PakleniVuk
zastavnik
Last Login: Today at 11:27:45 am
Ko laje zlo ne misli
|
|
« on: August 27, 2024, 07:39:52 pm » |
|
Prevod je sačinio moj dodatak u brauzeru, ali dosta dobar, mada sekiracija ne manjka ! Ne zanima me niko sem interes Republike Srbije, pa sam npr. zbog toga mog izuzetnog prijatelja specijalca, bivseg pripadnika naših najelitnijih jedinica jednom prilikom pitao, zašto hoće da ide dobrovoljno u rat u Ukrajinu, a par rečenica pre toga mi kaže da je sa KiM gotovo i da ga to ne interesuje. Kako je nekom i to školovanom čoveku u Srbiji lakše da prihvati svoje žrtvovanje za jedan Bahmut nego za Prištinu? Nijedan vitez ne trpi podaništvo. Sve donde dokle ga gledaju kao ravnopravnog i poštuju i on poštuje druge ,kada počnu da ga gledaju sa visine ,on ili napusti tu družinu ili uđe u direktan sukob sa istom. Nije to ništa novo ,to je univerzalno pravilo viteškog reda. Kosovo je izgubljeno više puta i na više načina. Prvi put (da Istorija pamti ,možda je toga bilo i pre) kada je kneginja Milica raspustila Husare (ili Gusare kako ih ponekad zovu kod nas - konjanike sa krilima) , drugi put kad je Arsenije Čarnojević poveo ljude u zbeg od Turskog zuluma . Oni koji su ostali su pokršteni ,oni koji su otišli njihovi potomci danas žive u ostalim delovima Srbije (ili po svetu). Teći put je izgubljeno nakon Prvog Svetskog rata ,kada su iz udžbenika izbacili ljude sa Severa današnje Albanije i prozvali iz Albanci umesto da im barem na taj način održe sećanje ko su . Četvrti put tokom Drugog Svetskog Rata kad su Kosovo okupirali Nemci ,Italijani ,Bugri...i podelili ga na "interesne zone". Peti put nakon što Sloba reče "niko ne sme da vas bije" našim "Srpskim Albancima" čiji su roditelji učestvovali u Drugom Svetskom Ratu na strani Partizana ,a protiv Dzafera Deve. Nakon toga ih ostavi UČK da ih sve dokusuri na milost i nemilost. Šesti put kad su palili crkve i divljali po Kosovu proglašavajući "nezavisnost" ,a u Beogradu se održavao "moleban za Kosovo" i spaljivala Američka ambasada... I od tad postaje teško da se prebroji do danas ... Uglavnom to nikad nije bio vojnički problem. Dovoljno je vojnika pustiti u tom pravcu i on zna sam šta treba da radi. Uvek je problem do nekog drugog ko se kocka tuđim vremenom ,životom , novcem i kraju sadi tikve sa đavolom. "Republika Srbija" ,kao i svaka druga država na svetu ne postoji u prirodi. U prirodi postoje neki ljudi koji misle o sebi. Oni koji misle o sebi da su deo Republike Srbije se pitaju da li će avion Rafal biti od značaja da se povrati Kosovo koje je više od šet puta izgubljeno? Šta vi mislite?
|
|
|
|
|
|
|
BSD
vodnik
Last Login:October 08, 2024, 05:55:52 pm
|
|
« Reply #1 on: August 27, 2024, 07:54:18 pm » |
|
Pa daj bre „Pakleni”, smatram te stvarno za pametnog čoveka, razmisli logički, a daću ti i primere. Znaš li koji je avion u aprilskom ratu naneo najviše gubitaka Nemcima, nije Ik-3? U pitanju je Meseršmit-109E. Znaš li koji im je bombarder naneo najviše žrtava u borbi sa nama? Dornijer Do-17. Zamisli koliko je austrijskih i nemačkih vojnika ubio Maksim u prvom svetskom ratu, koliko su Mauzerke pobile...Koliko je „Vukovaca” poseklo njihovih ljudi u srednjem veku, a kupovani su od njih i Spade Skjavone u Veneciji...Možemo do ujutru. Treba mi sredstvo, a nažalost oni ga najbolje prave. Nemam drugu mogućnost sada, a vunena su vremena.
Kolika je to propaganda da neko hoce da ode da pogine za Bahmut, a neće za Prištinu?
