PALUBA
February 08, 2023, 02:11:58 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: 2.brigada KoV - aktivnosti  (Read 18827 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« on: March 27, 2009, 03:06:30 pm »

  27.03.2009.

  Друга бригада Копнене војске извешће тактичку вежбу "ПРОЛЕЋЕ-2009" у понедељак, 30. марта 2009. године, од 11.00 до 12.30 часова, у Новопазарској бањи и у гарнизону Рашка.

  Вежби ће присуствовати начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић.

  Вежба се организује у склопу редовних активности на обуци команди и јединица Копнене војске, на тему "Операција размештања снага и пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица изазваних природним катастрофама".

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #1 on: March 30, 2009, 04:40:46 pm »

  30.03.2009.

  Припадници Друге бригаде Копнене војске данас су у Новопазарској бањи и касарни „Стефан Немања“ у Рашки извели тактичку вежбу „Пролеће 2009“ на тему „Операција размештања снага и пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица изазваних природним катастрофама“ и показали оспособљеност за извршавање задатака у оквиру треће мисије Војске Србије.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  Вежби „Пролеће 2009“ присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са сарадницима, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима, команданти бригада Копнене војске, начелник Рашког управног округа Матеја Мијатовић, градоначелник Новог Пазара Мирсад Ђерлек, представници министарстава одбране и унутрашњих послова, Црвеног крста и других организација.

  У вежби су поред старешина и војника Друге бригаде учествовали припадници Специјалне бригаде, 5. батаљона војне полиције, 246. батаљона АБХО и 98. авијацијске базе, као и људство Регионалног штаба цивилне заштите Рашког управног округа, градског и општинског штаба цивилне заштите Нови Пазар, Одељења за ванредне ситуације МО, ватрогасне јединице МУП-а из Краљева, Рашке и Новог Пазара, здравственог центра и Црвеног крста из Новог Пазара, рудника „Штаваљ“ из Сјенице и Ибарских рудника „Баљевац“.

  Основни циљ  вежбе било је оспособљавање јединица за планирање, припрему, употребу и увежбавање у практичним радњама снага које се у случају потребе ангажују на спасавању људи и материјалних добара на подручју захваћеном природним катастрофама.

  Обраћајући се учесницима након изведене вежбе, начелник Генералштаба је истакао да је добро што се налази пред стројем који чини подједнак број припадника Војске Србије и других структура са територије општина Нови Пазар и Рашка.

  - Ви сте показали да сте оспособљени и обучени да извршите задатке у отклањању  последица природних катастрофа. То је један од могућих задатака Војске Србије и зато смо ми, после прошлогодишњ вежби 2акцидентне ситуације 2008, одлучили да се и ове године настави са оспособљавањем и увежбавањем јединица за извршење тих задатака, и то заједно са припадницима МУП и свим осталим организацијама које у појединим ситуацијама могу извршавати те задатке. – рекао је генерал Милетић.

  Генерал Милетић је додао и да му је драго што су становници Новог Пазара и Рашке видели саставе ВС и људе из МУП, цивилне заштите и здравствених центара и других организација како заједно извршавају задатке. Он им је пожелео да наставе да сарађују, али и да не доживе да у стварној ситуацији проверавају своју спремност.

  - За нас у Генералштабу вежба „Пролеће 2009“ представља велико искуство и повод да и у другим срединама планирамо сличне вежбе, и тако зближавамо Војску Србије са осталим органима који извршавају задатак помоћи становништву угроженом од природних катастрофа. – нагласио је генерал Милетић.

  Сам ток вежбе био је изузетно динамичан и одвијао се према задатим претпоставкама утемељеним на реалним претњама по безбедност становника Новог Пазара и Рашке. Према вежбовној замисли, ограничено разорни земљотрес у ширем рејону Новог Пазара изазвао је повређивање више стотина људи, разарање стамбених, комуналних и комуникацијских објеката, уништење и оштећење путева и мостова и прекид система веза. Дошло је и до напрснућа бране на Газиводском језеру и опасности да се брана излије и поплави регион у низводном току реке Ибар.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  Према сценарију вежбе, природну непогоду искористиле су наоружане криминалне групе, које су отпочеле са оружаном пљачком. Ситуација у зони захтевала је брз распоред војних снага и почетак операције пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица изазваних природним катастрофама. На ванредној седници Владе Србије донета је одлука да МО и МУП Републике Србије пруже помоћ државним органима и органима локалне самоуправе у отклањању последица земљотреса и поплава на подручју општина Нови Пазар и Рашка.

