Prvo da pozdravim sve kao nov na forumu.
@ kuzmar
E, mladosti! Ne sećam se više plana obuke (jbg. prošlo je skoro 30 godina), ali to poslednje se koristilo na svearmijskom takmičenju '82... Samo što je "...45 stepeni levo i desno od pravca...", bilo od pravca mete, tj. dejstvovalo se iz tog ugla. Lično mislim, da je to bilo više pravilo zbog rasporeda kontrolnih oficira, koji su ocenjivali i prilaz i dejstvovanje, kao i izvlačenje.
I mislim da nije bilo definisana udaljenost kod dejstva, a početna kota je bila oko 6 km od mete. Vreme polaska 00:00, meta se pojavljivala na zadatoj koti ("negde" na obronku brda, sa dosta gustom vegetacijom), i to 2 puta, po 15 sekundi, plus-minus 1 sat u odnosu na podne. Praktično si imao 10 sati za ulazak i prilazak i ostatak do 00:00 za izvlačenje - to je tih 24 sata.
Ja sam imao sreće, pošto sam (po mom planu) stigao pre jutra i oko 6-7 ujutru je kontrolni otišao da proveri metu i rad mehanizma
Tako da sam je skinuo kod prvog dizanja, odma nakon par sekundi, a usput i malo odspavao, i pre i posle... Bio sam toliko siguran u položaj, da sam tu ostao do mraka i onda bež. Ali, bio sam tek 2.

Navodno sam "uočen" u prilasku, tačnije čuo me neki kontrolni iz 1. armije!? Mislim da je lik bio besan, jer sam prepričavao posle naširoko i nadugačko, kako sam ispratio kontrolnog dok proverava metu. Ajd' pogodi ko je taj bio? E, taj što me je navodno čuo... Naša posla. Ali nek mu je.
E, da puška je bila M-76, broj SN-12048A, lepotica, prva i nezaboravljena i teško zrno M-49, daljina oko 200 meteri.
@broker
Osnovna obuka sa M-76, je podrazumevala i gađanje mehaničkim nišanom: npr. mislm da je na broju dva bilo: Glava stojeće na 100, grudna na 200 i kombinovana grudna na 400. Na broju 4 ili 5, stojeća na 200, grudna 450? i kombinovana na 600. Valjda, jbm li ga, ne sećam se više. To je zato što se puška po PS-u, nosila bez nišana, pa ako uztreba, a nema se vremena... Borbena norma za tu pušku je zato (a i iz više drugih razloga) bilo 95% glava na 100 metara i 75% grudi na 200 metara, sa SN 4x30. Mada je mogla, a i radilo se sa njom mnogo bolje, ali se za pravi rad ipak koristila M-69 sa teškom cevi.