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik korvete
Last Login: Today at 08:25:34 am
|
|
« Reply #2 on: August 27, 2024, 08:19:14 pm » |
|
Kosovo je izgubljeno više puta i na više načina. ... "Republika Srbija" ,kao i svaka druga država na svetu ne postoji u prirodi. U prirodi postoje neki ljudi koji misle o sebi. Oni koji misle o sebi da su deo Republike Srbije se pitaju da li će avion Rafal biti od značaja da se povrati Kosovo koje je više od šet puta izgubljeno? Šta vi mislite?
Колико пута су до сада Јевреји изгубили Јерусалим? Али да се вратимо на авионе. Да ли Србија треба да има надзвучну борбену авијацију - или не треба? Ако треба, онда је време да се бирају надзвучни авиони, да се опет не би куповало на врат - на нос. Избор баш и није велик, а географски положај Србије га додатно смањује. Да Србија има излаз на море, или да се режим слободне пловидбе на Дунаву озбиљно поштује - избор би био већи. У сваком случају, Рафал је добар авион. У време оног неозбиљног покушаја набавке из 2011, он је био оно што је ваздухопловство прижељкивало.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #3 on: August 27, 2024, 09:45:52 pm » |
|
Ne znam koliko puta su gubili Jerusalim,ali znam da su im iz Vatikana slali jedan,pa drugi,pa treći Krstaški rat,pa im je SAD nakon Drugog Svetskog Rata dale sve što su potražili za odbranu Izraela. To je dijametralno suprotno u odnosu na nas . Svaki napad od strane Srbije,ka Kosovu bi tretirali kao "napad na suverenu zemlju koja je osvojila dve medalje na Olimpijadi". У време оног неозбиљног покушаја набавке из 2011, он је био оно што је ваздухопловство прижељкивало. I pre tog vremena. SFRJ je počela zajednički rad sa Francuzima još osamdesetih kada je planirano da mi radimo NA ,a oni Rafal od sličnih delova i sa sličnom tehnologijom .A to se završilo time što su Francuzi kumovali raspadu Jugoslavije (oni su jedan od "garanta" Dejtonskog sporazuma koji je zapravo potpisan u Parizu...i ne bi da se podsećam,a već jesam "Pariskih konvencija" od ranije). @BSD Znam za te primere ,taj Doriner 17 se pravio u Kraljevu. S tim što ne znam baš dal smo za to tada dali "sisteme za prečišćavanje otpadnih voda za koje smo podigli kredit od EU da bi ih izgradili ,a sada pošto ne znamo da upravljamo njima,daćemo ih Francuzima"? No sačekajmo ugovor pre nego što počnemo da se krstimo kad čujemo šta je sve u njemu . I pre Drugog Svetskog Rata su iz Jugoslavije brodovima odlazili masovno u Španiju da ratuju u Španskom građanskom ratu , nije ništa čudno kada neko ode da ratuje u Ukrajini (za bilo koju stranu). Ima tu raznih tipova . Neki odlaze po zadatku. Drugi bez zadatka. Ako ste bilo gde pogledali komentare vezane za kupovinu Rafala ,onda vam je jasno šta ljudi misle o tome. Uopšte nije tehničke prirode . Ne bave se kvalitetom letilice. Jednostavno velika većina ljudi neće taj avion zato što ne veruju Francuzima (ne bune se za radare ,Mistrale i slična sitnija sredstva,ali Rafal iz mnogo razloga ne žele). Ako niste,evo jednog videa ,pa proverite komentare ispod:
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik korvete
|
|
« Reply #4 on: August 27, 2024, 10:43:44 pm » |
|
Ne znam koliko puta su gubili Jerusalim,ali znam da su im iz Vatikana slali jedan,pa drugi,pa treći Krstaški rat,pa im je SAD nakon Drugog Svetskog Rata dale sve što su potražili za odbranu Izraela. To je dijametralno suprotno u odnosu na nas . Svaki napad od strane Srbije,ka Kosovu bi tretirali kao "napad na suverenu zemlju koja je osvojila dve medalje na Olimpijadi". У време оног неозбиљног покушаја набавке из 2011, он је био оно што је ваздухопловство прижељкивало. I pre tog vremena. SFRJ je počela zajednički rad sa Francuzima još osamdesetih kada je planirano da mi radimo NA ,a oni Rafal od sličnih delova i sa sličnom tehnologijom .A to se završilo time što su Francuzi kumovali raspadu Jugoslavije (oni su jedan od "garanta" Dejtonskog sporazuma koji je zapravo potpisan u Parizu...i ne bi da se podsećam,a već jesam "Pariskih konvencija" od ranije). Ako ste bilo gde pogledali komentare vezane za kupovinu Rafala ,onda vam je jasno šta ljudi misle o tome. Uopšte nije tehničke prirode . Ne bave se kvalitetom letilice. Jednostavno velika većina ljudi neće taj avion zato što ne veruju Francuzima (ne bune se za radare ,Mistrale i slična sitnija sredstva,ali Rafal iz mnogo razloga ne žele). Крсташе су слали Арапима и Селџуцима, и то са пуним правом, јер су угњетавали хришћане. Савезништво Израела и Америке се почело развијати касније, а не непосредно наком 2. св. рата. Али да се оставимо тога, моја поента је била да КиМ не мора бити неповратно изгубљено, односно да може бити повраћено - ма колико нама то сада деловало нереално. Што се тиче авиона, да питаш ”људе” шта мисле о томе - они би рекли да Србија треба да купи руске Су-57 или кинеске Ј-31 Када се потпише уговор, а потписаће се, понеко ће рећи да смо за те паре могли да купимо F-22 Наравно, обавезно ће кренути и прича да се неко уградио у уговор... Политика је уметност могућег. Посета Митерана Сарајеву је спречила НАТО интервенцију још 1992, а београдски мостови су сачувани захваљујући француском ставу 1999. Али хајде да се вратимо на авионе. Одакле Србија да наручи авионе који могу да јој буду достављени? Прича о овом авиону је много дубља него што то на први поглед изгледа.
