Izraelska vojska je koristila Palestince kao živi štit u Gazi, kažu vojnici i bivši zatočenici
Izraelska vojska prisilila je Palestince da uđu u potencijalno minirane kuće i tunele u Gazi kako bi izbjegli izlaganje svojih trupa opasnosti, prema vojniku Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i pet bivših zatočenika koji su rekli da su bili žrtve te prakse.
Vojnik, koji je rekao da je njegova jedinica držala dvojicu palestinskih zarobljenika s eksplicitnom svrhom korištenja kao živih štitova za ispitivanje opasnih mjesta, rekao je da je ta praksa prevladavajuća među izraelskim jedinicama u Gazi.
“Rekli smo im da uđu u zgradu prije nas”, objasnio je. "Ako postoje mine zamke, one će eksplodirati, a ne mi."
Bio je toliko uobičajen u izraelskoj vojsci da je imao naziv: "protokol protiv komaraca".
Točan opseg i opseg prakse izraelske vojske nije poznat. Ali svjedočanstvo i vojnika i pet civila pokazuje da je bila raširena diljem teritorija: u sjevernoj Gazi, gradu Gazi, Khan Younisu i Rafi.
Vojnik je objasnio da je isprva njegova jedinica, koja je u to vrijeme bila u sjevernoj Gazi, koristila standardizirane procedure prije ulaska u sumnjivu zgradu: slanje psa ili probijanje rupe kroz njegov bok tenkovskom granatom ili oklopnim buldožerom.
Ali jednog dana ovog proljeća, vojnik je rekao da se obavještajni časnik pojavio s dvojicom palestinskih zatočenika – 16-godišnjim dječakom i 20-godišnjim muškarcem – i rekao vojnicima da ih koriste kao žive štitove prije nego što uđu u zgrade. Obavještajac je tvrdio da su povezani s Hamasom.
Kada je doveo u pitanje tu praksu, vojnik je rekao da mu je jedan od njegovih zapovjednika rekao: "'Bolje je da će Palestinac eksplodirati, a ne naši vojnici.'"
“Prilično je šokantno, ali nakon nekoliko mjeseci u Gazi [imaš tendenciju da ne razmišljaš jasno”, rekao je vojnik. “Samo si umoran. Očito mi je draže da moji vojnici žive. Ali, znate, svijet ne funkcionira tako.”
Vojnik je rekao da su on i njegovi suborci odbili nastaviti s vježbom nakon dva dana te su se suočili sa svojim višim zapovjednikom zbog toga. Njihov zapovjednik, koji im je prvo rekao da "ne razmišljaju o međunarodnom pravu", rekavši da su im vlastiti životi "važniji", na kraju je popustio, oslobodivši dvojicu Palestinaca, rekao je vojnik.
Činjenica da su oslobođeni, rekao je, jasno mu je dala do znanja da nemaju nikakve veze s Hamasom, “da nisu teroristi”.
CNN je s vojnikom povezao Breaking the Silence, organizacija koja pruža forum na kojem izraelski vojnici govore i provjerava njihova svjedočenja.
Breaking the Silence je CNN-u dostavio tri fotografije koje prikazuju kako izraelska vojska koristi Palestince kao živi štit u Gazi. Jedna strašna fotografija prikazuje dva vojnika kako tjeraju civila naprijed u prizoru razaranja u sjevernoj Gazi. U sekundi dva civila korištena kao živi štit sjede vezana i poveza na očima. Treći prikazuje vojnika koji čuva svezanog civila.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
...
"Protokol protiv komaraca"
Intervjui s pet palestinskih bivših zatočenika u Gazi poklapaju se s iskazom vojnika. Svi opisuju kako su ih izraelske trupe zarobile i prisilile da uđu u potencijalno opasna mjesta ispred vojske.
Izraelski zračni napadi ranije ove godine prisilili su Mohammada Saada, 20, da napusti svoj dom u Jabalyi, u sjevernom dijelu Gaze. Iz svog improviziranog doma u blizini Khan Younisa, između deka razapetih na gredama, Saad je objasnio da ga je pokupila izraelska vojska u blizini Rafe, dok je pokušavala dobiti pomoć u hrani za njega i njegovu mlađu braću.
"Vojska nas je odvela u džipu i našli smo se unutar Rafe u vojnom kampu", rekao je, dodajući da je ondje bio držan 47 dana, a tijekom tog vremena korišten je za izviđačke misije kako bi se izbjeglo izlaganje izraelskih vojnika opasnosti .
“Obukli su nas u vojne uniforme, stavili nam kameru i dali nam rezač metala”, rekao je. “Tražili bi od nas da radimo stvari poput, 'pomakni ovaj tepih', govoreći da traže tunele. 'Film ispod stepenica', rekli bi. Kad bi nešto našli, rekli bi nam da to iznesemo van. Na primjer, tražili bi od nas da iznesemo stvari iz kuće, počistimo ovdje, pomaknemo sofu, otvorimo hladnjak i otvorimo ormar.”
Vojnici su bili prestravljeni, objasnio je, skrivenog eksploziva.
“Obično sam nosio vojnu uniformu, ali za posljednju misiju odveli su me u civilnoj odjeći”, rekao je Saad. “Otišli smo na jednu lokaciju i rekli su mi da moram snimiti tenk koji je za sobom ostavila izraelska vojska. Bio sam prestravljen i uplašen to snimati, pa su me udarili kundakom po leđima.”
Meci su odjeknuli dok se približavao tenku, a Saad je rekao da je pogođen u leđa. Čudom je preživio i odvezen je u Medicinski centar Soroka u Izraelu. Kad ga je dva tjedna kasnije intervjuirao CNN u Khan Younisu, podigao je majicu kako bi pokazao ranu na mjestu gdje mu je metak ušao u leđa.
...
https://edition.cnn.com/2024/10/24/middleeast/palestinians-human-shields-israel-military-gaza-intl/index.htmlJedna od čestih metoda koju koriste Izraelske OS. Izvor su američki novinari i civilno stanovništvo iz koncentracijskog logora Gaza. Žalosno što je količina zločina toliko velika. Toliko dokaza je dostupno običnim ljudima ali ipak i dalje ima onih koji misle da smo svi mi budale pa da smo slijepi pored zdravih očiju. Doslovno nas gledaju u oči i lažu kad tvrde da Izrael ne vrši genocid nad Palestincima. Ali nek znaju da je krv nevine djece i na njihovim rukama. Kako kaže naš narod: možeš što hoćeš ali ne možeš dokle hoćeš.