  У оквиру додељене мисије састави Копнене војске, Ваздухопловства и ПВО и цивилних структура ангажовани су на задацима спашавања, збрињавања, евакуације, гашења пожара, снабдевања, санације терена и контроле кретања људи и возила. Од самог почетка операције Друга бригада садејствовала је штабовима цивилне заштите.

  Одмах по пријему извештаја о земљотресу, који је захватио Нови Пазар, и последицама које су настале на брани Газиводског језера команда Друге бригаде КоВ формирала је  модуларну команду за развој снага на терену. Јединице су упућене у рејоне извођења операције, а командант 28. моторизованог батаљона организовао је сарадњу и садејство са цивилним структурама и другим јединицама ангажованим у рејону извођења операције.

  Припадници војске и МУП-а приказали су поступке при извлачењу и спашавање лица из зарушених објеката, пошто земљотрес по правилу доводи до уништавања материјалних добара и губитка људских живота, а често изазива страх и панику. У разорене просторе и објекте упућене су екипе за обезбеђење и тим службе трагања и спашавања из Специјалне бригаде КоВ за истраживање рушевина и откривање унесрећених лица. Ради прикупљања података о стања на територији која је погођена елементарном катастрофом, употребљена је и беспилотна летелица „Орбитер».

  Спасилачки тимови су обучени и опремљени да раде под посебним опасностима и врхунски су организовани, што је неопходно када се ради спашавање из рушевина, када је сваки тренутак драгоцен. Посао им значајно олакшавају специјализована средства попут бушача "Кобра". На лице места дошле су и санитетске екипе, које су пружиле неопходну медицинску помоћ, извршиле тријаж повређених и превезле их  до пољске болнице и хелиодрома. Најбржа метода транспорта је превоз санитетским хеликоптером МИ-8. После извлачења повређених рејон рушевина је обележен и стављена је ознака забране приласка.

  На вежби „Пролеће 2009“ приказани су и поступци специјализованог спасилачког тима рудника „Штаваљ“ из Сјенице, екипа Друге бригаде КоВ и Здравственог центра Нови Пазар приликом извлачења и спашавања лица из рударског окна, док су противпожарне екипе демонстрирале спасавање са висина. У појединим случајевима за спасавање унесрећених са висина могу се искористити и специјалне јединице ВС и њихова верачка опрема.  

  Могуће последице земљотреса су и отварање клизишта на нестабилном земљишту и делимично раседање тла, због чега долази до пуцања коловоза и стварања већих ударних рупа. У оваквим ситуацијама ангажују се специјализована путна предузећа и инжињеријске путне јединице ВС. Припадници 246. батаљона АБХО показали су поступке у случају акцидента цистерне са хемикалијама, док су патроле МУП и војне полиције успоставиле тачке за контролу саобраћаја и преглед моторних возила. Паралелно са поменутим мерама, одвијале су се и активности трагања за несталима, проналажења и спајања са породицама.

  У касарни „Стефан Немања“ у Рашки изведен је сегмент вежбе у коме се пошло од претпоставке да је дошло до напрснућа бране у Газиводском језеру и реалне опасности да брана у потпуности попусти, те да дође до изливања те језерске акумулације на Ибру. Припадници Друге бригаде су приказали и евакуацију становништва и материјалних добара из подручја угроженог поплавом.

  Ситуација је налагала брз распоред снага и почетак операције пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица од поплава. Припадници пешадијског батаљона приступили су изради и ојачавању насипа инжињеријском техником и приручним средствима попут џакова са земљом.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  Речно корито се морало премостити, ради евакуације становништва и материјалних добара из простора угроженог поплавом. На сцену су ступили припадници тзв. ТММ оделења, који су практично демонстрирали израду и успостављање мосног места преласка. Оделење ТММ се налази у формацијском саставу инжињеријских јединица војске и основна намена му је премошћавање вештачких и природних препрека дубине до три метра и ширине до 40 метара.

  Према претпоставци вежбе, део угроженог становништва на узводном делу реке је тешко страдао и указала се потреба за помоћ стручних и специјализованих екипа за проналажење људи и спашавање из набујале реке. У акцији спашавања утопљеника учествовали су рониоци из службе за трагање и спасавање (из састава Специјалне бригаде) и припадници хеликоптерске јединице из састава 98. авијацијске базе. Рониоци су опремљени адекватном опремом, која омогућава рад и у најекстремнијим температурним условима. Након лоцирања утопљеника, хеликоптер, који стално надлеће и прати (помаже) акцију спасавања, пришао је на минималну висину,  прихватио утопљенике и транспортовао их до најближе медицинске екипе.