|
|
|
|
|
|
|
BSD
vodnik
|
|
« Reply #5 on: August 27, 2024, 10:51:56 pm » |
|
Ovi komentari nemaju veze sa bilo čim ozbiljnim (ispod videa). Mi smo kupili Mesersmite Bf-109E pred pocetak drugog svetskog rata i sa njima im naneli najvece gubitke, kada je nesto dobro, a ima veze sa oruzjem, onda se to kupuje. Treba da komentarisem gde neko pise kako se avion moze iskljuciti na daljinski i kako je MiG-29SM bolji od Rafala F4, pa jos to treba da utice na mene da promenim misljenje?! Da dodje gospodin profesor Momcilo Milinovic ili neko njemu slican, pa da mi to kaze saslusao bih i zamislio se, a ne bi, ovako ne gubim vreme na takve gluposti.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #6 on: August 28, 2024, 07:33:14 am » |
|
Одакле Србија да наручи авионе који могу да јој буду достављени?
Прича о овом авиону је много дубља него што то на први поглед изгледа.
"Razumem ja vas ,ali razumite i vi mene " Pre samih letilica kupljeni su i sistemi "svoj /tuđi" kako zemaljski tako i vazdušni (na Mig-29SM trenutno ugrađeni) iz Francuske...i niz drugih sistema (neki od njih se ugrađuju u avione Orao NJ-22)... Jugoimport sa kooperantima teži da u budućnosti proizvodi i za to naše vazduhoplovstvo opremljeno Rafalima i za inostrane kupce koji već imaju Rafal u upotrebi,krstareće rakete nove generacije...(a i jedan od razloga sam ironično zapisao i u komentaru ispod BSDove vesti)... Tu je i buduća saradnja , verovatno i vezano za remont motora (ako su uspeli to da unesu u ugovor) kod nas (još od osamdesetih se želelo da Orao osvoji tu tehnologiju) ,a verovatno da će se i nastaviti saradnja sa Francuskim proizvođačima avio komponenti kada se krene u realizaciju projekta izgradnje nove Jugoimportove fabrike kod aerodroma Ponikve (zemljište je sada u njihovom vlasništvu, počeće,ako već i nisu da projektuju objekte i u periodu od 2025-2030. biće konkretizovani ). Tako da su sve druge opcije po tom pitanju bile nemoguće. Ovi komentari nemaju veze sa bilo čim ozbiljnim (ispod videa). Mi smo kupili Mesersmite Bf-109E pred pocetak drugog svetskog rata i sa njima im naneli najvece gubitke, kada je nesto dobro, a ima veze sa oruzjem, onda se to kupuje. Treba da komentarisem gde neko pise kako se avion moze iskljuciti na daljinski i kako je MiG-29SM bolji od Rafala F4, pa jos to treba da utice na mene da promenim misljenje?! Da dodje gospodin profesor Momcilo Milinovic ili neko njemu slican, pa da mi to kaze saslusao bih i zamislio se, a ne bi, ovako ne gubim vreme na takve gluposti.
