PALUBA
May 22, 2024, 10:28:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti - Švedska  (Read 62855 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #105 on: October 20, 2020, 04:35:56 pm »



Švedska planira rekordna ulaganja u vojsku


Švedska će svoj vojni budžet do 2025. godine povećati za gotovo 40 odsto, ako parlament usvoji zakon koji je predložila vlada.

S obzrom da manjinska vlada socijaldemokrata i zelenih u parlamentu ima podršku opozicionih liberala i Partije centra, vrlo je verovatno da će poslanici usvojiti predlog.


Nezabeleženo od Drugog svetskog rata

Predlog ministra odbrane Petera Hultkvista daje signal za ozbiljan zaokret u odbrambenoj politici zemlje. Iako je budžet namenjen vojsci povećavan od 2014. godine, švedska vlada je za narednih pet godina predvidela izdvajanja kakva nisu zabeležena od Drugog svetskog rata.

Prema vladinom predlogu, broj pripadnika vojske biće povećan sa sadašnjih 60.000 na oko 90.000, a planirana je modernizacija borbenih sistema vazduhoplovstva i nova mehanizovana oklopna brigada sa modernim artiljerijskim oruđem.

Pored toga, predviđena je i obnova flote korveta u mornarici i nabavka pete podmornice.

Iza promene politike krije se, kako procenjuje briselski portal Euraktiv, doživljaj pretnje od susedne Rusije posle njene aneksije Krima i aktivnosti Moskve u baltičkom regionu.


Ruska pretnja

I britanski Gardiijan piše da su pojačane ruske aktivnosti na Baltiku navele Švedsku na užurbane vojne mere, uključujući i kupovinu protivvazdušnog raketnog sistema "Patriot" od SAD.

Početkom oktobra, Švedska je uputila protest Rusiji jer su njeni ratni brodovi uplovili u švedske teritorijalne vode, a do sada je u više navrata ukazivala na to da ruski avioni povreduju njen vazdušni prostor.

Ministar odbrane Hultkvist rekao je novinarima da "postoji situacija u kojoj je ruska strana spremna da koristi vojna sredstva kako bi postigla političke ciljeve" zbog čega je Švedska suočena sa "novom geopolitičkom bezbednosnom situacijom".

Ministar je precizirao da vladin predlog značiti povećanje odbrambenog budžeta do 2025. godine za 2,65 milijardi evra.

Vojni budžet švedske u ovom trenutku iznosi oko 1,1% BDP.

U godinama posle hladnog rata Švedska, koja nije članica NATO, zbog štednje je u velikoj meri razgradila svoje vojne kapacitete a 2010. je ukinula i obavezno služenje vojnog roka. Ono je 2017. ponovo uvedeno, ali u vrlo ograničenom obimu, koji vlada do 2025. namerava da udvostruči.

Jedan od ključnih stubova nove vladine odbrambene politike je i tesnija saradnja sa susedima, u prvom redu Finskom. Vlasti u Helsinkiju naredne godine treba da odluće i da li će kupiti švedske lovačke avione Saab Gripen.

Švedska, Norveška i Finska su u septembru ove godine potpisale sporazum o tešnjoj operativnoj vojnoj saradnji u sklopu već postojećeg sporazuma o Nordijskoj odbrambenoj saradnji (NORDEFCO) iz 2018. godine, koji uključuje i Dansku i Island.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #106 on: October 23, 2020, 05:38:28 pm »



Zaharova o nacrtu odbrambene startegije Švedske: Antiruske fobije i pritisci spolja


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je nacrt odbrambene strategije Švedske, koji predviđa drastično povećanje vojnih rashoda i u kojem se Rusija pominje više od 100 puta uglavnom kao izvor pretnji po nacionalnu bezbednost te zemlje.

Kako je rekla Zaharova, na severu Evrope nema takvih protivrečnosti i konflikata koji bi zahtevali vojna rešenja.

Nacrt strategije je predstavljen pred švedskim parlamentom 15. oktobra a obuhvata period od 2021-2025. godine i rast stavki za vojni budžet za 40 odsto.

„Uvereni smo da na severu Evrope nema neslaganja i konflikata čija bi priroda zahtevala vojno rešenje. Mi smo spremni za otvoreni i aktivan dijalog o problematici jačanja bezbednosti  i stabilnosti sa svim severnoevropskim partnerima“, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva.

