PALUBA
July 12, 2024, 12:48:35 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti - Švedska  (Read 64754 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #135 on: January 14, 2022, 07:27:20 am »

Švedska pojačava aktivnosti na ostrvu Gotlandu u Baltičkom moru
Tanjug 13.01.2022.

Švedska vojska saopštila je danas da pojačava svoje vidljive aktivnosti na ostrvu Gotlandu u Baltičkom moru.

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, je strateški važno i nalazi se oko 330 kilometara od Kalinjingrada, sedišta Baltičke flote Rusije, preneo je Rojters. U 2019. Švedska je rasporedila na na tom ostrvu ažurirani protivraketni odbrambeni sistem zemlja-vazduh. General-potpukovnik Majkl Klason, načelnik zajedničkih operacija u Oružanim snagama, rekao je britanskoj agenciji da trupe od danas patroliraju lukom i aerodromom Visbija, glavnog grada Gotlanda. Švedska nije članica NATO, ali ima bliske veze sa atlantskim savezom i jača svoje oružane snage nakon decenija zanemarivanja u jeku povečhane zabrinutosti zbog ruskog "zveckanja oružjem" u regionu Baltičkog mora, navela je agencija.

Klason je izjavio da je operacija na Gotlandu pokrenuta ulaskom ruskih desantnih brodova u Baltičko more ove nedelje i nakon višegodišnjeg pogoršanja bezbednosnih uslova, uključujući i neposrednu geografsku okolinu Švedske.

"Nedavni bezbednosni razvoj i tenzije na nivou bezbednosne politike nisu promenili tu sliku, već su je pojačali“, rekao je on, dodajući da su oružane snage nedavno zabeležile ekspanziju stranih ofanzivnih sposobnosti u blizini Švedske.

"Ruski desantni brodovi su primer takve ofanzivne sposobnosti“, pojasnio je Klason, navodeći da su brodovi prošli kroz moreuz Veliki Belt i produžili u Baltičko more. Klason je rekao i da oružane snage preduzimaju akcije u drugim delovima Švedske kao odgovor na nedavne ruske poteze, ali je odbio da iznese detalje.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #136 on: January 15, 2022, 07:21:05 am »

Nordijska država poslala značajna pojačanja na Gotland
Novosti online 15. 01. 2022.

ŠVEDSKA je rasporedila borbena oklopna vozila i vojnike da patroliraju na ostrvu Gotland u Baltičkom moru zbog „aktivnosti Rusije u regionu“, saopštila je agencija AFP pozivajući se na izjave švedskih vojnika.

- Oružane snage preduzimaju neophodne mere kako bi zaštitile celovitost Švedske i demonstrirale da smo sposobni da štitimo Švedsku i njene interese - rekao je ministar odbrane Švedske Peter Hultkvist.

Ranije je Švedski radio objavio da Švedska pojačava patrole na ostrvu Gotland zbog situacije koja je nastala u odnosima Rusije i NATO-a.

U Briselu je 12. januara održana sednica Saveta Rusija-NATO. Pregovori su predstavljali nastavak razgovora na temu bezbednosnih garancija između Rusije i SAD koji su održani 9-10. januara u Ženevi. Nakon sednice Rusija-NATO, 13. januara su održani pregovori na platformi OEBS-a u Beču. Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je 13. januara za televiziju RTVI izjavio da je Rusija sada glavni protivnik NATO-a samo zato što se trudi da čvrsto brani svoje interese. On je dodao i da su SAD i njeni saveznici odbili ključne predloge Rusije na temu bezbednosti.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #137 on: January 17, 2022, 01:35:53 pm »Čiji dronovi lete iznad nuklearki?


Švedske vlasti su zbunjene izveštajima o dronovima koji su navodno viđeni prošle nedelje kako lete iznad dve nuklearne elektrane na obali Baltičkog mora.

Švedska policija saopštila je juče da je pokrenuta preliminarna istraga, dodajući da istrage vode lokalno istražitelji, ali da ih na nacionalnom nivou koordiniše nacionalno operativno odeljenje švedske policije, prenosi agencija AP.

Policija je saopštila i da za sada nema osumnjičenih.

Švedska ima tri nuklearne elektrane: elektranu Forsmark koja se nalazi severno od Stokholma, Oskaršamn u jugoistočnom delu zemlje i Ringhals, najveću od njih.