Nije bitno šta pišu u komentarima nego "stav javnosti" . Da li je ili je . Pošto većinski jeste ,a cena je (barem još uvek dok ne saznamo i ako saznamo) " jaka" ,to je odvraćajući efekt. Recimo da su Francuzi izašli sa nešto nižom cenom, verovatno da bi svi bili zadovoljni. Inače sam avion bi trebalo da ima i opciju da uz njega u bliskoj budućnosti leti i "dron pratilac" NeuroN (to je sada u opitnoj fazi ,biće gotovo i spremno taman kada se očekuje dolazak aviona kod nas ) . I što je naj bitnije to su potpuno novi avioni "poslednje generacije" (barem što se generacija Rafala tiče ) i opremljeni i kupljeni "po poslednjoj modi" (kao i sa radarima i raketama Mistral gde smo kupili prvi naj novije verzije tih sistema). Ako gledamo širu sliku,zadovoljiće se potrebe za savremenim letelicama, verovatno otvoriti mogućnost da se i naša industrija uključi u razvoj budućih letilica i naoružanja za ovaj tip aviona, moguće da će se i remont nekih komponenti vršiti kod nas (imamo kapacitete)...tako da postoji otvorena mogućnost da taj novac koji će biti potrošen "zaradimo nazad" (čak i ako uđemo u dublju saradnju ,da mi vratimo nazad i oživimo projekat NA ,Francuzi deluju kao najbolja opcija za saradnju). Ali ideja (ako uopšte postoji) da na taj način "kupimo otpriznavanje Kosova" ili još gore "da dobijemo dozvolu za oružani upad na KiM" - mislim da o tome nema poente da govorimo. To se neće desiti. A imamo i temu "litijuma za Nemačku "(odakle su nabavljeni H-145m) i sada ovo "Avioni iz Francuske " bojim se da ni jedno ni drugo ne menja njihove političke stavove (a ni ekonomske jer imaju veće ekonomije nego mi - Nemački BDP je 4082 milijardi dolara,a Francuski 2779 milijardi dolara, naspram naših skromnih 65-66 milijardi ) zato što mi nemamo kapacitet da utičemo na te promene. Jedino raspad NATO i prekomponovanje EU (kao posledica rata u Ukrajini ili nekih drugih radnji vezanih za to) mogu da nam otvore put ka takvim promenama.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik korvete
|
|
« Reply #7 on: August 28, 2024, 09:03:02 am » |
|
da na taj način "kupimo otpriznavanje Kosova" ili još gore "da dobijemo dozvolu za oružani upad na KiM" - mislim da o tome nema poente da govorimo. To se neće desiti.
Да ли је неко 1984. године очекивао да ће се распаси СССР или ујединити Немачка? Историја је пуна примера који потврђују да су промене могуће. Не знам има ли овде некога ко је 1983. учествовао на прослави Битке на Сутјесци, када су ношене ратне заставе јединица које су учествовале у бици (односно јединице ЈНА које су биле настављачи традиције)? Или неко ко је годину дана касније учествовао на прослави доласка Маршала Тита на Вис, када је тамо дефиловала комплетна ЈРМ? Ко је од учесника ових прослава могао очекивати да ће се за мање од 10 година десити оно што се десило? Мало подсећање: До почетка Првог светског рата, назив за Србију на енглеском језику је био Servia. Десет година пре тога, Велика Британија је прекинула дипломатске односе са Србијом, ради мајског преврата. Британска влада је тражила оштро кажњавање завереника, а британска штампа да се Србија откине од Европе, одвуче на сред океана и потопи. Када је убијен Франц Фердинанд а Аустроугарска упутила ултиматум, Мери Дарам (путописац и проалбански лобиста) је завршавала крстарење. Поздравила се са новим немачким познаницима у очекивању да ће се Британија борити на страни Немачке. На њен ужас, Британија је заратила са Немачком и Аустроугарском. Не на страни Србије, него на страни Белгије. Енглески назив за Србију је постао Serbia (што је боље звучало), британска обална артиљерија је стигла на Калемегдан, британски медицински тим је кречио клозете по Србији и зауставио епидемију тифуса. Скупљале су се паре за Србију, владика Николај Велимировић је држао предавања и служио молитве по англиканском црквама...