vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
|
 |
« Reply #160 on: December 16, 2012, 04:40:07 pm » |
|
Vijetnamski rat
Carlos Hathcock, (May 20, 1942 – February 23, 1999) je takodje, interesantna licnost Vijetnamskog “snajperskog” ratovanja.
Bio je pripadnik United States Marine Corps, snajperista sa potvrdjenih 93 pogodaka iz Vijetnamskog rata. Njegov record i detalji njegovog delovanja u akcijama, stvorili su od njega legendu medju marincima. Njegova slava kao snajperiste i njegova posvecenost dugom osmatranju i snimanju dogadjanja na bojistu i nakon toga detaljno studiranje daljine i precizno zakljucivanje, ga je navelo da postane glavni projektant United States Marine Corps Sniper training programa.
Njemu u cast varijanta snajperske puske M21 nazvana je Springfield Armory M25 White Feather (belo pero). Puska nosi izgraviran njegov potpis i logo White Feather kao znak svoje robne marke.
Carlos Hathcock je inace drzao record u duzini hica sa 2500 jardi (1,4 milje) = 1.609,344 m x 1,4 = 2253,0816 metara. (najduzi hitac od strane vojnog snajperiste je sada 2.707 metara, od strane britanskog snajperiste u Avganistanu iz 2009.godine).
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:May 14, 2025, 08:39:42 pm
|
 |
« Reply #161 on: December 17, 2012, 07:43:44 pm » |
|
Којо, ја бих ти препоручио да и сам критички прегледаш и текст и слике које преизимаш, Бог те пита одакле. Не знам колико су подаци које постављаш тачни, али слика на којој је Аделберт Валдрон указује на то да није био у маринцима (Маринском корпусу САД) након другог повратка у војску, већ и Копнејој војсци. На слици, ако је то он, носи ознаке 101. ваздушнодесантне дивизије. Друго, слика која приказује "ноћни нишан М-21" то сигурно није. То је савремени колиматорски нишан.
Онако на брзину сам погледао неке текстове где се каже да је био додељен јединицама Речен разне флотиле у делти Меконга, што аутоматско не значи да је био "маринац".
Можда и ја сам грешим, али у сваком случају, када преносиш (не само ти, већ и сви ми) туђе текстове имаш(мо) обавезу да добро прегледамо текстове и приказујемо сам тачне и проверене ствари. Ако има двојби, онда то треба и написати.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #162 on: December 18, 2012, 02:27:34 pm » |
|
...najduzi hitac od strane vojnog snajperiste je sada 2.707 metara, od strane britanskog snajperiste u Avganistanu iz 2009.godine... Citao sam o ovome, ali ne moze to da bude priiznat rekord. Znam, odnosno video sam kako jedan kapetan JNA sa TT-ejcem pogadja cilj na 200 metara. Reko covek u sta ce gadja, naciljao i pogodio, jos je meta bila pokretna. Pa jel se to moze priznati kao rekord? Po mom misljenju nikako. Rekord drzi jedna devojka/zena koja na 1000 metara (ili mozda i 1.600) nisam potpuno siguran, ima od 10 hitaca 7 pogodaka u metu jako malih dimenzija. Ne mogu da se setim imena, isto je mislim pripadnica USA armade. Pisao je Kalibar o tome pre jedno godinu dve. Ako nadjem taj broj bas su da postavim tacno te podatke. Takodje se pominje i u tom broju ovaj snajperista iz Avganistana. Ne kazem ja da je on los, nego da je to mogao da pogodi i slucajno i kao drzi rekord.
|
|
|
|
|
|
|
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.
|
 |
« Reply #163 on: December 18, 2012, 04:37:00 pm » |
|
...najduzi hitac od strane vojnog snajperiste je sada 2.707 metara, od strane britanskog snajperiste u Avganistanu iz 2009.godine... Ovde neću da kritikujem daljinu nego mi je nešto drugo zapelo za oko, a to je Britanski snajperista isto ovo se pripisuje i Kanadskom snajperisti i Američkom snajperisti sve zavisi od izvora vijesti.... Konkretno sam gledao na Discovery-ju emisiju o ovom oni su ima li interviju sa, dotičnim Kanađaninom, dok sam ne nekom forumu ili u novinama pročitao da je to Amerikanac, a sad ovde vidim da je Britanac... A kod svih je daljina 2707 Jardi 2430m
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #164 on: December 18, 2012, 05:36:37 pm » |
|
Propaganda, evo ovde prikazuju i vecu razdaljinu.
|
|
|
|
|
|
|
Solaris
kapetan bojnog broda
#vragu i rat#
|
 |
« Reply #165 on: December 18, 2012, 06:25:52 pm » |
|
Bajke. Na tima udaljenostima se ništa ne može pogoditi iz ruke, osim slučajno.
poz.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #166 on: December 19, 2012, 11:09:36 am » |
|
Baš bih voleo da vidim tog koji temelji ceo zadatak, ili kako se to sada kaže misiju, da će snajperista eleminisati neprijatelja ne preko 2.000 metara. To može da planira samo neznalica ili kompletan idiot.