U izveštajima o dronovima se pominju prve dve nuklearne elektrane.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #138 on: January 18, 2022, 12:05:36 pm »
Dronovi primećeni iznad nuklearnih elektrana: Obaveštajna služba pokrenula istragu u Švedskoj


Švedska obaveštajna služba potvrdila je da vodi istragu zbog toga što su primećeni dronovi u blizini tri nuklearne elektrane u toj zemlji.

Istragu je otvorila švedska policija posle prijava da su dronovi primećeni iznad elektrana kod Forsmarka i Oskaršamna, a pošto je prijavljen i treći slučaj, iznad jedne od najvećih nuklearnih elektrana u Švedskoj kod Ringalsa, slučaj je preuzela obaveštajna služba SAPO.

Očevici tvrde da je dron koji je primećen iznad jedne od elektrana bio dovoljno veliki da savlada jake vetrove koji su u tom trenutku vladali, ali mu je policija izgubila trag.

„Što se tiče slučajeva preletanja dronova iznad tri nuklearne elektrane, procenjeno je da su takve prirode zbog koje preuzimamo istragu od policije kako bi se incidenti detaljnije ispitali“, saošteno je iz švedske obaveštajne službe, prenosi RT.

Švedske vlasti nisu se izjašnjavale ko bi mogao da stoji iza incidenata sa dronovima.

Hans Livang, profesor na Švedskom koledžu za nacionalnu odbranu, rekao je da zemlja nije pripremljena za potencijalnu pretnju dronovima.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #139 on: January 19, 2022, 09:13:30 am »
Širenje na sever: Kako Švedsku i Finsku uvlače u orbitu uticaja NATO-a


Stokholm je protiv bilo kakvih kompromisa s Moskvom po pitanju bezbednosti, izjavio je švedski ministar odbrane Peter Hultkvist komentarišući zahtev Rusije Zapadu za davanje bezbednosnih garancija za neširenje NATO.

Zvanično skandinavsko kraljevstvo ne planira da uđe u NATO, ali nastoji da sačuva ovo pravo. Na sličan način postupa i Finska, koja se nominalno pridržava neutralnosti. Obe zemlje, međutim, ne kriju planove za povećavanje saradnje sa Severnoatlantskim blokom.

Prema mišljenju stručnjaka, Stokholm i Helsinki de fakto vode politiku koja je usmerena na integraciju u vojne aktivnosti Alijanse, iako to pogoršava odnose sa Moskvom i destabilizuje situaciju u severnoj Evropi.


Švedska ne razmatra ulazak u NATO

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist izjavio je na nacionalnoj onlajn konferencji „Narod i odbrana” da su bilo kakvi kompromisi sa Moskvom po pitanju bezbednosti neprihvatljivi.

„Rusija stalno nastoji da jača svoje pozicije kršeći međunarodno pravo. Zahtevi usmereni protiv suvereniteta pojedinih zemalja su potpuno neprihvatljivi“, izjavio je Hultkvist povodom zahteva Rusije da NATO odustane od daljeg širenja.

Pritom zvanični stav Stokholma je da Švedska ne razmatra ulazak u NATO. Švedski ministar odbrane je u intervjuu za „Blumberg“ 10. januara rekao da je najbolja opcija za osiguranje bezbednosti kraljevine da ostane van NATO, ali je istakao značaj jačanja vojne saradnje ove zemlje i SAD.

O tome da nema potrebe da Švedska uđe u NATO istog dana govorila je i premijerka te zemlje Magdalena Anderson. Ona je istovremeno naglasila da kraljevstvo namerava da produbi saradnju s Alijansom, između ostalog i održavanjem zajedničkih vežbi i razmenom informacija.

Hultkvist i Andersonova su o ovome govorili u svetlu razgovora Moskve i Zapada koji su bili u toku. Podsetimo, u Ženevi su se 10. januara sastali predstavnici Rusije i SAD, a 12. januara u Briselu je zasedao Savet Rusija-NATO, dok je 13. januara održan multilateralni sastanak OEBS-a u Beču.

