@DVC Virus
@pvanja
Kasnim sa odgovorom, nije me bilo na netu, ali vidim da je sve manje više i rečeno o M-69: Tačno je da je to puška sa "Mannlicher" zabravljivanjem, koji među nama rečeno i dalje nema premca. Većina modernih karabina i dalje koristi taj sistem sa kraja 19. veka (1888), uz minimalne modifikacije. "Mauser"-ova modifikacija iz 1898. je uzrok zabune, pa se taj tip zabravljivanja nadalje zove "Mauser"-ovim, a ne "Mannlicher"-ovim

Šta još reći o M-69? Pre nje je pre svega korišćena stara dobra M-48 sa optikom, koja je radila svoj posao, ali je razvoj streljačkog oružja i pojedina rešenja kundaka i navlake doveo do M-69 u kalibru 7,9mm (7,92x57 IS). Osim toga, to je bila sada NAŠA puška, a ne kopija ili nemačka trofejna iz II svetskog rata!
Viđao sam više verzija i znam da su one koje su se dodeljivale formacijski jedinicama nivoa čete, da su imale i mehanički nišan, skoro identičan kao onaj kod M-48/63. Postojala je i verzija bez mehaničkog nišana, to jest sa "teškom" cevi i optikom za posebne namene. Ona se kod nas kasnije pojavila i komercijalno, u programu "Zastave" kao lovački karabin M70, a i dalje im je u ponudi koliko vidim.
U vreme kada sam počeo da "radim", već je bilo u ponudi mnogo varijanti civilne-lovačke verzije, tako da sam ja moju "unapređivao" više puta tako da više i nije ni blizu "standardne"
Između ostalog: Dokopao sam se tada "Leuopold"-vog "Tactical 8-12x40" sa končanicom "dot-mil" (prekopao sam Net, ali nisam našao tu staru varijantu - liči na sadašnji "4-12x40 Mark 2"), plus dvostruka obarača - završno 150gr na obarači

(to je otprilike sila potrebna da se pomeri polu-prazna pakla cigara na stolu...), plus "moja" laboracija (7x64 Brenneke), plus rupica na braniku za "žičanu komandu" (kao sa starih foto-aparata kao rešenje za "ostarele" ruke)... I po koja litra domaće za vredne puškare

Ako je neko iz RS naišao na moju zaboravljenu miljenicu, neka popije jednu u moje zdravlje i nek je ne da dušmanima, prosto mu bilo.
Sad malo sma(t)ranja:
7x64 je inače, laboracija čuvenog Brenekea (vrlo sličan .275 Holand & Holand Magnumu, namenjen za "dalekometni lov na jelene i antilope") i za koju je Wermaht mislio da je idelan za snajper, ali su zbog potrebe homologizacije ipak zadržali 7,92x57 IS. Kada sam to "dočuo", probao sam i ja tu laboraciju i to je to. Šta reći... Od onda se kunem u taj metak: 10 grama zrno, 920 metara u sekundi, praktično položena putanja do 300m, minimalan uticaj vetra
I taj metak 7x64 i cev, tj. karabin su i dalje u ponudi "Zastave" i lično mislim da je taj metak daleko bolji za rad sa "mauser"-kama na "srednjim" daljinama od 200 do 500 metara, a ne kao ta budalaština od M-07 sa 7,62x51N. Da me neko ne shvati pogrešno: Nije to loša puška ili metak, ali kad već imamo na milione 7,9mm ili 7,62x54 municije? Upotreba tog metka 7,62x51N kod NATO-zemalja imala je isto opravdanje kao ranije 7,9mm kod nas u JNA. Homologizacija i standardizacija u jedinicama.
To je razumljivo i sa druge strane imamo za rad u urbanoj sredini M-76. I ta puška se tu pokazala nezamenljivom - pogotovo u radu sa ukoso trčećim metama i uz visinsku razliku. O upotrebi u nižim taktičkim jedinicama, npr kao oružje 1. strelca po odeljenjima pešadije, ne treba ni obrazlagati. Tu ići na 7,62x54 (M-91) još i ima smisla po pitanju standardizacije, ali isto tako je potrebno imati i odeljenje u okviru bataljona sa kvaliteniim oružjem, optikom i odgovarajućom obukom. Bilo samostalno ili kao deo izviđačke komponente pešadijskog bataljona, to bi na nivou VS bilo oko 200 do 300 posebno obučenih ljudi za posao, plus delovi specijalnih jedinica. Za tih 500+ pušaka treba koristiti proverena i posebna, a ne "standardna" rešenja. I metak 7,9mm i 7,62x54 su balistički daleko bolji od 7,62x51N, a da ne govorim o 7x64...
(Izvinjavam se, malo sam se zaneo, a i nisam više u poslu, pa možda i nemam prava da popujem, pogotovo ne VS. Sva moja kritika se više odnosila na političare i njihove eksponente u VS)