  Становништво које није евакуисано и не налази се на непосредно угроженом простору, сусрело се са проблемом снабдевања питком водом у току елементарне непогоде. Командант Друге бригаде наредио је да се расположивим капацитетима организује дотур воде цистерном за воду до места на ком живи највише људи, а да се на неприступачним теренима организује снабдевање водом формацијским судовима. Конкретне правце и рејоне ангажовања командант јединице усаглашавао је са потребама на терену, у сарадњи са кризним штабом цивилне заштите општине Рашка.

  На крају вежбе «Пролеће 2009», начелник Управе за обуку и доктрину ГШ ВС генерал-мајор Петар Ћорнаков оценио је да је највећа вредност изведене вежбе у томе што је показала висок степен усклађености деловања јединица војске и органа са територије, како би у случају земљотреса, пожара, хемијских и других акцидената заједничка  реакција била правовремена.

  Командант Друге бригаде КоВ бригадни генерал Видоје Живковић рекао је да су припадници Друге бригаде и осталих састава који су учествовали на вежби показали  да су спремни да веома брзо реагују у стварној ситуацији и да у сложеним околностима пруже помоћ унесрећенима.

  - Тактичка вежба „Пролеће 2009“ је показала комплексност и значај благовремене и стручне интервенције, и скренула пажњу на потребу увежбавања и координације активности субјеката заштите и спасавања на територији читавог региона који је захваћен природном непогодом. Учесници вежбе су у пракси успешно показали како то дејство треба да изгледа. – истакао је бригадни генерал Живковић.

  Извор: Сајт Војске Србије


* 090330tvprolece200917.jpg (104.33 KB, 640x425 - viewed 59 times.)

* 090330tvprolece200904.jpg (104.21 KB, 424x640 - viewed 59 times.)

* 090330tvprolece200914.jpg (169.21 KB, 640x424 - viewed 66 times.)
« Last Edit: August 08, 2010, 11:03:27 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #2 on: May 08, 2009, 01:31:15 pm »

  08.05.2009.

  На атлетском стадиону у Краљеву, базену хотела „Бреза“ у Врњачкој Бањи, стрелишту у Рашкој и спортским теренима касарне „Рибница“ у Краљеву, 5. и 6. маја одржано је летње спортско првенство Друге бригаде Копнене војске. Првенство је отворио командант Друге бригаде КоВ, бригадни генерал Видоје Живковић.

  У Краљеву се надметало 164 такмичара разврстаних у четири екипе – Рашка, Краљево 1, Краљево 2, и Краљево-Ваљево. После дводневних надметања, титулу укупног победника понела је екипа Рашке, која је тријумфовала и у атлетици и малом фудбалу. У одбојци је најбоља била екипа Краљево-Ваљево, у оријентирингу су предњачили такмичари из екипе Краљево 1, док је у војном вишебоју и стрељаштву победила екипа  Краљево 2.  Најбољи појединац у војном вишебоју је старији водник Бобан Ђуричић, док су на гађањима из аутоматске пушке и пиштоља најбољи били капетан Милош Миленовић и старији водник Борис Шеклер.

  Свеукупном победнику признања је уручио заменик команданта Друге бригаде КоВ,  пуковник Душан Стојановић, који је изјавио да је летње спортско првенство Друге бригаде представљало и најбољу генералну пробу за спортско првенство Копнене Војске, које ће се у Краљеву одржати од 24. до 29.маја.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3 on: July 13, 2009, 03:37:20 pm »

13.07.2009
Друга бригада Копнене војске, по други пут од свог оснивања, обележила је, у касарни "Рибница" у Краљеву, Дан јединице -12.јул.

Свечаности су присуствовали: Начелник Рашког Управног округа, господин Матеја Мијатовић, председник општина Врњачка Бања, господин Зоран Сеизовић, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, МУП-а, удружења, установа, школа и предузећа са територије града Краљева и породице погинулих припадника Војске.

Командант бригаде, бригадни генерал Видоје Живковић, након поздравног говора, најбољим старешинама, цивилним лицима и војницима уручио је награде и признања.

Извор: Сајт В.С.
 