Jedan od ključnih zahteva Moskve je davanje pravno potvrđenih garancija za neširenju NATO na istok. Posle rusko-američkih konsultacija u Ženevi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je izjavio da su SAD ozbiljno shvatile predloge Rusije o bezbednosnim garancijama. Kako je rekao, razgovor sa američkim predstavnicima bio je složen i dug, ali istovremeno „veoma profesionalan, dubok i konkretan“. Međutim, po pitanju neširenja NATO nije postignut napredak, primetio je sagovornik.


Izmišljene priče o „ruskoj pretnji“

Inače, za početnu tačku saradnje Švedske i NATO obično se smatra 1994. godina kada je kraljevina postala članica programa „Partnerstvo za mir“. Međutim, najintenzivnija saradnja Stokholma i NATO počela je da se razvija 20 godina kasnije – 2014. godine na samitu Alijanse u Velsu kada je Kraljevina Švedska dobila status partnera sa proširenim mogućnostima.

Švedska vojska u poslednje vreme izvodi intenzivne vežbe sa zemljama članicama NATO i primetno je pojačala vojno-tehničku saradnju sa članicama Alijanse. Jedan od najvećih ugovora o naoružanju bio je ugovor koji je sklopljen sa SAD o isporuci sistema protivvazdušne odbrane „Patriot“. Kraljevina bi trebalo da dobije 12 lansera i više od 200 projektila. Isporuke oružja iz inostranstva počele su u proleće 2021. godine i trebalo bi da budu završene 2023. godine.

Uporedo sa tim, vidno se promenila unutrašnja vojna politika Stokholma. Konkretno, 2018. godine Švedska je obnovila obavezno služenje vojske. Zahvaljujući tome, kraljevina planira da poveća ukupan broj vojnika za slučaj rata sa 55.000 na 80.000 do 2025. godine i na 100.000 do 2030. godine.

Stokholm je takođe počeo da povećava izdvajanja za oružane snage. Do 2025. godine finansijska sredstva za švedsku vojsku povećaće se za 40 odsto. Krajem 2021. godine u intervjuu za „Difens njuz“ glavnokomandujući švedskih oružanih snaga, general Mikael Buden izjavio je da je povećanje izdvajanja za vojne potrebe Švedske samo posledica ruskih akcija.

Osim toga, postepeno se menja odnos švedskog društva prema perspektivi ulaska zemlje u Alijansu. Prema poslednjim podacima istraživačke kompanije Ipsos, i dalje ima više protivnika ulaska kraljevine u NATO, ali postoji tendencija njihovog smanjenja.

Prema decembarskim izveštajima, udeo ispitanika koji su tako odgovorili pao je na 35 odsto. Ovo je najniža brojka od kraja 2014.godine. Udeo švedskog stanovništva koje se zalaže za ulazak u Alijansu porastao je na 33 odsto, a broj neodlučnih je ostao na 32 odsto.

U izjavi za RT, profesor na katedri za integracione procese na univerzitetu MGIMO Lav Voronkov kaže da su na diskusije o mogućem ulasku Švedske u NATO značajno uticali strahovi od mitske „ruske pretnje“ koji su se proširili poslednjih godina.

„Priče o navodnoj ruskoj pretnji su apsolutno izmišljene. Međutim, ova informativna kampanja traje već duže vreme. Sada je većina građana Švedske protiv ulaska zemlje u NATO, ali slične diskusije se održavaju upravo da bi se pre ili kasnije preokrenulo javno mnjenje“, navodi Voronkov.


Uvlačenje u orbitu uticaja

Pored Švedske, protiv davanja bezbednosnih garancija za neširenje NATO je i Finska, još jedna severna država koja nije članica Severnoatlantskog bloka.

Premijerka te zemlje Sana Marin je u novogodišnjem obraćanju građanima zemlje izjavila da Helsinki i dalje ima mogućnost da podnese zahtev za članstvo u NATO. Prema njenim rečima, Finska treba da brani slobodu izbora bezbednosne politike.

Moskva ima negativan stav prema tome da se na njenim granicama pojave još dve zemlje-članice NATO. Krajem decembra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da ako Švedska i Finska uđu u NATO, Moskva neće ostati bez odgovora.

„Sasvim je očigledno da bi ulazak Finske i Švedske u NATO, koji je pre svega vojna struktura i svakako mu nije na prvom mestu odbrambena agenda, imao ozbiljne vojno-političke posledice koje bi zahtevale adekvatne korake ruske strane“, upozorila je Zaharova.

