PALUBA
February 15, 2025, 06:32:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu Paluba.Info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 41   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk T-80(U)  (Read 229953 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
tpku_2b
vodnik
*

Last Login:January 01, 2019, 09:42:24 am

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!

« Reply #40 on: May 09, 2009, 07:26:25 pm »

... au, pa sta covek naprica za tako kratko vreme    ... dobar mali, dobar ...  ... salim se ja malo ... Vlado, svaka cast, zaista iskreni i sveobuhvatni poznavalac oklopa ...  bice mi drago da se citamo ... pozdravi od ex narednika ...
tpku_2b
vodnik
*

« Reply #41 on: July 24, 2009, 01:49:40 am »

... melem za oci, srce i dusu ... kada ovako budemo vozili, onda cemo biti neko i nesto .... do tada, mozemo samo da gledamo ...

... interesuje me koji je tenk u pitanju koji se prikazuje u vremenu 04:38 do 04:52 u okviru klipa? ... ako neko zna, bio bih zahvalan ...
« Last Edit: July 24, 2009, 01:53:44 am by tpku_2b » Logged
Dylan Dog
mladji vodnik
*

Last Login:October 05, 2009, 06:27:13 pm

« Reply #42 on: July 24, 2009, 02:18:40 am »

Mislim da je T - 90 Black Eagle u pitanju

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* 5.jpg (120.13 KB, 1024x768 - viewed 237 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 11:10:48 am by Broker, Reason: ubačena slika u atačment » Logged
vathra
potporučnik
*

Last Login:February 05, 2025, 06:27:46 pm

« Reply #43 on: July 24, 2009, 11:23:03 am »

Тпку,
до 4:42 је Црни орао, а после је Леопард 2 (новија верзија), препознатљив по предњем шпицастом оклопу и Рајнметал топу.

------

Скоро су јавили да Русија планира да смањи број тенкова на 2.000 активних и још око 4.000 у резерви. (тренутно имају на стању око 22.000, већина произведена пре 20 и више година.

Интересантно да планирају да пензионишу Т80, јер су резервни делови из Украјине.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 03:19:45 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #44 on: July 24, 2009, 11:54:52 am »

Jeste Crni Orao, ali oznake T-80U-M2 a ne T-90. Posle 04:42 nisam prepoznao šta je ali evo Vathra reče da je Leopard, pa i ja delim njegovo mišljenje, mada za to nisam siguran.

Ja mislim da će Rusi ipak da ožive propali projekat Crni Orao. Posle Gruzije, valjda im je to bila proba realnog stanja, su baš ozbiljno počeli da se naoružavaju, te nekoliko podmornica u izgradnji, te evo i tenka T-95, razne modernizacijei postojećih naoružanja, tako da će Rusija za nekoliko godina biti veoma jaka (a i sada nije zanemarljiva) vojna sila.

vathra
potporučnik
*

Last Login:February 05, 2025, 06:27:46 pm

« Reply #45 on: July 24, 2009, 12:45:48 pm »

Nego, videste li na 3:30 kako engleski Warrior iz Unprofor-a naleće na minu na putu?
Iako mu je pokidala gusenicu, čini mi se da nije bila neka jača mina?
tpku_2b
vodnik
*

« Reply #46 on: July 25, 2009, 12:46:22 am »

... hvala Vathra, hvala Brok ... za T80UM2 sam pretpostavio, a za L-2 nisam bio siguran ... ali ako covek kaze... samo, jeste li primetili extremno veliki broj dimnih kutija na L-2, na zadnjem delu? ... jel' to fabricki, ili ? moram da nadjem klip sa njim , sve vise i vise pocinje da me interesuje , stvarno ne znam zasto ...
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

Last Login:July 25, 2022, 08:46:17 pm

Da sam nomalan, poludio bih.

« Reply #47 on: July 25, 2009, 10:32:21 am »

Gledam ove snimke. I nikako da vidim ono što je bitno.

