Gledam ove snimke. I nikako da vidim ono što je bitno.
Prvo je zvuk tenka prikriven, pokriven, sa muzikom. Buka koju pravi T80 je neuporedivo manja od T72 ili Abrams. Bukvalno se prišunja. Mislim da Fićo pravi veću buku od T80. T80 nema ventilator za hlađenje motora koji pravi ogromnu buku, ima motor sa dvije radilice, na svakoj je po šest klipova u ukupno šest stublina gdje su u istoj stublini dva klipa koji udaraju jedan prema drugom. I stoji vodoravno, tj , klipovi idu vodoravno. Abramsova gasna turbina se čuje kao aviomotor. A T72 mislim da ste svi čuli.
Ta buka je ovde pokrivena muzikom. To mi u firmi (RTRS) zovemo pokrivalica kad hoćemo da sakrijemo neke zvukove i da ubacimo neke svoje zvukove pozadine.
Kod gađanja uvijek se gađa sa mjesta nepokretni cilj ili se gađa iz pokreta u cilj koji se ne vidi. Dakle, puca se. Jedno je gađati, a drugo je pucati. Nisam vidio gađane iz pokreta u pokretni cilj. To malo koji tenk može da radi uspješno.
Na jednom dijelu snimka, ista je okrenuta tako da ispada da je na ruskim tenkovima nišandžija na desnoj strani.
Prelazak preko uzvišenja je uglavnom sa topom okrenutim bočno. Samo se dva puta vidi prelazak preko uzvišenja sa topom naprijed. To je ogromno opterećenje za sistem stabilizacije. Na svim tenkovima ima poseban dio elektronike koji ovo reguliše. U prelasku tenka preko uzvišenja može se desiti da top udari od zemlju. Takvu mogućnost udarca izmjeri žiroskop i blokira top. Tj, blokira ga ako je brzina topa po elevaciji veća ili jednaka 12 hiljaditih u sekundi. Na našem tenku je to riješeno. Negdje sam već o tome pisao. Jedna od onih modifikacija na sajmu naoružanja. Top se ne blokira nego se u tom trenutku maksimalnom brzinom pomijera prema gore. Snimak vrijeme 2,42 i 3,05
Ako nije uključena stabilizacija nego se top pomijera ručno, preko mehanizma elevacije topa, takav udarac topa u zemlju bi slomio ručni pogon topa ili nešto oštetio u tom mehanizmu. Zato je u tom mehanizmu dodan dio koji nakon pužnog prenosa vrši amortizaciju udarca topa u zemlju. Komplet tanjirastih opruga. Nekoliko opruga oblika tanjira, okrenutih jedna prema drugoj, (zamislite tu tanjire) koji se sabiju kad top udari u zemlju i tad prokliže mehanizam topa i ne dođe do oštećenja topa.
Ako se top sudari sa zemljom ili sa zidom u uskim gradskim ulicama u gradskoj borbi, a što se meni desilo više puta u gradskoj borbi, top se povlači nazad za dužinu trzaja topa. To koči hidraulika trzaja topa, a kad popusti pritisak na top povratnik topa ga vrati nazad, tj u prednji položaj. Ali nakon toga je obavezno čišćenje topa, jer je dovoljna malo zemlje ili cigle u cijevi da se ista raspadne kod opaljenja.
Na početku snimka prelaska preko test staze, koju smo mi zvali staza za odbijanje bubrega i ostalih dijelova tijela. Znalo se desiti da pukne torziona opruga koja ima ulogu amortizera tenka. Nakon toga jedan od standardnih testova izlazak iz rova dubokog jedan metar. Tenk stane ispred zida visokog jedan metar i kreće se prema njemu i mora da se uspuže uz njega i izađe.
Sad pogledajte snimak, vrijeme 3,51, stisnite nešto na tač skrin displeju unutra. Ako popustiš držanje za rukohvate odoše zubi na pod tenka.
Na 4,09 je oklopno vozilo Warrior, engleske proizvodnje, apc. Kad ga god vidim sjetim se kako su u Kuvajtu Kuvajćani u toku zajedničke vojne vježbe sa M84 uhvatili u maju 1996 godine dva radnika Famosa iz Sarajeva ( Pala) i premlatili ih, razbili im zube i držali svezane jedan dan u pustinji u Kuvajtu, dok su to gledali Britanci koji su održavali ova vozila. Kuvajćani su svo vrijem govorili Ubij Srbe, a Britanci se smijali svemu. Na to je SDPR povukao ozbiljne korake. Našao im je doktore Jugoviće da ih zakrpi. I ništa više. SDPR. Bolje da ne kažem šta mislim o njima.
Razbili su Danka, slika ispod, gleda prema meni. Na tenku stoji major Bekić Ljuban. Sagnut. Vršimo dekonzervaciju tenkova u luci u gradu Jedahh (Džeda) u Saudi Arabiji. Obadvojica su još uvijek u Kuvajtu. Danko sada radi u američkoj vojsci, a Ljuban u kuvajtskoj.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dok ovo pišem moja ćerka radi pametnije stvari. Napravila je sajt o nekom pacovu dok je gledala film o njemu na HBO.
http://ratatoullie.webs.comPozdrav
Vlado