Prema njenim rečima, Alijansa sprovodi smišljenu politiku uvlačenja Helsinkija i Stokholma u orbitu svojih interesa i politike. Zaharova je napomenula da su Finska i Švedska ne samo aktivnije uključene u vežbe NATO, već su za takve manevre stavile na raspolaganje i svoju teritoriju.

Kao i Švedska, i Finska vodi politiku produbljivanja vojno-tehničke saradnje sa SAD. Tako je decembra 2021. godine finska vlada odlučila da kupi 64 borbena aviona pete generacije F-35 od američke kompanije „Lokid Martin“. Lovci bi trebalo da budu isporučeni između 2025. i 2030. godine. Za ove svrhe, Finska će potrošiti oko 10 milijardi evra.

Smatra se da je Finska i dalje neutralna. Ipak, još 1995. godine u izveštaju parlamentu, finska vlada je isključila pojam „neutralnosti“, iako je samo tri godine ranije prihvatila formulaciju vojnog nesvrstavanja i samostalne odbrane. A 1997. godine vlasti već dozvolile mogućnost da se dobije vojna pomoć spolja.

Prema rečima Lava Voronkova, danas su Finska i Švedska postale „specijalni partneri NATO“ koji su duboko uključeni u vojne i političke aktivnosti bloka.

Ekspert istovremeno podseća da ni tokom Hladnog rata te dve zemlje nisu preduzimale korake koje bi Moskva mogla da shvati kao provokaciju. Prema rečima Voronkova, Stokholm i Helsinki su uzimali u obzir negativno iskustvo u ratovima sa Rusijom i bili svesni teških posledica koje bi konfrontativni kurs imao po njihovu bezbednost.

„Skandinavci su smislili ideju koja se zove severna ravnoteža. Ona se sastojala u tome da se razvija saradnja kako unutar regiona, tako i sa polovima moći oličenim u SAD i SSSR. Međutim, ova uravnotežena politika se više ne vodi. Pritom ulazak u NATO bio bi suprotan interesima Švedske i Finske. Po mom mišljenju, zagovaranje te mogućnosti pretvorilo se u sredstvo pritiska na Rusiju“, konstatuje sagovornik.

Vladimir Štol, doktor političkih nauka, profesor na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Rusije, kaže za Sputnjik da Finska, posle Švedske, faktički postaje deo Severnoatlanske alijanse. Takva transformacija, kako smatra ekspert, značajno pogoršava situaciju u severnoj Evropi.

„Moskva je uvek pozdravljala pragmatizam Skandinavaca, dajući im trgovinske preferencije. Ali njihova trezvenost je izgleda nestala. Mislim da je primer Švedske, koja je sada faktički duboko integrisana u strukture NATO, bio zarazan za Finsku. Izgleda da elite obe zemlje slabo shvataju koliko takva politika destabiliše situaciju u regionu i da neće imati nikakve koristi od pogoršanja odnosa sa Moskvom“, zaključio je Štol.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #140 on: January 22, 2022, 12:48:35 pm »Quote
Sweden sends troops to Baltic island as Russian navy steps up presence

Russia's threatening stance against Ukraine is sparking concerns that Moscow may also be willing to use force elsewhere.

Sweden has sent troops to its Baltic Sea island of Gotland, following an increase in Russian naval activity in nearby waters. The island is strategically located off the coast of the Russian exclave of Kaliningrad - some analysts have likened it to an aircraft carrier in the middle of the Baltic Sea. Sweden is not a member of NATO and therefore not covered by the Alliance's defense clause.

DW correspondent Teri Schulz spoke with Swedish Defense Minister Peter Hultqvist.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #141 on: February 19, 2022, 06:39:07 am »

Švedski list Svenska Dag bladet: Najviši nivo borbene spremnosti ruskih snaga
Srna 18. 02. 2022.

RUSIJA je stvorila najmoćnije oružane snage u Evropi budući da je njena vojska na najvišem nivou borbene spremnosti u poslednjih nekoliko decenija, kada je reč o operativnosti, mobilnosti i tehničkom potencijalu, piše švedski list "Svenska Dag bladet".