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 747


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #4 on: July 12, 2010, 01:49:42 pm »

Obeležen Dan Druge Brigade kopnene vojske

12.07.2010

Danas je u kraljevačkoj kasarni „Ribnica“ održana vojna svečanost povodom 12. jula  - Dana Druge brigade KoV. Na ovaj dan 1805. godine srpski ustanici oslobodili su tadašnji Karanovac, današnje Kraljevo. Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici lokalnih samouprava iz Raškog i Pomoravskog okruga, predstavnici verskih zajednica, Policijske uprave Kraljevo, Žandarmerije, škola i fakulteta i drugi gosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Praznik su pripadnicima Druge brigade čestitali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković i načelnik Raškog okruga Mateja Mijatović, dok je komandant Druge brigade KoV, brigadni general Dušan Stojanović, u svom govoru naglasio da pripadnici jedinice svoju ulogu izvršavaju profesionalno, što se pre svega odnosi na izvršavanje dodeljenih misija i naređenih zadataka, obezbeđenje administrativne linije prema KiM i profesionalizaciju, u okviru koje je od početka 2010. godine zaposleno više od 400 lica.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Povodom praznika dodeljene su plakete najboljim jedinicama i pojedincima. Priznanje za najbolju četu-bateriju pripalo je 1.tenkovskoj četi 26.tenkovskog bataljona, najbolje odeljenje-posada-posluga je 1.mehanizovano odeljenje 2.mehanizovanog voda 1.mehanizovane čete 27.mehanizovanog bataljona, za najbolju stražu ili čuvarsku službu izabrana je čuvarska služba kasarne „Rifat Burdžević Tršo“ u Novom Pazaru, dok je za najboljeg vozača proglašen Ljubomir Đurašković. Na kraju svečanosti izveden je svečani defile, održan je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a u kulturno-umetničkom programu su učestvovali plesni klub „Spektar“ iz Kraljeva, KUD „Sandžak“ iz Novog Pazara i „Abrašević“ iz Kraljeva i glumac Mile Nedeljković.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor: sajt VS
 


* Kraljevo1.jpg (121.97 KB, 1024x768 - viewed 87 times.)

* Kraljevo2.jpg (135.65 KB, 1024x768 - viewed 80 times.)

* Kraljevo3.jpg (112.78 KB, 1024x768 - viewed 62 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 239« Reply #5 on: March 08, 2012, 02:23:09 pm »

Obuka izviđača 21. pešadijskog bataljona za preživljavanje zimi


POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Na obroncima Golije u toku je dvonedeljna obuka izviđača 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske za preživljavanje u zimskim uslovima. Izviđači su obuku započeli u ponedeljak a nakon deset radnih dana na padinama ove snežne planine, sledi skijaška obuka na Kopaoniku.

 Cilj, pre svega fizički, veoma zahtevnog procesa, po rečima poručnika Dragana Mitrovića, načelnika Grupe za izviđanje u komandi ove jedinice, je da se vojnici, jedinice i izviđački organi obuče i uvežbaju za izvršavanje zadataka zimi, na zasneženom i zaleđenom terenu i po neprohodnom zemljištu.

 - Samo neki od elemenata obuke su izrada bivaka i skloništa u snegu i realizacija namenskih zadataka kao što je izviđačka patrola i osmatranje zimi, ističe poručnik Mitrović.

Izražavajući svoje zadovoljstvo dosad postignutim rezultatima, komandant 21. pešadijskog bataljona, smeštenog u Raškoj, potpukovnik Miroslav Stefanović, ističe da se obuci izviđačke jedinice tokom cele godine pridaje izuzetan značaj. Osnov je, pre svega, fizička spremnost za izvršavanje zadataka u svim vremenskim uslovima.

 - Ova zima je bila veoma pogodna zbog obilja snega i složenih meteoroloških uslova. Pored obučavanja u klasičnim radnjama i postupcima mi smo ove godine imali i izuzetnu praktičnu priliku da prikažemo upotrebu izviđačkih jedinica za pomoć organima lokalne samouprave i narodu tokom vanredne situacije, ističe potpukovnik Stefanović i dodaje da je, u svemu cilj ostvaren, a da su vojnici i starešine sada bogatiji za novo iskustvo jedne jake zime.


* 4030ce18-b6ae-102f-8d2f-000c29270931.jpg (146.7 KB, 1024x678 - viewed 62 times.)

* 7b3c1f30-b6ae-102f-8d2f-000c29270931.jpg (124.23 KB, 678x1024 - viewed 57 times.)

* 56f914e8-b6ae-102f-8d2f-000c29270931.jpg (175.95 KB, 1024x678 - viewed 67 times.)

* 821ed752-b6ae-102f-8d2f-000c29270931.jpg (123.25 KB, 1024x678 - viewed 67 times.)