Краљевска династија је променила име са Sachsen-Coburg und Gotha у Windsor. Да ли је неко у јуну 1903. могао да сања да ће за десетак година Royal Navy са Калемегдана гађати KundK мониторе на Дунаву и Сави? Постоји народна изрека ”Човек снује - Бог одређује”. Не знамо шта носи дан, а шта носи ноћ. Набавка авиона или копање литијума сигурно неће довести до отпризнања тзв. Косова. Међутим, и једно и друго могу да помогну јачању економске и политичке позиције Србије. Економски и политички јака Србија може боље да брани своје интересе, то је ваљда јасно. А КиМ ће једног дана доћи на ред, само треба гледати даље од носа. Не мора се то догодити у овој генерацији, нека се догоди за 100 година.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #8 on: August 28, 2024, 10:33:30 am » |
|
@FaNzaN Reanalizirajmo situaciju iz Drugog Svetskog Rata kada je maloletni Kralj ,svita oko njega , kasnije Nedić ,Ljotić ,Draža i svi ostali fragmenti Jugoslovenske vojske u otadžbini zauzeo stav "Nije sada vreme. Mi smo slabi ,oni su jaki. Dajemo ovaj proglas dobrome narodu . Narode okupator ,pa to vam je brat,rođak,sestrić,ćerka,rod rođeni,volite svog okupatora" . Ali narod kaza "jok vala". Isto to imate i u Prvom Svetskom Ratu kada su govorili "nemojte braćo Srbi da jurite ,ostanite na Krfu da se najedemo svežih mandarina,neka je Srbija ,vratićete se tamo iduće godine "...i šta se desilo? Probijen je Solunski front u trčećem stavu. Narod ne sluša nikoga kad se oseti ugroženim. To je taj društveni raskorak koji živimo trenutno. On kači i ovu nabavku. Sa tehničke strane ja lično nemam šta da prigovorim. Argumenti koje je izneo BSD da "za dobrim konjem se diže prašina"(to jest on je iskoristio primere iz istorije kada smo tukli protivnike njihovim naoružanjem) stoji. S tim što svaki put kad smo ih tukli njihovim naoružanjem oni su menjali pristup. U Prvom Svetskom Ratu smo se "spasli" povlačenjem preko današnje Albanije (naša vojska je već bila tamo prisutna godinama pre sukoba) . U Drugom Svetskom Ratu su predupredili to time što su Nemci zajedno Bugarima ušli u Jugoslaviju iz pravca Bugarske prema Kosovu. I nakon ujedinjenja dve Nemačke su evoluirali i počeli da "grade karijeru" tako što nameću drugima "genocide"(pokušaj u Srebrenici,Ruanda gde su uspeli da prevare te jadne ljude, pa čak i Buča u Ukrajini i Gaza...i ko zna šta sve još neće biti ). Poznajući to u kontinuitetu dužem od sto godina,teško da može da se očekuje promena narodnog mišljenja. A to vam je i odgovor zašto pripadnici elitnih jedinica napuštaju službu u Srbiji i odlaze u privatne vojne kompanije. Nemaju oni 100 godina na raspolaganju da ih troše natenane. Ukrajinu shvataju kao priliku da se osvete NATO sad i odmah . Na stranu što se ja lično ne slažem sa time ,kao ni vi ,ali tako je kako je. Dakle,tehnički , avion je dobar . Društveno,narod ga neće jer smatra da je to "štap i šargarepa" i da se kosi sa interesima Srbije (a i samo odgađanje Makronove posete i njegov dolazak u trenutku kada je "napeto" zbog litijuma,vam govori da savez između Nemačke i Francuske je jači nego između Srbije i Francuske - setite se da je Makron pozvao Nemicu Ursulu fon der Lajen u Pariz na sastanak sa Si Đi Pingom ranije ove godine iako ona nije imala šta da traži na tom sastanku). Ostaje da vidimo reakcije nakon potpisivanjai sadržinu ugovora. Ukoliko bude neka čudna sadržina ugovora... očekuje još jedan talas nezadovoljstva . Ukoliko bude umereno (a ja se nadam s dozom skeptičnosti) onda možda i bude nešto na kraju od svega. Jer znaju oni naše planove ,a znamo i mi njihove , pa ko uhvati šta u ovoj "gunguli" to je njegovo .
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #9 on: August 28, 2024, 03:18:11 pm » |
|
Evo ovde su smeštena pisanija "od Kulina bana - do francuskih Rafala u VS", pa izvolite nastaviti.