Rusija ima izuzetno funkcionalnu vojsku koja je u stanju da sprovodi operacije blizu svoje granice, ali i veoma daleko od ruske teritorije. Ova zemlja, navodi se u članku, gradi ne samo nosače aviona, nego i stvara naoružanje nove generacije, na primer, protivsatelitsko i supersonično oružje. Rusija je počela dalekosežnu saradnju sa Kinom kako bi projektovala i proizvodila novo oružje, te održavala rusko-kineske vojne vežbe. SAD, naprotiv, dugo ne posvećuju dovoljno pažnje takvoj modernizaciji, zaključuje list.

Ranije je analitičar Kris Osborn u članku za "Nešnel interest" napisao da Oružane snage Ruske Federacije, zahvaljujući svojoj modernizaciji, predstavljaju novu opasnost za SAD i NATO. On je podsetio da Rusija ne samo da pravi novo oružje, već i intenzivno održava i modernizuje staro, navodi "Ruska reč".

Izvor. www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #142 on: March 11, 2022, 06:55:09 am »

Ministar odbrane zauzeo jasan stav
Tanjug 10. 03. 2022.

ŠVEDSKI ministar odbrane Peter Hultkvist izjavio je danas da se njegova zemlja neće pridružiti NATO sve dok je on ministar odbrane, prenosi Anadolija.

Hultkvist je za švedsku državnu televiziju SVT kazao da je u novembru prošle godine takođe izjavio da Švedska nikad neće biti članica NATO-a dok je on ministar odbrane.

- Imam isto mišljenje i sada. Sada takođe kažem isto, ali bez upotrebe reči ''nikad''. Situacija u kojoj smo se našli naučila me je da ne koristim reč ''nikad'' - rekao je. Naglasio je da Švedska ne planira članstvo u NATO radi sigurnosti okolnih regiona.

- Članstvo Švedske u NATO bi značilo suštinsku promenu bezbednosnog koncepta. Ovo bi uticalo na sigurnost našeg bliskog okruženja - kazao je Hultkvist.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #143 on: March 29, 2022, 11:24:47 am »
Vojna reakcija Švedske? "Više nismo neutralni"


Švedska premijerka Magdalena Anderson istakla je da njena zemlja neće biti neutralna, već da bi, ako bude potrebe, i vojno reagovala.

"Od kada smo pristupili EU nismo više stvarno neutralni", kazala je Anderson prilikom posete Berlinu.

Podsetila je da u EU postoji obaveza pružanja podrške članicama, i da bi Švedska u takvom slučaju sigurno vojno pomogla partnerima. Anderson je rekla da do sada Švedska nije bila članica nijednog vojnog saveza, ali da sada postoji unutarpolitička diskusija da li to treba menjati.

Prema njenim rečima bezbednosna situacija u baltičkom regionu se pogoršala.

Najavila je da će Švedska podići izdatke za vojsku na dva odsto BDP-a.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #144 on: March 31, 2022, 01:17:04 pm »Ruski lovci ušli u Švedsku


Ruski borbeni avioni narušili su vazdušni prostor Švedske, potvrdilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Kako navode, 30. marta četiri ruska lovca, dva Su-27 i dva Su-24, narušila su švedski vazdušni prostor.

Vazduhoplovstvo je izvršilo operaciju avionima jas 39 i dokumentovalo sve fotografijama.

"Upad je bio kratkotrajan i dogodio se preko mora istočno od Gotlanda. Ovo pokazuje da je naša pripremljenost dobra. Bili smo tamo da osiguramo teritorijalni integritet i granice Švedske. Mi u potpunosti kontrolišemo situaciju", saopštio je komandant vazduhoplovnih snaga Švedske Karl-Johan Edstrom.

"U svetlu trenutne situacije, ovaj incident shvatamo veoma ozbiljno. Ovo su neodgovorni i neprofesionalni postupci Rusije", rekao je on.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #145 on: April 01, 2022, 06:01:26 am »

Четвртак, 31.03.2022.

Шведска телевизија тврди да су руски aвиони носили нуклеарно оружје

СТОКХОЛМ - Два руска авиона која су 2. марта нарушила ваздушни простор Шведске у близини Готланда била су опремљена нуклеарним оружјем, пренела је шведска ТВ4. Како та телевизија тврди, 2. марта су из руске ваздухопловне базе у Калињинграду полетела четири авиона - два авиона типа Сухој-24 и два авиона Сухој-27. Авиони Су-24 су, према извору ТВ 4, носили нуклеарно оружје.