Kako su istakli, formulisanje strategije u sferi nacionalne bezbednosti je suvereno pravo Švedske.

„Uporedo s tim tako veliki rast vojnih rashoda, koje se može uporediti, kako su primetili u samoj Švedskoj, s periodom Hladnog rata, ne može a da ne izazove oprez. Štaviše i zbog toga što se u nacrtu strategije ne isključuje uznemirujući scenario napada na Švedsku, a Rusija se pominje više od sto puta, pre svega kao potencijalni izvor pretnji po švedsku bezbednost “, ističe se u saopštenju.

Zaharova je dodala da su „izmišljene antiruske fobije rezultat pritisaka na Stokholm spolja, pre svega od strane NATO“ u čemu, prema mišljenju Moskve, leži odgovornost za jačanje napetosti i eskalaciju vojne aktivnosti u regionu severne Evrope koji je donedavno, kako se navodi, bio jedan od najstabilnijih u svetu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #107 on: November 27, 2020, 08:18:30 am »



Švedskim novinarima se priviđaju ruske rakete u „srcu Evrope“


Novinare švedskog lista „Dagens Nyheter“ uplašio je preporod ruske vojske.

Autori članka smatraju da je modernizaciji ruske vojske, navodno, pretnja za Evropu. Po njihovom mišljenju, sada države kontinenta treba da razmisle o sopstvenoj bezbednosti.

„Nakon raspada SSSR ruska vojska je bila u ruševinama. Čak i za vreme rata sa Gruzijom nije im sve išlo kako treba“, ubeđeni su švedski novinari.
Ipak, borbene akcije u Siriji, po mišljenju autora članka, pokazale su zastrašujuće posledice velikog vojnog potencijala.

„Sada u Rusiji postoje vrlo mobilni vojni resursi, napredni lovci i rakete preciznog navođenja koje mogu da pogode samo srce zapadne Evrope“, navodi se u članku.

Misao o samostalnoj odbrani evropskih granica, bez pomoći SAD, autori nazivaju „utopijom“ i nadaju se da će Bajden „ukinuti glupu odluku Trampa da povuče američke snage iz Nemačke“.

Po mišljenju švedskih novinara, države Evrope treba da prekinu sve veze sa Rusijom. Nemačku su pozvali da „ne gradi gasovod sa Putinom“, a Francusku da prestane da veruje da će Rusija postati partner Evrope.

Izjave o „ruskoj pretnji“ se periodično čuju iz usta zapadnih političara, najviše iz baltičkih republika i Poljske. Međutim, Moskva je više puta saopštavala da nikad neće napasti ni na jednu državu-članicu NATO-a.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #108 on: December 16, 2020, 09:58:50 am »



Švedska povećava vojni budžet za 40 odsto: Glavni razlog Rusija


Švedski parlament odobrio je danas povećanje od 40 odsto budžeta namenjenog odbrani za period 2021-2025. godine.

Obrazloženje za taj potez je da su napetosti u regionu Baltičkog mora porasle poslednjih godina, a zvaničnici kažu da je Rusija glavni razlog. Skupština, koja ima 349 članova, odobrila je danas najveće povećanje vojnog budžeta u poslednjih 70 godina, navodi AP.

"Primećujemo novo bezbednosno okruženje i da su oni (Rusija) spremni da koriste vojnu moć i za ispunjavanje političkih ciljeva", izjavio ministar odbrane Peter Hultkuist za agenciju. On je objasnio da je budžet odbrane povećan "zbog nove bezbednosne situacije povezane sa ruskom agresijom na Gruziju, aneksijom Krima, sukobom u Ukrajini, aktivnostima u Belorusiji, unapređenja ruskih vojnih kapaciteta, vrlo složenih vežbi i aktivnosti na Arktiku i na Baltiku".

Novim planom ministarstva će oružane snage Švedske biti povećane sa sadašnjih 55.000, na 90.000 pripadnika do 2030. godine.

Švedska planira i da ojača svoju sposobnost sprečavanja i suočavanja sa sajberpretnjama. "Mi imamo ovaj problem stalno, a ponekad i svakodnevno", rekao je Hultkuist o kompjuterskim napadima na švedske interese, kako javne tako i privatne.

"Kinezi su vrlo aktivni, Rusi su aktivni, a ima i drugih aktera", dodao je on.

