Evo vratio sam se opet i neću mnogo da ulazim u polemiku i diskusije.
Ma videli smo, kako nismo.
Svaka njemu cast na svim filmovima koje je odgledao.
Na komentar Dizastr2-a mogu samo reći jedno: Krajnje je nekulturno nekome reći da prestane da lupa. Šta se tiče holivudskih filmova, nisam ih mnogo gledao, već sam hteo da ukažem na neophodnost spektakularnog insciniranja jedne takve vežbe koja se na kraju plasira javnosti, sa ciljem da eventulni protivnici ili agresori sa načinom vežbe budu zbunjeni i ubeđeni u neku vojnu silu, koja možda i ne postoji u tom opsegu i jačini kako je prikazana.
Žalosno je sve to ako se uzme u obzir da nisam ni služio vojsku ( ko hoće da zna razlog neka upita preko PM-a), a u stanju sam da dam neke procene koje nisu baš po fazonu "lupetanje".
Pošto se sve desilo kako se desilo kontaktirao sam jednog dobrog druga Nemca. Završio je oficrisku školu u NVA (vojska ex DDR-a), poslednji čin 1990 godine mu je bio major, nakon toga je prešao u policiju i sada ima čin pukovnika. Poslao sam mu javne snimke ove vežbe sa YouTub-a i ostalih izvora na internetu. Preveo sam mu moje izlaganje na nemački jezik. Nakon samo 4 sata on me je pozvao telefonom i rekao da sam do 80% u pravu sa svojim argumentima. Ko sada misli šta znaju oni Nemci i da se Srbima ismejavaju, grdno se vara. Bivša vojska DDR-a je nakon izdavanja uzbune trebala nešto manje od 4 minuta da bude u punoj ratnoj opremi i spremna da udari punom silom u bilo kojem pravcu,
bez podrške SSSR-a ! Ko mi ne veruje neka se raspita. Starijim oficirma bivše JNA će ovaj detalj sigurno biti poznat.
Šta se tiče plana odbrane, nemam namere da ga ovde iznosim. Razlog je sledeći:
PV i RVO, kao i ukupna VS nema jasno definisan koncept oko nabavke novog naoružanja. Hoće se u NATO, oružje da se kupuje od Rusa, a sa Kinezima da se intenzivira vojna saradnja na najvišim nivoima. Država para nema ni za pristojne plate profesionalnim oficirima. Ako i tu lažem onda me ispravite. Moj plan RV i PVO odbrane, oko nabavke modernog i efikasnog naoružanja kao i lociranja pojedinih sistema, eskadrila i jedinica, sadži poveću sumu od preko 2,6 milijardi Eura (zbir svih neophodnih aviona, logistike i prateće opreme, raketni sistemi i sistemi za navođenje i osmatranje vazdušnog prostora). Taj plan podrazumeva totalno kontrolu vazdušnog prostora nad Srbijom i odbranu od "stealth" aviona, kao i bespilotne letelice, uništavanje Awaks aviona sa sigurne daljine i ofanzivno prodiranje u vazdušni prostor bilo kojeg neprijatelja, sa maksimalnom efikasnošću i očuvanja vojne tehnike. To je bio moj stav oko plana RV i PVO.
Za kopnene jedinice ne mogu postaviti nikakav koncept ili plan, pošto u strukturi VS ne postoji najobičniji unitarni standard oko kamuflažnog farbanja i označavanja vozila, a o čemu onda dalje da pričamo? JNA je bila jedna priča, ovo je međutim sasvim drugi roman. I ovde je ista priča oko NATO, Rusa i Kineza. Dobri tenkovi tipa M-84 i M-84A nisu dalje modernizovani, novih projekata nema, a pare za nove savremene nabavke ne postoje. Da ja ovde pravim plan sa nekim vozilima, koje VS ne poseduje ili bi trebalo da budu u savremenijem stanju, nije potrebno već suludo i suvišno. A i nema potrebe pošto očigledno lupetam i sve se više uplićem. Samo ne znam u šta se to uplićem ?
Ja sam već jednom rekao i ponoviću to:
Svim pripadnicima VS skidam kapu jer su pokazali da su više nego sposobni vojnici u izvršavanju postavljenih zadataka. Prošlost je to dokazala.
Moje razmišljanje je išlo čistom logikom i bilo je plod humanog odnosa prema svakom ljudksom biću zvanom "vojnik".
Moja ideja se zasniva na stvaranju efektivnog i modernog vojnika, koji treba da ima na raspolaganju pristojnu tehniku, od koje mu na kraju zavisi i život i uspeh zadatka, kao i odbrana zemlje. Neću više da vas zamaram i da se oglašavam povodom bilo koje slične teme.