCP, PCR). Po tome i ne spadaju u klasični termin puška.Iako, oružje na tim novim principima če definitvno istisnuti osobno vatreno oružje. Laseri kao sveti gral su sve bliži.
Nažalost, najviše zbog trenutnog rata u Ukrajini, maksimalno se ubrzava razvoj upravo oružja usmjerene energije. Sve strane izvlače stara ispitivanja i pokušavaju čim brže razviti prije svega lasere i railgun (EM topove/ puške).
Kategorije pušaka, vrste  razvoj kroz povijest (uslovno rečeno generacije) su definirane i od stručnjaka pa i od zakonodavaca. I to po konstrukciji mehanizma bravljenja (tip zatvarača) i njegovoj operaciji (ručni,odvođenjem plinova, povratnim trzajem...) i opaljivanja, vrstom cijevi -ožlijebljena  ili glatka, te o municiji koju koristi (crni barut i kugla-odvojeni metak, sjedinjeni metak ili patrona).
Svakako zanimljiva tema.
Logged
Lemi_O2
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 519« Reply #8 on: June 28, 2024, 11:31:59 pm »

Da li je to ova puška sa usmerenom energijom i laserom:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo je danas najzanimljivije u borbi protiv dronova, što će u budućnosti imati vojske na nivou čete a možda i voda.
Jedna od mnogih sličnih. Mada, u svojoj kategorizaciji nisam mislio na ECM oruđa (el.ometače, supressore i sl.) već na oružja za fizičko uništavanje cilja pogotkom (plazmom, svjetlom, vortexom, ispaljenim objektom, mikrovalovima). Kao na primjer američki PHASR program, kineski ZKZM-500. Iako definirana i razvijana kao nesmrtonosna oružja pošto "samo oslijepluju i dezorijentiraju", zbog nehumanosti, pravnici lome koplja u odnosu na konvencije koje reguliraju rat i oružje. Pokušavam naći u literaturi podatke o američkom projektu iz ranih 2000-ih, laserska puška koja izgleda kao automatska klasična puška sa odvojivim spremnikom. Umjesto metaka, unutra su neki mali superkondenzatori koji jednokratno daju energiju za laserski puls. Tehnološki napredak je nevjerojatan na svim gore sponenutim poljima. Definitivno su railgun (elektromagnetski top), plasma i  laseri iz SF-a došli u realnost.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 605


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #9 on: June 28, 2024, 11:38:00 pm »

Lemi, hvala!
Logged
Lemi_O2
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 519« Reply #10 on: June 29, 2024, 02:15:43 am »

Primjer komercijalnog sustava od prije nekih 10-ak godina. Tracking point, praktično SUV na modiciranoj standardnj pušci. Cijeli oružani sistem se normalno kupiti po razumnoj cijeni. Sadrži daljinomjer, balistički kompjuter koji osim varijabli puške, municije i strijelca uzima u obzir 11 varijabli okoliša (orijentacija u prostoru, temperatura, tlak, vjetar, udaljenost, nagib i  zakošenje puške, Koriolis efekt, Magnus efekt...) te automatski korigira točku pogotka vidljivu kroz optiku.


« Last Edit: June 29, 2024, 02:20:49 am by Lemi_O2 » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.