Svaka čast svim učesnicima u vežbi.
Bio sam nekada vojnik i znam koliki napor su uložili, tokom priprema i za vreme izvođenja vežebe. Svi učesnici - od običnih vojnika do najviših oficira u komandom lancu.
Zamerke mogu uputiti samo političarima koji su se pojavili na vežbi. Oni su svojim izjavama sav napor vojske sveli na običnu političku pretnju, zveckanje oružjem, zna se kome uperenu. No, svakome ozbiljnom je jasno da su njihove priče samo pucanj u prazno, običan ćorak.
Prvenstveno zameram ministru vojnom (bruka države koja ga ima među svojim ministrima), koji je svojim ispraznim frazama, i glupim govorancijama samo kvario opšti utisak.
AV tvrdi da je Srpska vojska najjača u regionu. Slažem se delimično sa tom činjenicom, ali džaba sva ta moć - bez jakog, istinskog i moćnog saveznika koji će podržati sve napore države i vojske. Bez moćnog saveznika snaga sprske vojske ne znači ništa. Niko tu snagu ne poštuje (mislim na one prema kojima bi ta snaga mogla biti uperena), jer Srbija praktično nema nikog iza sebe, a njeni najbliži neprijatelji imaju iza sebe najmoćnije zemlje sveta.
AV očito ne priznaje da u ovom trenutku moć srpske vojske ne znači puno, bez političkih saveznika države - a obezbeđenje istih je njegov posao.
I još jednom: sve čestitke učesnicima vežbe. Zaista odrađeno profesionalno!
Vježba je odrađena vrlo profesionalno i efektno sve u svemu! Čestitka i sa moje strane.
Ipak i ja mislim da su dojam pokvarile populističke i fatalističke tvrdnje i usporedbe sa "regionom". Niti itko iz "regiona" ima razloga napadati R.Srbiju niti to itko u "regionu" i šire ozbiljno, čak i neozbiljno i spominje??
Ali kada se ne može nečim pametnim narodu pomoći u svakodnenom životu ,dobro je ,pa rezonu ponekih srpskih političara na ovoj vježbi, podgrijavati paranoju i izmišljati neprijatelje.
Glede Kosova - tu ništa ne pomaže u smislu viđenog na ovoj vježbi - jel je večina zapadne međunarodne zajednice kao i večina EU a u koju Srbija želi ući , tu rekla svoje. To se promijeniti neće i vodstvo Srbije to zna.Pitanje je samo trenutka i načina saopćenja narodu ( ili onom dijelu kojem to nije još jasno).
Inače glede same vježbe - nisam vidio djelovanja noću , koordinirana djelovanja artiljerije sa bespilotnim sustavima npr., cyber djelovanja i sl. tj. aktivnosti koje su več neki standard u modernih vojski.Glede sredstava, očekivao sam veću prisutnost BOV "Lazar" bar na pasuljanskim livadama , no osim M-84A BRDM2 i BVP i BOVa nije bio.
Nore su također prikazane u minimalnom broju kao i samohodni BOFI. No dobro što je tu je.
Sam broj ne znaći nužno i jačinu jedne armije kao što znamo (osim g. Vučića očito :-) )