PALUBA
September 26, 2022, 07:04:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kaponir  (Read 4257 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« on: February 26, 2009, 05:36:05 pm »

Kaponir (franc. caponnière "kopunova koliba", tj. kokošinjac; niša) je tip fortifikacijske strukture koji se postavlja na eskarpu u jarku, a služi za odbranu prolaza na dnu jarka uz pomoć lakog oružja ili manjih topova. Može biti jednostruki ili dvostruki, u zavisnosti da li je pojačan s jedne ili obe strane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kaponir, Tvrđava Napoleon, Ostende, Belgija

Vatra koja dolazi iz različitog oružja (npr. iz musketa, mitraljeza, kartetča itd.) usmerena je prema dnu priležećeg jarka spečavajući neprijatelja da tamo potraži zaklon.

U nekim tipovima bastioniranih fortifikacija kaponir je služio samo kao zaštićeni način pristupa isturenim fortifikacijskim strukturama, dok se s bastiona branio jarak otvaranjem vatre s glavnih parapeta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kaponir, Tvrđava Rocroi, Francuska

Termin kaponir izvorno je označavao zaštićenu stazu koja je išla preko jarka, a spajala je zidine utvrde s revelinom smeštenim izvan zidina. To nije bila obična staza budući da se mogla koristiti za otvaranje vatre na neprijatelja koji se nalazio u jarku između revelina i kurtine zidina, kao i za onemogućavanje bilo kakvog pokušaja uspinjanja uz zidine. Stoga je prilazna staza bila opremljena otvorima za muskete i topove koji su mogli pucati prema jarku.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kaponir

Kako su fortifikacije evoluirale prema jednostavnijem poligonalnom stilu, termin se počeo koristiti za označavanje blokhausa koji su se postavljali na uglove jarka zadržavajući jednaku funkciju u utvrđenju navedenog stila.

Kaponir obično ima oblik niskog blokhausa, često delomično spuštenog na niži sprat jarka, usmerenog prema spolja u jarak sa pristupom iz glavnog utvrđenja kroz prolaz koji ide kroz zid bedema ili kod utvrđenja koja su uglavnom smeštena podzemno kroz tunel koji dolazi iz unutrašnjosti utvrđenja. Krov je ranjiv na padajuće projektile, pa je stoga obično nesrazmerno tanak i zakrivljen radi skretanja padajućih projektila sa putanje ili prekriven tankim slojem zemlje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Puškarnica unutar kaponira

Kaponir je obično opremljen vatrenim pragom i puškarnicama kako bi omogućio trupama otvaranje vatre duž jarka, a često je opremljen malim topom koji takođe može počistiti jarak. Kako bi se uklonili dimovi nastali tokom paljbe, krov kaponira često je opremljen ventilacionim otvorima.

Kako bi se izbeglo da vatra iz jednog kaponira bude usmerena na drugi, kaponiri se obično postavljaju pod različitim uglovima na osu tvrđave, tako da je vatra iz njih usmerena na prazni zid na suprotnom kraju jarka, omogućivši potpunu pokrivenost jarka bez izlaganja drugog kaponira vatri. Dužina ravnih delova jarka odabrana je tako da može biti pokrivena samo iz jednog kaponira. Kaponiri su često klinastog oblika tako da mogu pucati na obe strane jarka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kaponir, Tvrđava Spandau, Nemačka

Alternativa kaponiru je kontraeskarpna baterija izdubljena na vanjskom licu ugla jarka, stvarajući isto vatreno polje. Baterija je takođe povezana tunelom sa tvrđavom, a prednost je što nema ranjiv krov kao kaponir, ali budući da se nalazi izvan jarka potencijalno je ranjivija na granatiranje. Obe strukture mogu se pronaći u istoj tvrđavi.

Kaponiri su uobičajeno obeležje fortifikacija iz 19. veka, i mogu se videti na gotovo svim viktorijanskim tvrđavama na Malti, Palmerstonskim fortovima u UK-u, fortifikacijama u mnogim nordijskim zemljama, te na sledećim tvrđavama:

-Brest-Litovska tvrđava
-Kijevska tvrđava i
-Sevastopolj (Ukrajina).* kaponir.jpg (47.64 KB, 638x480 - viewed 167 times.)

* kaponir 1.jpg (34.78 KB, 360x480 - viewed 157 times.)

* kaponir 2.jpg (100.66 KB, 640x229 - viewed 146 times.)

* kaponir 3.jpg (68.88 KB, 638x480 - viewed 143 times.)

* kaponir 4.jpg (111.29 KB, 640x480 - viewed 153 times.)
« Last Edit: July 28, 2010, 01:47:20 pm by dreadnought » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 24 queries.