Prvo je zvuk tenka prikriven, pokriven, sa muzikom. Buka koju pravi T80 je neuporedivo manja od T72 ili Abrams. Bukvalno se prišunja. Mislim da Fićo pravi veću buku od T80. T80 nema ventilator za hlađenje motora koji pravi ogromnu buku, ima motor sa dvije radilice, na svakoj je po šest klipova u ukupno šest stublina gdje su u istoj stublini dva klipa koji udaraju jedan prema drugom. I stoji vodoravno, tj , klipovi idu vodoravno. Abramsova gasna turbina se čuje kao aviomotor. A T72 mislim da ste svi čuli.

Ta buka je ovde pokrivena muzikom. To mi u firmi (RTRS) zovemo pokrivalica kad hoćemo da sakrijemo neke zvukove i da ubacimo neke svoje zvukove pozadine.

Kod gađanja uvijek se gađa sa mjesta nepokretni cilj ili se gađa iz pokreta u cilj koji se ne vidi. Dakle, puca se. Jedno je gađati, a drugo je pucati. Nisam vidio gađane iz pokreta u pokretni cilj. To malo koji tenk može da radi uspješno.

Na jednom dijelu snimka, ista je okrenuta tako da ispada da je na ruskim tenkovima nišandžija na desnoj strani.

Prelazak preko uzvišenja je uglavnom sa topom okrenutim bočno.  Samo se dva puta vidi prelazak preko uzvišenja sa topom naprijed.  To je ogromno opterećenje za sistem stabilizacije. Na svim tenkovima ima poseban dio elektronike koji ovo reguliše. U prelasku tenka preko uzvišenja može se desiti da top udari od zemlju. Takvu mogućnost udarca izmjeri žiroskop i blokira top. Tj, blokira ga ako je brzina topa po elevaciji veća ili jednaka 12 hiljaditih u sekundi. Na našem tenku je to riješeno. Negdje sam već o tome pisao. Jedna od onih modifikacija na sajmu naoružanja. Top se ne blokira nego se u tom trenutku maksimalnom brzinom pomijera prema gore. Snimak vrijeme 2,42 i 3,05

Ako nije uključena stabilizacija nego se top pomijera ručno, preko mehanizma elevacije topa, takav udarac topa u zemlju bi slomio ručni pogon topa ili nešto oštetio u tom mehanizmu. Zato je u tom mehanizmu dodan dio koji nakon pužnog prenosa vrši amortizaciju udarca topa u zemlju. Komplet tanjirastih opruga. Nekoliko opruga oblika tanjira, okrenutih jedna prema drugoj, (zamislite tu tanjire) koji se sabiju kad top udari u zemlju i tad prokliže mehanizam topa i ne dođe do oštećenja topa.

Ako se top sudari sa zemljom ili sa zidom u uskim gradskim ulicama u gradskoj borbi, a što se meni desilo više puta u gradskoj borbi, top se povlači nazad za dužinu trzaja topa. To koči hidraulika trzaja topa, a kad popusti pritisak na top povratnik topa ga vrati nazad, tj u prednji položaj. Ali nakon toga je obavezno čišćenje topa, jer je dovoljna malo zemlje ili cigle u cijevi da se ista raspadne kod opaljenja.

Na početku snimka prelaska preko test staze, koju smo mi zvali staza za odbijanje bubrega i ostalih dijelova tijela. Znalo se desiti da pukne torziona opruga koja ima ulogu amortizera tenka. Nakon toga jedan od standardnih testova izlazak iz rova dubokog jedan metar. Tenk stane ispred zida visokog jedan metar i kreće se prema njemu i mora da se uspuže uz njega i izađe.

Sad pogledajte snimak, vrijeme 3,51,  stisnite nešto na tač skrin displeju unutra. Ako popustiš držanje za rukohvate odoše zubi na pod tenka.

