PALUBA
December 08, 2023, 07:02:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 24   Go Down
  Print  
Author Topic: Vežbe komandi i združenih sastava - vesti  (Read 87609 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 249« Reply #75 on: October 20, 2010, 06:40:21 pm »

Hvala Dzumba. Mojima ću dati popis uzvanika kad mi budu otkrivali spomenik. Pozivnica te neće mimoići. Hrana i smještaj osigurani uz putni trošak. Dnevnica nema.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 057


« Reply #76 on: October 20, 2010, 06:57:59 pm »

Када сам видео нека твоја фото-"злодјела", она у делу за уредништво, закључио сам да организација једног таквог "здруженог подухвата" захтева озбиљне и дуге припреме у чулној свфери и да стара гарда није још за споменике од камена.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #77 on: October 21, 2010, 08:24:07 am »

...Ja sam po prirodi skeptik, ali je bilo i biće: na mladima svet ostaje. Oni su budućnost. Naučiće to Neša. Ja, Boro, Brodarski i još po neki smo prošlost...

Jedan pametan čovek je jednom rekao: Svijet pripada snazi mladih i mudrosti starih.

LPB
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #78 on: October 21, 2010, 09:09:35 am »

Odosmo malo u off, ali moram reći ovo:

Jedan mudrac je rekao da je čovek star onoliko koliko se oseća starim.
Logged
madmitch
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 159


« Reply #79 on: October 21, 2010, 09:13:08 am »

Odosmo malo u off, ali moram reći ovo:

Jedan mudrac je rekao da je čovek star onoliko koliko se oseća starim.
Posve se slažem, u mojim dokumentima piše 42 godina, glava tvrdi nekih 30, ono dole 22 a kičma 65. Pa sada zbroji i oduzmi.
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #80 on: October 21, 2010, 02:08:38 pm »

U proseku, taman kako treba, samo kičma malo kvari prosek, ali ne može sve biti idealno Smiley
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #81 on: June 28, 2011, 05:04:10 pm »

28.06.2011.
mod.gov.rs

U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“ danas je održana vežba „Zajednički poduhvat“ na kojoj su pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova prikazali dostignuti nivo osposobljenosti jedinica za pružanje podrške civilnim vlastima u suprotstavljanju pretnjama bezbednosti i izvršavanju namenskih zadataka. Vežbi su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, gradonačelnik Niša Miloš Simonović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici lokalne vlasti i brojni građani Niša.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, tom prilikom, rekao je da je vežba pokazala da su sistemi odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova integrisani u zajednički sistem bezbednosti koji na sve rizike, izazove i pretnje mogu jedinstveno da odgovore. On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog prisustva građna i najavio da će slične vežbe biti organizovane i u drugim gradovima Srbije.

Prema Šutanovčevim rečima, to će biti urađeno kako bi se promovisali i popularisali vojska i policija, koji su dva sistema sa bezbednosnog aspekta izuzetno značajna za svaku državu. On je pozvao javnost da prisustvuje i u četvtak, 30. juna, izvođenju vežbe kadeta Vojne akademije “Diplomac“.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podvukao je da je saradnja MUP-a sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije na veoma visokom nivou. On je naglasio da i na vežbi građani mogu da vide potencijale dva ministarstva, dodavši da je to što je prikazano najbolji pokazatelj da su odbrambene snage sposobne i spremne da odbrane zemlju.

Prema njegovim rečima, prikaz dela osposobljenosti vojske i policije pokazao je i da su naše odbrambene snage, policija u Vojska, spremne da osiguraju javni red i mir, da se bore protiv kriminala i terorizma i da zaštite ličnu i imovinsku sigurnost građana. Dačić je naglasio da su dva bezbednosna sistema - MUP i Vojska Srbije pokazali da mogu zajednički da deluju i u oprerativnim akcijama.

Govoreći o Centru za vanredne situacije, Dačić je rekao da se radi o dugoročnom projektu koji bi trebalo da obezbedi evropski sistem zaštite i spasavanja ljudi, odnosno, reagovanja u vanrednoj situaciji.

