PALUBA
July 22, 2024, 09:09:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Vežbe komandi i združenih sastava - vesti  (Read 103444 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #285 on: June 19, 2021, 05:09:00 am »

петак, 18.06.2021.

Војна вежба „Муњевити удар” спроводи се широм Србије

У оквиру здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021”, јединице Војске Србије реализују интензивне активности у дневним и ноћним условима на полигонима широм земље, саопштило је данас Министарство одбране.

У овој фази вежбе, како се наводи у саопштењу, јединице копнене војске, ваздухопловства, падобранци, те припадници 72. бригаде за специјалне операције увежбавају задатке на копну, води и у ваздушном простору. Операције се изводе на Ртњу, Пештерској висоравни, у Делиблатској пешчари, на Тиси код Титела и полигонима „Пасуљанске ливаде”, „Међа”, „Орешац” и „Боровац”. Дејства изводе јединице свих родова Војске Србије, уз подршку општих и логистичких служби, а на вежби се користе тенкови, борбена возила, артиљеријски системи и оруђа, бродови, авиони, хеликоптери, даљински пилотирани ваздухоплови, ПВО системи, беспосадне платформе и широка палета пешадијског и наоружања специјалних јединица, преноси Танјуг.

Вежба се изводи ради провере борбене готовости снага Војске Србије и унапређења оспособљености команди, јединица и установа Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност земље, наводи се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #286 on: June 20, 2021, 11:19:54 am »

Munjeviti udar na Pešteru – voljno ili ne, meštani će privremeno biti preseljeni
VESTI Autor: Jovana Štetin Lakić 19. jun. 2021

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021" koja se trenutno priprema i na Pešterskoj visoravni iseliće na neko vreme lokalno stanovništvo iz bezbednosnih razloga. Prema podacima Vojske Srbije, od 29 vlasnika parcela na kojima je planirano izvođenje vežbe, saglasnost za privremeno korišćenje zemljišta za potrebe vežbe dala su 22 lica, šest lica nije bilo saglasno. Oni su se obratili televiziji N1 jer ne žele da napuste svoja imanja.

„Munjeviti udar“ zakucao je na vrata Arifa Bulića u petak:

„Juče su došli da postavljaju mete na mom imanju. Ja sam otišao kod njih i rekao sam im da dok mi ne daju pismeni nalog od Ministarstva odbrane, ja im ne dozvoljavam“, kaže Bulić, meštanin sela Tisovac. I otišli su. Dan kasnije, došli su opet, kako bi ga obavestili da mora da napusti svoj posed jer nije bezbedno da tu boravi tokom izvođenja vežbe.

„Znam da nije bezbedno, znam. Ali šta ću, gde ću, kuda? Kuda ću krave, kuda ću pčele, gde ću telad, tu mi je sir, kuda ću“, upitao je Bulić. Do Arifa je tokom dana pokušao da dođe i narodni poslanik Mirsad Hodžić, koji tvrdi da ga je vojska u tome sprečila. Kaže i da je poznat stav njegove partije SDA Sandžaka o vojnim vežbama u delovima Srbije gde uglavnom žive Bošnjaci ali da trenutno nije po sredi politika.

„Nema tu nikakve politike. Ja sam narodni poslanik. Zvala me je ćerka Arifova iz Norveške, kaže mi, moli me da učinimo nešto. Ja sam tražio od skupštine da se prekine vežba zašto što je u tom letnjem periodu kad se sve radi, kad se kosi, gde će oni sa stokom“, navodi Hodžić.

U Ministarstvu odbrane kažu za N1 da su meštani koji su odbili da napuste svoje posede pravovremeno upoznati da u narednom periodu neće moći da budu na određenim lokacijama na Pešterskoj visoravni.

„Napominjemo da građani koji bi trebalo da se izmeste sa svojih poseda na Pešterskoj visoravni nemaju stalno mesto prebivališta u rejonu privremenog poligona ‘Pešter’, jer je reč o privremenim lokacijama za ispašu stoke, pa za vreme izvođenja vežbe mogu biti na adresama na kojima imaju prebivalište. Uz puno poštovanje slobode kretanja i ličnih sloboda svakog građanina Republike Srbije, Vojska Srbije ne može dozvoliti da nekoliko izolovanih slučajeva onemogućava realizaciju vežbi od ključnog značaja za borbenu gotovost Vojske Srbije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

U vojsci tvrde i da će, kao i prethodnih godina, nadoknaditi svaku štetu koju eventualno budu imali vlasnici poseda na privremenom poligonu, ali Arif tvrdi da je ta naknada „mizerna“. Vežbe će, očigledno, biti i u njegovom dvorištu, iako se trenutno opire…

„Ako postave mete, ja ne smem ostati. A krave ću i pčele i telad i sir da ostavim… Ja i gospođa ćemo izaći negde preko brda“, kaže Arif Bulić.

