Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #140 on: January 15, 2012, 05:48:08 pm » |
|
Na poslu sam. Kad se vratim nastavicu.
Ima jos dosta slika.
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #141 on: January 15, 2012, 10:18:17 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #142 on: January 15, 2012, 10:20:11 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #143 on: January 15, 2012, 10:47:02 pm » |
|
Dakle, slika 24 je ofarbana šasija tenka T72, a slika 25 je pripremljena šasija tenka T80 za farbanje. U farbari. Nanošenje osnovne boje. temeljne. Lako se raspoznaju šasije. Na T72 vozač ima jedan otvor za periskop, a na T80 ima tri otvora. Takođe na T80 imaju privarci za montažu aktivnog oklopa.
Slika 26 je pristroj na koji se nabaci kupola, nakoso, a odpozadi se provuče top u ležište. S prednje strane je oslonac topa kad se ugurava u kupolu. Iza pristroja su kasete obrtnog transportera.
Slika 27 je pristroj za uvlačenje topa u kupolu.
Slika 28 je nekoliko topova KBA-3 125 mm sa zadnjakom i bez zadnjaka.
Slika 29 je pripremljen top za pečenje farbe. Lijepo se vidi bajonet spoj topovske cijevi i zadnjaka. Negdje sam na ovome forumu dao tačne podatke o ovome topu, a koje sam lično mjerio na ovakvom topu.
Slika 30 je detalj, spoj topa i zadnjaka. Odlični detalji.
Slika 31 su dvije kupolice komandira tenka T72. Na kupolici komandira T80 ima sistem za daljinsko upravljanje i gađanje protivavionskim motorom.
Slika 32 je ortoskop. Uređaj za pregled unutrašmkosti topovske cijevi. Optika i svjetlo i provlačiš to kroz top i gledaš da nema kakvih oštećenja.
Slika 33 je ležaj kupole. Stariji tenkovi T72 imali su 44 rupe za vijke kojima su se ležaj stezao za kupolu, a noviji ležajevi imaju 46 vijaka. Ovo je jako bitno kod demontaže kupole. Ako ostane neki vijak, a počne se dizati kupola šteta je ogromna.
Ovdje se najvjerojatnije rastavlja ležaj. Unutar ležaja su kuglice, a između kuglica su opruge. Iza leđa nišandžije ima mazalica gdje se pumpa mast dok neko vrti kupolu. Treba redovno mjenjati mast u ležaju kupole, inače se može desiti da pukne neka opruga ili kugla zahrđa. U Nišu je jednom pukla opruga, čini mi se 1988 godine, i ležaj je zaglavio.
Na ovom se ležaju vidi prorez za pogon kardana kupolice komandira. Dovođenje kupolice komandira u liniju topa za vrijeme akvizicije komandira.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #144 on: January 15, 2012, 10:53:11 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ležaj kupole
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Gasna turbina tenka T80
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Bočni mjenjači. Lijevi i desni mjenjači su dosta slični, ali ipak se razlikuju u nekoliko detalja.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Zadnji sanduk sa snorkelom za podvodnu vožnju. Na nekim se tenkovima dodatna radio antena pakuje u ovu cijev.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Kupola tenka T80 na stendu
|
|
« Last Edit: January 15, 2012, 11:03:50 pm by vladimir_16 »
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #145 on: January 15, 2012, 11:01:52 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Na slici je prisroj za izvlačenje i uvlačenje topa u kupolu. Ovdje se radi o izvlačenju topa. Vide se oštećenja na topu. Ovakav top niko nebi stavio u kupolu. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Izvlačenje topa iz kupole. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Unutrašnjost prazne kupole. Iz kupole je sve skinuto sem cijevi za hidro-pneumatsko čišćenje i pranje stakla nišanskih sprava komandira i nišandžije. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Isti tenk, pogled sa prednje strane. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
vathra
potporučnik
Last Login:January 14, 2025, 08:59:39 pm
|
|
« Reply #146 on: January 15, 2012, 11:31:41 pm » |
|
Последњи тенк на слици ми личи на заплењени грузијски.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #147 on: January 16, 2012, 06:10:34 am » |
|
Imaju oni tenkova za remont. Evo šta kaže Google Earth
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
još malo slika Onaj malopređašnji tenk. Pogled sa druge strane. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ofarbana šasija tenka T80 [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Šasija tenka T80 sa nabačenim dijelovima [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Pogled na šasiju tenka sa standardnim motorom (nije gasna turbina). Vide se manometri. Dakle, radi se podešavanje pritiska u lijevom i desnom mjenjaču. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #148 on: January 16, 2012, 06:18:53 am » |
|
Isti tenk pogled sa strane [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
tenk za gašenje požara
Tenk spreman za isporuku. RAP sa strane
Tenk za gašenje požara
i zadnja slika.
|
|
|
|