PALUBA
May 18, 2024, 08:39:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Vežbe komandi i združenih sastava - vesti  (Read 98168 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #300 on: June 26, 2021, 05:07:18 pm »

субота, 26.06.2021. у 15:26
М. Г.

Сутра на Пештеру вежба „Муњевити удар 2021“

Вежба „Муњевити удар“, једна од највећих које је до сада изводила Војска Србије, одржаће се сутра на полигону на Пештеру. Учествоваће око 2.300 војнкка из састава Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и специјалци из 63. падобранске и 72. бригаде за специјалне операције.  Најављено је присуство председника Србије Александра Вучића.Уочи вежбе, министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да је чување отаџбине и нашег наорода професија припадника Војске Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Храброст, част, снажан дух и спремност одувек су особине припадника ВС и то су доказали небројено пута, Данас су коначно и опремљени најсавременијом техником, борбеним системима и наоружањем, Сутра вће на Пештеру у здруженој вежби са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“ показати зашто су сипла способна да одговори на све изазове и најчвршћи бедем у заштити сигурности и стабилности наше Србије“, изјавио је Стефановић.

Izvor: www.politika.rs


* 004.jpg (80.08 KB, 640x427 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 841« Reply #301 on: June 27, 2021, 10:25:01 am »

Još malo do vežbe....stižu Panciri sa svojom komandnom stanicom. Navodno viđeni i projektili Mistral-3 na PASARS-u (mada se nadam da to nije "konačno" rešenje izgleda), a stigao je i Kub.

Želimo uspešnu vežbu svim pripadnicima VS danas! Smiley

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 841« Reply #302 on: June 27, 2021, 10:36:50 am »

Stigle i rakete Mistral-3.
Ovde na PASARS-u....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Mistral-3.jpg (470.12 KB, 2159x1080 - viewed 8 times.)

* Mistral-3 slika 2.jpg (541.48 KB, 2159x1080 - viewed 7 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #303 on: June 27, 2021, 10:56:11 am »
Quote
Munjeviti udar 2021 - Ratno vazduhoplovstvo u gotovosti za poletanjeLogged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #304 on: June 27, 2021, 11:06:42 am »

Ratno vazduhoplovstvo čeka naređenje, moćne letelice podrška "Munjevitom udaru"
Novosti online 27. 06. 2021.

RATNO vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje na aerodoromima "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i "Morava" čekaju komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu „Pešter".

Modernizovani lovac "mig-29" poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu "Munjevitog udara" izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji. Avioni tipa "orao" poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju. Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama "maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion "galeb G-4".

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama „ataka" i nevođenim raketama S-8. Reč je o letelici koja se smatra samim svetskim vrhom u domenu protivoklopne borbe i neposredne vatrene podrške. Veštinu dejstva rekatama "maljutka" demonstriraće posade helikoptera „gama". U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svojuulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-92 i "vrabac". Slika sa CH-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu. Ovaj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Specifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T „super galeb" tegljač koji će vući metu "Rukavac" na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #305 on: June 27, 2021, 11:10:23 am »

"Panciri" i novi tenkovi spremni za paljbu, danas će grmeti na Pešteru
Novosti online 27. 06. 2021.

JEDINICE Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u punoj su gotovosti za izvođenje združene taktičke vežbe na Privremenom poligonu „Pešter" po temi „Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije".

Vežba će prikazati odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa Ministarstva odbrane. Jedinice čiju okosnicu čini Druga brigada kojoj su pridodati elementi drugih sastava Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uz sadejstvo sa jedinicama RV i PVO u toku ranih jutranjih časova izvršile su finalne pripreme i čekaju komandu za početak vežbe.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske kao i borbeni sistemi koje razvija naša odbrambena industrija prikazaće vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom, ali i građanima Srbije koji će na Prvom kanalu RTS-a imati mogućnost da prate direktan televizijski prenos vežbe na Pešteru.