Parlament je danas odlučio da Švedska, poput susedne Finske, još jedne nesvrstane države, treba da izrazi spremnost da se pridruži NATO kao mogućoj opciji bezbednosne politike. Takozvana "opcija NATO" ne znači da bi se Šveđani prijavili za članstvo u Alijansi, već da bi članstvo Švedska razmotrila ako to bude smatrala potrebnim za bezbednost.

Ova zemlja je 1949. odlučila da se ne pridruži NATO-u i proglasila je bezbednosnu politiku čiji je cilj nesvrstavanje u miru i neutralnost u ratu. Švedska i Finska sarađuju sa Alijansom od sredine devedesetih, kada su se pridružile NATO "Partnerstvu za mi"r, i daju svoje snage mirovnim i nadzornim misijama pod vođstvom NATO, navodi agencija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #109 on: January 14, 2021, 11:50:27 am »



Šveđani sve bliži NATO


U Švedskoj raste podrška ulasku te zemlje u NATO, a broj pristalica gotovo se izjednačio sa pobornicima očuvanja tradicionalne vojne neutralnosti.

To je pokazalo najnovije decembarsko istraživanje javnog mnjenja.

U anketi objavljenoj u švedskom dnevniku Dagens niheter, 33 odsto učesnika izjasnilo se za ulazak Švedske u NATO, u odnosu na 35 odsto koji su rekli da su protiv, i na govoto isti postotak ispitanih koji su bili neodlučni, preneo je briselski portal EURACTIV.

Poređenja radi, pre svega pet godina 50 odsto Šveđana bilo je protiv slanja aplikacije za članstvo u NATO. Anketa se sprovodi poslednjih sedam godina i tokom tog perioda protivljenje ulasku Švedske u NATO je postepeno, ali konstantno, opadalo.

U decembru prošle godine, desničarska stranka Švedske demokrate, druga po veličini opoziciona partija u Švedskoj, pridružila se u stavu prema ulasku u severnoatlantsku alijansu ostatku opozicije - Umerenoj partiji, Partiji centra, hrišćanskim demokratama i liberalima.

Tim potezom, aktuelna parlamentarna većina otvorena je za mogućnost ulaska zemlje u NATO.

Minstarka spoljnih poslova An Linde, iz vladajuće Švedske sojaldemokratske radničke partije (S/SAP), kritikovala je takvu "NATO opciju", ocenjujući da ona nije u interesu Švedske i da je već dovela u sumnju spoljnu i bezbednosnu politiku zemlje.

Linde je na jednoj bezbednosnoj konferenciji rekla da će Švedska i ubuduće gajiti tesne partnerske odnose sa NATO, ali da će zadržati svoju politiku vojnog nestvrstavanja.

Ipak, bez obzira na vojnu neutralnost, švedski parlament je polovinom decembra usvojio vladin predlog rekordnog povećanja izdvajanja za vojsku.

Prema tom predlogu, odbrambeni budžet za period od 2021. do 2025. godine uvećan je za čitavih 40 odsto, što se u prvom redu dovodi u vezu sa eskalacijom tenzija u oblasti Baltika.

Iako je budžet namenjen vojsci povećavan od 2014. godine, švedska vlada je za narednih pet godina predvidela izdvajanja kakva nisu zabeležena od Drugog svetskog rata.

Pored toga predvidjeno je i povećanje broja pripadnika oružanih snaga sa sadašnjih 60.000 na oko 90.000 i modernizacija borbenih sistema u azduhoplovstvu, mornarici i artiljeriji.

Usvojeno povećanje odbrambenog budžeta do 2025. godine biće oko 2,65 milijardi evra. Vojni budžet švedske je prošle godine iznosio oko 1,1 odsto BDP.

U godinama posle hladnog rata Švedska, koja nije članica NATO, zbog štednje je u velikoj meri razgradila svoje vojne kapacitete a 2010. je ukinula i obavezno služenje vojnog roka. Ono je ; 2017. ponovo uvedeno, ali u vrlo ograničenom obimu, koji vlada do 2025. namerava da uvostruči.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #110 on: January 14, 2021, 05:14:17 pm »



Švedska pokazala kako bi izgledao rat sa Rusijom


Ministarstvo odbrane Švedske je objavilo nekoliko snimaka pod opštim nazivom „Kada počne rat“ u kojima je Rusiju prikazalo kao potencijalnog neprijatelja u budućim oružanim sukobima.