Na 4,09 je oklopno vozilo Warrior, engleske proizvodnje, apc. Kad ga god vidim sjetim se kako su u Kuvajtu Kuvajćani u toku zajedničke vojne vježbe sa M84 uhvatili u maju 1996 godine dva radnika Famosa iz Sarajeva ( Pala) i premlatili ih, razbili im zube i držali svezane jedan dan u pustinji u Kuvajtu, dok su to gledali Britanci koji su održavali ova vozila. Kuvajćani su svo vrijem govorili Ubij Srbe, a Britanci se smijali svemu. Na to je SDPR povukao ozbiljne korake. Našao im je doktore Jugoviće da ih zakrpi. I ništa više. SDPR. Bolje da ne kažem šta mislim o njima.
Razbili su Danka, slika ispod, gleda prema meni. Na tenku stoji major Bekić Ljuban. Sagnut. Vršimo dekonzervaciju tenkova u luci u gradu Jedahh (Džeda) u Saudi Arabiji. Obadvojica su još uvijek u Kuvajtu. Danko  sada radi u američkoj vojsci, a Ljuban u kuvajtskoj.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dok ovo pišem moja ćerka radi pametnije stvari. Napravila je sajt  o nekom pacovu dok je gledala film o njemu na HBO.

http://ratatoullie.webs.com

Pozdrav

Vlado

* 7.jpg (83.11 KB, 1024x692 - viewed 190 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 11:12:00 am by Broker » Logged
tpku_2b
vodnik
*

« Reply #48 on: July 27, 2009, 09:29:04 pm »

... au bre Vlado, pa ti ga nacrni nacisto ... jel' stvarno L-2 toliko los ili je samo snimak tako koncipiran?
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

Last Login:July 25, 2022, 08:46:17 pm

Da sam nomalan, poludio bih.

« Reply #49 on: July 27, 2009, 11:20:56 pm »

Nisam ja nikog ocrnio. Bitne stvari ili se ne prikazuju, ili su prikazane u daljini, pokrivene nekom muzikom ili je nešto tu smuljano. Nedostatci su sakriveni, a kvalitetna rješenja u prvom planu. A ima smuljanog na snimcima ruskih tenkova.

Tenk stoji, nakon pola sekunde pogođen, eksplodira. Ne vidi se ko ga je gađao, sa koje daljine. Ruski tenkovi koji imaju automat punjenja iz jednog poteza nakon opaljenja dance vraćaju na pod u obrtni transporter koje se kasnije izbacuje ručno. Dakle, mogu da gađaju u otežanim ABHO uslovima. Ne otvaraju kupolu. Tenkovi koji imaju automat punjenja iz dva poteza izbacuju dance u postupku punjenja idućeg zrna, u trenutku guranja novog zrna u top. I sad gledaš snimak unutra, punjenje iz jednog poteza, i nakon toga snimka tenka sa vana gdje izbacuje dance. Nešto se tu neslaže.

Pogledaj snimak<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/EFoKuBWsqD0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Kad prelazi preko nasipa top je bočno, a na jednom dijelu snimka kad prelazi preko pustio je komande i drži top na hidroblokadi, bez stabilizacije. U jednom trenutku prelazi preko nasipa sa uključenom stabilizacijom i topom naprijed i kad tenk počinje da se spušta kadar se prekida. 

Gledam prikaz tenka u Abu Dabiju. opet tenk sa bočno okrenutom kupolom prelazi nasip. Nigdje ne mogu da vidim kvalitet stabilizacije topa. I ovdje u jednom dijelu nišandžija pušta komande i drži tenk na hidroblokadi.

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/pQfhZql3FfI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Hoću da vidim brzinu reagovanja dimnih kutija. I tu ima isječenih kadrova. Vidio sam uživo na T80 dimne kutije koje reaguju u sekundi, naprave veoma gust dim. Ali ovdje ima i sporijih dimnih kutija gdje je vrijeme od izbacivanja kutije do početka generisanja dima isječeno. I ispada da se dim počne generisati prije nego je kutija izbačena.

Kad bih ja ovih nekoliko snimaka odnio kod mene u firmu, u nelinearnu montažu, mogao bi da napravim da tenk leti ko avion.

Lako je voziti tenk po mekanoj pustinji. Nek se provoza koju stotinu kilometara po kamenoj podlozi, pa da vidiš na šta bi ličila posada i za šta bi bila upotrebljiva. Pet dana ne bi mogla sjesti na guzicu. Takve snimke niko ne pokazuje. Ima ovdje još stvari o kojima bih mogao da pišem. Prije neki dan sam napisao: Cura je dobra, ali se ipak šminka prije udaje.

Laku noć, ode spavati, a ajde i ti.

Pozdrav

Vlado
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 41   Go Up
  Print  

Jump to: