PALUBA
July 21, 2024, 04:41:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Snajperisti  (Read 229763 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 588


« Reply #180 on: February 17, 2014, 02:28:06 pm »

 Да би се разумела прецизност снајперског и било код другог стрељачког оружја потребно је знати балистику пројектила. Када се пројектил испали из идеалне позиције (нема утицаја стрелца, атмосферски услови идеални) опет остаје оно што се зове растурање пројектила на циљу. Зрна ника не погађају исту тачку, она се "природно" растурају. Што је веће одстојање до циља то ће растурање бити веће. Зато се оптички уређаји подешавају на тзв. средњи погодак али и то на оптималну даљину (никако на максималну даљину). Дакле, погодци, макар и снајперским пушкама са квалитетним оптичким нишанима на даљинама које прелазе 50% домета пројектила спадају апсолутно у срећу. Заправо, све што прелази 50% нишанске даљине (даљине коју омогућава нишан) је више срећа него вештина.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #181 on: January 21, 2015, 06:31:05 am »

Vir: "Vojna povijest" Večernji list
http://www.vecernji.hr/


10 najubojitijih snajperista Drugoga svjetskog rata

Nedugo nakon što su se on i brat prijavili u Crvenu armiju, brat mu je poginuo. Nakon tog događaja Fyodor je obećao da će osvetiti smrt svoga brata. Sa svojim je snajperom ubio 429 neprijatelja, a sa strojnicom još i više. Iako zvuči neuvjerljivo, njegov zapovjednik ga je često znao poslati samog sa strojnicama da odbije neprijateljske napade, a ovaj mladi Jakut nemilosrdno je ubijao sve pred sobom.

10 najubojitijih snajperista Drugoga svjetskog rata
 
Riječ "snajperist" (Sniper) počela se koristiti među postrojbama u Britanskoj Indiji jer je bilo jako teško pogoditi pticu "Gallinago gallinago" (engl. Snipe bird). Ptica je imala vrlo dobra maskirna svojstva i kompliciran način leta. Uz savršenu kamuflažu, snajperisti su pripremljeni za izviđanje i promatranje, ubacivanje unutar neprijateljskih linija, osnovno preživljavanje i još mnogo smrtonosnih tehnika što ih čini jednim od najstrašnijih grana u svakoj vojsci, a pogotovo za vrijeme ratova. Tijekom Drugoga svjetskog rata, sovjetski su snajperisti odigrali vrlo važnu ulogu na Istočnom bojištu. Ruski snajperisti su većinom koristili "Mosin-Nagant 1891" puške s optičkim PU ciljnikom. Koristili su različita 7.62 x 54 mmR, protuoklopna B-30, svjetleća "tracer" i zapaljiva "P3" streljiva. Za razliku od drugih zemalja, Sovjetski Savez je prihvaćao i žene kao snajperiste te je 1943. godine u službi bili preko 2 000 žena. Sovjetski Savez je bila jedina zemlja na svijetu koja je imala posebnu vrstu obuke za snajperiste do Drugoga svjetskog rata. U ovom popisu čak devet od deset snajperista je iz Sovjetskog Saveza, piše WHO.
 
10. - Stepan Vasilievich Petrenko (1922. - 1984.) - 422 ubijena

Stepan Vasilievich Petrenko bio je jedan od najbolje utreniranih snajperista koje je "proizveo" Sovjetski Savez. 422 ubijena neprijatelja potvrda su njegove kvalitete. 24. ožujka nagrađen je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza, najvećeg ordena Sovjetskog Saveza za junačka djela.

9. Vasilij Ivanovich Golosov (1911. - 1943.) - 422 ubijena

Tijekom Drugoga svjetskog rata 261 snajperist Sovjetskog Saveza bio je nagrađen titulom "Istaknuti Snajperist". Sa svoja 422 ubijena neprijatelja također je nosio tu titulu. Poginuo je u s ostalih 70 snajperista koje je Sovjetski Savez izgubio tijekom Drugoga svjetskog rata. Posthumno je odlikovan medaljom Heroja Sovjetskog Saveza poslije smrti 26. listopada 1943.

8. Fyodor Trofimovich Dyachenko (1917. -  ) - 425 ubijenih

"Pokret preciznih strijelaca" počeo je 1932. godine u Sovjetskom Savezu, a idejni pokretač bio je Kliment Voroshilov, po kojem su i neki tenkovi dobili ime (KV). Kako bi lakše neutralizirali neprijateljske vođe i ostale mete sa sigurne udaljenosti, sovjetski vojni vrhovnici su odlučili trenirati stotine tisuća strijelaca tijekom Drugoga svjetskog rata. Fyodor Trofimovich Dyachenko je bio jedan od njih te je postao jedan od najboljih u povijesti. Ukrajinski heroj sa svojih 425 potvrđenih pogodaka, primio je medalju Heroja Sovjetskog Saveza 21. veljače 1944. godine.

7. Fyodor Matveyevich Okhlopkov (1908. - 1968.) - 429 ubijenih

Fyodor Matveyevich Okhlopkov bio je poznati sovjetski snajperist s 249 potvrđenih pogodaka u Drugome svjetskom ratu. Nedugo nakon što su se on i brat prijavili u Crvenu armiju, brat mu je poginuo. Nakon tog događaja Fyodor je obećao da će osvetiti smrt svoga brata. Sa svojim je snajperom ubio 429 neprijatelja, a sa strojnicom još i više. Iako zvuči neuvjerljivo, njegov zapovjednik ga je često znao poslati samog sa strojnicama da odbije neprijateljske napade, a ovaj mladi Jakut nemilosrdno je ubijao sve pred sobom. Okhlopkov ima čak preko 1 000 potvrđenih pogodaka s različitim modelima oružja. Dana 23. lipnja 1944. Okhlopkov je pogođen u prsa tijekom napada na Vitebsk u Bjelorusiji te je zamalo poginuo. Ovo je bilo njegovo 12. teško ranjavanje te je morao ostati mjesecima u bolnici. U početku je bio ignoriran od strane SSSR-a vjerojatno zbog svog etničkog podrijetla. Međutim, 5. lipnja 1965. odlikovan je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza. Također je dobio Orden Lenjina, a 1974. godine teretni je brod dobio naziv po njemu.

6. Mikhail Ivanovich Budenkov (1919. -  ) - 437 ubijenih

Snajperisti su igrali veoma važnu ulogu u Crvenoj armiji tijekom Drugoga svjetskog rata. U svakoj postrojbi mogao se pronaći barem jedan snajperist. Budenkov je bio vrlo uspješan sa svojih 437 potvrđenih pogodaka. Također je eliminirao mnogo neprijatelja sa strojnicama. Nagrađen je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza 24. ožujka 1945. za svoje hrabra djela u ulozi sovjetskog snajperista.

5. Vladimir Nikolaevich Pchelintsev - 456 ubijenih

Vladimir Nikolaevich Pchelintsev bio je jedan od najboljih snajperista Sovjetskog Saveza. Nikada nije dobio najviši orden svoje zemlje. Pogotke snajperista je u ratu obično mogao potvrditi njegov motritelj. Općenito su bila dva vojnika u snajperskom timu - snajperist i motritelj. Neki snajperisti nisu dobili medalju Heroja Sovjetskog Saveza baš zato što nisu imali motritelja koji će brojati pogotke.

4. Ivan Nikolayevich Kulbertinov - 489 ubijenih

Sovjetski snajperist Ivan Nikolayevich Kulbertinov je još jedan od manje poznatih snajperista kao što je i Vladimir Nikolaevich Pchelintsev. Sa svojih 489 pogodaka dolazi na listu najboljih snajperista Drugoga svjetskog rata.

3. Nikolay Yakovlevich Ilyin - 494 ubijenih

Hollywoodski film iz 2001 godine "Neprijatelj pred vratima" koji se temelji na knjizi Williama Craiga "Neprijatelj pred vratima - Bitka za Staljingrad" priča o Vasilyu Zaytsevu, poznatom ruskom snajperistu i nositelju medalje Heroja Sovjetskog Saveza tijekom Drugoga svjetskog rata. Film opisuje bitku za Staljingrad između 1942. i 1943. godine.  Iako Zaytsev nije bio jedan od "najboljih" sovjetskih snajperista, postigao je 225 potvrđenih pogodaka uz 11 ubijenih neprijateljskih snajperista u samo 2 mjeseca borbe za Staljingrad između 1942. i 1943. godine.