|
|
|
|
|
|
|
BSD
vodnik
|
|
« Reply #10 on: August 28, 2024, 03:33:36 pm » |
|
Pisao sam po forumima, Tango blogu i ostalom da ćemo kupiti Rafale kada je ministar bio još Šutanovac. Možete lako i da proverite, ne zbog toga što sam vračar, vidovit ili ne znam šta, nego zbog toga što odlično mogu da analiziram dogadjaje koje pratim preko trideset godina aktivno. Sve da su nam dali samo municiju za top GIAT izabran bi bio Rafal, a dobićemo u startu više od komšiluka, ako samo neko odluči da kaže to u petak. Toliko su oni ovde prisutnu i mi tamo u institutima po Parizu i u toliko poslova da drugačije nije moglo da bude. Obrad Vučurević je na preporuke Pavla Savića (saradnika Irene Kiri) učio kako se prave rakete u Francuskoj, pa Momčilo je specijalizaciju radio u Francuskoj, pola Orla nosi Francuske sisteme i instrumente, ceo power pack za tenk Vihor su uradili Francuzi to jest kao nam pomogli pošto se žurilo mnogo, Gazela, da ne nabrajamo bezveze, otišlo se daleko i sa NA, njihov tim je radio ovde, a naš tamo. Stiglo se dosta daleko sa tim i pripremama imate izjave opitnih pilota koji su leteli za te potrebe u Francuskoj (u ovoj emisiji Mirko Anžel od 41:00 govori o tome, ali koliko ja znam nije on jedini prošao tu opitnu školu iz Srbije). Sve vreme devedesetih Francuzi su se muvali kod Miloševića, metro, brze pruge Srbije i na kraju krajeva oni su nam predali dokumenta NATO-a. Da su dobri nisu ni najmanje, uzasni su, ali za debelu lovu će nam dati ono što nam treba, a sada u ovoj etapi nam treba Rafal. Čak i da nije bilo rata u Ukrajini avion bi bio Rafale tu nema govora.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #11 on: August 28, 2024, 06:02:02 pm » |
|
...naši oficiri su se školovali u Francuskoj i preneli ovde "Francusku školu jahanja konja"...ali dobro to znaju oni koji su jahli konje...pre rata...Drugog Svetskog Rata ,nešto kasnije u odnosu na Kulina Bana,mada i on je primao izbeglice "katare-Bogumile-Sledbenike Popa Arija" kad je inkvizicija harala Francuskom ,tako da pronađosmo savršenu liniju koja vodi od srednjeg veka do danas , sada ostaje još pitanje ,gde da nađemo kerozin ?
|
|
|
|
|
|
|
Morskoprase
zastavnik I klase
Last Login:October 06, 2024, 08:57:17 pm
|
|
« Reply #12 on: August 28, 2024, 06:35:56 pm » |
|
Tek toliko za razmišljanje; Dali mislite, da se ovakve odluke donose s danas na sutra? Mislite? Dajte se malo prisjetiti se projekta NA. Već je tada bio kako koncept Rafala kao i Francuska kao država odabrana kao najprimjereniji partner v SFRJ-u kojoj, je barem u oblasti obrane imala Republika Srbija kako sa proizvodno tehničko tehnološkim i razvojnim kapacitetima na podrućju aeronautike odlučujući glas. Da je u tom smeru Francuska već u razdoblju do jugo-ratova isporućila barem dio tehnologija i znanja određenim institutima. Ako se pogleda jedan (najverovatniji) dizajn NA, to je malo smanjen jednomotorni Rafal. Sa Snekminim motorom M88, sa kokpitom (maltene) identićnim Rafalovom... Ako imate sve to, već nastudirano do produkcijskog nivoa-pošto se određena rešenja kako razumem instaliraju u Orla II, onda je zakljućak ne samo jasan nego i logičan i ekonomski najprihvaljiviji-ako imate u glavi vlastiti udio u održavanju. Ali to je tek moje razmišljanje, možda su ipak po strani druga i drugaćija stanovišta.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik korvete
|
|
« Reply #13 on: August 28, 2024, 07:48:08 pm » |
|
...naši oficiri su se školovali u Francuskoj i preneli ovde "Francusku školu jahanja konja"...ali dobro to znaju oni koji su jahli konje...pre rata...Drugog Svetskog Rata ,nešto kasnije u odnosu na Kulina Bana,mada i on je primao izbeglice "katare-Bogumile-Sledbenike Popa Arija" kad je inkvizicija harala Francuskom ,tako da pronađosmo savršenu liniju koja vodi od srednjeg veka do danas , sada ostaje još pitanje ,gde da nađemo kerozin ? Пошто већ расправљамо од Кулина Бана, богумили у Босну не долазе из Француске, него из Рашке, где их је Стефан Немања прогонио. Хајде да се вратимо у двадесети век. Краљ Петар се борио у француској војсци и сигурно је постојао француски утицај. Топови се набављају у Француској. Али не зато што су били француски, него што су били добри. Српска војска је у 1. св. рат ушла са бољим топовима и бољим пушкама него