Na vežbi je učestvovalo više od 450 starešina i vojnika Vojske Srbije iz Specijalne brigade, Treće brigade KoV, Garde, 98. i 204. vazduhoplovne brigade, 250. raketne brigade za PVD, Brigade veze, Centra za obuku logistike, bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“, 3. bataljona vojne policije i 246. bataljona ABHO, dok je iz Ministarstva unutrašnjih poslova angažovano 200 pripadnika Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije, policijske brigade Beograda, saobraćajne policije, protivterorističke jedinice, SAJ-a, helikopterske jedinice, orkestra MUP-a i konjičke jedinice.

Cilj vežbe je bio da jedinice Vojske Srbije i MUP-a, pre svega one koje su namenjene za izvršavanje zadataka u suprostavljanju unutrašnjim pretnjama bezbednosti, pokažu sposobnost da pomognu civilnim strukturama u borbi protiv terorizma, separatizma i organizovanog kriminala i u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

Kroz izvođenje prikaza sposobnosti, demonstrirano je i zajedništvo pripadnika Vojske i policije, koje je i ove godine već dokazano pri izvršavanju zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti i u situacijama kada su vojnici i policijaci pritekli u pomoć građanima prilikom poplava i zemljotresa.

Vežba „Zajednički poduhvat“ započela je letom para aviona lovačke avijacije tipa MiG-29, radi kontrole i ostvarivanja prevlasti u vazduhoplovnom prostoru, da bi se potom posetioci uverili u efikasnost dejstva protivterorističkih timova Specijalne brigade, Žandarmerije i Protivterorističke jedinice MUP-a u urbanim sredinama i pri oslobađanju talaca iz vozila u pokretu. Pažnju publike privukao je prikaz sadržaja obuke protivterorističkih jedincia i rad na mešovitom kontrolnom punktu sa otvaranjem vatre, angažovanjem službenog psa pri otkrivanju eksploziva u kartonskoj kutiji i korišćenjem robota za prenošenje eksploziva do mesta za uništavanje.

Osposobljenost vojnika i policajaca za pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih nepogoda i drugih nesreća najbolje se videla u segmentima vežbe sa prikazima gašenja požara iz vazduha helikopterima, upotrebom opreme za pretraživanje i sredstava za spasavanje i transport spasavanjem lica sa krova uz upotrebu vazdušnog jastuka kao i povređenog lica sa visokospratnica uz upotrebu hidraulično teleskopske platforme.

Saniranje posledica tehničko-tehnoloških nesreća demonstrirali su pripadnici 246. bataljona ABHO i ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su prikazali i veštinu u gašenju požara i spašavanju povređenih iz saobraćajnog sredstva.

Za gledaoce je, ipak, najatraktivnija bila demonstracija dejstva neposrednog obezbeđenja štićene ličnosti na ispoljenu pretnju, tokom koje su pripadnici bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“ prikazali spretnost i sposobnost da zaštite štićenu ličnost od dejstva iz mase i odgovore na vatru.

Građani Niša su posle vežbe mogli da obiđu izloženo naoružanje i opremu Vojske Srbije i MUP-a Republike Srbije i vide veliki broj sredstava, naoružanja, vojne i policijske opreme.


* zajednicki poduhvat25.jpg (153.49 KB, 1024x613 - viewed 35 times.)

* zajednicki poduhvat proba 1.jpg (154.05 KB, 1024x624 - viewed 34 times.)

* nis 2.jpg (148.64 KB, 1024x678 - viewed 45 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 269« Reply #82 on: June 28, 2011, 08:32:52 pm »

Ovo sam vidjao na nekoliko prethodnih vezbi VS pa me interesuje sta ce ovaj snajperista da pogdi iz helikoptera koji se stalno krece gore dole levo desno (bez obzir koliko vest bio pilot) sa puskom repetirkom koja uzgred ima prilocno veliko uvecanje (ok verovatno ima varijabilno) ali u svakom slucaju usko vidno polje pogotovu za daljunu koja je oko 100 metara max ?
* ZajednickiPoduhvat_fotoDimitrijeOstojic_03.JPG (364.82 KB, 1024x683 - viewed 47 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 057


« Reply #83 on: June 28, 2011, 09:05:12 pm »

Прво гледам слике а онда читам текст. Прво што сам помислио је управо то што си написао. Али, то је вежба, делује атркативно (као на филму) а они што гледају одозду не загледају такве детаље. У стварности, можда нешто о потрефи, "не се знаје Заре игра" (гађа).
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 269« Reply #84 on: June 29, 2011, 12:42:16 pm »

Прво гледам слике а онда читам текст. Прво што сам помислио је управо то што си написао. Али, то је вежба, делује атркативно (као на филму) а они што гледају одозду не загледају такве детаље. У стварности, можда нешто о потрефи, "не се знаје Заре игра" (гађа).