Нарушавање ваздушног простора Шведске трајало је око минут, а шведско ваздухопловство подигло је два авиона ЈАС 39 Грипен, који су фотографисали руске авионе и тада је утврђено да су они опремљени нуклеарним оружјем, навела је ТВ4, пренео је Танјуг.

У шведској војсци нису коментарисали информације да ли су руски авиони носили нуклеарнио оружје, али су навели да је кршење ваздушног простора Шведске било намерно.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #146 on: April 18, 2022, 04:22:05 pm »Quote
Unrest in Sweden over Quran burning during Easter weekend

In Sweden unrest has been reported in several towns for the third day running since Quran burnings caused riots over the easter weekend. In the Swedish town of Norrkoping, at least three people have been hit by police bullets during clashes between the police and the protesters.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #147 on: April 28, 2022, 04:37:36 pm »Referendum o članstvu u NATO? "Loša ideja"


Švedska vlada ne planira da održi referendum ako parlament podrži predlog zahteva za članstvo te zemlje u NATO, rekla je danas premijerka Magdalena Anderson.

Prema njenim rečima, referendum je "loša ideja", prenosi Rojters.

"Mislim da to nije pitanje koje je pogodno za referendum. Ima puno informacija o nacionalnoj bezbednosti koje su poverljive tako da na takvom referendumu ima važnih pitanja i činjenica o kojima se ne može otvoreno govoriti", rekla je Magdalena Anderson.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Švedska i Finska moći da se priključe NATO čim odluče da zatraže članstvo u Alijansi.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #148 on: April 29, 2022, 07:03:53 am »Švedska premijerka priznala: "Integracija imigranata nije uspela"


Švedska nije uspela da integriše veliki broj imigranata koje je primila u poslednje dve decenije.

To je rezultiralo stvaranjem paralelnih društava i nasiljem bandi, izjavila je u četvrtak premijerka Magdalena Anderson, koja je pokrenula niz inicijativa za borbu protiv organizovanog kriminala.

Brojni Šveđani bili su iznenađeni i šokirani neredima ranije ovog meseca, u kojima je povređeno više od 100 policajaca. Nasilje je izbilo nakon paljenja Kurana na mitingu koji je organizovao švedsko-danski političar i najave da će održavati skupove u imigrantskim naseljima. U Malmeu je sredinom aprila izbilo nasilje u protestima protiv pokreta krajnje desnice koji predvodi Rasmus Paludan, zapaljene su kante za smeće, automobili i prodavnice, a policija gađana kamenicama i pirotehničkim sredstvima. Anderson upire prstom krivice za nerede i napade na policiju na kriminalce, ocenjujući da je u Švedskoj dozvoljeno delovanje i islamistima i krajnjoj desnici.

"Segregaciji je dozvoljeno da ode toliko daleko da sada imamo paralelna društva u Švedskoj. Živimo u istoj zemlji, ali u potpuno različitim realnostima", rekao je Anderson.

Broj ljudi rođenih u inostranstvu u Švedskoj se u poslednje dve decenije udvostručio na dva miliona i čini petinu stanovništva. Premijerove socijaldemokrate su na vlasti 28 od poslednjih 40 godina, uključujući poslednjih osam. Andersson uvodi niz mera kako bi obeshrabrio mlade imigrante da se pridruže bandama i pokušava da ih skloni sa ulice i zadrži u školi što je duže moguće bez saglasnosti roditelja. Ona je istakla da je Švedska imala ogroman priliv imigranata, ali da su mere za integraciju stranaca nedovoljne.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #149 on: April 30, 2022, 01:55:34 pm »Quote
Swedish Navy's increased readiness and future programs

Interview with Rear Admiral Ewa Skoog Haslum, chief of the Royal Swedish Navy, and Brigadier General Patric Hjort, head of naval divison at FMV and director of naval procurement, during Sea Air Space 2022.

We discussed the reasons for the visit of the Swedish delegation to Sea Air Space, the increased defense posture of Sweden and heightened readiness of the navy, as well as the future of the Swedish Navy (namely, the three major procurement programs: A26 Blekinge-class submarine, Visby-class corvette upgrade program and the future surface combatant).Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 23 queries.