Ministarstvo: Minimalan uticaj na sredinu

Na pitanje Televizije N1 kako će se realizovati vežba na Pešteru, i šta će biti s ljudima koji tamo žive, iz Ministarstva odbrane odgovorili su da je Vojska „preduzela opsežne mere za stvaranje uslova za bezbednu i uspešnu realizaciju vežbe uz minimalan uticaj na životnu sredinu i svakodnevne aktivnosti lokalnog stanovništva“. Prenosimo odgovor ministastarstva:

„U okviru priprema za realizaciju združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem ‘Munjeviti udar 2021’ na privremenom poligonu ‘Pešter’, gde su i prethodnih godina uspešno izvođene vojne vežbe, Vojska Srbije je preduzela opsežne mere za stvaranje uslova za bezbednu i uspešnu realizaciju vežbe uz minimalan uticaj na životnu sredinu i svakodnevne aktivnosti lokalnog stanovništva. Formirana je mešovita civilno-vojna komisija predstavnika Vojske Srbije i Opštine Sjenica koja je pre dve nedelje upoznala lokalno stanovništvo i vlasnike parcela na privremenom poligonu ‘Pešter’ sa planovima za izvođenje vežbe ‘Munjeviti udar 2021’ i na ovoj lokaciji. Od 29 vlasnika parcela na kojima je planirano izvođenje vežbe, saglasnost za privremeno korišćenje zemljišta za potrebe Vojske Srbije dala su 22 lica, šest lica nije bilo saglasno, a sa jednim licem komisija nije uspela da stupi u kontakt.

Kako boravak ljudi i stoke na posedima tih šest lica na Pešterskoj visoravni ne bi dozvoljavao bezbedno izvođenje vežbe, u skladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o Vojsci Srbije preduzete su mere u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova za privremeno ograničavanje slobode kretanja na poligonu ‘Pešter’ radi zaštite bezbednosti građana, meterijalnih stvari i dobara, ali mere prinude, naglasavamo, nisu primenjivane. Meštani koji su odbijali da napuste svoje posede pravovremeno su upoznati da za vreme izvođenje vežbe neće moći da budu na određenim lokacijama na Pešterskoj visoravni.

Napominjemo da građani koji bi trebalo da se izmeste sa svojih poseda na Pešterskoj visoravni nemaju stalno mesto prebivališta u rejonu privremenog poligona ‘Pešter’, jer je reč o privremenim lokacijama za ispašu stoke, pa za vreme izvođenja vežbe mogu biti na adresama na kojima imaju prebivalište. Ističemo da će Vojska Srbije kao i prethodnih godina nadoknaditi svaku štetu koju eventualno budu imali vlasnici poseda na privremenom poligonu ‘Pešter’.

Vežba ‘Munjeviti udar 2021’ se izvodi na više lokacija širom Republike Srbije, među kojima je i više privremenih poligona i Vojska Srbije je na svim lokacijama nailazila na podršku lokalne zajednice, pa tako i na teritoriji opštine Sjenica. Uz puno poštovanje slobode kretanja i ličnih sloboda svakog građanina Republike Srbije, Vojska Srbije ne može dozvoliti da nekoliko izolovanih slučajeva onemogućava realizaciju vežbi od ključnog značaja za borbenu gotovost Vojske Srbije.

Prilikom izbora lokacije na Pešterskoj visoravni za privremeni poligon od posebnog značaja, Vojska Srbije se vodila isključivo topografskim karakteristikama zemljišta i udaljenošću od većih naseljenih mesta. Budući da ova lokacija omogućava uvežbavanje najkompleksnijih borbenih dejstava Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO u sadejstvu, pitanje održavanja vežbi na privremenom poligonu ‘Pešter’ je od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije i bezbednost njenih građana, pa i vlasnika parcela na Pešterskoj visoravni“
.

Izvor. www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #287 on: June 20, 2021, 11:48:01 am »

Муњевити удар Војске Србије
Објављено: 18.06.2021.