Ma to sam i ja kontao ali njima je to preslo u naviku na svakoj vezbi je tu gazelica sa snajperistom. Vremenom nekom moze da pande napamet da je to ok i da ode tako u akciju.

Za tu platformu i daljnu bolje bi dosao neki PM ili AP eventualno M76 sa kolimatorskim nisanom.

Bode mi oci i to sto oni nemaju slusalice i mikrofon da mogu da komuniciraju sa pilotom.

Nadam se samo da su dobro vezani.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 057


« Reply #85 on: June 29, 2011, 04:11:35 pm »

Истине ради, на једној вежби 1997. године снајпериста (из тадашњег 2.бВП) је гађао из Газеле у лебдењу и погађао циљ (фронтално-трчећу мету бр.8) на око 50-так метара даљине. Не знам колико су то вежбали, али погађао је.

Можда је ПМ примереније оружје за погађање - обарање циља који се креће за дејство из хеликоптера, на пример у некој потрази и сл, али то оружје није подесно за гађање из Газеле, посебно не из руке, јер може лако да се "отме контроли" и погоди елису и сл. Морао би да постоји неки носач са граничницима поља десјтва.
« Last Edit: June 29, 2011, 04:28:30 pm by Rade » Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 269« Reply #86 on: July 12, 2011, 12:09:06 pm »

Истине ради, на једној вежби 1997. године снајпериста (из тадашњег 2.бВП) је гађао из Газеле у лебдењу и погађао циљ (фронтално-трчећу мету бр.Cool на око 50-так метара даљине. Не знам колико су то вежбали, али погађао је.

Можда је ПМ примереније оружје за погађање - обарање циља који се креће за дејство из хеликоптера, на пример у некој потрази и сл, али то оружје није подесно за гађање из Газеле, посебно не из руке, јер може лако да се "отме контроли" и погоди елису и сл. Морао би да постоји неки носач са граничницима поља десјтва.

Pa moze i nosac da se relativno lako postavi i na gazelu ali u svakom slucaju snajperska puska repetirka, sa onakvom optikom nije bas primerena takvom zadatku.
Najednostavnije resenje je M76/M91 sa kolimatorskim nisanom.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #87 on: November 04, 2011, 08:34:39 pm »

02.11.2011.
www.vs.rs

Prva vežba samoevaluacije jedinica deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama, nivoa 1, po Konceptu operativnih sposobnosti održava se ove sedmice u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Vežbi pod nazivom „Štit 01“ danas su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane dr Zoran Jeftić, načelnici uprava Generalštaba, komandanti vidova i brigada Vojske Srbije i drugi gosti.

 Cilj vežbe, čiji je direktor pukovnik Nikola Žulović,  je evaluacija deklarisane motorizovane čete, voda vojne policije i voda ABHO. Pripadnici ovih jedinica demonstriraju sposobnost da praktično primene standardizovane postupke koje su kroz obuku usvojili.

 U vežbi učestvuje 330 pripadnika oba vida Vojske Srbije, a nosilac pripreme i organizacije je Komanda Kopnene vojske.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Obraćajući se učesnicima i posmatračima vežbe, načelnik Generalštaba general Miloje Miletić istakao je da su jedinice deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama danas prezentovale visok nivo osposobljenosti.

 - Po prvi put smo izveli jednu ovakvu vežbu, koristeći karakterističan model koji primenjuju sve savremene svetske armije pri proveravnju pripremljenosti jedinica za multinacionalne operacije. Značajno je i što smo bazu „Jug“ priveli svojoj nameni i što se ona koristi za pripremu naših, a nadam se uskoro i vojnika partnerskih zemalja, za učešće u multinacionalnim operacijama. Očekujemo da ocene budu povoljne i da naše jedinice mogu da pređu na viši nivo osposobljavanja i evaluacije za izvršavanje zadataka, usavršavanje i rad u međunarodnom okruženju, zaključio je general Miletić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Državni sekretar u Ministarstvu odbrane dr Zoran Jeftić naglasio je da je današnja vežba dobar primer kako se baza „Jug“ može koristiti i upotrebiti u pravom funkcionalnom smislu.

