Zelenski je naravno odbio plan i otputovao u Ankaru sa drugim planom koji je izradio zajedno sa evropskim partnerima.
Зеленски није одбио план.
Он је око 2 сата видио разговор (телефоном) са потпреседником САД о предложеном мировном плану. Пре разговора је изјавио:
Сада Украјина може да се нађе пред веома тешким избором: или губитак достојанства, или ризик губитка кључног партнера, — Зеленски
"Или тешких 28 тачака, или изузетно тешка зима, најтежа, и даљи ризици. Живот без слободе, достојанства и правде и да верујемо ономе ко је већ два пута напао. Од нас ће се очекивати одговор", - изјавио је Зеленски.
@censor_net И Ми на Facebook, Instagram, Twitter, Tik-Tok, SL8
Након разговора је изјавио:
Говорили смо скоро сат времена са потпредседником САД Венсом и министром копнених снага САД Дрисколом, - Зеленски
"Успели смо да размотримо много детаља из предлога америчке стране за окончање рата и трудимо се да даљи пут буде достојанствен и заиста ефикасан за постизање дуготрајног мира. Захвалан сам на пажњи и спремности да радимо заједно са нама и партнерима.
Договорили смо се да ћемо заједно са Америком и Европом радити на нивоу саветника, како би пут ка миру заиста био изводљив. Украјина је увек поштовала и поштује тежњу председника Трампа да оконча крвопролиће, и позитивно прихватамо сваки реалан предлог. Договорили смо се да будемо у сталној комуникацији, а тимови су спремни да раде 24/7. Хвала", - изјавио је председник Украјине.
@censor_net И Ми на Facebook, Instagram, Twitter, Tik-Tok, SL8
Дакле, његова изјава је дипломатска. Вероватно ће се консултовати са европским савезницима и покушати да избегне прихватање плана.
Изјаве да Трампов план није добар и да понижава Украјину и води губитку суверенитета давали су други украјинску високи звачничници као на пример амбасадорска у УН.