Posade tenkova T-72 MS javnosti će prvi put predstaviti borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno. Skupa će nastupati i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije. Zadatak oklopnih jedinica biće da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga. U ulozi borbenog osiguranja biće mehanizovana pešadija na „lazarima 3", „miloš", „MRAP 6x6" i „NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije. Tu će se, naravno, naći i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaće samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm „oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm „gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm. Efikasnost vatre ovih sredstava značajno je unapređena razvojem novih sistema za osmatranje i upravljanje vatrom pomoću kojih je mnogostruko skraćeno vreme od posedanja vatrenog položaja do spremnosti za dejstvo.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazaće artiljerijsko raketna baterija „pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS" i kao i laki PVO sistemi „igla" na vozilima NTV te dobro poznati sistem „strala" 2M. Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #306 on: June 27, 2021, 02:32:20 pm »

Vučić čestitao vojnicima: Ne interesuju nas sukobi, već da odbranimo zemlju
VESTI Autor: FoNet 27. jun. 2021

Izjavio je da je veoma ponosan na vežbu koju su izveli pripadnici Vojske Srbije na privremenom poligonu "Pešter", navodeći da to pokazuje i snagu države, jer svega ne bi bilo da Srbija nije ekonomski jaka.

Vučić je čestitao vojnicima koji su izveli fantastičnu vežbu, u kojoj je bilo i 11 aviona mig-29 u vazduhu, čime je lovačka avijacija dobila na posebnoj snazi. Ne interesuju nas sukobi, ratovi, već da imamo snagu da svoju zemlju i narod odbranimo. Ništa lepše i časnije od toga, rekao je Vučić, koji je zahvalio i komandantu Kfora što je prisustvovao vežbi. Mi ne bismo bili mi da ne postoji takva kampanja, ocenio je Vučić, povodom zamerki zbog pozivanja direktora škola u Kragujevcu da izvedu đake na vojnu manifestaciju u tom gradu i poručio da je dobrodošao svako ko želi da vidi oruđe i oružje Vojske Srbije, jer će i on to učiniti, ali neće držati nikakve govore.

Urušavamo sve, vojsku, zemlju. Mi ne bismo bili mi da ne bude tave kampanje, rekao je on o navodima da su školske uprave naredile da se deca izvedu na ulicu. Nadam se da će Vidovdan provesti u radosti, da čuvamo svoju zemlju, da je štitimo, ubrzano razvijamo i da napreduje, rekao je Vučić.

Dodik: Srbija sve jača

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik čestitao je uspešno izvedenu vežbu Vojske Srbije, navodeći da je to dokaz da je Srbija svakim danom jača. Snagu koju Srbija ima u ekonomiji mora da prati snaga koja se odnosi na Vojsku, rekao je Dodik.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #307 on: June 27, 2021, 03:01:33 pm »

недеља, 27.06.2021.
М. Г.

На Пештеру успешно одржана велика војна вежба „Муњевити удар 2021“, највећа последњих деценија

ПЕШТЕР - Око 2.300 припадника Војске Србије са техником, укључујући тенкове, артиљерију, хеликоптере и авионе, учествовало је на вежби „Муњевити удар 2021” која је одржана на привременом полигону „Пештер” на истоименој висоравни.

Вежба је изведена са бојевим гађањем из скоро свих врста наоружања којима располаже наша војска. Војничким речником речено, реч је о вежби ојачане тактичке групе у извођењу нападне операције.

Ангажоване су јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства противваздухопловне одбране, као и припадници елитних 63. падобранске и 72. бригаде за специјалне операције. Што се тиче технике, осим оне поменуте која се уобичајено користи при увежбавању, треба истаћи употребу беспилотних летелица и система противваздухопловне одбране. Коришћени су домаћи и системи наоружања набављени у иностранству, као и они који су још увек у фази развоја, односно тек треба да буду уведени у арсенал Војске Србије. Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021” почела је узбуном за већи део војске и минулих дана изводила се на низу полигона широм Србије, а круна ових активности је сегмент који се одржава на Пештеру.

