PALUBA
February 28, 2024, 07:10:37 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 27   Go Down
  Print  
Author Topic: Galerija tenkova T-72  (Read 161704 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #120 on: August 29, 2012, 10:42:00 am »

Па, сад ја сам прилично сигуран, а ти ако желиш формирај нови поглед на употребу ОМЈ, пре свега тенкова у класичном оружаном сукобу.
Велики проблем у данашњој оцени употребе ОМЈ је што су новији сукоби били или прилично специфични, краткотрајни, или је једна страна имала велику надмоћ.

Током другог светског рата је било више прилике да се анализира дејство ОМЈ, као и мере противдејства.
Врло брзо су све стране почеле да уводе самоходна оруђа (ловце тенкова), који су били придодати пешадији као ПТ средство. Ова средства су били нешто јевтинија од тенкова сличне класе. Совјети и немци су користили казаматна решења, са добрим оклопом спреда и јаким топом. Американци су користили ловце тенкова са слабијим оклопом, куполом и врло јаким топом (јачим него оним које је било на њиховим тенковима), а одликовале су се великом мобилношћу - њихов концепт је био да се брзо створи концентрација на месту продора. И код њих су ове јединице биле у склопу пешадијских јединица.
Коришћење тенкова као примарно ПТ средство није рационално јер би онда требали да се поделе уз јединице, чиме се губи њихова офанзивна моћ. Француска и СССР које су почетком рата имале велики број тенкова у пешадијским јединицама су убрзо увидели проблем овакве употребе.
Директан сукоб великих тенковских формација је био редак. Код Прохоровке је до њега дошло због неочекиваног немачког продора на јужној страни избочине, и више чини изузетак него правило. У већини других сличних акција, бранилац је тенковима противника супротставио ПТ топове, ловце тенкова, авијацију, мине, запреке, пешадију, а својим тенковима нападао бокове.
При свему томе данас имамо ПОВР, хеликоптере, авионе, ефикасне РБ.
Зато мислим да коришћење тенкова као примарног ПО средства није рационално. Он треба да прихвати борбу са противничким тенковима, али само у случају потребе.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 261


« Reply #121 on: August 29, 2012, 02:32:36 pm »

Зашта је тенк онда примарно намењен? За вожњу? Гађање бункера? Гажење пешадије?

Ти то опет посматраш са аспекта асиметричних ратова и ратова где супротна страна или нема или има слабе оклопне снаге. Тенк је офанзивно средству, нападно. Кога напада? Па најјаче код противника? А шта је најјаче оружје код протвника? Самохотка? ПОВР?. Не, тенк. Дакле, тенк је офанзивно противоклопно оружје и то главно. Самохотке, ПОВР то нису никако. Они су дефанзивна средства. А ратови се не добијау дефанзивом или одбраном. Чак и када су временски преовлађујући видови дејства, финале, главни део је офанзива (напад). Вијетнамски рат је класичан пример за то. 

Код напада на Ирак, у оба рата, у првом ешелону наступале су оклопне јединице, на челу са тенковима, праћени механизованом пешадијом. Не са ловцима тенкова, не са самохоткама, не са преносним ПОВР. Зашто? Зашто што се тенковима остварује ватра и удар, обезбеђује продор и  слама очекивани противудар оклопних снага (противникових тенкова).

Ти погрешно схваташ употребу оклопних јединица, пре свега тенковских. Када си у одбрани, паметан командант неће оклопну (тенковску) јединицу ставити у први ешелон (на први положај), неће је изложити директној ватри противника. Ставиће је по дубини (други ешелон, други положај) са основним наменом, да ако заустави противника изведе противнапад - противудар, а ако не успем да га тада зауставим. Када нападаш, не стављаш самохотке у први ешелон, већ тенкове стављаш напред. Да пробију пут и први дочекају против удар.Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #122 on: August 29, 2012, 03:02:20 pm »

Зашта је тенк онда примарно намењен? За вожњу? Гађање бункера? Гажење пешадије?
Ма колико чудно звучало, рећи ћу да јесте намењен за горе наведено.
Продор ОМЈ током ДСР је ишао преко противникових најслабијих положаја. Значи рачунало се примарно на отпор пешадије и артиљерије. По пробоју је требало да се избори са евентуалним контранападом противникових тенкова. Ту долази до изражаја противоклопни аспект тенкова. После тога, долази до експлоатације пробоја, где је битна покретљивост.

Ти погрешно схваташ употребу оклопних јединица, пре свега тенковских. Када си у одбрани, паметан командант неће оклопну (тенковску) јединицу ставити у први ешелон (на први положај), неће је изложити директној ватри противника. Ставиће је по дубини (други ешелон, други положај) са основним наменом, да ако заустави противника изведе противнапад - противудар, а ако не успем да га тада зауставим. Када нападаш, не стављаш самохотке у први ешелон, већ тенкове стављаш напред. Да пробију пут и први дочекају против удар.
Пре ми се чини да не схваташ шта покушавам да кажем.
Нисам рекао да су самохотке за напад - и показало се током ДСР да можда и јесу замена за тенк у одбрани, али никако у нападу.
Исто нисам ни спомињао да тенкови треба да стоје у првом ешалону, и не слажем се са тим.

