PALUBA
January 27, 2023, 09:23:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15]   Go Down
  Print  
Author Topic: Centar za obuku Kopnene vojske - aktivnosti  (Read 67088 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 509« Reply #210 on: August 01, 2022, 05:02:38 pm »

Specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka

U Centru za obuku kopnene vojske u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije „jun 2022“.

Vojnici se u ovom centru obučavaju za više različitih specijalnosti rodova pešadije, artiljerije, oklopnih jedinica i inžinjerije.

Tokom šestonedeljne obuke na poligonima u kasarni i potom u terenskim uslovima van mirnodopske lokacije oni stiču znanja i veštine za upotrebu ličnog i kolektivnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava i uvežbavaju taktičke radnje i postupke u napadu i odbrani.

Po uspešno završenoj obuci u Centru za obuku kopnene vojske, vojnici će, u skladu sa svojim specijalnostima, biti osposobljeni za borbenu upotrebu minobacača, artiljerijskih sistema „nora“ i „oganj“, tenkova M-84 i borbenih vozila pešadije M-80A.

Vojni rok će nastaviti u jedinicima Vojske Srbije, gde će proći kolektivnu obuku svojih rodova i zajedno sa profesionalnim sastavom biti uključeni u realizaciju svakodnevnih zadataka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* spec obuka.jpg (1511.4 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 509« Reply #211 on: November 23, 2022, 03:39:01 pm »

Specijalistička obuka vojnika u terenskim uslovima

Na vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“ realizovano je stacionarno logorovanje vojnika na služenju vojnog roka generacije „septembar 2022“, koji se u Centru za obuku kopnene vojske obučavaju za specijalnosti roda artiljerije.

Cilj ovog oblika praktične obuke u terenskim uslovima je da se vojnici osposobe za borbenu upotrebu naoružanja u artiljerijskim jedinicama i steknu znanja i veštine za brzo i pravilno reagovanje u primeni taktičkih radnji i rešavanju vatrenih zadataka u odbrani i napadu.

Težište je bilo na realizaciji vežbovnih, ispitnih i pokaznih gađanja iz samohodne haubice 122 mm 2S1 „gvozdika“ koja predstavljaju praktičnu proveru uspešnosti izvedene obuke i priliku da se vojnici lično uvere u borbene i vatrene mogućnosti ovog artiljerijskog sredstva. Ostvareni odlični i vrlodobri rezultati govore da su vojnici prethodno savladali sve programom predviđene sadržaje obuke i spremno i motivisano pristupili realizaciji gađanja.

Po povratku sa terena sledi završni deo individualne specijalističke obuke kada će se, realizacijom evaluacije, oceniti obučenost ove generacije vojnika za dužnosti u okviru posluga artiljerijskih sistema, a zatim i premeštaj u artiljerijske jedinice Kopnene vojske na obuku za realizaciju kolektivnih zadataka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 24 queries.