lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
|
|
« Reply #60 on: June 06, 2011, 09:24:29 pm » |
|
Nisam nikada pucao iz puške bullpup konstrukcije, ne znam kakav je osećaj kada ti zatvarač škljoca ispod obraza koji je oslonjen na pušku. Verujem da nije prijatna muzika za uši! Šta kažete vi koji ste imali prilike pucati?
|
|
|
|
|
|
|
Kljun
vodnik
Last Login:April 07, 2022, 08:01:04 am
|
|
« Reply #61 on: June 07, 2011, 01:03:34 am » |
|
Ruzna mi je svaka puska ovog koncepta. Nekako mi je i neprirodna, sto sve ne znaci da je los koncept. Poenta je , da li je ovaj tip puske imao priliku da se dokaze u nekom sukobu u ekstremnijim situacijama, kao sto je to bio slucaj sa M16 u Vijetnamu. Tamo je koristena mnogo i u ekstremnim uslovima, pa je mogla da pokaze slabe strane kao i dobre. Ovakav tip oruzja po meni je podesan za specijalne jedinice kojima odgovara kompaktno oruzje , velike vatrene moci i koje ce tesko doci u situaciju da se iz njega puca danima bez nekog posebnog odrzavanja. Mislim, plastika, pa opet plastika, sve su to savremeni io dobro testirani materijali, ali su uklopljeni sa drugim materijalima u jedan sistem koji bi trebao da radi u ekstremnnim uslovima.
Interesuje me kako bi bilo da vojnik puzi sa ovom puskom kroz neku veliku travu, siblje sa otvorenim poklopcem od kanala za izbacivanje caura, jos ako je neka caura ostala u kanalu. Ili ako zalegne u blato, prasinu, meku zemlju. Zna se desiti da se puska nasloni ili uvalja u istu.
|
|
|
|
|
|
|
Rocker
stariji vodnik I klase
Palubin savetnik za hardver
|
|
« Reply #62 on: June 08, 2011, 12:58:53 am » |
|
Izgleda da je trend bullpup rešenja prošao. Pogledajte novije modele renomiranih proizvođača...H&K G36, 416, američki XM-8, pa čak i FN-ov SCAR...sve su klasične koncepcije. Rusi takođe ne polažu mnogo na bullpup koncepciju i sem par predstavljenih modela, gotovo i da nemaju takvih pušaka u naoružanju.
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
Last Login:November 05, 2024, 06:34:33 pm
|
|
« Reply #63 on: June 08, 2011, 06:12:54 am » |
|
Pretpostavljam da je tu bitan faktor i cena. Ako uzimas par stotina pusaka za specijalne jedinice tu nije problem, ali ako hoces da opremis celu vojsku reda desetina hiljada ,cena upada u blizi plan.
|
|
|
|
|
|
|
Rocker
stariji vodnik I klase
|
|
« Reply #64 on: June 09, 2011, 01:41:52 pm » |
|
Ne verujem da je cena nešto naročito bitan faktor. Ne razlikuje se bullpup koncept suštinski od klasičnog i ne iziskuje ne znam kakvu tehnologiju da bi bio mnogo (ako uopšte?) skuplji.
|
|
|
|
|
|
|
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
|
|
« Reply #65 on: June 09, 2011, 09:02:44 pm » |
|
Voleo bih da čujem iz prve ruke utisak - kako izgleda pucanje iz bullpup puške. Dugo vremena sam se aktivno bavio streljaštvom, i dan danas obožavam pucanje, ali iz pušaka takve konstrukcija nisam imao prilike pucati.
Opet postavljam isto pitanje: kakav je zvučni efekat kada zatvarač škljoca neposredno ispod samog obraza, kakva je stabilnost puške prilikom rafala (da li beži sa cilja)?
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
Last Login:November 05, 2024, 06:34:33 pm
|
|
« Reply #66 on: June 10, 2011, 12:29:16 pm » |
|
Ne verujem da je cena nešto naročito bitan faktor. Ne razlikuje se bullpup koncept suštinski od klasičnog i ne iziskuje ne znam kakvu tehnologiju da bi bio mnogo (ako uopšte?) skuplji.
- Bullpup puske su mehanicki slozenije,i zahtevaju "duzi" mehanizam za okidanje. Samim tim i cena i pouzdanost opada. - Punjenje je prilicno nezgrapno ,zbog mesta na kome se nalazi okvir - U slucaju katastrofalnog otkaza , ekslpozija ce e desiti jako blizu telu i licu. Videli smo kako nekad otpadaju (eksplodiraju) okviri. - Pitanje balansa puske,gde je teziste uzmedju rukohvata i ramena kod bullpup dok je kod klasicne teziste izmedju 2 ruke. Iz istog razloga puska vise "skace" pri pucanju jer ima manju masu da je drzi u mestu. ETO TOLIKO SAM SE SETIO ZA OVO KRATKO..
|
|
|
|
|
|
|
Rocker
stariji vodnik I klase
|
|
« Reply #67 on: June 11, 2011, 01:46:50 am » |
|
Ja sam mislio na tehnologiju proizvodnje, naravno da je konstruktivno sasvim druga priča. Slažem se sa ovim navodima, s tim što je balans verovatno najmanji problem ako se koristi duža cev i potcevni bacač granata. Ipak, ostale mane nije lako eliminisati.
|
|
|
|
|
|
|
rotring
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2022, 12:19:57 pm
Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!
|
|
« Reply #68 on: June 15, 2011, 10:56:53 pm » |
|
Ja se vodim mislju da sve dok ga svabe/cesi/rusi ne naprave po njihovoj volji i uvedu kao osnovnu ap sa tim mehanizmom, ne bih ga razmatrao uopste, jer moze biti da je sve oko toga jednostavan trend/moda koji se sa vremena na vreme pojavi u nekom obliku u nekom delu vojne tehnike pa se zatim "vreme" vrati unazad i za to postoji ogroman broj primera....Vrema ce pokazati....
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #69 on: June 15, 2011, 11:09:51 pm » |
|
Nešto sumnjam da će Česi, Poljaci, i t.p. nešto u sledećih 100 godina sami progurati kao trend u oblasti smallarms šire vojne upotrebe. A da ponovim, koliko je vremena potrebno da se jedno konstruktivno rešenje jednog modela puške potvrdi u praksi. FN 2000 je u upotrebi već četvrt veka. Mada, to je jedno viđenje, prihvaćeno u samo jednoj od glavnih evropskih armija.Da je puška loša, ne bi je Francuzi uvodili kao osnovnu pušku. Bolja je svakako od onog engleskog čudovišta. Nije u izgledu da je provere konačno provlačenjem kroz potoke krvi. I sigurno je dobro što je baš tako.
|
|
|
|
|
|
|
|