Аустроугарска, али и са више ратног искуства. Између два рата, Француска је као сила победница доминирала европском политичком сценом. Формирала је и Малу Антанту, као и Балкански савез (Југославија, Грчка, Турска). Југословенска морнарица је обучавана за садејство са француском и британском флотом у Средоземљу. Када су Немци 1941. упали у Београд, нашли су документе о ратним плановима за отварање фронта на Блиском Истоку или у Грчкој. (Наравно, све је то настало пре капитулације Француске.) Југославија је након 2. св. рата развила сарадњу са Француском у области РВПВО. Сигурно је да је то могло да утиче на одлуку о набавци авиона. Али хајде да посматрамо авион, као такав - али и његове алтернативе. - Руски авиони нису алтернатива, Русија ће деценијама након рата обнављати своје ваздухопловство - Набавка авиона из Кине, за земљу која нема приступ отвореном мору, би у овом тренутку била веома проблематична. - Амерички авиони (пре свега F-16) би морали бити одобрени у Конгресу, а то се развлачи. Па набавка F-15 за Израел се развлачила скоро две године. У питању је процес одлучивања и могућност да неко растегне доношење одлуке. - Шведска је понизила Србију када се није удостојила да одговори на позив из 2011. Да сте Американцима послали захтев да вам понуде F-22, добили би сте одговор. Било би то пристојно срочено ”f*ck you” писмо, али добили би одговор. Да оставимо по страни то што је политички небитна земља која воли да гура нос тамо где не треба, а да је авион до те мере базиран на америчкој технологији, да би и за њега требао благослов Конгреса. - Јурофајтер је прескуп и за једну Аустрију, ако се не варам захтева плаћање навигације. Можда вреди поменути и да је Рафал, са друге стране, био релативно отворен за надоградњу у Индији. Индија је интегрисала своје ракете.
|
|
|
|
|
|
|
BSD
vodnik
|
|
« Reply #14 on: August 29, 2024, 12:08:55 am » |
|
Prvi direktor Državne fabrike aviona u Kraljevu je Francuz Žan Ševo sa svojim inzenjerskim timom iz Francuske, a npr. neko vreme su u fabrici proveli Kosta Sivčev (prvi direktor VTI-a), Slobodan Zrnić, Dragoljub Bešlin i nekoga ću izostaviti sigurno, pročitajte delove biografija pa ćete da shvatite da su gotovo svi na neki način radili do osamdesetih godina. Kasnije se isto do desilo u Drzavnoj fabrici aeroplanskih motora u Rakovici i svuda se sreću do današnjeg dana u našem vazduhoplovstvu francuski kadrovi. Moram reći da je Dragoljub Bešlin čovek koji je bio devedeset godina ispred svog vremena, čovek je definitivno bio genijalac ti radovi su čudo za to vreme, ali eto tako je kako je. Možemo da se vratimo i na period pre prvog svetskog rata, ali postaviću neke interesantne činjenice. Rafal je logičan sled stvari i tu se priča na veliki način nastavlja. Zašto to nije bio slučaj sa NA nego sa Rafalom nije pitanje za drzavu Srbiju koja je to gurala do kraja koliko je to bilo moguće. Драгољуб Бешлин
За време свог рада у ДФА у Краљеву (1932.-1937.), Бешлин је уз свесрдну подршку инжењера Зрнића и Бракуса и уз помоћ литературе, успешно савладао основна знања из аеродинамике и конструкције летелица, која је касније стално допуњавао. У то време заинтересовао се и за решавање проблема преоптерећења пилота при вађењу из стрмог понирања, па је дошао на идеју о конструисању авиона са пилотом у лежећем положају. Идеју је претворио у пројекат авиона Б-1 (Бешлин 1) који није остварен.
Од 1932. радио је као техничар у Фабрици авиона Краљево (ФАК, позната и као Заводи „Бреге“ у Краљеву), а током 1934. био je на пракси у Аеропланској радионици у Мостару, после чега је полагао испит за активног нижег војно-техничког чиновника (нвтч) IV класе, што је било у рангу официра. До 1937. наставио је рад у Ваздухопловно-техничком заводу (ВТЗ) у Краљеву, када је премештен у Команду ваздухопловства (КВ) у Земуну и додељен војној контроли у фабрици „Змај“. Ради упознавања са израдом тада модерних ловаца Хокер Харикен(HawkerHurricaneMk.I), за које је држава откупила лиценцу и поверила производњу фабрикама „Змај“ и „Рогожарски“,Бешлин је током 1939. три месеца боравио у Енглеској (фабрика „Хокер“ у Кингстону). За комесара фабрике авиона „Албатрос“ у Сремској Митровици одређен је 22. јула 1940. године. За време окупације склонио се у родно Милешево и Бечеј, где је радио у водној задрузи.