Video-snimci su objavljeni na Jutjub kanalu švedskog vojnog resora. Ministarstvo je pripremilo pet klipova o potencijalnom ratu: „Neizvesna budućnost“, „Siva zona“, „Bojno polje budućnosti“, „Opšta zaštita“ i „Šta vredi braniti?“.

Autori su skrenuli pažnju na problem globalnog zagrevanja - njegov glavni problem će biti povećanje interesovanja za Arktik i posebno za Severni Ledeni okean. Zaključak autora je da će to dovesti do borbe vodećih sila za njegove mogućnosti kao transportnog koridora i izvora prirodnih resursa.

Vojska smatra da će opisani konflikt uključivati i Švedsku iako nema izlaz na Severni Ledeni okean. Švedska vojska je kao jednu od strana u sukobu imenovala Ameriku koja bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da postane saveznica Stokholma u tom potencijalnom sukobu. Druga strana su Rusija i Kina.

Istovremeno se u video-zapisima to ne tvrdi direktno. Umesto toga, koriste se aluzije na sovjetsko-američku konfrontaciju, kao i drugi indirektni nagoveštaji.

izvor

















Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #111 on: January 17, 2021, 07:28:53 am »



Švedska nastavlja da satanizuje Rusiju ─ pravdajući odbrambene troškove


Ministarstvo odbrane Švedske objavilo je snimke na svom Jutjub kanalu, na kojima je Rusija predstavljena kao glavni neprijatelj države u budućim konfliktima. Stokholm je i ranije pokušavao da satanizuje Rusiju. Bez obzira na to, neutralna Švedska ne žuri da pristupi NATO-u, a njeni građani sve manje podržavaju ideju integracije sa Alijansom.

Švedsko ministarstvo odbrane počelo je 13. januara da emituje seriju video-filmova pod nazivom „Kada će početi rat“, u kojima je Rusija označena kao glavni potencijalni neprijatelj u budućim oružanim sukobima. Trejler i nekoliko snimaka već su se pojavili na Jutjub kanalu Ministarstva.

Autori su ukazali na probleme globalnog zagrevanja, što će dovesti do većeg interesovanja za Arktik i delom za Severni ledeni okean. Kao suprotstavljene strane Ministarstvo je navelo savez Sjedinjenih Američkih Država i Švedske sa jedne strane i savez Rusije i Kine sa druge. U foršpanu za film to se ne tvrdi direktno, mada se u jednom filmu koriste reference na sovjetsko-američku konfrontaciju, kao i druge indirektne aluzije.

Interesantno je da su video-snimci izazvali negativne reakcije kod velikog broja Šveđana.

„Niko ne deli državu više od švedske vlade. Izjednačavanje 'Rus = vuk' više nije aktuelno. Drago mi je što se vojska koristi kao propagandno telo crveno-zelene vlade“, neki su od komentara sa Jutjuba.

U Švedskoj je i ranije bilo pokušaja da se Rusija predstavi kao glavni neprijatelj. U oktobru 2014. godine je kontraadmiral Švedske mornarice Anders Grenstad izjavio da u Stokholmskom arhipelagu „verovatno postoje podvodne aktivnosti“. Moguće je da su to podmornica, mini podmornica ili da su ronioci, objasnio je on.

Lokalni mediji odmah su objavili da je reč o ruskoj podmornici koja je oštećena. Na kraju nije utvrđeno ni da li je podmornica zaista bila tamo, ni kome je pripadala, a Ministarstvo odbrane Švedske kasnije je saopštilo da je podmornica u stvari civilni brod.

Tokom 2020. godine Švedska je započela najveću modernizaciju naoružanja za poslednjih 50 godina i odlučila da poveća troškove odbrane za 40 odsto u periodu 2021-2025. godine. Prema rečima Ministra odbrane Švedske Petera Hultkvista, to je povezano sa povećanom aktivnošću Rusije u rejonu Baltičkog mora, Severnog Atlantika i Severnog polarnog kruga.

„Švedska tradicionalno koristi temu 'ruske pretnje' kako bi opravdala uvećanje vojnih troškova“ objasnio je vojni ekspert Andrej Frolov za ruski list „Vzgljad“. On je dodao da je Švedska, još iz perioda Poltavske bitke, 'izrazito rusofobična zemlja' sa antiruskim raspoloženjem koji se pojačalo posle 2014. godine.

U septembru 2014. godine Švedska je postala jedna od pet zemalja koja je dobila status NATO partnera, pored Finske, Australije, Gruzije i Jordana. To je omogućilo Stokholmu da pojača prikupljanje obaveštajnih podataka i planiranje vežbi.