Ако је по твом мишљењу тенку примарна ПО борба, објасни ми како се онда користе?
Да ли се распоређују подједнако по линији фронта и чекају противнички напад? Или се за ту намену користе друга средства, а сами тенкови групишу у веће јединице и користе за напад или контранапад?

За крај, ево нешто статистике за употребу тенкова на западном фронту 1944.
Американци су дошли до закључка да је у тенковској борби, страна која прва отварала ватру имала пет пута мање губитке. Значи не страна која се брани или наступа, него она која прва осмотри и нападне - иако су немци имали предност у оклопу и топу.
Ловци тенкова су се углавном бранили, па су имали предност да углавном први нападну. У тој улози су у просеку за свако своје уништено возило имали 2 уништена тенка ако су били без подршке пешадије, односно целих 6 ако су имали подршку пешадије. Из тога се види да су ловци тенкова били врло успешни у одбрани.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 261


« Reply #123 on: August 29, 2012, 08:31:33 pm »

Дакле, ипак су противоклопно средство и то најбоље и најуниверзалније. И као појединачно оруђе и као јединице.  Ја те питах зашта је тенк примарно намењен. Ти ми кажеш, да служи и за гађање бункера, гажење пешадије. Да, служе и за чишћења снега и укопавање. Него зашта је примарно намењен? То ти мени реци. А ја кажем да служи да у нападу оставри ватру и удар, пробије одбрану противника на главном правцу напада и када то учини максимално брзо продире у дубину и створи услове за увођење наредног ешелона, односно да уништи противника (ако може). За одбрану сам већ поменуо.

Да, начело је да се увек напада на правцу где је противник најслабији (има изузетака). нема туништа чудно. До оног "најачег" код противника из моје приче (противничких тенкова) увек се долази "изокола" (обухват, удар у бок . сл.). И нападаш увек максималном снагом како би противника "ошамутио" и што пре његове најјаче снаге довео у позицију да се повуку, предају или најбоље буду уништене. Дакле, и кад нападаш преко најслабије брањених положаја циљ су ти најајче снаге противника. А то су (најјаче снаге) код класичне војске обично оклопномеханизоване јединице. Када њих онеспособиш (неутралишеш, заробиш, уништиш) оставрио си задатак. Противоклопна способност тенка није само у његовим техничким квалитетима него што када је организован у јединице омогућавају разноврсност тактичких поступака, пре свега офанзивних. А тенковске јединице су од вода до дивизије. Са друге стране противоклопне снаге су максимално организоване у пукове. Није противоклопна борба погађање појединачних оклопних циљева, већ и умеће да се оне неутрачишу, доведу и "незгодну" позицију одговарајућом тактиком. Када би офанзивност (и у нападу и у одбрани) заснивао на дефанзивним противоклопним средствима (самохотке, ПОВР), а противник има тенкове, највероватније ћеш лоше проћи. Друга је ствар да немаш тенкове. Онда немаш. Користиш шта имаш, али ћеш тешко офанзивност нарочито према противнику који их има.

Сети се како и са чиме је Северни Вијетнам спровео офанзиву на Јужни Вијетнам 1976 (ако се не варам за годину). Оклопним јединицама - тенковским. Зашто? Зашто није самохоткама и ручним бацачима? Па нису биле довољне. Била би велика опасност да им офанзива не успе јер је противник имао солидне оклопне снаге. Тенк иде на тенк.

Та занимљивост око предности код отварања ватре је била и раније позната чињеница. Американци су Други светски рат, као и касније конфликте, користили за егзактна истраживања. Једно од њих је и ово које помињеш.  Онај ко први отвори ватру мање-више скоро увек оставарује ефект изненађења (већи или мањи). Занимљиво, чак и када очекујеш борбу, тај ефекат је очигледан.

Оклопне јединице, па ни тенкови се не распоређују линијски. Чак и када се тако назива борбени распоред у нападу, он је "смакнут" - тенкови су у цк-цак линији. Као уосталом и пешадија.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #124 on: November 09, 2012, 08:47:45 pm »

t72 istočnonemačke armije. Nemac je Nemac, makar bio iz Istočne Nemačke  Smiley

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/8G_tKBwh3KQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
« Last Edit: November 09, 2012, 08:55:02 pm by wermez » Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #125 on: February 12, 2013, 10:45:35 pm »

Jedna lepa makedonske sedamdesetdvojke.  Smiley Smiley

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 64498_478359748893608_642079806_n.jpg (127.37 KB, 960x720 - viewed 243 times.)
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #126 on: February 12, 2013, 10:50:33 pm »

Liči na Krivolak. Mislim okolina.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #127 on: February 12, 2013, 11:00:18 pm »

Moguce, nemam info gde je tacno napravljeno fotografiranje.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 323« Reply #128 on: February 06, 2014, 07:10:20 pm »

Kratki dokumentarac ;
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 275« Reply #129 on: February 19, 2014, 12:37:09 pm »

Slike zarobljenog irackog T-72M1 u americkom muzeju. Tenk je proizveden u Poljskoj. Tenk je iz sastava republikanske garde zarobljen je 1991. Odlicno je ocuvan.
Detaljno je obradjen T-72M1 sa vise slika i objasnjenja sa svih pozicija clanaova posade.