Iako nikada nije napravljen film o ubojitom strijelcu Nikolayu Yakovlevichu Ilyinu, njegova 494 pogotka su ga dovela na sam vrh Crvene armije. Ilyin je bio snajperist u 50. gardijskoj diviziji te se borio u Staljingradu. Bio je bravar prije početka rata. Postigao je 216 potvrđenih pogodaka u Staljingradu te je nagrađen medaljom Heroja Sovjetskog Saveza 8. veljače 1943. godine. Ovaj veliki strijelac poginuo je 4. kolovoza 1943. godine.

2. Ivan Mikhailovich Sidorenko (1919. - 1987.) - 500 ubijenih

Sovjetski prvi snajperist Ivan Mikhailovich Sidorenko rođen je u seljačkoj obitelji 12. rujna 1919. godine u okrugu Smolensk u Rusiji. Napustio je školu nakon 10. razreda te se prijavio na umjetnički studij. Kasnije je napustio studij te se priključio Crvenoj armiji. Borio se u bitki za Moskvu te se sam naučio snajperskom zanatu. Njegovi zapovjednici molili su ga da nauči druge kako biti što efikasniji strijelac. Borio se za 1. Baltički "Front" te je ubio čak 500 neprijateljskih vojnika. Također je zapalio tri traktora i tenk koristeći zapaljive metke. Ranjen je tri puta. Tijekom svojih ranjavanja nagrađen je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza 4. lipnja 1944.

1. Simo Häyhä (1905. - 2002.) - 505 ubijenih

Finski strijelac Simo Häyhä poznat je po najviše potvrđenih pogodaka svih vremena. Finska je bila država saveznica Sila Osovine tijekom Drugoga svjetskog rata. Svih 505 vojnika koje je Simo Häyhä pogubio bili su pripadnici Crvene armije. Crvena armija dala mu je nadimak "Bijela Smrt".

Uvijek je bio odjeven u zimsku maskirnu uniformu te je masovno ubijao sovjetske vojnike tijekom Zimskog rata od 1939. - 1940. godine. Simo Häyhä je većinu svojih pogodaka postigao u manje od 100 dana; prosječno 5 ubijenih dnevno s jako malo svjetlosti. Koristio je finsku verziju ruske puške "Mosin-Nagant".

Simo je najviše ubijao bez optičkog ciljnika te je tako imao nekoliko prednosti; a) predstavljao je manju metu za neprijatelja jer koristeći optički ciljnik snajperist mora više dignuti svoju glavu; b) bio je precizniji tijekom zime jer se optički ciljnik zna često zamagliti; c) sunce se odbijalo o leću optičkog ciljnika te tako otkrivalo njegovu poziciju.

Često je znao stavljati snijeg u usta kako bi prikrio vodenu paru koja ga je mogla otkriti. Napori Crvene armije da ga ubiju bili su uspješni nakon što ga je sovjetski vojnik 6. ožujka pogodio u lijevu donju čeljust. Pola obraza mu je otkinuo metak. Vratio se svijesti nakon 6 dana, a tada su Sovjetski Savez i Finska već potpisali primirje. Nagrađen je križem Slobode, križem Bitke za Kollaau i Medaljom Slobode za svoje napore u obrani Finske. Godine 1998. pitali su ga kako je postao tako dobar strijelac, odgovorio je: "vježbom". Umro je u jugozapadnoj Finskoj 2002. godine.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #182 on: January 23, 2015, 11:10:22 am »

Овакве листе су врло дискутабилне јер број убијених углавном није потврђен.
Први са листе, Симо Хајха, је по финским изворима око половине наведених погодака имао са аутоматом, а како није користио оптички нишан питање је зашто се уопште налази на овој листи.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #183 on: January 23, 2015, 12:28:52 pm »

Izgleda da se izgovara "Hejhe".
Logged
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 221« Reply #184 on: February 03, 2015, 07:33:21 am »

Britanski snajperista likvidirao 90 ljudi samo u jednom danu


Najsmrtonosniji snajperista na svetu je neimenovani član britanskih marinaca, koji je bio član NATO trupa na ratištu u Avganistanu tokom 2006. godine.