Prema rečima bivšeg švedskog ambasadora pri NATO-u Hokana Malmkvista, takav status je dobijen u isto vreme kada se Krim ujedinio sa Rusijom. To je navelo Stokholm da „preispita svoju odbrambenu politiku“. On je istakao i da „neuključivanje u vojne saveze ne znači neutralnost Švedske“.

Pri tome, rezultati socioloških istraživanja pokazuju da se od 2014. godine broj pristalica pristupanja Švedske NATO-u neprekidno smanjuje. Podaci ankete Univerziteta u Geteborgu pokazuju da ako je 2015. godine 38 odsto ispitanika podržalo ideju da se Švedska pridruži Severnoatlantskom savezu, već 2016. godine broj je pao 33 odsto, prenose ruski mediji. Tokom 2017. godine broj protivnika pristupanja NATO-u porastao je na 44 odsto, navodi švedski portal „Dagens Nyheter".

Prema mišljenju eksperata, stanovništvo Švedske deli se na tri grupe: pristalice pristupanja NATO-u, protivnici i neopredeljeni.

„Ukupan broj neopredeljenih i protivnika NATO-a uvek premašuje broj pristalica. Teoretski, ako bi Švedska raspisala referendum o pristupanju NATO-u, on se ne bi ni održao“, objasnio je predsednik Ruske asocijacije za pribaltička istraživanja Nikolaj Meževič.

„Pored toga, Šveđani smatraju da pristupanje NATO-u nije potrebno, jer Alijansa zahteva određenu disciplinu i ograničenja. Švedska ne želi da daje dva odsto svojih prihoda NATO-u i želi da sačuva dvoju proizvodnju naoružanja. Zato im odgovara trenutan oblik saradnje sa NATO-om“, objašnjava politikolog.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih Šveđani ne žele tešnju saradnju, navodi generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

„Prema mišljenju atlantista, postoji neka intercija starih pristupa, arhaičnih, koji ne dozvoljavaju Švedskoj da pristupi Severoatlantskoj alijansi. Sever Evrope i dalje ostaje poseban region u geopolitičkom smislu. Tamo je do sada bilo moguće da se minimizira konfrontacija Rusije i Zapada, zato je svima važno da se zadrži poseban status Švedske i podrži njen doprinos evropskoj bezbednosti“, naglasio je Kortunov.

Ekspert je primetio da u švedskoj unutrašnjoj politici postoji složen balans snaga između pristalica i protivnika članstva u NATO-u. Ministar odbrane Peter Hulkvist veoma je kritičan prema Rusiji, njenoj politici i vojnom razvoju.

„Ali najvažnija činjenica je što u švedskom društvu do danas nema većine za ulazak u NATO. Za sada nema konsenzusa. Svaka vlada koja pokuša da realizuje ovu strategiju biće suočena sa ozbiljnom opozicijom. Mislim da to i obuzdava političare od pristupanja Severoatlantskom bloku“, konstatovao je politikolog. 

Što se tiče videa „o ratu sa Rusijom“, vlada pokušava da uz njihovu pomoć odgovori na pitanja Šveđana o tome zašto zemlja troši novac na nove fregate, korvete ili podmornice, smatraju eksperti. „U potrazi za odgovorima vlasti dolaze do teme 'ruske agresije', jer Finska i Nemačka ne pretenduju na ulogu agresora“, dodaje Meževič.

„Nepoverenje Šveđana prema Rusiji je veliko. Danas je Švedska mala zemlja, a Rusija – velika država. Pre 300-400 godina situacija je bila drugačija. Tada su Šveđani kontrolisali region Baltičkog mora, imali jaku vojsku koje su se bojali i Englezi. Ipak, rezultat Poltavske bitke u vreme Petra Prvog promenio je situaciju, zbog čega su Šveđani do danas uvređeni na Rusiju“, rekao je politikolog.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007



« Reply #112 on: May 02, 2021, 07:35:00 pm »

Švedski mediji kritikuju vladu - Pomažete Americi da opkoli Rusiju „preko naših leđa“
Novosti online 02. 05. 2021.

ŠVEDSKI list „Proletaren“ kritikovao je vlasti zbog pomaganja snagama NATO-a u napredovanju ka ruskim granicama i što sopstvenu zemlju „pretvaraju u metu tokom potencijalnog rata“ sa Rusijom.