T-72M1
http://panzerfaust.ca/AFV%20interiors/t72d.html
http://panzerfaust.ca/AFV%20interiors/t72e.html
http://panzerfaust.ca/AFV%20interiors/t72f.html
http://panzerfaust.ca/AFV%20interiors/t72g.html

Ovaj T-72 je stigao u USA preko Izraela koji ga je zarobio 1982. god od Sirijaca.
Trenutnos e nalazi u vazduhoplovnoj bazi Nelis, Nevada.

http://panzerfaust.ca/AFV%20interiors/t72a.html
http://panzerfaust.ca/AFV%20interiors/t72b.html
http://panzerfaust.ca/AFV%20interiors/t72c.html

Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #130 on: February 19, 2014, 03:38:17 pm »


T-72M1 bi trebalo da odgovara po zaštiti M-84A? Motor je isti V-46, kao i na osnovnoj verziji. Ako je to kako pretpostavljam, taj tenk u američkom slengu ima nadimak Dolly Parton, zbog dodatne ploče 16mm na prednjoj gornjoj kosoj ploči i poboljšanom oklopu kupole. Zašto Dolly Parton - (kantri pevačica sa bujnim oblinama), ne liči na tenk, ali ima delove tela koji štrče.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 275« Reply #131 on: February 19, 2014, 04:43:19 pm »

Da to je ta verzija T-72.

Linkovi na samoj stranici za naredne strane nerade zato sam postavio sve linkove.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 330


« Reply #132 on: February 19, 2014, 11:59:38 pm »

Naziv "Dolly Parton" se isključivo odnosi na oklop kupole. Taj naziv je dodeljen T-72A jer je na tom modelu primenjen zaliveni umetak od nemetala (pesak) u prednjem delu oklopa kupole, a kasnije je to primenjivano i na pojedinim T-72M1 (zavisno od proizvođača). Pojavom T-72B taj umetak od nemetala postaje još izražajniji (deblji) i tada mu NATO-vci daju naziv "Super Dolly Parton". S tim da kod T-72B umetak više ne čini pesak, već višeslojni "sendvič" oklop.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 275« Reply #133 on: February 28, 2014, 06:20:05 pm »

Ovo moze biti intreresantno mada neznam koliko je verodostojno.
Ispitivanja u Nemackoj na viskovima T-72 dobijenih do Istocne Nemacke.

http://www.angelfire.com/mi4/armania/armor/armour/t72/T72M1.html
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #134 on: June 04, 2014, 02:05:25 pm »

Prerada kazahtanskih tenkova T-72

Kazahtanska vojska namjerava sve svoje bojne  tenkove T-72 preradit u inžinjerijska, sanitetna i vozila za izvlačenje, kao i oklopna votila BMPT-71 za potporu tenkova.

Preradu tenkova izvodit će novo rusko-kazahtansko poduzeće koje su formirali u jesen 2013.godine. Poduzeča Uralvagonzavod i Kazahstan Engineering potpisali su namjeru o izradi oklopnih vozila BMPT terminator-2 (ramka-99).


Vir: Defender hr
http://www.obramba.com/

PROIZVODNJA OKLEPNIH VOZIL BMPT TERMINATOR 2 VSE BLIŽJE

Kazahstanska vojska bo svoje glavne bojne tanke T-72 predelala v inženirska, sanitetna in izvlečna oklepna vozila, kot tudi bojna oklepna vozila BMPT-72 za podporo tankom. Kazahstan namerava predelati celotno floto svojih tankov T-72.

Pretvorbo kazahstanskih tankov T-72 bo izvajalo novo skupno rusko-kazahstansko podjetje, ki so ga začeli ustanavljati jeseni 2013. Podjetji Uralvagonzavod in Kazahstan Engineering sta namero o sodelovanju in izdelavi goseničnih oklepnih vozil BMPT terminator-2 (ramka-99) podpisali lani na oborožitvenem sejmu Rusian Arms Expo v Nižni Tagilu.

Skupno rusko-kazahstansko podjetje, ustanovljeno za posodobitev sovjetskih tankov T-72 in njihovo predelavo v druga oklepna vozila, bo začelo delo v naslednjih dveh mesecih, je sporočil Konstantin Biryulin, namestnik direktorja ruske Agencije za vojaško in tehnično sodelovanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos* kazahstanski-tank-T-72--642x336.jpg (42.37 KB, 642x336 - viewed 131 times.)

* oklepno-vozilo-BMPT-terminator.jpg (339.46 KB, 900x608 - viewed 123 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 27   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.