Prema podacima koja je dostavila upravo britanska vojska, a koje prenosi "Deji mejl", ovaj snajperista ima čak 173 potvrđena ubistva, od čega je 90 počinio u jednom danu, tokom sukoba sa talibanima.

Ovaj Britanac je bio član elitne jedinice marinaca punih deset godina, a prema podacima koje prenose tamošnji mediji, zahtevao je da ostane anoniman jer "nimalo nije ponosan na ono što je uradio za vreme rata." "On je otac dvoje dece, običan čovek koji vodi miran život sa svojom porodicom u južnoj Engleskoj", piše britanski "Dejli mejl."

Prema podacima koje prenosi "San", marinac iz Engleske je u jednom danu likvidirao čak 90 talibanskih terorista, a smatra se da je cifra ubistava koje je počinio za vreme rata "mnogo veća od predstavljenih 173."

Njega ne zanimaju brojke. On nimalo nije uživao u svom poslu, štaviše uopšte se ne ponosi njime - naveo je jedan od izvora blizak pomenutom vojniku.

Mediji navode da je većina od potvrđenih 173 ubistva počinjeno u Avganistanu tokom 2006-2007. godine, u operaciji "Henrik V."


Izvor: Blic

« Last Edit: February 03, 2015, 07:50:08 am by Nenad, Reason: Ubacen hyperlink » Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 057


« Reply #185 on: February 03, 2015, 07:51:32 am »

Rekla-kazala. Dokumentaciju o tome nikada necemo videti, tako da mogu da napumpaju taj broj dokle hoce. Svako pravi svoje "legende".
Logged
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 221« Reply #186 on: February 03, 2015, 08:12:13 am »

Rekla-kazala. Dokumentaciju o tome nikada necemo videti, tako da mogu da napumpaju taj broj dokle hoce. Svako pravi svoje "legende".

Slazem se sa tobom. Meni je prosto neverovatno, u fizickom smislu, da je mogao u toku jednog dana likvidirati 90 ljudi!!! Ispada da je na svakih 16 minuta likvidirao po jednog neprijatelja!!!! (24x60/90=16). Ispada da je snajperista bio na polozaju neprekidno, a ovih 90 ljudi kao na pokretnoj traci  "defilovali" ispred njega...  

Ovo mi jednostavno lici na "bacanje udice" pa ko se upeca...
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 561« Reply #187 on: February 03, 2015, 09:44:37 am »

A niste uzeli u obzir da ima visestruke pogotke jednim metkom?  Grin
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 057


« Reply #188 on: February 03, 2015, 11:33:13 am »

...i to barem po 4-5 pogotka jednim metkom... Ko zna mozda su samo njih i racunali Tongue
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 588


« Reply #189 on: February 03, 2015, 06:58:03 pm »

Мени једино нормално у тој причи то што се не поноси тиме шта је урадио. Колико год то исправно и праведно било (убити противника у рату) то оставља траг на нормалном човеку.
Logged
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 221« Reply #190 on: February 03, 2015, 07:41:32 pm »

Мени једино нормално у тој причи то што се не поноси тиме шта је урадио. Колико год то исправно и праведно било (убити противника у рату) то оставља траг на нормалном човеку.

To stoji... Ali podatak je  dostavila  britanska vojska, a  prenosi "Deji mejl"...  (pa sad ko se tu "ponosi"...Huh??)
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 561« Reply #191 on: February 25, 2015, 09:11:53 am »

03. feb 2013, 12:29
 
UBIJEN NAJPOZNATIJI AMERICKI SNAJPERISTA

Kris Kajl, bivši snajperista vojske SAD i autor knjige "Američki snajper", ubijen sa još jednim čovekom na strelištu u Teksasu. Napadač pucao na njih dvojicu pa pobegao.