- U narednom periodu ćemo, u skladu sa već usvojenim planom razvoja baze, dograditi potrebnu infrastrukturu baze, izvršiti adaptaciju strelišta „Vrtogoš“ i tako za 5 do 7 godina  dobiti savremen centar, po svim standardima koji postoje u Evropi. Tako ćemo, polazeći od potreba Vojske Srbije, težiti ka regionalnom centru, a verovatno u perspektivi i centru Partnerstva za mir. Sigurno je da imamo kapacitete da ovde ne bude samo Vojska Srbije, već da se angažuju i civilni eksperti, koji bi se uključivali u mirovne operacije. Jasno je da baza mora da živi, kako bi se sama razvijala i kako bi postojao interes da se u nju ulaže, rekao je državni sekretar Jeftić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Rad na vežbi ocenjuju evaluatori Vojske Srbije, ojačani delom oficira iz partnerskih zemalja Švedske, Nemačke i Francuske, na osnovu liste sa unapred pripremljenim pitanjima i primenom metoda posmatranja i intervjua.

Na samoj vežbi na poligonu „Borovac“ prikazane su mnogobrojne radnje i postupci, poput obezbeđenja baze, blokade i pretresa, rada na kontrolnom punktu i intervencije jedinice za dekontaminaciju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Prvi nivo koncepta operativnih sposobnosti podrazumeva elemente interoperabilnosti koji su u međusobnoj zavisnosti, poput organizacije, strukture, opreme, obuke i usavršavanja, i uvek se izvodi kroz vežbu na terenu.

 Od petnaest zemalja iz programa „Partnerstvo za mir“ koje su prihvatile Koncept operativnih sposobnosti, do sada je ukupno deklarisano 85 jedinica sa preko 13.000 vojnika.


* 1.jpg (320.39 KB, 945x629 - viewed 63 times.)

* 2.jpg (314.9 KB, 958x639 - viewed 71 times.)

* 3.jpg (334.1 KB, 1005x670 - viewed 61 times.)

* 4.jpg (300.44 KB, 1024x683 - viewed 62 times.)

* 5.jpg (242.6 KB, 1024x682 - viewed 52 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 269« Reply #88 on: June 13, 2012, 11:39:19 am »

Izvor VS

Kontrolno-trenažna gađanja na aerodromu Batajnica


POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije, malog dometa, izvode, od 3. do 13. juna na poligonu aerodroma Batajnica, kontrolno-trenažna gađanja.

 Gađanja izvode artiljerijsko-raketni divizioni za protivvazduhoplovna dejstva iz sastava 204. i 98. vazduhoplovne brigade, 1, 2, 3. i 4. brigade Kopnene vojske i Centra za obuku Vazduhoplovstva i PVO.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Divizioni naoružani protivavionskim topovima „bofors“ 40 mm i raketnim sistemima malog dometa „strela 1M“ i „strela 10M“, uvežbavaju praćenje stvarnog cilja u približno realnim uslovima u vazdušnom prostoru.

 Uspešno izvedena kontrolno-trenažna gađanja predstavljaju uslov za izlazak na bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru.


* _DSC9862.JPG (161.65 KB, 1024x686 - viewed 96 times.)
« Last Edit: June 13, 2012, 11:57:36 am by pvanja » Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 269« Reply #89 on: June 13, 2012, 11:41:30 am »

Radar Zirafa


* a7787c2a-0522-1030-8d2f-000c29270931.jpg (139.15 KB, 685x1024 - viewed 40 times.)

* 9aef3ba6-0522-1030-8d2f-000c29270931.jpg (138.68 KB, 1024x685 - viewed 34 times.)

* aa990cee-0522-1030-8d2f-000c29270931.jpg (58.89 KB, 1024x686 - viewed 31 times.)

* 9872eb52-0522-1030-8d2f-000c29270931.jpg (142.9 KB, 686x1024 - viewed 40 times.)

* ad7eaea0-0522-1030-8d2f-000c29270931.jpg (129.31 KB, 1024x686 - viewed 38 times.)
« Last Edit: June 13, 2012, 11:47:05 am by pvanja » Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 24   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.049 seconds with 23 queries.