Муњевити удар – снага Војске Србије у највећој вежби последњих деценија

Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021” - највећа у последњих неколико деценија, почела је данас на војном полигону на Пештеру. На вежби по теми „Ојачана тактичка група у извођењу нападне операције”, учествује 2.337 припадника Војске Србије и Министарства одбране, од чега је 1.224 припадника копнене војске. Пре почетка вежбе, председник Србије Александар Вучић примио је рапорт капетана ВС Данила Манојловића.

Вежби, поред председника Вучића, присуствују и председник Скупштине Србије Ивица Дачић, председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, потпредседник владе и министар одбране Небојша Стефановић, као и други министри у Влади Србије. Највећа вежба која се одиграва у последњих неколико деценија је приказ одлучности и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност Србије, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и кризних ситуација, те борбене могућности средстава у наоружању.

Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем изводи се под претпоставком да су оружане снаге непријатеља координираним активностима извршиле оружану агресију и привремено окупирале југозападни део српске територије. Најсавременија средства Копнене војске, као и борбени системи које развија домаћа одбрамбена индустрија приказују ватрену моћ и способност маневра пред државним руководством. Посаде тенкова Т-72 МС јавности први пут представљају борбене могућности уз употребу савремених опто-електронских и нишанских система којима је ово борбено возило опремљено. Заједно наступају и модернизована оклопна борбена БРДМ-2М која су недавно, са тенковима, стигла из Руске Федерације.

Задатак оклопних јединица је да снажном ватром и одлучним маневром сломе одбрану непријатељских снага. У улози борбеног осигурања је механизована пешадија на „лазарима 3”, „милош”, „МРАП 6x6” и „НТВ”, возилима која су производ домаће одбрамбене индустрије. Ту су и оклопни транспортери БВП-М80А и БОВ.

Ватрену подршку у нападној операцији пружају самоходне топ-хаубице 155мм Нора Б-52, самоходни вишецевни ракетни лансери 128мм „огањ” дигитализовани, батерија самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм „огањ” М-18 модуларни, лансер „морава” и самоходне хаубице 122мм „гвоздика” модернизована као и минобацачи 120мм. Моћ дејства по циљевима у ваздушном простору и нисколетећим ваздухоловима показују артиљеријско ракетна батерија „панцир” С-1, две батерије хибридног артиљеријско-ракетног система „ПАСАРС” и као и лаки ПВО системи „игла” на возилима НТВ, те систем „страла” 2М. Маневар и поседање положаја за дејство приказаће и самоходна ракетна батерија модернизованог система КУБ.

Након извршене агресије, непријатељске снаге еквивалента две борбене групе, јачине два пешадијска батаљона организовале су одбрану на линији: Сјеница – Нова Варош– Чајетина – Бајина Башта и очекују довођење нових снага из дубине оперативног распореда ради одржавања достигнуте линије. Начелник генералштаба Војске Србије наредио је Копненој војсци да у садејству са Ратним ваздухопловством и противваздухопловном одбраном, 72.бригадом за специјалне операције, 63.падобранском бригадом и делом модернизованих и средстава из развојног програма одбрамбене индустрије Министарства одбране Републике Србије, изведе нападну операцију.

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана ВС за дејствовало је ловачку, бомбардерску и транспортну авијацију као и хеликоптерске јединице које су на аеродоромима „Пуковник пилот Миленко Павловић” и „Морава” чекале команду за полетање и дејство на Привременом полигону „Пештер”. Модернизовани ловац „миг-29” полетеће са аеродрома у Батајници и на завршном дану „Муњевитог удара” извршиће задатке успостављања превласти у ваздушном простору и патролирања, а по наређењу команданта вежбе биће спреман за дејство по циљевима на земљи.

