Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #340 on: December 09, 2021, 10:10:43 pm » |
|
Motor podsjeća ne neku verziju V46. Transmisija i hladnjaci su potpuno drugačiji nego na verzijama T-72.
Pa motor je V46-TK napravljen na Palama u Famosu. Ostatak je napravljen u Crvenoj Zastavi u Kragujevcu i u 14-tom oktobru Kruševac.
|
|
|
|
|
|
|
Prvačić
potporučnik
Last Login:December 01, 2024, 09:14:54 pm
|
|
« Reply #341 on: December 09, 2021, 10:31:13 pm » |
|
Je li transmisija sa dva mjenjača i multiplikatorom kao na T-72?
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:December 01, 2024, 07:37:46 pm
|
|
« Reply #342 on: December 10, 2021, 07:20:38 am » |
|
Sve je isto, pošto se radi o domaćoj modularnoj pogonskoj grupi MPG-1000. Na zapadu se takav sklop naziva "Power Pack". Konstruisano prvenstveno radi lakše i brže zamene moto-transmisionog sklopa u slučaju potrebe. Na YU tenkovima nema ugrađenih power pack-ova, već su moto-transmisioni elementi ugrađeni klasično, postavljaju se i vade zasebno.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login:December 02, 2024, 09:09:15 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #343 on: December 10, 2021, 09:49:22 am » |
|
Ako mislite na MPG 1000 transmisija je ista kao na M-84A (manje izmene u odnosu na T-72) stim što su rzdvojeni bočni prenosnici i dodata mogućnost poluautomatskog i automatslog upravljanja. Ova grupa je rađena po uzoru na MPG za T-55 sa delovima MTO za M-84A uz neke izmene koje sam predložio mom rukovodstvu na početku samog projekta. Iako sam im nudio (garantovao) da u našoj režiji realizujemo projekat oni su posao prepustili Razvoju 14 oktobra a iz moje službe uzeli 4 inženjera. Moja aktivnost se svela da napišem tehničko upustvo za grupu a pratio sam i realizaciju u proizvodnji preko tehnologije koju sam vodio. Pri realizaciji projekta kod izmene položaja nekih sklopova pojavio se jedan problem nudio sam da se uključim u rešavanje ali su me prebacili na drugi projekat PLAMEN S. Zanimljivo je da kada sam početkomm 98 dok sam bio na slobodnim danima otišao privatno u Kuvajt od tadašnjeg direktora dobio poziv da se hitno vratim zbog projekta MPG sa koga sam predhodno pomeren.
|
|
|
|
|
|
|
gocemk
potporučnik
Last Login:October 11, 2024, 05:18:15 pm
|
|
« Reply #344 on: January 27, 2022, 12:50:08 am » |
|
Украински т-80 некаде во источна Укарина. Звукот на гасната турбина на т80 потестува на м1 абрамас или на период од 70 тите кога двете супер сили ставале гасни турбини за новите тенкови за 80 тите .
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:December 01, 2024, 07:37:46 pm
|
|
« Reply #345 on: January 27, 2022, 01:10:51 pm » |
|
Gasna turbina ima prednost zimi pri velikom minusu, ali zato troši dosta više goriva od dizel motora.
Druga stvar je ta da Ukraina ima jako mali broj ovih tenkova, pošto su većina ukrainskih T-80 zapravo UD verzije sa dizel motorom. Uostalom, cela reportaža Sky News je glupava i režijom već viđena mnogo puta. Fali im još samo Christiane Amanpour i CNN, pa da im sve bude potaman...
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #346 on: January 27, 2022, 03:21:28 pm » |
|
Tenk T80UD. Iporučeno je 320 komada u Pakistan. To je ovaj pored kojeg stojim.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kad smo već kod Pakistana i T80UD, prije koju godinu doveo ja neke Arape u TOC u Beograd na pregovore i tamo počinju priče o modifikacijama koje se rade na tenkovima u Srbiji i u prikazu tih modifikacija u Srbiji prikazaše i ovu moju sliku PA mitraljeza koju sam uslikao na tenku T80UD, te rekoše da je ovo slika sa tenka M84, modifikovanog u Srbiji. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
gocemk
potporučnik
Last Login:October 11, 2024, 05:18:15 pm
|
|
« Reply #347 on: January 27, 2022, 04:36:00 pm » |
|
Tenk T80UD. Iporučeno je 320 komada u Pakistan. To je ovaj pored kojeg stojim.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kad smo već kod Pakistana i T80UD, prije koju godinu doveo ja neke Arape u TOC u Beograd na pregovore i tamo počinju priče o modifikacijama koje se rade na tenkovima u Srbiji i u prikazu tih modifikacija u Srbiji prikazaše i ovu moju sliku PA mitraljeza koju sam uslikao na tenku T80UD, te rekoše da je ovo slika sa tenka M84, modifikovanog u Srbiji. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pozdrav
Vlado
Или ти си многу висок човек или т -80 на вистина е мал и низок тенк ?
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login:December 02, 2024, 09:09:15 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #348 on: January 28, 2022, 09:37:02 am » |
|
Pojavili su se neki problema oko ove isporuke Pakistanu. Biznismeni jedne Švajcarsko-Engleske kompanije preko svojih spoljni saradnika dođu na ideju da u tenkove T-80U u motorni prostor umesto turbine ugrade naš motor od 1000ks i to ponude Pakistanu.
Formira se naša grupa (tadašnji direktor FMSN Pale i još jedan stručnjak, direktor Famos transmisije i ja) da odemo i ponudimo tehničko rešenje. Kako ne bi narušili odnose sa prijateljskim državama mi smo bili privatna ekipa iz Bosne pošto sam i ja rođen u Bosni i ako sam tad radio u 14 oktobru. Snimim ja kote u MTO tenka pripremim neke podsetnike okupimo se u Beogradu napravimo dogovore i krenemo u avanturu. Letimo avionom iznad Černobilja u avionu Šešelj izlazi iz pilotske kabine a za njim mlad dečko sa kamerom verovatno Vučić ,,Šešelj: sad sam vas vozio preko Černobilja a gde je ono moje mesto-na repu kao i obično simpatičan odgovor starijeg gospodina,,. Bilo je to polovinom 90-tih.
Dočeka nas predstavnik poslodavca u svom hotelskom apartmanu jednog velikog grada tu sačekamo da nam se pridruži konstruktor turbina i još neki stručnjaci. Veliki remontni centar je bio udaljen nekih 30-tak kilometara odemo tamo i sa njihovim stručnjacima započnemo razgovore i analize. Odemo na tenk oni ga upale pogledamo MTO sve deluje skladno mi se malo pogledamo a konstruktor turbina pobija naše primedbe i daje kontra argumente.
Izmerim korpus on je nekoliko santimetara uži evidentni su problemi za smeštaj naših komponenata. Na završnom sastanku pojavljuje se puno onog ,ali, ni naša ekipa nema čvrst stav Keza i ja navijamo da uđemo u projekat ali motoraši se kolebaju. Predstavnici remontnog centra sumnjaju da mogu prihvatiti tako obiman posao mi im nudimo pomoć. Izveštaj sa dilemama podnesemo poslodavcu i tako se za mene završila ta avantura. Kasnije sam saznao da su Rusi zbog Indije kočili isporuku motora Ukrajini.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #349 on: January 28, 2022, 12:31:45 pm » |
|
Gasna turbina ima prednost zimi pri velikom minusu, ali zato troši dosta više goriva od dizel motora.
Druga stvar je ta da Ukraina ima jako mali broj ovih tenkova, pošto su većina ukrainskih T-80 zapravo UD verzije sa dizel motorom. Uostalom, cela reportaža Sky News je glupava i režijom već viđena mnogo puta. Fali im još samo Christiane Amanpour i CNN, pa da im sve bude potaman...
T-80UD (šifra "berjoza" - breza) bio je alternativna varijanta sa motorom 6TDF sa opozitnim klipovima, veoma malih gabarita motora, max snage oko 1130ks, ali je taj motor, iako pouzdan, tražio pažljivo rukovanje i vrlo obučenu posadu, baš zbog specifičnog motora. Na papiru je to možda najbolja varijanta T-80, ali ga Rusi nisu voleli. Rusija je sve svoje T-80UD pre desetak godina (ili više čak), povukla iz upotrebe. Ukrajina teško da može svoje T-80UD uspešno remontovati, modernizovati i koristiti.
|
|
|
|
|
|
|
|