На полигонима широм Србије  току је велика вежба ВС „Муњевити удар 2021”. Војници се увежбавају на Ртњу, Пештерској висоравни, у Делиблатској пешчари, на Тиси код Титела и полигонима „Пасуљанске ливаде”, „Међа”, „Орешац” и „Боровац”. (М. Г.)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: www.politika.rs

 


* 001.jpg (154.12 KB, 1014x570 - viewed 3 times.)

* 002.jpg (152.11 KB, 1014x570 - viewed 4 times.)

* 003.jpg (202.35 KB, 1014x570 - viewed 2 times.)

* 004.jpg (167.36 KB, 1014x570 - viewed 1 times.)

* 005.jpg (133.77 KB, 1014x570 - viewed 3 times.)

* 006.jpg (128.22 KB, 1014x570 - viewed 5 times.)

* 007.jpg (183.33 KB, 1014x570 - viewed 3 times.)

* 008.jpg (197.1 KB, 1014x570 - viewed 3 times.)

* 009.jpg (137.67 KB, 1014x570 - viewed 3 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #288 on: June 21, 2021, 01:14:49 pm »

Stefanović: Vojska će na Pešteru pokazati svoju snagu i obučenost
VESTI Autor: Beta 21. jun. 2021

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da će Vojska Srbije u nedelju na Pešteru pokazati opremljenost i obučenost u "najvećoj vežbi" organizovanoj u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

„Građani Srbije u nedelju će imati prilike da vide naše specijalne jedinice, našu Kopnenu vojsku i naše Ratno vazduhoplovstvo kako u sadejstvu pokazuju svoju opremljenost, obučenost, ali i posvećenost bezbednosti građana Srbije“, rekao je Stefanović, a preneo njegov kabinet. Ta vežba će pokazati da su se sva ulaganja u vojsku isplatila, dodao je on.

Vežba će se odvijati na više poligona u narednim danima, a završni deo biće na Pešteru 27. juna.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #289 on: June 21, 2021, 05:20:00 pm »

Novi tenkovi T-72 na vežbi
Novosti online 21. 06. 2021.

PRIPADNICI bataljona Kopnene vojske opremljenog novouvedenim tenkovima T-72MS realizuju taktička uvežbavanja i vežbe sa bojevim gađanjem na poligonima „Pešter“ i „Pasuljanske livade“, u okviru združene vežbe „Munjeviti udar 2021“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom vežbovnih aktivnosti, tenkovske posade usavršavaju taktiku, radnje i postupke u izvođenju borbenih dejstava u napadu i odbrani, samostalno i u sadejstvu sa ostalim jedinicama Vojske Srbije, uz realizaciju gađanja iz tenkovskog topa i mitraljeza 7,62 i 12,7 milimetara. Učešćem na vežbi pripadnici jedinice stiču dragocena iskustva u izvođenju najkompleksnijih zadataka tenkovskih jedinica, ali i poverenje u pouzdanost i moć novog borbenog sredstva.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Od uvođenja tenkova T-72MS u naoružanje Vojske Srbije pripadnici jedinice prolaze intenzivnu obuku, a kako je reč o vrsnim tenkistima, za kratko vreme su ovladali znanjima i veštinama u rukovanju novim tenkom, što pokazuju i na ovoj vežbi. Odlični rezultati gađanja najbolje govore o stepenu njihove obučenosti i vatrenoj moći tenkova T-72MS.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Opremanje Vojske Srbije tenkovima T-72MS plod je vojno-tehničke saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije i njihovim uvođenjem u operativnu upotrebu unapređeni su kapaciteti i operativne sposobnosti Vojske Srbije u celini. Tenk je naoružan topom kalibra 125 mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62 mm sa borbenim kompletom od 2000 metaka i mitraljezom KORD 12,7 mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, na osam lokacija širom Republike Srbije, izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

Izvor. www.novosti.rs


* 101.jpg (157.42 KB, 1024x576 - viewed 1 times.)

* 102.jpg (105.39 KB, 1024x576 - viewed 0 times.)

* 103.jpg (56.97 KB, 1024x576 - viewed 2 times.)

* 104.jpg (118.93 KB, 1024x576 - viewed 0 times.)

* 105.jpg (97.2 KB, 1024x576 - viewed 0 times.)

* 106.jpg (85.44 KB, 1024x576 - viewed 0 times.)

* 107.jpg (105.8 KB, 1024x576 - viewed 0 times.)

* 108.jpg (73.66 KB, 1024x576 - viewed 1 times.)