Авиони типа „орао” полетеће са војног аеродорома у Лађевцима са задатком да из ваздуха подржава копнену операцију. Ваздухоплов ће по циљевима на земљи дејствовати вођеним ракетама „маверик” и авио бомбама ФАБ-250 велике разорне моћи. По циљевима на земљи дејствоваће и школско-борбени авион „галеб Г-4”. Ефикасност дејства по оклопљеним циљевима показаће хеликоптер Ми-35 ракетама „атака” и невођеним ракетама С-8. Вештину дејства рекатама „маљутка” демонстрираће посаде хеликоптера „гама”. У неколико секвенци сложене нападне операције своју улогу ће имати Ербасови хеликоптери Х-145М, Ми-8 и Ми-17 као и транспортни авион Ан-26. Извиђање борбеног распореда непријатеља из ваздуха вршиће даљински пилотирани ваздухоплови Ћ-92 и „врабац”. Слика са Ћ-92 се употребом телекомационо-информационог система који је интегрисан у покретни комутациони чвор, дистрибуира на командно место и доступне су команди вежбе у реалном времену. Тај ваздухоплов ће, по одлуци команданта, бити у могућности да дејствује и ласерски вођеним ракетама по циљевима у борбеном распореду непријатеља.

Специфичну улогу у вежби имаће и авион Н-62Т „супер галеб” тегљач који ће вући мету „Рукавац” на коју ће ватру отворити батерија ПАСАРС топовима 40мм.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #308 on: June 27, 2021, 03:16:28 pm »

Galerija:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 101a.jpg (777.51 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* 101b.jpg (889.2 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* 101c.jpg (986.71 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* 103a.jpg (781.53 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* 102a.jpg (565.05 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* 102b.jpg (827.71 KB, 2500x1666 - viewed 1 times.)

* 102c.jpg (653.32 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* 102d.jpg (747.75 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* 102e.jpg (1162.04 KB, 2500x1666 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 841« Reply #309 on: June 27, 2021, 03:19:47 pm »

More, ne "vaćaj" to za optiku!  pravilo

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* More ne fataj za optiku.jpg (1137.71 KB, 2048x1365 - viewed 5 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #310 on: June 27, 2021, 03:20:27 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 104a.jpg (182.02 KB, 2500x1666 - viewed 3 times.)

* 104b.jpg (371.58 KB, 1920x1280 - viewed 2 times.)

* 104c.jpg (432.12 KB, 1920x1280 - viewed 2 times.)

* 107a.jpg (1074.51 KB, 2048x1365 - viewed 2 times.)

* 107b.jpg (1086.36 KB, 2048x1365 - viewed 4 times.)

* 107c.jpg (862.23 KB, 2048x1365 - viewed 2 times.)

* 107d.jpg (1137.71 KB, 2048x1365 - viewed 2 times.)

* 107e.jpg (975.68 KB, 2048x1365 - viewed 2 times.)

* 107f.jpg (723.46 KB, 2048x1365 - viewed 4 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #311 on: June 27, 2021, 03:25:28 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: CLICK


* 105a.jpg (368.34 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* 105b.jpg (1209.56 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* 106a.jpg (1330.64 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* 108a.jpg (1339.39 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* 108b.jpg (1259.58 KB, 2500x1666 - viewed 2 times.)

* 109a.jpg (1239.77 KB, 2500x1667 - viewed 8 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #312 on: June 27, 2021, 03:29:45 pm »

Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #313 on: June 27, 2021, 03:37:52 pm »

Snimak vežbe:

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #314 on: June 27, 2021, 04:45:22 pm »Quote
Radić: Vojna vježba na Pešteru je medijski događaj za javnost u Srbiji i regiji

Na Pešteru, jugozapadnom dijelu Srbije, održava se završna združena vježba pripadnika Vojske Srbije u kojoj učestvuje 2.300 vojnika. Cilj vježbe je, prema sopštenju Ministarstva obrane, "prikazati odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po sigurnost države". Tokom 12 dana, u vježbi je učestvovalo 15.000 vojnika. Smatra se najvećom u posljednjih nekoliko decenija.Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 24 queries.