Још током боравка у Краљеву, Бешлин је уз помоћ литературе и свесрдну подршку инжењера Зрнића и Бракуса, успешно савладао основна знања из аеродинамике и конструкције летелица, која је касније стално усавршавао. У то време заинтересовао се и за решавање проблема преоптерећења пилота при вађењу из стрмог понирања, па је дошаона идеју о конструисању авиона са пилотом у лежећем положају. Идеју је претворио у пројекат авиона Б-1 (Бешлин 1) који није остварен. Истовремено, ван радног времена je са групом својих колега техничара, пројектовао лаки туристички авион са два мотора и три седишта Б-3, као и школски двосед Б-4 који су рађени у Краљеву и Крагујевцу, али до рата нису били потпуно довршени због недостатка мотора. Када је дошао у Земун наставио је да у слободно време ради на пројекту авиона Б-5 код којег је пилот био у лежећем положају, да лакше издржи оптерећења при извлачењу из обрушавања. Израда прототипа тог оригиналног авиона је започела 1939. г. а довршена 1940. г. а израђен је у „Икарусу“, полетео је 10. септембра 1940 и успешно је испитан у лету. Достигнуто је безбедно оптерећење пилота при вађењу из стрмог понирања 7,9 g, што је потврђивало исправност основне идеје конструктора. То је истовремено био и први остварени и испитани модерни авион у свету са пилотом у лежећем ставу.
Слободан Зрнић Завршио је Машински факултет у Београду (фебруара 1928.) и Високу аеро-наутичку школу у Паризу (1930. године). Један је од конструктора југословенског ловачког авиона ИК-3, поред Косте Сивчева и Љубомира Илића. Зрнић се тиму прикључио у фази израде статичких прорачуна и пројектовања конструкцијских решења. Треба исправити историјску неправду према конструктору С.Ј.Зрнићу. Тај наш чувени авион су пројектовали: Љубомир Илић, Коста Сивчев и Слободан Зрнић. Од почетних ћириличних слова: Илић – Коста – Зрнић, настало је име авиона ИКЗ (латинично IKZ)
Пре Другог светског рата инж. С.Ј.Зрнић је радио у Државној Фабрици Авиона ДФА у Краљеву а затим у Индустрији Аерополанских Мотора ИАМ у Раковици. После рата је одмах укључен конструкторску групу КГ бр.1, за пројектовање авиона. Након тога ради у фабрици 21. мај у Раковици, Конструкционом бироу фабрике Соко у Београду, Првој петолетци из Трстеника а од 1962. године је изабран за Редовног професора Машинског факултета у Новом Саду где је изабран и за Декана факултета. Коста Сивчев Септембра месеца 1929. године изабран је на конкурсу Команде ваздухопловства за државног питомца и упућен на специјализацију у француске ваздухопловне фабрике. У Француској је од 1929. до 1931. године, радио у више ваздухопловних конструкционих бироа и упознао се са искуствима и начином рада у 11 најзначајнијих фабрика авиона, мотора и ваздухопловне опреме.
По повратку у земљу, ступио је на службу у Техничко одељење Команде ваздухопловства, а затим је од маја 1934. до новембра 1937. године, учествовао у оснивању и раду Ваздухопловне опитне групе (ВОГ), у Земуну, у којој је имао прилику да примени искуства стечена на специјализацији у Француској. У Опитној групи је поред послова везаних за техничке проблеме учествовао и као пилот у мање сложеним испитивањима појединих авиона и опреме. Од децембра 1937. до рата 1941. године, радио је опет у Команди ваздухопловства. Као члан неколико комисија за избор борбених авиона, које су обилазиле ваздухопловне фабрике и институте у Немачкој, био је у прилици да се у Фридрихсхафену међу првим странцима упозна са новим бомбардером Дорније До 17. Његов извештај је знатно допринео да се тај модерни бомбардер усвоји за наоружање југословенског ваздухопловства и производњу у земљи. Сима Милутиновић После завршеног факултета извесно време је провео на раду у немачкој индустрији а затим прешао у Француску где се усавршавао у познатим фабрикама авиона „Блерио“ (фра. Blerio), „Арно“ (фра. Hanriot), „Бреге“ (фра. Breguet), „Потез“ (фра. Potez) и фабрици авио мотора Салмсон (фра. Salmson). Почетком 1927. године враћа се у земљу и запошљава у фабрици Икарус у Земуну у којој се у то време припремала производња војног авиона Потез 25 по француској лиценци. Најпре је радио као шеф фабрикације (производње) а касније као конструкто
|
|
« Last Edit: August 29, 2024, 12:37:10 am by BSD »
|
|
|
|
|
|