* 109.jpg (151.76 KB, 1024x576 - viewed 1 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #290 on: June 21, 2021, 08:25:21 pm »

Pancir prvi put gađa ciljeve u letu
Novosti onlajn 21. 06. 2021.

U NEDELJU 27. juna će biti održan prikaz najmoćnijeg srpskog naoružanja - od tenkova T-72MS, preko "Pancira" pa do dronova CH-92A.

U manevrima će samo tog dana biće "zadejstvovano" oko 2.000 oficira, podoficira i vojnika. To će biti kulminacija manevara koji su počeli u zoru 16. juna znakom za uzbunu koji je na noge digao oko 15.000 pripadnika Vojske Srbije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #291 on: June 22, 2021, 11:33:17 am »Quote
Taktička vežba vojne policije u okviru vežbe „Munjeviti udar 2021“


U okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, na poligonu „Orešac“ kod Vršca jedinice vojne policije realizuju taktička uvežbavanja i vežbe u neutralisanju diverzantske grupe.
 
Na vežbi  se uvežbavaju taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju u blokadi i uništenju diverzantske grupe, od dobijanja obaveštajnih podataka do uspešnog izvršenja zadatka uz upotrebu žive sile i specijalnih vozila.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #292 on: June 23, 2021, 10:25:30 am »Quote
Najveća vežba Vojske Srbije pod okriljem noći: Grmelo je i sevalo na Pasuljanskim livadama

Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, uz podršku jedinica RV i PVO, na „Pasuljanskim livadama“ uspešno je izvelo do sada najveću vežbu Vojske Srbije u noćnim uslovima.

Ministarstvo odbrane navodi da su izvedene „složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od nedavno usvojena u naoružanje Vojske“. Vežba je izvedena u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #293 on: June 23, 2021, 11:13:25 am »

среда, 23.06.2021. у 10:32
М. Г.

Ракете и светлеће гранате парале ноћ над „Пасуљанским ливадама”

Више од 750 припадника Треће бригаде Копнене војске уз подршку јединица РВ и ПВО синоћ је на полигону „Пасуљанске ливаде” успешно реализовало,  до сада највећу вежбу Војске Србије у ноћним условима, саопштило је Министарство одбране.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић одао је признање Копненој Војсци и Ратном Ваздухопловству на реализацији садржајне и по многим аспектима безбедносно ризичне вежбе и поручио грађанима Србије да је Војска у стању да изврши све своје борбене задатке укључујући и оне који се изводе ноћу у сложеним метереолошким условима.

– Војска Србије у последњих седам дана у високом интензитету изводи своје вежбовне активности у ваздушном простору, на води, односно пловним унутрашњим путевима, и на копну. Присуствовали смо реализацији одбрамбене операције у ноћним условима, вежби која је веома захтевна и комплексна са високим елементима када говоримо о учинку ватре по циљу. – изјавио је Мојсиловић. Он је подсетио да су вежбовне активности почеле провером борбене готовости целокупне Војске Србије.

– Испред нас је још део активности у Бази „Југ” и најсадржајнији и најдинамичнији део здружено-тектичке вежбе „Муњевити удар” 27. јуна на Привременом пологону „Пештер”. – нагласио је Мојсиловић.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић изјавио је да способност да се борбена дејства изводе ноћу, подједнако као и дању, била је и јесте једна од главних предности технолошки развјених војски у односу на оне које то нису. Он је истакао да се тој способности посветила посебна пажњу у претходних неколико година током којих су развијена у уведена у наоружање 23 различита оптоелектронска система почев од нишанских справа на пушци па до сложених осматрачких платформи на средствима у Копненој војци и РВ и ПВО. Према Милорадовићевим речима, још десет средстава те врсте је у завршној фази испитивања.

– Све то употпуњује способност да се осмотре циљеви, да се врше покрети ноћу и да се успешно гађа, што смо могли да видимо да вечерашњој вежби. Задовољство је видети са какввим еланом су припадници Треће бригаде прихватли та средства и са како су показали способност њихове употребе. – истакао је Милорадовић.

