Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #70 on: August 02, 2009, 07:00:39 pm » |
|
Vala bio epp ili ne, ono ipak treba izvesti. I nije tačno Tpku da je iluzorno da ne mogu išta pogodi, pogodiće on nešto, čim se ispali projektil on mora nešto da pogodi šalim se malo . Ipak i ako je epp, ja im skidam kapu.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #71 on: August 02, 2009, 09:15:43 pm » |
|
Nije ovdje problem u procesorima koji to mogu odraditi. To nije problem. Problem je u elektromehaničkim uređajima koji to moraju da odrade. Žiroskopi će to da izmjere, daće podatke elektronici, elektronika će to odmah da odradi i poslati će signal za korekciju greške prema izvršnim elementima. Sad zavisi od vremena reakcije i brzine izvršnog elementa kad će signal greške biti dovoljno mali da se da dozvola za opaljenje. Druga stvar je gdje je glava nišandžije u ovom trenutku. Gleda li on na cilj ili spasava glavu od udarca negdje u unutrašnjosti kupole. Nišandžija je stisnuo komande ili rukohvate i čuva glavu da je ne razbije. Nema ovdje nikakvih traka za vezanje za sjedište. Posada može da izdrži nekoliko minuta u ovakvim letećim tenkovima. Nakon toga jauču i viču na vozača. Svaka kost počinje da boli.
Svi mi gledamo EPP na televiziji. Cilj je da se proda roba. Oni koji kupuju treba da se zavide i da misle da je to nešto dobro. Kad smo 1984 prikazivali svoj tenk Libiji na poligonu Manjača u olupinu tenka koji je bio meta stavili smo bure od 200 litara benzina i neodređenu količinu eksploziva. Vizuelni efekat je bio kao atomska bomba. Roba se je prodala. A gađao je T72. Pisao sam nedavno o njemu OR2. Sad je u Sloveniji. A prikazivan je M84. Ali kupci to nisu vidjeli. Ali isporuka za Libiju nije otišla osim dva tenka. Takozvani L1 i L2. Amerikanci su uslovili ili tenk u Libiju ili Jugo u Ameriku.
Može i Jugo da leti. U filmu Umri muški. Prvi ili drugi dio. Samo šta bude kad sleti.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #72 on: August 03, 2009, 09:00:52 pm » |
|
Pošto se sve radi i snima u kratkim i kontrolisanim sekvencama, na primer kada T-80 skače na zadnjoj slicu, pa onda tu i ne mora biti niti k-dir niti nišandžija. A kada dejstvuje, opet ne mora biti k-dir u tenku, zar ne?
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #73 on: August 03, 2009, 09:22:52 pm » |
|
Kad se kupola mehanički blokira to se uradi sa mehanizmom blokade kupole. Ako se kupola ne blokira, a tenk se vozi, sopstvenim pogonom ili na vučnom vozu, zna da pukne mehanizam blokade kupole. Puknu čivije koje ga drže. Kupola ima 12 tona i kod trzaja zna se desiti da puknu ove čivije. Kod ovakvih skokova takođe znaju pući čivije kojima se fiksira mehanizam blokade kupole. Taj mehanizam se montira sa 6 vijaka, ključ 34, na kupolu. i fiksira se sa dvije čivije koje se buše u sklopu. I kad se kupola blokira ima još malo lufta gdje se može vrtjeti. I to s napne ručno. Top se blokira sa marševskom kočnicom i on se napne mehanički nakon blokade. I onda se samo sa vozačem izvode ovakvi EPP skokovi. Takođe se sa tenka povade nepotrebne ili moguće leteće stvari.
|
|
|
|
|
|
|
tpku_2b
vodnik
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!
|
|
« Reply #74 on: August 05, 2009, 11:09:01 pm » |
|
A kada dejstvuje, opet ne mora biti k-dir u tenku, zar ne?
... a ko onda vrsi opaljenje ? ... ovo me je navelo na pitanje koje je postavio jedan kolega, a zasniva se na glasinama ... da li je tacno , da su u Gruziji, kao i u Ceceniji, tenkovi isli bez posada? ... da su bili nesto kao no man vehicle , i da je njima upravljano daljinsku, najverovatnije preko satelita?
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #75 on: August 05, 2009, 11:50:46 pm » |
|
Nisi pročitao ili shvatio dobro. Napisao sam pri skoku da nema potrebe za k-dirom i nišandžijom, a pri opaljenju da nije potreban k-dir, već samo nišandžija i vozač. Još si me i citirao.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #76 on: August 06, 2009, 08:20:05 am » |
|
Gledao sam jedan film sa Rambom. Rambo u akciji. Ne znam kako se zove film. Samo znam da ih je Rambo sve poubijao. I u tom filmu Rambo vozi tenk T72. Vozi i gađa. I pogađa. Rambo je to.
Gledao sam i jedan film da Bondom, James Bondom. Vozi T55 po Moskvi. Ali vozi ga stojeći i to stoji na prednjoj desnoj strani šasije, gdje je inače prednji unutrašnji rezervoar u kojem inače stoje granate. I vozi. Moskva je to. A i Bond je to. I to 007.
Neki su me pitali zašto u tenku nema dugme kao u avionu koje se zove FLY. Nema problema. Samo nam treba Bond, James Bond, ili Rambo.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #77 on: August 06, 2009, 09:29:01 am » |
|
Kad smo već kod toga da se može sa nekompletnom posadom gađati, ići u borbenu akciju itd, sjećam se jedne posade koja je sa pokvarenim tenkom T72 išla na borbene zadatke. U tenku je skoro sve vezano za opaljenje iz topa bilo pokvareno. A nemaju kompletnu posadu. I onda su sistemom štapa i kanapa, bukvalno, povezali određene komande u kupoli tako da je nišandžija nakon opaljenja povlačio kanap, gurao štap itd. I išli su u akciju. Na veoma opasna mjesta. Nisu imali ni NSV PAM. Kasnije sam im jedan poklonio. Trebalo je to vidjeti. Koliko su kanapa provukli kroz kupolu tenka, koliko su napravili poluga koje su povlačili tim kanapima, odblokiranje udarne igle topa, povlačenje poluge na magnetu PKT-a i još puno toga. Kasnije sam i sa njima išao malo u akciju.
A nisu bili Rambo. Ali su imali veću petlju nego Rambo.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
« Last Edit: December 31, 2009, 09:27:40 pm by Broker »
|
|
|
|
|
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
Last Login:September 01, 2024, 09:55:10 pm
Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.
|
|
« Reply #78 on: August 06, 2009, 09:29:26 am » |
|
Ljudi nisu više ovo obični tenkovi, to su Transformensi. Kod amera su to kamieoni i automobili, a kod braće Ruja tenkovi
|
|
« Last Edit: August 27, 2010, 10:03:56 am by trifko86 »
|
|
|
|
|
tpku_2b
vodnik
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!
|
|
« Reply #79 on: August 06, 2009, 06:24:58 pm » |
|
... ovo sto rece Vlada, za J.B. je tacno ... ali ako malo bolje pogledate, videcete da tenk nema gusenice, vec ide na tockovima !!! ... e to je James Bond ... a sto se transformersa tice, mislim da bi tenkovi bili neiscrpan bunar ideja u tom smislu ... kao klinac gledao sam te epizode, a sada je izasao i film ... bas bih voleo da ga vidim ...
|
|
|
|
|
|
|
|