* ae26ef60-b6ae-102f-8d2f-000c29270931.jpg (229.73 KB, 1024x678 - viewed 72 times.)
« Last Edit: March 08, 2012, 02:32:17 pm by pvanja » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 899


« Reply #6 on: March 25, 2013, 09:27:26 pm »

Вежба подржана рачунарским симулацијама „Голија 2013“

Припадници 28. механизованог батаљона Друге бригаде на вежби „Голија 2013“Вежба подржана рачунарским симулацијама „Голија 2013“, на тему Механизовани батаљон у нападу, почела је данас у Центру за обуку путем симулација Управе за обуку и доктрину Генералштаба.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Шестодневну вежбу, којом руководи потпуковник Радиша Саковић, изводи 28. механизовани батаљон Друге бригаде Копнене војске, са циљем увежбавања команде батаљона за ситуације са којима се припадници могу срести у реалној ситуацији.

Ово је прва од седам вежби у Центру за обуку путем симулација планираних за ову годину, а пракса увежбавања уз подршку рачунарских симулација, према речима начелника тог центра пуковника Зорана Лучића, показала се као веома корисна.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Припадници 28. механизованог батаљона Друге бригаде на вежби „Голија 2013“– Припремамо се и за учешће у вежби „Викинг 14“ у организацији шведских оружаних снага, где ће наш задатак бити да организујемо командно место у Србији. Захваљујући томе моћи ћемо да упоредимо ниво наше обучености у овом домену на националном нивоу у односу на међународни – истакао је пуковник Лучић и додао да се на овај начин обучавају команде батаљонског нивоа и командири, као и да је у вежби „Голија 2013“ први пут скраћено време за припрему и извођење вежбе како би се добило на квалитету и ефикасности.

Центар обезбеђује и контролу на вежби и рад тима за анализу после активности.


* DUS_1229.JPG (153.94 KB, 1024x678 - viewed 147 times.)

* DUS_1286.JPG (139.37 KB, 1024x678 - viewed 144 times.)
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 293


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #7 on: March 26, 2013, 03:04:11 pm »

 

Konačno jedna taktička vežba iz priče za KoV.

Ako sam dobro razumeo kombinacija računarske simulacije i realnih kretnji po terenu ili samo računarska simulacija?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 899


« Reply #8 on: March 26, 2013, 03:19:58 pm »

Koliko am shvatio samo računarska simulacija.
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 293


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #9 on: March 26, 2013, 03:41:11 pm »

Ok,

Znači taktička štabna vežba podržana računarskim simulacijama realnih dešavanja na terenu.

Opet dobra stvar.

Svaka vežba sa klasičnom KoV tematikom je zlata vredna i bolja od vežbi sa civilima,teroristima i mirovnim operacijama  .

I stoga opet  sa moje strane.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 670« Reply #10 on: September 29, 2013, 01:42:33 pm »

Обука резервног састава Друге бригаде

28.09.2013.

У делу јединица Друге бригаде Копнене војске, у касарни „Јован Курсула“ у Краљеву данас је изведена једнодневна обука лица из резервног састава.

На 19 радних тачака у 23. самоходном хаубичком артиљеријском дивизиону и 27. механизованом батаљону обучавани су резервисти чије су специјалности од посебног значаја за артиљерију и оклопне јединице.

У 25. артиљеријско-ракетном дивизиону за противваздухопловна дејства реализована је практична обука извршилаца мобилизације и њихових заменика.

Резервисти на обуци:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sa sajta Vojske Srbije


* P9280226.jpg (242.14 KB, 1024x683 - viewed 104 times.)
Logged
sakota79
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 76


« Reply #11 on: September 29, 2013, 04:12:55 pm »

19 radnih tačaka za ...8 sati??? . Možda sam pogrešno shvatio..nisu svi sve tačke radili? No ,opet je zbrdazdola.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #12 on: September 29, 2013, 05:15:21 pm »

у ком смислу резервни састав? она чувена "активна резерва", резервни официри, или нешто треће? питам јер су скоро неки познаници качили на фејсбук да су позвани на војне вежбе, па се полемисало је ли у питању само додела ратног распореда или нешто друго. са слике се једино види да су млађи људи.

ово треба да су радне блузе?
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #13 on: September 29, 2013, 06:00:04 pm »

Lepo izgledaju.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #14 on: September 29, 2013, 07:53:52 pm »

Zar uniforme "kornjača" nisu jednobojne?
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 24 queries.