Са јединицама поменуте бригаде дејствовали су и припадници Ратног ваздухопловства и ПВО, тенковски батаљон Т-72 МС, оклопно-извиђачки батаљон БРДМ-2М, део јединица Мешовите артиљеријске бригаде и припадници Војнотехничког института са средствима из развојног програма Одбрамбене индустрије Србије. За потребе ове вежбе употребљавани су оклопна борбена возила точкаши „лазар 3” и БРДМ-2МС, ПАСАРС, „панцир С-1”, тенкови Т-72МС, борбена возила пешадије и друга средства из развоја, хеликоптери Х-145 и Ми-35,  беспилотни ваздухоплови ЦХ-92 и „врабац”. За решавање додељених задатака ноћу подршку је пружала ватрена група која је поред ватрене подршке уз помоћ осветљавајућих пројектила осветљавала полигон и омогућавала сигурне поготке.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #294 on: June 23, 2021, 11:33:50 am »

Quote

General Mojsilović: Odajem priznanje svim učesnicima vežbe

Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske uz podršku jedinica RV i PVO sinoć je na „Pasuljanskim livadama“ uspešno realizovalo,  do sada najveću vežbu Vojske Srbije u noćnim uslovima, na kojoj su izvedene složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od nedavno usvojena u naoružanje naše Vojske. Vežba je realizvana u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“. 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović odao je priznanje Kopnenoj Vojsci i Ratnom Vazduhoplovstvu na realizaciji sadržajne i po mnogim aspektima bezbednosno rizične vežbe i poručio građanima Srbije da je Vojska u stanju da izvrši sve svoje borbene zadatke uključujući i one koji se izvode noću u složenim metereološkim uslovima.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #295 on: June 23, 2021, 11:34:40 am »

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #296 on: June 24, 2021, 12:25:15 pm »
Quote
Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021"Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #297 on: June 25, 2021, 10:13:40 pm »

Na privremenom poligonu „Pešter“, više od 2300 pripadnika Vojske Srbije nastavlja sa intenzivnim vežbovnim aktivnostima, koje će u nedelju 27. juna kulminirati združenom vežbom ojačane taktičke grupe u izvođenju napadne operacije.
Na ovoj lokaciji vežbu izvode jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #298 on: June 26, 2021, 05:03:01 am »

Projektili Vojske Srbije padali u blizini sela, stoke i čobana na Pešteru
VESTI Autor: nova.rs 25. jun. 2021

U nedelju će se na pešterskoj visoravni održati vojna vežba "Munjeviti udar" ovih dana traju poslednje pripreme za vežbu. Kako prenosi Nova.rs, tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je i par zalutalih projektila u mestu Buđevo.

Elvir iz mesta Buđevo za Nova.rs kaže da su u jučerašnjem danu zalutala tri projektila u područjima u kojima se nalaze pašnjaci i koja nisu obeležena kao zaštićena zona. Elvir tvrdi da su dva projektila pala nedaleko od sela Buđevo i tvrdi da je je u blizini bilo stoke i čobana koji su se u tim trenutcima nalazili samo nekoliko stotina metara od mesta na kojima su pali projektili. Kako tvrdi Elvir, jedan projektil je pao u području sela Boroštica, takođe nedaleko od ljudi koji žive u selu.

„Narod je uplašen, ali nije bas siguran kome bi mogao da se žali“, zaključio je Elvir u svojem obraćanju redakciji Nova.rs.

Još nekoliko meštana mesta Ugao, potvrdilo je da je tokom jučerašnjeg dana jedan projektil pao pored puta Doliće-Ugao u mestu zvano Šehidi, oni kažu da je projektil pao pored puta ali na sreću nije eksplodirao i vojska je ubrzo nakon toga sklonila projektil, niko od meštana nije hteo zvanično da priča za Nova.rs, ali su potvrdili ove informacije.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #299 on: June 26, 2021, 05:08:35 am »

петак, 25.06.2021.

На Пештеру, на здруженој вежби, више од 2.300 припадника Војске Србије

На полигону „Пештер”, више од 2.300 припадника Војске Србије наставило је са вежбама, а у недељу 27. јуна извешће здружену вежбу ојачане тактичке групе у извођењу напада, саопштено је данас из Министарства одбране.


Вежбу изводе јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, уз употребу тенкова, борбених возила, артиљеријских система и оруђа, авиона, хеликоптера, даљински пилотираних ваздухоплова, ПВО система и наоружања пешадијских и специјалних јединица, јавља Бета. Вежбовним активностима на Пештерској висоравни, које се реализују у оквиру здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021”, данас је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, који се „уверио у висок ниво увежбаности и садејства свих родова Војске Србије”.

Здружену тактичку вежбу „Муњевити удар 2021” изводе у садејству јединице оба вида Војске Србије на више локација широм земље, у циљу провере оперативних способности за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност грађана Србије.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.071 seconds with 23 queries.