U članku se pominje sporazum između Švedske i Severnoatlantske alijanse koji je usvojen 2016. godine. Taj sporazum omogućava vojsci NATO-a i SAD da koriste švedsku teritoriju za vojne operacije. Novinari „Proletarena“ naglašavaju da se stav zvaničnog Stokholma nije promenio tokom poslednjih pet godina.

- Sramota je što političari poslušno pretvaraju Švedsku u metu tokom mogućeg rata sa Rusijom - kažu autori članka. Prema rečima autora, želja Amerike da opkoli Rusiju je zabrinjavajuća.

Redovne vežbe sa partnerima i saveznicima Alijanse u Evropi proširuju pozicije NATO-a prema istoku, svaki put „bliže Rusiji“, rekao je on. Novinar je istakao da su pravi agresori upravo Sjedinjene Američke Države i NATO.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #113 on: May 03, 2021, 03:32:40 pm »



U Švedskoj pozivaju na uvođenje novih sankcija Rusiji


Švedski poslanik Hans Valmark pozvao je šeficu diplomatije An Linde da uvede sankcije Rusiji u znak solidarnosti sa Češkom.

U razgovoru sa šeficom spoljnopolitičkog resora poslanik je naglasio da je Stokholm „uzdržano“ reagovao na diplomatski skandal i nije žurio da zadovolji molbu Praga o „kolektivnoj akciji solidarnosti“ protiv Moskve.

„Sa švedske strane nisu vidljivi nikakvi znaci koji govore o realizaciji mera koje su usmerene protiv službenika ruske ambasade niti pokušaji koordinacije akcija unutar EU u toj oblasti“, naglasio je poslanik.

Juče je rusko Ministarstvo inostranih spolova objavilo imena osam građana država-članica EU kojim je zabranjen ulazak u Rusiju. Na spisku su se našli, između ostalog, predsednik Evropskog parlamenta David Marija Sasoli, zamenik predsednika Evropske komisije za pitanja vrednosti i transparentnosti Vera Jurova i član francuske delegacije u PSSE Žak Mer.

MIP Švedske je izrazio protest ruskom ambasadoru. Stokholm smatra neosnovanim ograničenja: pravno su nejasna i politički motivisana.

Moskva je naglasila da su mere odgovor na uvođenje sankcija EU protiv šest državljana Rusije.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007



« Reply #114 on: May 14, 2021, 05:01:44 am »

Švedska želi da „zada glavobolju Rusiji“
Novosti online 13. 05. 2021.

KOMANDATNI oružanih snaga Švedske smatraju da je švedska vojska spremna na rat protiv Rusije, piše list „Dagens Niheter“.

- Imamo dovoljno potencijala da zadamo vojne probleme čak i tako velikom protivniku poput Rusije - uveren je glavni komandant vazduhoplovstva Švedske Karl Juhan Edstrem. On je dodao da je Moskva počela češće da izvodi vežbe, pritom „ne samo veće, već i složenije“. Švedske snage će, sa svoje strane, tokom manevara izvoditi napade na mestima potencijalnog protivnika na kojima je ranjiviji, precizirao je on.

Prema mišljenju komandanta kopnenih snaga Švedske Karla Engelbrektsona, vojska bi trebalo da se priprema na akcije u strateški važnim oblastima, kao i da učestvuje u zajedničkim vežbama sa Finskom.

- Već sama činjenica da imamo snage na Gotlandu stvara mnogo problema potencijalnom protivniku - smatra general.

Komandant ratne mornarice Eva Skug Haslum je uverena da Stokholm „ni pod kojim okolnostima“ ne može da se drži podalje od sukoba NATO-a i Rusije.

- Naš važan zadatak je da promislimo akcioni plan u tom slučaju i da se spremimo - zaključila je ona.

Formula perioda hladnog rata „van saveza u mirno doba, u cilju očuvanja neutralnosti tokom oružanog sukoba“ je stvar prošlosti, piše švedski list. Sada bi Švedska trebalo da učestvuje u borbenim dejstvima sama ili u sklopu saveza, na teritoriji zemlje ili van nje, navedeno je u članku. U te svrhe, Stokholm planira da nastavi da povećava finansiranje vojske. Za Oružane snage će ove godine zemlja izdvojiti 7,9 milijardi dolara, a do 2025. godine ta suma će se povećati do 10,7 milijardi dolara.