Verovatno on i jeste eliminisao neprijatelja na toj razdaljini od oko 2.000 metara, ali to je bilo, naciljaj, okini, pa šta bude. Kao što pomenuh, onda možemo i kapetana iz JNA da prijavimo kao rekordera iz M57, 7.62 mm TT-a, na razdaljini od 200 metara. Inače to se dogodilo na strelištu u Danilovgradu. Nije baš za diku i ponos, naciljao je i usmrtio kuče koje se našlo na strelištu.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #167 on: December 19, 2012, 12:33:37 pm » |
|
Ako se cilja npr iz modifikovanog mitraljeza KPV 14,5mm, iz Hispanca 20mm, ili sličnog oružja, onda se može nešto i pogoditi na 2000metara. Inače, naravno da to nisu normalne daljine gađanja bilo kojim streljačkim oružjem, osim ako strelac nije James Bond u filmu.
|
|
|
|
|
|
|
vitez koja
poručnik korvete
|
 |
« Reply #168 on: December 20, 2012, 01:43:45 pm » |
|
Којо, ја бих ти препоручио да и сам критички прегледаш и текст и слике које преизимаш, Бог те пита одакле. Не знам колико су подаци које постављаш тачни, али слика на којој је Аделберт Валдрон указује на то да није био у маринцима (Маринском корпусу САД) након другог повратка у војску, већ и Копнејој војсци. На слици, ако је то он, носи ознаке 101. ваздушнодесантне дивизије. Друго, слика која приказује "ноћни нишан М-21" то сигурно није. То је савремени колиматорски нишан.
Онако на брзину сам погледао неке текстове где се каже да је био додељен јединицама Речен разне флотиле у делти Меконга, што аутоматско не значи да је био "маринац".
Можда и ја сам грешим, али у сваком случају, када преносиш (не само ти, већ и сви ми) туђе текстове имаш(мо) обавезу да добро прегледамо текстове и приказујемо сам тачне и проверене ствари. Ако има двојби, онда то треба и написати.
|
|
|
|
|
|
|
vitez koja
poručnik korvete
|
 |
« Reply #169 on: December 20, 2012, 04:56:07 pm » |
|
Vidim da se rasprava vodi o daljinama na kojima su snajperistima priznati pogodci. Juce i danas sam "listao" dokumentaciju i trazio podatke po Internetu, pa sam dosao do ovih podataka. Koliko su verodostojni neznam, ja cu ih izneti u skracenoj verziji, da mozda posluze za diskusiju. Kako me je kolega "Dzumba" u ovoj temi prozvao dva puta da iznosim "nekriticke i neproverene stvari" pored teksta navescu i izvore odakle sam dosao do podataka. (Pa ako su tamo lagali mene, lazem i ja vas). Informacije o pogocima snajperista na velikoj daljini i njihovom identitetu poceli su u siroj javnosti da se predstavljaju od 1967.godine. U danasnje vreme biti obucen snajperista podrazumeva intenzivnu obuku i praksu. Snajperista mora biti sposoban da precizno proceni sve faktore koji uticu na putanju metka do mete, kao sto su pravac i brzina vetra, gustina vazduha, nadmorska visina… Greske u proceni dovode do toga da opaljenje metka izazove povredjivanje ili promasaj cilja-neprijatelja. Savremeni uredjaji kao sto su laserski daljinomeri, rucna meteoroloska merna oprema, rucni racunari sa odgovarajucim softverom mogu da doprinesu povecanju tacnosti. Sto se tice najvece udaljenosti sa koje je snajperista imao pogodak, Amerikanac Carlos Hathcock je drzao rekord od 1967.g. do 2002.godine sa 2286.metara. Kanadski master kaplar Arron Perry obara Hathcockov rekord u martu 2002.godine pogotkom cilja udaljenosti od 2310 metara. Vec za par dana i taj rekord biva oboren od strane americkog kaplara Roba Furlonga u toku operacije “Anaconda” u ratu u Avganistanu, kada pogadja talibanskog borca na 2430 metara. Britanski kaplar Craig Harrison, je u novembru 2009.godine, takodje tokom rata u Avganistanu imao pogodak na 2475 metara, navodno su dvojica snajperista otvorili vatru, ali je pogodak pripisan njemu. Po podacima do kojih sam ja dosao, trenutni rekord drzi nepoznati australijski vojnik iz Delta Company, 2nd Commando Regiment sa daljinom od 2815 metara. Navodno je do toga je doslo ove godine (2012) tokom operacije “Slipper” u ratu u Avganistanu. Ime strelca nije poznato, jer je vise strelaca ucestvovalo u operaciji, ali se zna da su dvojica snajperista otvorili vatru na jednog talibanskog komandanta, da je jedan bio uspesan, ali nije bilo moguce utvrditi koji. Izvor: http://www.mercenarysniper.comhttp://www.gunsandammo.comhttp://en.wikipedia.org/wiki/Longest_recorded_sniper_killsPotvrdjeni pogodci od 1250 metara i vise:
|
|
|
|
|
|
|
|