Bivši američki specijalac Kris Kajl, koji se proslavio napisavši knjigu "Američki snajper", o svojim iskustvima kao snajperiste u ratovima, ubijen je zajedno sa još jednim čovekom na strelištu u Teksasu

Kako danas pišu teksaški listovi Star telegram i Empajer tribjun, Kris Kajl (38) i drugi muškarac pronađeni su u subotu mrtvi na strelištu u mestu Glen Rouz.

Očevici su rekli šerifovim istražiteljima da je naoružani čovek otvorio vatru na njih dvojicu, a zatim pobegao sa mesta zločina u pik-apu koji je pripadao jednoj od žrtava, piše Star telegram, koji izlazi u teksaškom gradu Fort Vort.

U međuvremenu, u vezi sa dvostrukim ubistvom, jedan 25-godišnjak je priveden u mestu Lankaster, jugoistočno od Dalasa, i očekuje se da će protiv njega biti podignute optužnice.

Ime druge žrtve za sada nije objavljeno. Mesto Glen Rouz nalazi se na 128 kilometara jugoistočno od Dalasa, najvećeg grada u Teksasu.

Kris Kajl je u svojim bestseler memoarima "Američki snajper: Autobiografija najsmrtonosnijeg snajperiste u vojnoj istoriji SAD", opisao kako je odstrelio više od 150 ljudi u ratovima od 1999. do 2009. godine.

Izvor:
http://www.rts.rs/


Epilog:

Quote
Doživotna za ubistvo snajperiste
IZVOR: TANJUG
Hjuston -- Sud u Teksas osudio je na doživotnu kaznu zatvora bivšeg marinca Edi Reja Ruta zbog ubistva najuspešnijeg snajperiste u američkoj vojnoj istoriji Krisa Kajla.

 
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP
Kris Kajl bio je inspiracija za hit film "Američki snajper".

Porota je nakon manje od tri sata jednoglasno odbacila tvrdnju Ruta (27) da nije kriv za ubistvo Kajla i njegovog prijatelja Čeda Litlfilda u februaru 2013. godine u streljani u severnom Teksasu, prenela je agencija AFP.

Suđenje Rutu, koje je trajalo dve nedelje, privuklo je veliku pažnju američke javnosti budući da se desilo istovremeno kad se u bioskopima pojavio kontroverzni film Klinta Istvuda o Kajlovim iskustvima kao snajperiste u Iraku.

Porota sastavljena od dva muškarca i deset žena je zaključila da je Rut, koji se pozivao na neuračunljivost, kriv za smrt Krisa Kajla i njegovog prijatelja.

Ubica je osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez prava na uslovni otpust, a iako takav zločin predviđa i smrtnu kaznu, tužilaštvo je od toga odustalo još pre početka suđenja.

Kajl i Litlfild su ubijeni pošto je Rutova majka zatražila od bivšeg američkog snajperiste da pomogne njenom sinu, koji je oboleo od post-traumatskog stresnog poremećaja, piše "Vašington post".

Kajl, za kojeg se zvanično smatra da je tokom svoje vojne službe ubio 160 ljudi, ovekovečen je u hit filmu "Američki snajper|, gde ga je glumio Bredli Kuper.

Izvor: b92
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 561« Reply #192 on: May 15, 2015, 08:31:15 am »

Pripadnik 72.idb Specijalne brigade VS

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Fotografija preuzeta sa FB stranice MO i VS


* 10563187_356136611242939_4554190011744847702_n.jpg (162.51 KB, 960x720 - viewed 220 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #193 on: September 26, 2015, 09:04:06 am »

Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #194 on: October 06, 2015, 03:56:23 pm »

Slovenski "civilni/amaterski" tim , u sastavu  Matjaž Svetek i Kristian Hajnšek, več po drugi put udeležio se Finnsniper 2015, i osvojio 16 mesto.
Bravo fantje!

Detaili na ovom linku, a i u Reviji Obramba sa opisom svih detaila.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.089 seconds with 22 queries.