U Rusiji je poslednjih godina primećen znatni porast vojne aktivnosti zemalja NATO-a duž zapadne i južne granice. Države NATO-a redovno izvode vežbe velikih razmera i simuliraju borbe protiv ruske vojske. S tim u vezi, ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio ranije da aktivnosti NATO-a nose „otvoreni antiruski karakter“. Prema njegovim rečima, ruski vojni resor preduzima sve mere koje su neophodne za zaštitu zemlje od pretnji koje dolaze od Severnoatlantske alijanse.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #115 on: June 16, 2021, 06:21:28 am »



Glavnokomandujući švedske vojske: Moramo se pripremiti za rat sa Rusijom


Glavnokomandujući Oružanih snaga Švedske Mikael Biden upozorio je o opasnosti od napada na njegovu zemlju i pozvao da se pažljivo prate akcije Rusije.

„Ne treba isključiti mogućnost oružanog konflikta“, navodi list „Aftonbladet“ reči Bidena.

Prema podacima obaveštajne službe, Švedska bi pre svega trebalo da se boji „hibridnih i nelinijskih" napada Rusije. Biden je pozvao vojne i civilne organizacije da se spreme za zajednički odgovor i pojačaju sajber-bezbednost.

On nije razjasnio može li Švedska da „isključi struju Rusiji“, ali je naveo da država mora da ima mogućnost uticaja na druge države i da spreči realizaciju sajber-operacija. 

Prošle jeseni je švedski parlament odobrio povećanje odbrambenog budžeta do 2025. godine na oko 8,8 milijardi evra što će biti rekord od 1950-ih godina. Podsetimo, Ministarstvo odbrane Švedske je u januaru ove godine objavilo seriju snimaka na svom Jutjub kanalu na kojima je Rusija predstavljena kao glavni neprijatelj države u budućim konfliktima.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #116 on: June 21, 2021, 11:13:02 am »



Pala švedska vlada


Švedski parlament glasao je za smenu premijera Stefana Lefvena, izglasavanjem nepoverenja, dajući lideru socijaldemokrata nedelju dana da ili podnese ostavku i preda predsedniku skupštine posao da nađe novu vladu, ili raspiše vanredne izbore.

Ukoliko ne bude formirana nova većina, građani Švedske mogli bi da izađu na vanredne parlamentarne izbore, prve od 1958. godine, a tek pete od uvođenja parlamentarnih izbora 1866. godine.

Nacionalističke švedske demokrate iskoristile su priliku da sazovu glasanje prošle nedelje nakon što je bivša komunistička stranka Levica povukla podršku vladi levog centra zbog neslaganja oko zakona o stanovima, tačnije oko ublažavanja kontrole određivanja stanarina u novogradnji.

Lefvenova klimava manjinska koalicija sa Strankom zelenih oslanjala se u parlamentu na podršku dve male stranke desnog centra i Stranke levice od tesnih izbora 2018. godine.

Kako je parlament u ćorsokaku, nije jasno kome bi se predsednik skupštine mogao obratiti za formiranje nove administracije, dok ankete pokazuju da su blokovi levog i desnog centra ujednačeni, što znači da vanredni izbori možda neće doneti jasan ishod.

Redovni izbori bi trebalo da se održe u septembru sledeće godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #117 on: June 22, 2021, 11:26:41 am »




Quote
Swedish Government collapses after PM Löfven loses confidence vote



Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #118 on: June 22, 2021, 06:50:02 pm »

А шта каже шведска "госпођа Живка министарка"? Grin
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007



« Reply #119 on: June 24, 2021, 05:01:45 am »

"Švedska" spremna da odustane od reforme
IZVOR: TANJUG SREDA, 23.06.2021.

Stokholm -- Švedska partija Centra saopstila je da je spremna da odustane od zahteva da vladina koalicija nastavi sa reformom kontrole kirija za novoizgrađene stanove.

Zbog tog predloga švedski parlament izglasao je nepoverenje premijeru Stefanu Levenu ranije ove sedmice, preneo je Rojters. Izglasavanje nepoverenja Levenu pokrenula je partija Levice, a odustajanje od njega moglo bi značiti da Leven može da dobije ponovo njihovu podršku i formira novu vladu. Liderka stranke Ani Lof rekla je da predlog nema podršku u parlamentu i da zbog toga više nije na stolu.

Izvor: www.b92.net
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 22 queries.